Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
eMPiko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa eMPiko »

mLuks napísal: 15 okt 2024, 20:49 pokiaľ si ľudskú vlnu predstavuješ tak, že zoberieš 1000 vojakov a pošleš ich oproti pozíciam nepriateľa (niečo na štýl omaha beach, stalingrad, či sparta, atď), tak len slovičkáriš. Podstata je tá, že posielajú ľudí na skoro samovražedné misie. Pomenuj si to kľudne mechanizovaná vlna, pointa je tá, že bojujú ako za druhej svetovej a na straty sa vôbec nepozerajú.
Nepovažujem to za slovíčkarenie, "ľudská vlna" je asi aj terminus technicus, niečo to skrátka opisuje. Nevidím dôvod to používať v iných významoch. Napr "mlynček na mäso" mi príde ako lepší opis ruských výsledkov, lebo to nemá žiadne iné významy.

Takticky inak neviem či môžu niečo iné ako toto čo robia Rusi vymyslieť. S tým aké sú pomery na fronte asi nie. Posledný rok im to uľahčuje rozmach dronov a to že dali dokopy presnosť FAB bômb. Tiež dôvody prečo začali pomaly postupovať. Problém pri nich je skôr strategický, že aj za cenu takýchto strát neustále vytvárajú nové útoky.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

retkvic napísal: 15 okt 2024, 21:26 Jp, je to vojna Ruska na Ukrajinskom území. Podobne ako by bola vojna Maďarska na Slovenskom území, keby nás chceli zasa anektovať.
Nepamätám si, ze by sme zvrhli promadarskeho prezidenta a do Dunajskej Stredy poslali armádu...
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

ArkanoviTigrovi napísal: 15 okt 2024, 21:29 Nepamätám si, ze by sme zvrhli promadarskeho prezidenta a do Dunajskej Stredy poslali armádu...
Nastastie promadarskeho prezidenta sme nemuseli zvrhavat, do takych sraciek sa to tu az nedostalo, ale zabraty sme uz boli slusne, aj nejake vojenske operacie sa tu viedli, nase - neuspesne, keby nezasiahli Nemci, tak by zabrali mozno pomali cele vychodne Slovensko.

Navyse juh Slovenska uz bol anektovany, podobne ako to urobili Rusy s Krimom a to este neviem ci vobec k nejakej dohode doslo kedze to bola viac menej jedostranna akcia Ruska a nadovazok si tam zorganizovali nejake referendum pod vojenskou kontrolou.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Čo sa týka dronov, tak v tejto oblasti sa Rusko výrazne zlepšilo a vyrába ich už viacej ako Ua.

ArkanoviTigrovi
Rusko ma stale obrovske mobilizacne rezervy.
ALE:
Putin bude velmi váhať nad otvorením povinnej mobilizačnej vlny. Nie je to len vec tá, že by sa mu zhoršila podpora od beznych Rusov, ale dalsie vec je, že už teraz Rusko ma prehriaty pracovný trh čo by sa mobilizaciou len zhoršilo.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

