Okamžitý prevod peňazí na bankové účty
Re: Okamžitý prevod peňazí na bankové účty
Vo Fio v tuto chvilu, ked posles peniaze a nic specialne neklikas, posle sa to ako normalna platba t.j. na druhy den. Aby to slo ako okamzita, tak to musis explicitne kliknut, zvolit, oznacit. Tiez som mal rovnaky problem. Je to blbost, ale je to tak. v slsp je ako okamzita platba oznacena hned.
- taki7
- Medium Professional
Dobre vedieť, vďaka za info. Dotyčnej osobe som už dal vedieť...
- taki7
- Medium Professional
ČSOB dnes spúšťa okamžité platby. Klientov čaká veľké obmedzenie...
https://zive.aktuality.sk/clanok/I17ula ... bmedzenie/
A skutočne to už funguje, otestovaný interný prevod z Tatry. Bolo to hneď.
A skutočne to už funguje, otestovaný interný prevod z Tatry. Bolo to hneď.
- taki7
- Medium Professional
Z ČSOB na Tatru a SLSP nefungujú okamžité platby. Z Tatry na ČSOB áno...
CSOB ma len prijem okamzitej platby. Teda ak to posles zo SLSP ci TB, tak ti to na ucet v CSOB pride okamzite. Ak vsak posielas z CSOB, tak to pride az dalsi pracovny den.
- taki7
- Medium Professional
Tak to mali spustiť v plnom profile už..o ničom...
Na 30 eur musím čakať do pondelka teraz. Rok sa na to pripravujú a tu je výsledok, odfláknuté...
Na 30 eur musím čakať do pondelka teraz. Rok sa na to pripravujú a tu je výsledok, odfláknuté...
Druhu fazu musia pustit do februara 2025 ci tak dako im to zavazne uklada EU.
Autoeditácia príspevku po 41 sek:
Tak napokon do 5.oktobra to musia mat vsetky banky.
Autoeditácia príspevku po 41 sek:
Tak napokon do 5.oktobra to musia mat vsetky banky.
aj 365 som niekde cital ze najskor bude mat len prijmanie az potom odosielanie platieb. ja som len zvedavy dokedy to bude sucastou bezneho balika sluzieb viem si totiz velmi zivo predstavit ze casom to na nijakych 0,20€ niektore banky spoplatnia. nehovoriac o tom ze si treba dat pozor lebo take fio a co som pocul aj vub okamzitu platbu neponukaju ako predvolenu ale treba to vyslovene zaskrtnut pri posielani. kazdopadne je to urcite krok vpred.
ono tie okamzite prevody nie su pre banky jednoducha vec a dobre to systemovo nastavit, aby to zaroven aj splnalo vsetky zakonne podmienky. Platby totiz vzdy prebiehaju aj cez určité "kontrolné sito" a banka musi mat priestor a čas reagovat ak niečo je podozrivé.
Ale ked posielam 120 eur platbu za plyn ci kamararovi, tak na to ziadne sito netreba.
Heker
prečo si to myslis? To ze tie peniaze idu na ucet plynarni este nevylucuje iny potencialny problem. V realite je to ovela zlozitejsia problematika.
prečo si to myslis? To ze tie peniaze idu na ucet plynarni este nevylucuje iny potencialny problem. V realite je to ovela zlozitejsia problematika.
Skus mi nieco k tomu viac napisat. Pretoze predpokladam, ze ak platim SPP par eur, tak tam o nic viac nemoze ist. A pri tom pocte platieb sa to ani neanalyzuje. Ci myslis, ze niekto pozera, ze ci ako konatel firmy neplatim plyn starostovi v rodinnom dome?
Ine su velke transakcie, trebars suma 50 tisic alebo transakcie niekde do Ruska ci Iraku, tam to zmysel ma a aj to viem pochopit.
Ine su velke transakcie, trebars suma 50 tisic alebo transakcie niekde do Ruska ci Iraku, tam to zmysel ma a aj to viem pochopit.
To nie je pravda. Keď máš splatnosť "dnes", tak ti to automaticky zaškrte aj okamžitú platbu (ak banka príjemcu má okamžité platby). Zaškrtávať musíš len "urgentný prevod" s tým, že ťa to upozorní, že to je za poplatok.
Ja to skôr odškrtávam (že to nechcem). Lebo keď zadávam obvyklé platby so splatnosťou napr. zajtra, tak to algoritmus vyhodnotí ako bezpečnú platbu a nemusím zadávať ďalšie ochranné prvky. Zatiaľ čo pri okamžitej platbe si to pýta viacfaktorové overenie platby.
So slsp a Fio som si nevsimol rozdiel vo forme autorizacie.
toto je velmi rožšírený a pochopitelný omyl medzi bežnými užívateľmi bankových účtovheker napísal: ↑12 okt 2024, 20:47 Skus mi nieco k tomu viac napisat. Pretoze predpokladam, ze ak platim SPP par eur, tak tam o nic viac nemoze ist. A pri tom pocte platieb sa to ani neanalyzuje. Ci myslis, ze niekto pozera, ze ci ako konatel firmy neplatim plyn starostovi v rodinnom dome?
Majú predstavu, že transakcie a prevody penaznych prostriedkov len tak automaticky prebiehajú a že bankový pracovník sa pozrie iba na niečo fakt podozrivé, typu "50 k do Ruska".
