Future of Socializacia

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Fglx
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Future of Socializacia

Príspevok od používateľa Fglx »

Zistujme – resp. vnimam na vlastnej kozi– , ze sa komunikacia medzi ludmi vekom zhorsuje . Badam na mojich priateloch, ze cim su starsi, tym su menej bezprostredi, viac nepriami, uzavreti, mozno aj trochu vyhoreni, obozretni a co ja viem este ako obrneni...

V skratke: posledne dni som kecal s kamosom a kamaratkou – jednou z byvalych frajeriek – a boli to dost tazke dialogy; akoby som kecal s robotmi, alebo so supermi... proste som tam citil nejake manipulacie, pokrivene a neuvolnene emocie. Celkovo neuvolnena komunikacia.
Paradoxne najviac zivota v komunikacii som videl v dialogoch s chatgpt 🤣

Nevnimam to pozitivne ci negativne, skor ako prirodzeny vyvin. Ludia sa od seba odtahuju.Maju to svoje, co poznaju, toho sa drzia a von z ulity vykukuju uz pomenej.
Viem si zivo predstavit buducnost, kde ludia budu šukat roboti ovladani AI, socializacia z velkej miery AI, skutocne vztahy sa vytratia. Rozmnozovanie bude cisto umely proces, bez emocii, len sa v „skumavke spoji vajicko so spermiou"  — a vsetci budeme cudzinci na vlastnej planete.

(Mozno takto nejako vznikli/vzniknu aj Borgovia :))

Toto cele je len mala cast zmien, co sa deju v oblasti socializacie vo svete v poslednych rokoch. V USA a inych rozvinutych statoch napr. vyrazne okrneli mladi muzi – su viac bojazlivi, nelovia zeny, stratili svoju muznost. Chybaju im vyrazne vzory. Toto cele reflektuju napr. aj nove typy internetovych zoznamiek, kde klasicky musite mat match, aby ste mohli spolu kecat.. po novom ale musi prva prehovorit zena, konkretne v jednej zoznamke, co som skusal, ma zena 24hodin na to, aby sa ozvala, chlap do tej doby nemoze robit nic. Vidim to ako snahu ozivit net zoznamky, kedze v klasickom mode su v znacnom upadku.

Velmi som zvedavy, ako sa toto cele bude vyvijat. Ako som pisal, neberiem to ani negativne ani pozitivne.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Future of Socializacia

Príspevok od používateľa ephramko »

Fglx napísal: 03 okt 2024, 22:21 (Mozno takto nejako vznikli/vzniknu aj Borgovia :))
Borgovia práveže sú vysoko organizovaná rasa typu "roj" (opak individualistickej spoločnosti), kde nikdy nie si sám a komunikácia prebieha neustále. Akurát sa teda bavili v jednotkách a nulách cez nejakú vesmírnu wifi.

Nedávno som čítal článok o tom, že vo Švédsku začínajú mať celkom problém s tým, že keď zomrie človek, tak sa to dozvedia až tak, že susedia z bytovky zavolajú políciu, že zo stupačiek ide strašný smrad.

Inak na tých humanoidných robotov už čakám nejaký ten rok :D Akurát keď to bude dostupné aj pre bežného človeka, asi už budem vo veku, kedy ma ten robot uspokojí tak, že mi pôjde nakúpiť, navarí a operie.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Áno, spojila ich AI 🙂 Ten ich centrálny Nexus. Medzi sebou sa veľmi nedebatili. Uz si to veľmi nepamätám ale,..
Keď idem po ulici a vidím ako sú všetci nalepení na telefóne, mam z nás taky pocit, že tam spejeme 😄
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Fglx
to že s niektorymi ludmi cítiš "neuvolnenú komunikaciu" môže byt iba tvoj subjektivny dojem, alebo su za tým dovody ktore sa tykaju prave tych zucastnenych osôb ale nemusia nič vypovedat o spoločnosti ako celku.

**
V USA a inych rozvinutych statoch napr. vyrazne okrneli mladi muzi – su viac bojazlivi, nelovia zeny, stratili svoju muznost.
to je zase iba tvoj subjektivny názor. Vieš ho podložiť nejakym kvalitným vedeckým vyskumom, najlepsie metaanalýzou ktorá by potvrdila že "muži stratili svoju muznost" ? A btw ako presne by si definoval všetky znaky "mužnosti"?