eMPiko napísal: 15 okt 2024, 21:26 Nepovažujem to za slovíčkarenie, "ľudská vlna" je asi aj terminus technicus, niečo to skrátka opisuje. Nevidím dôvod to používať v iných významoch. Napr "mlynček na mäso" mi príde ako lepší opis ruských výsledkov, lebo to nemá žiadne iné významy.
Nevidím rozdiel vo výsledku ak pošleš 50 vojakov na pešo oproti pozíciam a vráti sa ti 10, alebo ak pošleš tých istých 50 vojakov v 5 transportéroch a vrati sa ti jeden s 10timi vojakmi. V oboch prípadoch je výsledok rovnaký a straty sú príčinou zlého taktického rozhodnutia, resp. zlého vykonania útoku. "ľudská vlna", "mechanizovaná vlna" (pri dobýjaní tej kopy bordelu pri adjivke to bola krásna ukážka týchto "mechanizovano-ľudských vĺn") Pointa je tá istá, je to stýl/taktika bojov ako z prvej či druhej svetovej vojny, či ako si spomenul z korejskej vojny, akurát majú mechanizáciu.
Takticky inak neviem či môžu niečo iné ako toto čo robia Rusi vymyslieť. S tým aké sú pomery na fronte asi nie. Posledný rok im to uľahčuje rozmach dronov a to že dali dokopy presnosť FAB bômb. Tiež dôvody prečo začali pomaly postupovať. Problém pri nich je skôr strategický, že aj za cenu takýchto strát neustále vytvárajú nové útoky.
Takticky to máš napísané v tom texte z vývoja bojov, iné krajiny by takéto straty netolerovali, myslím, že za tie tri roky mali mať rusi dosť času aby sa naučili efektívne útočiť, bez mlynčeka na mäso, to by ale generalita a velenie museli aj niečo reálne robiť a vymyslieť. Ale jednoduchšie ako niečo strategické a taktické vymyslieť je ako útočiaca krajina mobilizovať vlastné obyvateľstvo a poslať ho mimo uzemia svojej krajiny, posielať brancov z povinných odvodov, posielať väzňov a zobchodovať s nimi slobodu za nasadenie života v bojoch mimo uzemia svojej krajiny, zháňať legionárov z krajín tretieho sveta, či ako teraz požiadať o pomoc súdruha Kima aby poslal nejakých vojakov, lebo nám už dochádzajú a nechceme zase mobilizovať, lebo si už asi naserieme obyvateľstvo doma.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

eMPiko napísal: 15 okt 2024, 21:26 Posledný rok im to uľahčuje rozmach dronov a to že dali dokopy presnosť FAB bômb. Tiež dôvody prečo začali pomaly postupovať. Problém pri nich je skôr strategický, že aj za cenu takýchto strát neustále vytvárajú nové útoky.
Rusom rozmach dronov? Myslis ako v oslobodenom Chersone zhadzuju granaty na civilistov? Lebo tie Orlany stale maju kamery zo zaciatku storocia a potom je jasne, ze na kazdy zhluk pixel, o ktorom TASS klames ze je zapadna superzbran vypisujes, ze vidis "drasticke znicenie. Ked zacnu zdielat 4K videa z jednorazovych dronov, potom sa mozme bavit. A presnost FAB bomb? To bol daky mystery box vo World of Tanks? Lebo presnost ruskych zbrani mozeme pozorovat ked nezasahuju vlaky, ale skoly, ihriska, parky a nemocnice.

Gogo, pusti si ten podcast Telegraphu o ruskom moblizacnom potenciale. Ak bude cas, tak ti vecer najdem aj timestamp, ako to nechces pocuvat cele.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

ArkanoviTigrovi napísal: 15 okt 2024, 20:46existuje aj ukrajinsky mlyncek na maso?
Ti nemaju dostatok municie ani ludi aby si ho mohli dovolit.

Opis ako to prebiehalo (aspon teda v Bakhmut) pomerne dlho je tu https://bbcrussian.substack.com/p/how-w ... in-bakhmut
V skratke - posles male mnozstvo vojakov (ale nie prilis male aby sa dalo ignorovat), Ukrajinci takuto jednotku zlikviduju ale odhalia svoje pozicie, nasleduje delostrelectvo, Ukrajinci bud padnu alebo su prinuteny ustupit. A potom ides zase.

Netvrdim, ze neexistuju ine variacie ludskych vln a mlyncekov na maso ale vsetky maju spolocne jedno - su mrhanim prostriedkov.
A Ukrajina prostriedky navyse nema a teda mlyncek na maso ako taktiku nepouziva.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Javatar, ja považujem za mlynček mäso aj ofenzívu na Kursk a nezdá sa mi ze by Ukrajine nejak zásadne pomohla...
mLuks
Addict
Addict

V Kursku padlo 1200 ukrajincov denne?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Will oil decide the fate of the Russia-Ukraine War? – Foreign and security policy | IPS Journal
https://www.ips-journal.eu/topics/forei ... -war-7836/
**
Saudi Arabia ready to abandon $100 crude target to take back market share
https://www.ft.com/content/1d186f62-594 ... 93a8a696cd

Usa a Europe by sa táto "ropná vojna" nepochybne velmi páčila, nielen kvoli nižšej cene ropy ale aj kvôli tomu pod aký tlak by sa dostalo Rusko. A SA by bola spokojné že by tým poškodila ekonomicky svojho rivala Irán.
mLuks
Addict
Addict

Volodymyr Zelenskyj predstavil svoj ukrajinský plán víťazstva. Má päť bodov a tri tajné dodatky. Okrem pozvánky do NATO zahŕňa posilnenie ukrajinských obranných kapacít aj pokračovanie ukrajinských operácií v ruskej Kurskej oblasti.

