Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa starysomar »

To mg4 je krásne.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

To je otazka vkusu. Ten zadok je pre mna uplne hnusny.
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

Ja som pred 2 mesiacmi riesil v podstate podobnu otazku ako cORP.. Skoncil som nakoniec pri Kia EV6. Bral som ale uplne nove vozidlo. Poistka (pzp, havarijna + gap) vysla na 1561eur.

Tu MG4 kupil minuly tyzden kolega a doviezol si ju sam z Nemecka (20k eur stala). Teraz riesi prihlasovanie, ale zaplatil si to u nejakej spolocnosti, co to za neho cele vybavi. Podla mna super auto, servis v BA pri zlatych pieskoch rovno.

Tesla nie je zla, je to pocitac na kolesach. Podla mna Tesla vyraba skutocne excelentny hardware a software, ale auta robit nevedia. Zaroven si myslim, ze maju najblizsie ku SDV (software defined vehicle). Kdezto moja EV6 je len tradicne auto s inym pohonom. Preto podla mna plati, co pisal aacid, ze ten vyvoj ide extremne rychlo a kym sa vyrobcovia neadaptuju na SDV, bude to bieda.
Len z pocutia - Tesla je fajn do cca 50k km, potom to zacina byt slusny srot. Baterka a aj hw/sw je stale fajn, ale ten zvysok sa zacina troska uz rozpadat. Ale nemam s tym prakticku skusenost, len z pocutia od majitelov. Za predpokladu, ze by Tesla na SVK mala zastupenie, predajnu a servis, siel by som do toho bez vahania, lebo riesenie reklamacii by bolo jednoduchsie.

Co sa tyka degradacie baterii: kazdy vyrobca pouziva ineho vyrobcu, inak namiesanu chemiu a podobne. Z roznych clanov a videii pre mna najlepsie vychadzaju aktualne korejci (hyundai/kia a ich e-gmp). Maju zaruku na bateriu 7 rokov (nesmie kapacita klesnut sa mi zda pod 80% kapacity). Tiez si treba uvedomit, ze vacsina baterii vyrabanych za poslednych par rokov ma planovanu zivotnost na 2-3k cyklov, co aj pri najhorsom najazde 200km na cyklus je 400k km, to na beznom jazdeni nemas sancu spravit.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

pekna volna, akoze mne sa prezmenu paci hyundai ionic 5 no spolu s Kiou to je mimo nas rozpocet, mame rok po stavbe domu cize to by sme setrili pomerne dlho, my to auto planujeme zrejme zaciatkom noveho roka, no prehlad si uz robim teraz, tak neautorisovany servis tesla ktory by mal dostat coskoro status autorozaku je v Malzeniciach pri Tt co mam viacmenej tu na skok, autorozovany je v brne, co je zas nejakych 100km, pozriem este raz to mg, ale neviem, proste sa mi to za tie peniaze nepozdava vobec
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Ako druhe do rodiny som pozeral Hyundai Kona, prave kvoli strate kapacity baterie. Bazar 2021-2022 ide okolo 21-27k. Tam mi ani velmi nevadi ze Kona nema nejake rychle nabijanie, s 64kWh kapacitou ma aj slusny dojazd
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Tiež posledne týždne uvažujem o elektre, konkrétne o Tesle. A načo pri nej netreba zabúdať, je že počas záruky nemá Tesla povinné ganarančne prehliadky. Takže minimálne pre mňa v Nemecku, to môžu byť ďalšie stovky usetrenych eur ročne. Plus veľa softwarovych veci vie Tesla opraviť na diaľku.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

wladas napísal: 14 aug 2024, 19:25 To je otazka vkusu. Ten zadok je pre mna uplne hnusny.
presne, mne sa tiez z predu aj z boku celkom paci ale ten zadok je bieda.
EV6 a ionic 5/6 su super ale ano, to je ina trieda.
mne tu stale chybaju male hedgebacky... strasne sa mi pacila honda e, zial dojazd bol biedny uz ked bola nova a teraz jazdenky su na tom vraj tragicky.
preto sa tak tesim na ID.2, este tvrdia ze bude aj ID.2 gti a to keby bolo so zaujimavou cenou...
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