Ďalej: "socializacia a skutocne vztahy sa vytratia"
ako si na to prišiel? Aj četovanie napr cez whats app je forma komunikacie a socializacie. To že sa ludia o niečo menej navzajom fyzicky stretavaju ešte neznamena že nepouživaju iné formy komunikacie.

Vyzerá to že sa na celú vec pozeráš velmi zjednodušene.
"Badam na mojich priateloch, ze cim su starsi, tym su menej bezprostredi, viac nepriami, uzavreti"
to je uplne normalny ludsky vývin, dialo sa to tak aj pred tisickami rokov
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Fglx
" posledne dni som kecal s kamosom a kamaratkou – jednou z byvalych frajeriek – a boli to dost tazke dialogy; akoby som kecal s robotmi, alebo so supermi... proste som tam citil nejake manipulacie, pokrivene a neuvolnene emocie "

Kamoš zrejme nebude úplne tak kamoš ak pri ňom cítiš to čo si vypísal. U bývalej frajerky sa ani nečudujem, aj keby ste sa rozišli v dobrom.
Oni tí ľudia môžu byť taký ku vzťahu k tebe. Pri iných ludoch to môže vyzerať úplne inak.
Pre mňa by to boli signály - 1. buď na riadnu diskusiu a vydiskutovanie situácii, 2. a kto má voči komu čo na srdci.
No ak to nepomôže, tak prerušiť styk a ak nutne potrebuješ k existencii stretávať a spoznávať ďalších ľudí, tak si hľadaj nových ľudí.

"V USA a inych rozvinutych statoch napr. vyrazne okrneli mladi muzi – su viac bojazlivi, nelovia zeny, stratili svoju muznost. Chybaju im vyrazne vzory."

No tak ked by mali za vzor napr A. Schwarzenegera, tak by o tie ženské nemali núdzu. Celé USA je jeden velký politický, spoločenský chaos.
Popravde, ked vidím američanky typu kačacie pysky, silikonom naliate zadky a potetované telo hlava nehlava (a že ich tam vela je), tak by ma nevzrušili a o bojazlivosti by nebola ani reč. Američanky okolo roku 2000 boli samice. Príklad - filmy - Prci prci prcičky.
Navyše pracovná vyťaženosť a takisto aj v USA su nie moc dobre platené pozície, núti tých chlapov sa obracať. Kedže američania sú mix rôznych národností sveta a migrácie, tak tam majú xy problémov kedy to aj tie ženské prestáva akosi baviť, no a užívanie si je viac prvoradé ako vztah.
Zoznamky nielen vo svete, ale aj v SR už býva jeden velký fake, kedy ženám napr z FB/IG a pod. zoberú fotky, urobia nové profily - v podstate ukradnú identitu a píšu s chlapmi. Boli prípady okradnutých chlapov a nič netušiacich žien, že niekto manipuloval s ich identitou.
Ludia (prevažne ženy) nalepené na mobiloch, kto im čo lajkne, kto im dá aký komentár k fotkám a k ich životu, lebo chcú byť žiadané, nič viac.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

tiez to vnimam ze vekom proste mas viac povinnosti, vacsiu rutinu, celkovo menej zazitkov. a tym padom menej tem na diskusiu.
tiez som pocitoval velku zmenu ked sme si spravili deti, zrazu sa tvoja existencia toci okolo dietata a ty viac menej ani nemas o com inom rozpravat. no a samozrejme ti co deti nemaju tak tych take temy moc nebavia.