Ak sa podľa neho plán uskutoční teraz, koniec vojny bude možné dosiahnuť najneskôr v budúcom roku. „Víťazný plán Ukrajiny je plánom posilnenia našej krajiny a našich pozícií. Aby sme boli dostatočne silní na ukončenie vojny,“ povedal Zelenskyj v ukrajinskom parlamente.

Rusko si podľa neho neželá spravodlivý mier, Kyjiv preto musí zmeniť celkové podmienky, na čo však potrebuje jednotu Ukrajincov i zahraničných partnerov.

Plán má podľa Zelenského päť bodov a tri tajné dodatočné body. Okrem bezodkladnej pozvánky do Severoatlantickej aliancie k ním patrí posilnenie ukrajinských vojenských a obranných kapacít.

Plán počíta tiež s pokračovaním ukrajinskej vojenskej operácie v ruskej Kurskej oblasti a Kyjiv navrhuje aj nasadenie „komplexného balíka nejadrových strategických odstrašujúcich prostriedkov“ na Ukrajine.

Kyjiv okrem toho navrhuje svojim partnerom dohodu o spoločnej obrane a neskôr spoločnom využívaní kritických zdrojov na Ukrajine. Ukrajinskí vojaci by tiež mohli po skončení vojny nahradiť určité jednotky USA v Európe, uviedol Zelenskyj.

Vo vystúpení pred poslancami znova vyzval západné krajiny, aby povolili Ukrajine použiť dodané zbrane dlhého dosahu na územiach okupovaných Ruskom a na ruskom území. Kritizoval aj Čínu, Irán a Severnú Kóreu za podporu Moskvy v jej invázii.

Ukrajinský líder zároveň vylúčil odovzdanie akéhokoľvek územia svojej krajiny Rusku. Riešenie podľa neho nie je v zamrznutom konflikte a nespočíva v „obchode s územím alebo zvrchovanosťou Ukrajiny“. Svoj plán víťazstva chce Zelenskyj predstaviť aj na summite EÚ vo štvrtok. (čtk, tasr, pravda)
Minuta eNka

Samozrejme, ze Fico uz stihol prskat, ze clenstvo UA v NATO by smer nepodporil.

Podstatne vsak je, ze mierova dohoda bez clenstva v NATO alebo bezpecnostnych zaruk v podobe zasahu NATO, ak by sa invazia zopakovala, nema pre UA vyznam.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

ArkanoviTigrovi napísal: 16 okt 2024, 10:18Javatar, ja považujem za mlynček mäso aj ofenzívu na Kursk a nezdá sa mi ze by Ukrajine nejak zásadne pomohla...
Nuz ak si budes sam definovat pojmy tak ich definicia bude sediet na cokolvek co budes chciet. Ale potom nemozes cakat, ze ta niekto bude v diskusii brat vazne. Nasledky mozes vidiet aj sam.
mLuks napísal: 16 okt 2024, 11:46V Kursku padlo 1200 ukrajincov denne?
To nie je o poctoch a dokonca ani o vysledkoch. To je o strategiach ktore pouzivaju zivu silu ako nieco s velmi malou hodnotou. Inak povedane, ci sa vobec snazis minimalizovat straty. Wagner posielal svoje jednotky na smrt. Ak odmietli ist tak ich zabil sam. Preto potreboval vaznov, nie svojich zoldakov.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

javatar napísal: 16 okt 2024, 14:14 Nuz ak si budes sam definovat pojmy tak ich definicia bude sediet na cokolvek co budes chciet. Ale potom nemozes cakat, ze ta niekto bude v diskusii brat vazne.
OK, tak teda nebudem nazyvat kursku ofenzivu mlyncekom na maso ale aj tak to bola nezmyselna operacia so zbytocnymi stratami...
"rusky mlyncek na maso" budem ignorovat a nebudem ho brat vazne, lebo ani neviem kto si ten pojem "patentoval"...