To s tym servisom a casom kedy dostane status autorizovaneho moze byt casovo dlhsie. To nebude podla mna do roka. Sam by som bol rad keby to bolo cim skor.

lukas9206: navstevu servisu by som len tak nevynechaval. "Problem" elektromobilov su brzdy. Malo kto ich pouziva, pretoze rekuperuje. Brzdova kvapalina degraduje. Toto by som fakt nepodcenoval.
lukas9206
Addict
Addict

Jasne, lenže to sú veci, ktoré ti skontroluje vymení hocikto v najbližšom servise a nemusíš jazdiť možno aj stovky km do autorizaku.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Ten MG sa aj mne zvonku pozdáva, ale ten interiér by som neprekusol (samozrejme, taktiež vec vkusu, ale ten monitor pred šoférom je otras)
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

cORP. napísal: 13 aug 2024, 18:01 PS : tesla nieje jedina volba, je v hladaciku a v nasom rozsahu cca 25000eur max, nemam vyhradene ziadne konkretne auto, ako priklad uvediem, ze hned druhe v poradi je Cupra Formentor 1.5TSI/2.0TSI
tesla za 25000 nieje ziadna vyhra...ak chces trojku treba pozerat od rocnika 2021 po refreshy s tepelnym cerpadlom..okolo 30 000€ sa daju najst pekne kusky. Navysenia sumy by som sa nebal. Usetris na garancnych prehliadkach, vymenach oleja a spotrebovanom palive. Pri formentore budes jazdit za 12€ na 100km a pri elektre a nabijani doma do 2€ /100km. Co pri 40 000km moze robit aj 5000€ usetrenych na palive a spotrebnych veciach
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Opytam sa cisto orientacne. Kolko vyjde nabitie elektro auto (Audi e-tron) co ma dojazd 450km v domacich podmienkach? Staci mi cisto orientacne, ze kolko vyjde tych 100km jazdy z domacej nabijacky? Dakujem.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Zalezi aku to ma bateriu. Povedzme ze 106kWh netto. Cena kWh cca 0,20e + nejake straty, tak nech dodas 115kWh uplne z 0 na 100 (aj to som asi prehnal). Cize dajme tomu nejakych 23e.
Samozrejme zalezi kto ma aky tarif. Cize moze to byt aj menej, aj viac.
lukas9206
Addict
Addict

Tak ak mysli E tron 55 to SUV, tak to má 95kWh.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

daniel.daniel napísal: 15 aug 2024, 17:48 tesla za 25000 nieje ziadna vyhra...ak chces trojku treba pozerat od rocnika 2021 po refreshy s tepelnym cerpadlom..okolo 30 000€ sa daju najst pekne kusky. Navysenia sumy by som sa nebal. Usetris na garancnych prehliadkach, vymenach oleja a spotrebovanom palive. Pri formentore budes jazdit za 12€ na 100km a pri elektre a nabijani doma do 2€ /100km. Co pri 40 000km moze robit aj 5000€ usetrenych na palive a spotrebnych veciach
ano viem o tom, ze maju viac vylepseni, viem, ze starsie modely maju aj problemove ramena ktore sa daju vymenit za podstatne kvalitnejsie, to tepelne cerpadlo sa udajne zas dokaze celkom casto kazit, vyhoda je samozrejme lepsi dojazd pri kureni v zime, a mali by mat uz lepsie svetlomety aj v ramci updatu na matrix, tieto nedostatky viacmenej nepredstavuju pre mna zas nejaky extra dovod priplacat tych cca 5 a viac tisic za novsi model, samozrejme je otazne aky kus kto dostane do ruk, neviem musim zvazit, zial elektro svet je taky, ze nikto v mojom okoli teslu nema, viacmenej nikto nema ani ciste elektro, co sa cudujem, ze vacsina domov v mojom okoli doma parkuje plug-in hybridy co je pre mna z ekonomickeho hladiska uplna blbost uz len z dovodu buduceho servisu v pripade poruchy
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

masterdead napísal: 14 aug 2024, 22:13 Ja som pred 2 mesiacmi riesil v podstate podobnu otazku ako cORP.. Skoncil som nakoniec pri Kia EV6. Bral som ale uplne nove vozidlo. Poistka (pzp, havarijna + gap) vysla na 1561eur.