no a o buducnosti nazivania s AI "partnermi" si tiez myslim ze je celkom realna.
s prichodom internetu a globalizacie mam pocit ze "randenie" je stale tahsie a tahsie (ja uz nerandim dlho ale co citam a pocuvam).
aj tu na fore mozes vidiet viacero zatrpknutych samotarov co proste nemaju sancu si najst partnerku. pre nich bude takyto robot spasa.
a osobne si nemyslim ze to bude velka tragedia, ved planeta je uz teraz preludnena, tak menej ludi nebude taka hroza. a pokial ti ludia budu vdaka tomu stastnejsi tak preco nie?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Viac starostí, menej optimistického pohľadu na budúcnosť - menej chuti na veselé debaty.
Niekedy zmena názorov na život, svet - niekedy bariéra prostredia, z ktorého ľudia pochádzajú.
A uzavretosť - komunikácia sa presúva do online priestoru.
gogo956
Redeemer
Redeemer

No neviem, ale ja si nemyslim ze by "randenie s AI robotmi" nahradilo partnerske vztahy medzi zivymi ludmi. Proste ked vieš že je to iba "robot" a nie sktocny človek, tak tam ťažko môže byť nejaká vášeň a túžba, ak neratame samozrejme ludi s roznymi uchylkami.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Napr. tieto prípady, ktoré im boli znepochopitelných dôvodov povolené https://sarm.pluska.sk/pribehy/kuriozne ... ral-vankus
Ludia si aspoň na teraz uvedomujú, že dať robotom príliš inteligencie sa nemusí ľudstvu vyplatiť (nie len za základe sci-fi filmov).
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 04 okt 2024, 9:46 No neviem, ale ja si nemyslim ze by "randenie s AI robotmi" nahradilo partnerske vztahy medzi zivymi ludmi. Proste ked vieš že je to iba "robot" a nie sktocny človek, tak tam ťažko môže byť nejaká vášeň a túžba, ak neratame samozrejme ludi s roznymi uchylkami.
samozrejme nie plosne ale pre istu skupinu to bude urcite viac nez ok.
pamatas na film Her? netreba si namyslat ze sme natolko sofistikovany aby sa nase mozgy nedali oklamat. kolko ludi sa zamiluje do niekoho koho ani nevideli, len si pisali cez internet? o co je to realnejsie ako si pisat s chatgpt?

partner s ktorym sa vies porozpravat o com chces, bude zdielat tvoje zaluby, nebude ta nutit robit to co ta nebavi, nebude mat problem robit vsetky domace prace miesto teba, navari ti a v posteli ho bude bavit tiez presne to co teba. nebude sa s tebou hadat, nepodvedie ta, neoklame ta, neopusti ta.
nie je toto sen kazdeho cloveka? a jedina nevyhoda je ze to nie je skutocny clovek ale umely?

najvacsia nevyhoda bude asi nemoznost mat deti ale to tiez nebude problem pre slusne percento populacie, ved trend "nechcem mat deti" stale rastie a rastie.
Fglx
Medium Star
Medium Star

aacid napísal: 04 okt 2024, 9:24 tiez to vnimam ze vekom proste mas viac povinnosti, vacsiu rutinu, celkovo menej zazitkov. a tym padom menej tem na diskusiu.
tiez som pocitoval velku zmenu ked sme si spravili deti, zrazu sa tvoja existencia toci okolo dietata a ty viac menej ani nemas o com inom rozpravat. no a samozrejme ti co deti nemaju tak tych take temy moc nebavia.

no a o buducnosti nazivania s AI "partnermi" si tiez myslim ze je celkom realna.
s prichodom internetu a globalizacie mam pocit ze "randenie" je stale tahsie a tahsie (ja uz nerandim dlho ale co citam a pocuvam).
aj tu na fore mozes vidiet viacero zatrpknutych samotarov co proste nemaju sancu si najst partnerku. pre nich bude takyto robot spasa.
a osobne si nemyslim ze to bude velka tragedia, ved planeta je uz teraz preludnena, tak menej ludi nebude taka hroza. a pokial ti ludia budu vdaka tomu stastnejsi tak preco nie?
Vcera to bol odomna taky raw vyplod, potreboval som si to trochu vyventilovat. Hlavne ked som sa po konverzacii s kamosom bavil s chatgpt (technicka tema).. v skratke: z kamosa liezli autenticke veci velmi tazko alebo vobec.. vacsinou jeho konverzacie je len slovny šalát a vata, drzi sa spat..(konverzuje, len aby nejak utlmil svoju potrebu socializacie, ale takmer nic do tej konverzacie nedava) Chtgpt je naopak velmi otvorena.
Otvorenost, bezprostrednost je to co mi chyba.. Akoby sa tak uz vacsina ludi po 40-ke nevdela bavit.