Realita, tj to ako to v bankách skutočne funguje je, že kontrolované môžu byť akékoľvek sumy- áno, aj 0,1€.
Toto nie je hyperbola.
Celá transakcia totiž poskytuje aj iné informácie, iba ako tie, že "z účtu U1 sa robí prevod na účet U2 vo výške 0,1€".
A niekedy sú tie ostatné informácie z nejakého dôvodu pre banku, alebo orgány činné v trestnom konaní, dôležité.
Aké konkretne su tie ostatné informácie, nie je dôvod prečo to rozoberať na verejnom fóre.
systém vyhodnocuje úplne všetky tnx. A čo vyhodnotí ako čo len trochu neobvyklé, tak sa posúva ďalej a posudzuje to na to vyškolený pracovník. Ak to pracovník vyhodnotí tak, že je dôvod to ďalej preverovať, tak sa kompletne zablokuje celý účet až do vyriešenia. Neveril by si, ako sa niekedy do hĺbky preverujú tnx ktoré na prvý pohlad vyzeraju pomerne banálne.A pri tom pocte platieb sa to ani neanalyzuje.
Banka to nerobí bezdôvodne, ale preto, že ak by regulátor rozhodol že banka v pripade zisteného nejakeho druhu podvodu či porušenia zákona, neurobila dostatočné opatrenia, tak banka by mohla dostat obrovsku pokutu, čo sa aj na Slovensku občas stane.
Zaujimave, o tom som netusil. Aj tak by ma zaujimalo co take sa posudzuje u bezneho cloveka, ktory plati ucty za domacnost, obcas nieco kupi na internete alebo posle kamaratovi peniaze za piatkove pivo v bare. Pretoze ak si vezmem, ze na Slovensku je napriklad 1,5 miliona uctov v bankach, priemerne sa spravi mesacne 7 transakcii kartou, 5 platieb z uctu a 3 automaticke inkaso platby, tak ten objem platieb je obrovsky. A to som cisla len tak uviedol, kedze kamarat napriklad spravi aj 10-15 vkladov a vyberov na fyzickom ucte, plati kartou 3-4x denne (rano obchod, cez den kava, poobede pivo, do toho este tankovanie, obcas poobedny obchod), kupuje a plati veci na auta s ktorymi robi (z osobneho uctu), plati za svoj byt a aj dalsie dva byty, ktore prenajima a tak tych obratov ma neurekom.
Chapem, ze ak je clovek zaujmova osoba z dakeho dovodu, vysetruje ju policia, exekucia, zaujima sa danovy urad alebo co, tak sa transakcie mozu sledovat.
Chapem, ze ak je clovek zaujmova osoba z dakeho dovodu, vysetruje ju policia, exekucia, zaujima sa danovy urad alebo co, tak sa transakcie mozu sledovat.
heker
pre výkonné servre nie je problém sledovať všetky tnx ktoré prebiehajú. Tj nielen prevody z účtu na účet vykonané cez elektronicke bankovnictvo ci bankove aplikacie, ale aj všetky platby kartou. Resp. sledované to aj musí byť, nielen z pohladu zákona ale aj v pripade možnej reklamacie a dalsie dôvody.
Ale pre kľud duše: bankoví zamestnanci nemôžu a ani nesmú svojvoľne kontrolovať kohokoľvek účet podla vlastného uváženia. Vždy musí na to existovať objektívny dôvod, pretože aj tieto prístupy sa kontrolujú.
To hromadné sito robí systém, automatizované aplikácie a k manualnej kontrole človekom sa dostane iba velmi malé množstvo z celeho balíka vykonaných tnx.
pre výkonné servre nie je problém sledovať všetky tnx ktoré prebiehajú. Tj nielen prevody z účtu na účet vykonané cez elektronicke bankovnictvo ci bankove aplikacie, ale aj všetky platby kartou. Resp. sledované to aj musí byť, nielen z pohladu zákona ale aj v pripade možnej reklamacie a dalsie dôvody.
Ale pre kľud duše: bankoví zamestnanci nemôžu a ani nesmú svojvoľne kontrolovať kohokoľvek účet podla vlastného uváženia. Vždy musí na to existovať objektívny dôvod, pretože aj tieto prístupy sa kontrolujú.
To hromadné sito robí systém, automatizované aplikácie a k manualnej kontrole človekom sa dostane iba velmi malé množstvo z celeho balíka vykonaných tnx.
Podľa nariadenia EÚ si banky nemôžu pýtať za okamžité prevody vyššie poplatky ako pri bežných prevodoch. Takže ak sú bežné prevody zadarmo, tak zadarmo musia byť aj okamžité prevody. Alebo by museli spoplatniť obidve.kompi napísal: ↑12 okt 2024, 15:34 aj 365 som niekde cital ze najskor bude mat len prijmanie az potom odosielanie platieb. ja som len zvedavy dokedy to bude sucastou bezneho balika sluzieb viem si totiz velmi zivo predstavit ze casom to na nijakych 0,20€ niektore banky spoplatnia. nehovoriac o tom ze si treba dat pozor lebo take fio a co som pocul aj vub okamzitu platbu neponukaju ako predvolenu ale treba to vyslovene zaskrtnut pri posielani. kazdopadne je to urcite krok vpred.
- taki7
- Medium Professional
BTW..365.bank začiatkom roka 2025 zavedie okamžité...