Tu MG4 kupil minuly tyzden kolega a doviezol si ju sam z Nemecka (20k eur stala). Teraz riesi prihlasovanie, ale zaplatil si to u nejakej spolocnosti, co to za neho cele vybavi. Podla mna super auto, servis v BA pri zlatych pieskoch rovno.

Tesla nie je zla, je to pocitac na kolesach. Podla mna Tesla vyraba skutocne excelentny hardware a software, ale auta robit nevedia. Zaroven si myslim, ze maju najblizsie ku SDV (software defined vehicle). Kdezto moja EV6 je len tradicne auto s inym pohonom. Preto podla mna plati, co pisal aacid, ze ten vyvoj ide extremne rychlo a kym sa vyrobcovia neadaptuju na SDV, bude to bieda.
Len z pocutia - Tesla je fajn do cca 50k km, potom to zacina byt slusny srot. Baterka a aj hw/sw je stale fajn, ale ten zvysok sa zacina troska uz rozpadat. Ale nemam s tym prakticku skusenost, len z pocutia od majitelov. Za predpokladu, ze by Tesla na SVK mala zastupenie, predajnu a servis, siel by som do toho bez vahania, lebo riesenie reklamacii by bolo jednoduchsie.

Co sa tyka degradacie baterii: kazdy vyrobca pouziva ineho vyrobcu, inak namiesanu chemiu a podobne. Z roznych clanov a videii pre mna najlepsie vychadzaju aktualne korejci (hyundai/kia a ich e-gmp). Maju zaruku na bateriu 7 rokov (nesmie kapacita klesnut sa mi zda pod 80% kapacity). Tiez si treba uvedomit, ze vacsina baterii vyrabanych za poslednych par rokov ma planovanu zivotnost na 2-3k cyklov, co aj pri najhorsom najazde 200km na cyklus je 400k km, to na beznom jazdeni nemas sancu spravit.
Nad EV6 uvazujem aj ja, ze by to mozno mohlo byt nove auto ked budem snad buduci rok nieco riesit. Akurat novu by som asi nezaplatil, ale inak velmi pekna volba :) Dost sa mi pozdava este Scenic, ale nie som uplne na SUV.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Tak len na margo toho, že tu niektorí ludia písali, že vraj riziko požiaru u EV je len hoax a výmysel "petrolhedov"..

How one South Korean garage fire could affect the EV market
https://www.ft.com/content/16662e1f-8ac ... 9582eb362e

Požiar jediného EV Mercedes poškodil ďalších 880 áut a 23 ludí bolo hospitalizovaných.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Tak ono sa vacsinou argumentuje len tym, ze tie poziare su menej caste (s ohladom na nejaky pocet aut). Tu je asi otazka aj to, ci sa zohladnuje napriklad vek vozidiel, kedze EV su podstatne mladsie.

Ale jo, vznietenie sa EV moze byt teoreticky velkym pruserom, ale to asi aj vznietenie sa spalovaku.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Takých 40 litrov benzínu, premeneného zčasti na výbušné pary by nebol menší průser.
V postovanom prípade bol nejaký problém s konkrétnymi aku v tom aute - neche sa mi to hľadať,
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Johnnny

ano, časté nie su. Ale je to iba relatívne, pretože percentualne zastupenie EV na celkovom počte registrovanych automobilov je stále malé a zároveň sú to skoro všetko pomerne nové autá, takže ktovie ako sa to zmení ich postupným starnutím.
Napísať odpoveď