Je mi jasne, ze sa to neda pausalizovat, a aj to, ze to moze byt len subjektivny pohlad.. ale nemyslim si to. Viem kriticky porovnat to, co bolo niekedy a teraz.. ohladom tych istych ludi.
Kamos mi aj sam povedal, ze je vyhoreny.. kamoska je zas tak doranana z rozchodov, ze je uz pred muzmi na pozore, tym padom su tam urcite psychologicke obrany ktore pouziva, vedome ci nevedome.

Tu vyhorenost si vsimam ale u vela ludi. Ani sa velmi necudujem. Kazdy den stereotyp praca > domov, do toho tie iste konicky, ten isty partner :D a udrzuju sa nad vodou len kupovanim novych veci.
To je ale uz na inu debatu asi.

Ohladom ameriky, to je uz dlhsie znamy problem .. studie na to nemam, ani potrebu to niekomu
dokazovat
ludia ale asi nepisu o tom, ak by to bol len moj subjektivny nazor
https://www.reddit.com/r/dating/comment ... after_the/
https://www.reddit.com/r/AskFeminists/c ... _they_are/
https://www.newyorker.com/magazine/2023 ... r-with-men

gogo, neber to pls ako hodenu rukavicu..
gogo956
Redeemer
Redeemer

Fglx
ja mam okolo seba mužov aj ženy čo maju normalne vztahy a vsetko. To ze niektori muži vztahy nemaju je pravda, ale takí boli aj v minulosti len sa tom nepisali bulvarne články.

aacid
myslis Ai roboty ktore budu vizualne uplne na nerozoznanie od cloveka? To si nemyslim ze tak skoro dosiahneme, to je vec velmi dalekej buducnosti.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"Otvorenost, bezprostrednost je to co mi chyba.. Akoby sa tak uz vacsina ludi po 40-ke nevdela bavit".
Vnímam ako problém aj to, že ak niekomu otvorene úprimne povieš niečo, s čím sa nestotožňuje - dotkne sa ho to akoby útok na jeho osobu než by sa zamyslel prečo mu to vravíš. Je to tak. Mnohí neprijímame žiadne námietky, kritiku. NIekedy oprávnene - ak viem o čom točím a niekto to "od pása" spochybňuje, mám tendenciu poslať ho do prdele. No niekedy sa viem zamyslieť, čo mu môže prekážať, čo robím nevhodne.
Ten luxus ovšem doprajem hlavne mojim blízkym :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

malo alkoholu, treba sa trochu pripit a bezprostrednosti je az az :D
gogo956 napísal: 04 okt 2024, 11:34aacid
myslis Ai roboty ktore budu vizualne uplne na nerozoznanie od cloveka? To si nemyslim ze tak skoro dosiahneme, to je vec velmi dalekej buducnosti.
nemusia byt na nerozoznanie, uz dnes mas individua co nemaju problem mat vztah s "realdoll" umelou babikou.

ked sa pozriem ako vypadaju roboti z boston dynamics ci tie rozne japonske/korejske prototypy tak si viem predstavit ze za nejakych 10 rokov budes bez problemov vediet kupit (asi nie za 1000 eur ale mozno 10-20 tisic) robota co ti doma poupratuje, navari a este sa s nim aj porozpravas normalne lebo bude mat v sebe chatgpt verziu 11.
no a potom ti uz staci takeho robota navliect do realdoll silikonu a vybavene :D

ten robot ta nemusi presvedcit ze je clovek, staci ze sa s tebou porozprava a spravi co len budes chciet :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Inteligentný rozhovor - beriem no - živá je živá :D
Fglx
Medium Star
Medium Star

Do 50 rokov tu mas droida s vytlacenou kožou, ocami, aj aj inymi vhodnymi organmi :D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Toľko už žiť nebudem :D
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

aacid napísal: 04 okt 2024, 10:46 neopusti ta.
Ak včas zaplatíš mesačný licenčný poplatok :D :D