Autoeditácia príspevku po 1 min 11 sek:
mLuks napísal: 16 okt 2024, 11:46 V Kursku padlo 1200 ukrajincov denne?
to je nejaka norma aby si to mohol nazvat mlyncekom na maso?
kde padlo 1200 rusov denne?

Autoeditácia príspevku po 2 min 37 sek:
gogo956 napísal: 15 okt 2024, 21:39 Putin bude velmi váhať nad otvorením povinnej mobilizačnej vlny. Nie je to len vec tá, že by sa mu zhoršila podpora od beznych Rusov, ale dalsie vec je, že už teraz Rusko ma prehriaty pracovný trh čo by sa mobilizaciou len zhoršilo.
to mi je jasne... Ukrajina naopak uz pomalicky zahajuje psychologicku pripravu na znizenie veku a mobilizaciu zien...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Denné straty 1200 nemá ani UA + RF (žiadne operácie v mestách). Mlynček na mäso Verdun 1916. Ukrajinské ženy idú aj dobrovoľne na front.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Spolupracovnik RUSI o tom, odkial sa Rusi museli stiahnut hajit Kursk, kde dostavaju po rypakoch.
Tiez napriklad o rotaciach vojakov ci o tom, ako posiela nepriatel svojich do mlynceka na maso. Dalsie vyzivne pocuvanie

\\kolko sa vezie v takom BTR? Wiki hovori 7 + 3 clenovia posadky. Celom proti tanku

\\bol ten HIMARS zniceny este pocas odpalovania? ak nie preco, ked to ma byt uplne bezna prax?

ale toto je "vác jak vác. toto je najvác". na cestach v ruskom zazemi sa objavuju Toblerone a vela krat sa stane, ze do nich vrazia auta
gogo956
Redeemer
Redeemer

ArkanoviTigrovi
to mi je jasne... Ukrajina naopak uz pomalicky zahajuje psychologicku pripravu na znizenie veku
to znizenie veku bolo praveže teraz nedavno zamietnute a nie je na to ani dalsia podpora
mLuks
Addict
Addict

ArkanoviTigrovi napísal: 16 okt 2024, 15:59 to je nejaka norma aby si to mohol nazvat mlyncekom na maso?
kde padlo 1200 rusov denne?
Keby si aj čítal to čo ľudia postuju a len zbytočne a hlupo nerýpal a nekopal, tak by si sa teraz takto hlúpo nepýtal. Ale aspoň ukazuješ ako diskutuješ.
V príspevku, ktorým som reagoval na empika je spoiler, keby si ho rozklikol, tak by si sa dočítal nasledovné:
Je to kruté a primitívne, ale funguje to. Tak opisuje pre londýnske Timesy ukrajinský výsadkár Andrij spod Kurachova ruskú taktiku „mlynčeka na mäso” posledných mesiacov.

Tento spôsob boja sa podľa britského denníka stal synonymom pre ruskú vojenskú stratégiu počas jeho snahy o ovládnutie Donbasu. Avšak aj podľa štandardov tejto krvavej vojny „bolo posledných niekoľko mesiacov bezprecedentných v rozsahu ľudských strát, ktoré bol Kremeľ ochotný pripustiť v záujme postupných územných ziskov”.

Nielen Ukrajinci, ale aj západné tajné služby odhadujú, že posledné dva mesiace boli doteraz najkrvavejšími mesiacmi vojny, keď denne ruská armáda strácala 1200 zabitých alebo zranených ruských vojakov, a do príchodu zimy to tak môže ostať.
Môžme sa baviť o tom či som vhodne použil padlo, ale keď ty máš svoje vlastné definície "mlynčeka na mäso", tak ja môžem slovom "padlo" označiť zabitých a zranených.

