Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa gogo956 »

aacid napísal: 16 sep 2024, 11:33 ja uz som to par krat videl, aj svokra to robi, aj moj dedko. proste AA baterky ma odlozene v chladnicke :D
v tom vlhku to je "super nápad"
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Dobrá poznámka - sekundovému malinko stlačím tubu z bokov aby sa stiahlo zo sosáčika.
Tužkové v chladničke neskladujem.
18650, ktoré potrebujem raz za rok na 7-8 dní (...nocí) áno.
K nenabíjateľným:
"Řadou výzkumů bylo zjištěno, že pokud jsou baterie skladovány v suchu a při teplotě okolo 8 °C, může být jejich životnost prodloužena. Nižší teploty zpomalují samovybíjení. Pozor by se ovšem mělo dát na to, pokud článek skladujete v nižší teplotě a chcete jej začít používat, aby se článek mohl před využíváním pár hodin aklimatizovat při normální teplotě."
https://oenergetice.cz/elektrina/samovy ... at-baterie

gogo956 - v akom vlhku? Veci z chladničky sa orosia po vybraní... Destilovaná voda, čo je rosa na je na inak čistom povrchu nevodivá a pri napätí 1,55V a vzdialenosti plus od mínus o čom? :)
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

https://touchit.sk/extremne-teploty-bat ... sie/646687

Verím tomu, vnímam to aj ja na bateriách, že pod 10°C, už nemajú takú kapacitu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ephramko napísal: 16 sep 2024, 11:50 Moc to pri zatváraní mačkáš. Tak než to stihneš zatvoriť, ešte vytlačíš kúsok lepidla do vrchnáka a sa ti to prilepí. Treba ten sosáčik utreť hneď po použití a potom to zatvoriť jemnučko ako pri chytaní guliek :D
toto sa mozrejme robim, skusal som uz kadeco. jedna vec co mi raz zafungovala bolo medzi viecko a zavit dat kus potravinarskej folie, zavriet to s tym.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

JCM01 - chemické reakcie spomaľujú s poklesom teploty - teda aj samovybíjanie no aj "zdanlivá" kapacita, výkon. (Aj korózia napríklad). Teda - ak sa niekomu s tým chce zapodievať - skladovať v chlade , pred použitím nechať pomaly ohriať.
Len tie 18650 tak skladujem, lebo sú mi po väčšinu roka nepotrebné. Že sa menej vybijú za rok v chladničke mám opakovane otestované (...) Tužkové "baterky" aj NiMh aku mám v skrinke pri izbovej teplote. Používajú. menia sa častejšie, neležia rok.

Li-Ion a Li-Pol akumulátorom "neprospieva" ani skladovanie plne nabitým.
gogo956
Redeemer
Redeemer

nemam pocit ze by alkalicke tuzkove baterie /tj nenabijatelne/ ktore su skladovane pri beznej domacej teplote tj v lete kludne aj 30st, nejako degradovali. Mam doma velku zasobu alkalickych baterii ktore som kupoval aj pred cca 2rokmi a ked im teraz meriam napätie tak ukazuju 1,5V bez problemov.
Skôr mam pocit ze vyssie teploty nesvedcia lithiovym nabijatelnym bateriam.

Celkovo mi pripada neadekvatne sa strachovat o kapacitu alkalickych baterii, ked hocikde v obchode clovek kupi 10kusov AAA za 5€.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

starysomar napísal: 16 sep 2024, 13:44gogo956 - v akom vlhku? Veci z chladničky sa orosia po vybraní... Destilovaná voda, čo je rosa na je na inak čistom povrchu nevodivá a pri napätí 1,55V a vzdialenosti plus od mínus o čom? :)
Veci z chladnicky a nasledna rosa je podla teba z destilovanej vody?
gogo956
Redeemer
Redeemer

vyskusal už niekto nakupovat cez https://www.kosik.sk/ ?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

aacid napísal: 16 sep 2024, 11:14 uz druhy clovek to to uskladnuje v chladnicke, ste si tim isti? to lepidlo predsa reaguje so vzduchom, nie na teplo.
tu som dokonca nasiel ze nizsie teploty ako 8 stupnov sa vyslovene neodporucaju...
Priznavam ze u mna je to zlozvykom :D

starysomar napísal: 16 sep 2024, 13:44 Dobrá poznámka - sekundovému malinko stlačím tubu z bokov aby sa stiahlo zo sosáčika.
Presne to to robim a funguje. Proste spravit podtlak nech si natiahne vzduch.

heker napísal: 16 sep 2024, 17:32 Veci z chladnicky a nasledna rosa je podla teba z destilovanej vody?
Presnejsie povedane vyzraza sa tam destilovana voda. Vsak preto aj ten nazov destilovana. Pri destilacii prebieha uplne rovnaky dej - kondenzacia.
heker
Redeemer
Redeemer

Nevyzraza. Destilovana voda sa vyzraza az vtedy, ak voda dosiahne svoju teplotu varu, cize cca 100 stupnov. Vtedy sa odparuje voda a z pary sa vyzrazaju kvapocky destilovanej vody. To sa deje pri rosnom bode ked vyberies jogurt z chladnicky?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Mylis si pojmy odparovanie a kondenzacia. Vyzrazanie (kondenzovanie) urcite nenastava pri bode varu. Prave naopak. Voda sa meni na paru. Prechadza do "chladica" kde sa rozdielnou teplotou na stenach vyzraza (dosiahne sa rosny bod).
OMG a to som z fyziky prepadaval.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