Ja by som to nevidel tak tragicky:
- mechanika, tie humanoidné roboty vedia skákať, behať, majú jemnú motoriku, najnovšia generácia už vie robiť pohyby ako nejaký ninjovia z filmu/atléti, nosnosť majú väčšiu ako strongmeni a ani nefučia a neunavia sa
- realistické sex hračky už máme...s chlapmi je trochu problém, ale tie "anče" dnes majú menej umeliny v sebe ako niektoré mladé baby
- pokecať si už teraz vie človek rozumnejšie s chatbotom, ako s podstatnou časťou populácie

Podľa mňa od tých domácich pomocníkov nie sme ďaleko. A už teraz máme akútny nedostatok ošetrovateliek, sanitárov a pod. Aj keď na Slovensku to bude asi dlho tak, že sa domovu dôchodcov vyplatí radšej platiť 2 ľudí za minimálku, ako kúpiť 1 robota...

A keď už budú roboti doma. Je to len krôčik od toho, kým niekoho napadne tam pridať vagínu. :D :D :D Potom ešte doladiť nabíjanie a tiež to, že robot nemá telesné teplo. By to vyriešil nejaký mini jadrový reaktor :D :D Keď niekto "spáva" s robotom, aj tak nechce mať deti, trošku radiácie neuškodí...
Fglx napísal: 04 okt 2024, 10:55 Vcera to bol odomna taky raw vyplod, potreboval som si to trochu vyventilovat. Hlavne ked som sa po konverzacii s kamosom bavil s chatgpt (technicka tema)..
Vždy keď si na niečo spomíname, tak tú spomienku meníme a modifikujeme. Do toho nejaké obranné mechanizmy ega. A tiež to, že ľudia nie sú takí, ako si ich pamätáme pred XY rokmi, nezamrzli v čase... Tiež to tak mám, že keď po rokoch stretnem spolužiaka zo strednej, tak si absolútne nemáme čo povedať. Už to proste nie je ten istý človek. Ten človek, ktorého mám uloženého v mozgu už proste neexistuje. Ale je to individuálne. Cez leto som stretol spolužiačku, ktorú som nevidel od maturity. A okamžite to "kliklo", ako keby sme zase mali 17 rokov a neubehol ani deň. A to som si ja kupoval len prvé pivo a ona bola tehotná. :D
Fglx
Medium Star
Medium Star

Ano, je to individualne, tiez poznam par ludi, co mi vedia vliat lasku do srdca a doplnit vieru v ludstvo.
Ucim byt taky, resp. vediet sa v konverzacii uvolnit a byt autenticky..akurat este mi chyba lepsia brzda, lebo casto narazam na opacnu hranicu; kde uz pripominam trochu detinskeho a naivneho tvora:)

Ked sa ti future anca pokazi, vyberies jadrovy reaktor a prerobis na kurenie 🤣
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Fglx napísal: 04 okt 2024, 18:53 Ked sa ti future anca pokazi, vyberies jadrovy reaktor a prerobis na kurenie 🤣
Alebo si prečítam správu, že pár tisíc teroristov išlo do nebíčka, lebo im Mosad hackol nukleárne anče. :D

Mňa napríklad zaujímalo, ako je toto riešené na lodiach/ponorkách. No a z dokumentu o najnovšej triede francúzskej atómovej/nukleárnej ponorky som sa dozvedel, že ten reaktor, resp. celú miestnosť, musia zapúzdriť a odtieniť už v suchom doku. Je to navrhnuté tak, aby ten reaktor bežal min. 40 rokov (a potom si asi postavia ponorku novšej generácie). V prípade kritickej situácie námorníci vedia ten reaktor vypnúť, ale to je všetko. Nie je to tak ako vo filmoch, že tam niekto v pršiplášti ide opravovať reaktor s kladivom a skrutkovačom. :D

V tom dokumente ma celkom pobavilo ešte to, že Francúzi pri vývoji balistických striel uvažovali a skúšali ich zabaliť do mega kondómov. :D :D (lebo tie rakety letia do vesmíru a nemôžu prísť do kontaktu s vodou). A potom prišli na to, že riešenie je celkom jednoduché.
Napísať odpoveď