Tu ale vidieť, že ty si ten post nečítal, len si ho prebehol, videl si tam slovné spojenie "ruský mlynček na mäso", tak si si rýchlo chcel kopnúť a už si sa pýtal na ukrajinský mlyček na mäso. Nabudúce si aspoň daj námahu a prečítaj si posty, na ktoré chceš reagovať rýpaním aby si nerobil zo seba hlupáka ako teraz. Javatar ti to napísal veľmi dobre.
Blastbit napísal: 16 okt 2024, 16:21 Denné straty 1200 nemá ani UA + RF (žiadne operácie v mestách).
pre teba platí to isté čo pre AT, ty tiež silou mocou sa musíš ku všetkému vyjadrovať a písať svoje "odborné" názory aj keď nečítaš posty a nevieš kontext debaty

Autoeditácia príspevku po 20 min 33 sek:
ArkanoviTigrovi napísal: 16 okt 2024, 15:59 to mi je jasne... Ukrajina naopak uz pomalicky zahajuje psychologicku pripravu na znizenie veku a mobilizaciu zien...
Ako ti napísal gogo, pod 25 rokov sa na UA nemobilizuje. Ale aj keby, nerozumiem prečo to spomínaš a pozastavuješ sa nad tým, keď je UA napadnutá. Pokiaľ si pamätáš, minule sme mali tiež takúto debatu, kde som ti ukázal, že rusi (útočiaca krajina) sú ochotní verbovať aj 18 ročné deti ako kontraktorov a poslať ich na UA. Vtedy ten článok bol o dvoch čerstvo 18 ročných ruských chlapoch, ktorí podpísali kontrakt s vidinou zarobiť si a ktorý na UA zomreli.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Nie pri Kursku nemali ani Rusi ani Ukrajinci denné straty 1200 vojakov. Tak ale to sú tie tvoje "odbornosti". :wink:
Niečo ako aj ten ďalší čo mesiace tvrdil, že RF armáda dostáva denne po papuliach pri Avdijivke po tisícoch/tisíckach. :roll:
mLuks
Addict
Addict

Blastbit napísal: 16 okt 2024, 20:22 Nie pri Kursku nemali ani Rusi ani Ukrajinci denné straty 1200 vojakov. Tak ale to sú tie tvoje "odbornosti". :wink:
V tom citovanom texte z vývoja bojov sa píše o Kursku? AT povedal, že podľa neho je aj Kursk mlynček na mäso pre UA, tak som sa ho pýtal, či pri Kursku majú UA straty 1200 vojakov denne, tak ako rusi na celom fronte za posledné mesiace
P.S. k týmto tvojim útokom - čítam absolútne celú diskusiu a ak by niektorá strana mala 1200 vojakov ako straty, tak oficiálne čísla by boli iné.
Keby si čítal absolutne celú dikusiu, tak by si vedel, že to nie su moje odbornosti ale som citoval text, kde sa píše, že to odhadujú nie len ukrajinci ale ja západné tajné služby a že tieto straty sú za posledné dva mesiace a že takýto trend môže pokračovať až do zimy.

Nemyslíš si o sebe trošku veľa, ak si myslíš, že si múdrejší ako ľudia čo sa týmto zaoberajú v tajných službách? Sú to rôzni analitici, ktorí majú prístup k takým dátam a takým informáciám o ktorých sa tebe môže len snívať, ale ty s istotou vieš, že také straty nemôžu byť.

Ešte raz, to nie sú moje odbornosti, ktoré som si vycucal z malíčka (ako to ty zvyčajne robíš), je to názor ukrajincov a aj západných tajných služieb.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

mLuks napísal: 16 okt 2024, 19:56 Môžme sa baviť o tom či som vhodne použil padlo, ale keď ty máš svoje vlastné definície "mlynčeka na mäso", tak ja môžem slovom "padlo" označiť zabitých a zranených.
Mlynček na mäso môže byť hocijak veľký a hocijak rýchly, nie len taký ako spomína neznámy (možno dokonca vymyslený) ukrajinský výsadkár Andrij spod Kurachova a vy to po ňom opakujete...
Ale ak ty označíš raneného ako padlého tak na teba sedia tvoje slová
mLuks napísal: 16 okt 2024, 19:56 Ale aspoň ukazuješ ako diskutuješ.
Napísať odpoveď