On si toho mýli viac (viem, že stúpim do "osieho hniezda" no už ma naozaj prestáva baviť mlčky prechádzať blbosti ľudí, o ktorých som presvedčený, že sú inak chytrí len sa občas v niečom mýlia).
Sakra ľudia - používajte to, čo máte na krku aby Vám nenapršalo na miechu!
Inak si s Vami bude robiť kto che čo chce :(

wladas - tak.
Trojný bod vody. Ak sa (si) ktosi mýli "vodu" po vybratí z chladničky - ide o houby. Ak dakto šalie nad Chemtrails a nedokáže pochopiť súvislosti výška tlak teplota rosný bod (alebo pri inom zakrivenie priestoru vplyvom ... to je tragédia pre budúcnosť (ne)mysliacich.
Delfíni - idete. Ľudia to (sa) posrali.
heker
Redeemer
Redeemer

Pardon, odparuje sa. To nemeni nic na tom, ze pri rose z chladnicky nie je destilovana voda.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

A aká? Fyzikálno-chemicky.
Je zásaditá, kyslá - obsahuje minerály?
Aké?
Skadiaľ?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

starysomar napísal: 16 sep 2024, 21:00 A aká? Fyzikálno-chemicky.
Je zásaditá, kyslá - obsahuje minerály?
Aké?
Skadiaľ?
Máš pravdu v tom, čo to je destilovaná voda. Ale keď vyberieš studenú fľašu z chladničky, tak tie kvapôčky, ktoré sa objavia vonku na flaši, tak to je vzdušná vlhkosť, ktorá sa len schladila z plynu na kvapalinu. Áno, obsah minerálov asi bude mizivý oproti nejakej minerálke z prameňa. Ale nejaká anorganická chémia v tej vode bude aj tak. Pretože sa nejedná o izolovanú sústavu a tá voda sa objavila zo vzduchu. Pri mori napr. soľ. Plus samozrejme kopa organickej chémie. Pele, roztoče, riasy, mikroorganizmy a pod. Teda to nemôže byť považované za destilovanú vodu. Rovnako dážď ani sneh nie sú destilovaná voda.
gogo956 napísal: 16 sep 2024, 12:09 v tom vlhku to je "super nápad"
Je to presne naopak.

Chlad + veľké prúdenie chladného vzduchu = extrémne nízka humidita. Keby si mal v chladničke väčšiu vlhkosť ako v byte, tak by si každých pár dní musel "odmrazovať". Akože môžem ti to aj teraz odmerať, aby si mal predstavu, aký to je dramatický rozdiel. Prípadne si môžeš spraviť pokus s nejakým ovocím, rozkroj na polovicu. Jednu necháš v chladničke, druhú v kuchyni na linke. A uvidíš, ktorá polovica oschne a ktorá začne plesnivieť.
heker
Redeemer
Redeemer

Obsahuje bakterie a prach. Popriet, ze v chladnicke a na povrchu trebars obalu od jogurtu nie su bakterie a mikroorganizmy, tak to je zbytocne. Presne preto sa kondenzovana voda z klimatizacie dava do kanalizacie, nie do caju ani na zaliatie kvetov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

tak tuto noc bytovy vlhkomer strávil v chladničke a u nás nameral 37perc. vlhkosť.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fglx »

Treba rozlisovat 37% v 5C a 37% v 22C
Teply vzduch do seba dokaze natiahnut nasobne viac vody
Absolutna vlhkost je pri
5C/37% – 2.5 g/m3 (gramov vody na kubicky meter vzduchu)
22C/37% - 7,2 g/m3

Za dalsie, aby sa v chladnicke kondezovala voda, musi tam nieco dosiahnut teploty rosneho bodu.. ktory je pri 5C/37% -8C.)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nejak tak.
Neche sa mi reagovať detailne... 95% vlhký vzduch zvonku sa po vpustení do bytu "zmení" na vlhký pod 20% (Nižšie môj laboratórny teplomer s vlhkomerom, aký majú napríklad aj v skladoch liekov) nemeria - ukáže 10%.
V "rose" bude nejaký balast iba ak ho do nej pustí povrchové napätie kvapaliny - teda skôr nie. Ako a z čoho vzniká destilovaná (nie deionizovaná voda)? Prečo sa do nej "neprenesú" moelkuly bordelu?
Zažil som stav, kedy na čelnom skle môjho (vtedajšieho) auta bola tekutá pri mínusovej teplote - než som sa toho dotkol handričkou. Keďže som v tom aute fajčil atd - to okno isto nebolo dokonale čisté (metastabilný stav kvapaliny?)
Fglx
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fglx »

Tento rok rozmyslam kupit na zimu zvlhcovac vzduchu do domu. Kurim si tu pieckou, obcas si zapisujem nejake hodnoty teplot vlkosti, no a je fest rozdiel ked sedim v 19C pri 40% relativnej vlhkosti, ako pri 19C a 60%. V zime je von velmi sucho a ked vyvetram mam este vacsie sucho dnu. Sice sa nieco vrati do vzuchu zo stien, plus nieco vydycham, ale vela to neurobi.Rozmyslam teda ze pomedzi vetranie by som spustal zvlhcovac co by pocitovu teplotu zodvihlo. Mate nejaky doma, co mi viete odporucit?
Napísať odpoveď