Elektromobil co si o nom myslite?
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
"Tento príspevok si nemôžete pozrieť, pretože vlastník účtu obmedzuje, kto si môže zobraziť jeho príspevky."
keď som na to klikol prvýkrát, keď to beardie postol, tak to fungovalo, teraz už nie. Bolo tam porovnanie ako to s EV robí čína a ako europa, ale už si nepamäatám čo presne tam bolo.
Niečo v zmysle, že Čína si zabezpečila zdroje pre výrobu batérií a vyrába si komponenty aj celé autá sama, Európa si kupuje batérie z Číny, uvaľujú clá a zakazujú ICE
Autoeditácia príspevku po 3 hod 37 min 30 sek:
mal som to otvorene v tabe, takze sa naslo
Autoeditácia príspevku po 3 hod 37 min 30 sek:
mal som to otvorene v tabe, takze sa naslo
-
starysomar
Hardcore addict
Presne tak.
cina nikdy poriadne nevyrabala spalovacie motory a skratka bola pozadu oproti americanom, europanom, japoncom a dokonca aj korejcom. pri elektromotoroch je to uplne opacne, s elektronikou maju obrovske skusenosti a vedia velmi dobre konkurovat.
jedine co je tam otazne je ake velke su ekologicke a eticke rozdiely medzi cinskymi automobilkami a zbytkom sveta. lebo na tom sa da usetrit az az a v takom pripade clo ci tarify na cinske auta chapem aj ked samozrejme by som si tu velmi rad kupil luxusne vybavene a vypadajuce xiaomi auto za 30 tisic
jedine co je tam otazne je ake velke su ekologicke a eticke rozdiely medzi cinskymi automobilkami a zbytkom sveta. lebo na tom sa da usetrit az az a v takom pripade clo ci tarify na cinske auta chapem aj ked samozrejme by som si tu velmi rad kupil luxusne vybavene a vypadajuce xiaomi auto za 30 tisic
Vôbec tí nevadí, že svojimi peniazmi by si podporil totalitnú diktatúru?
čínske auta sú na domácom trhu preto také lacné, lebo štát ich výrobu priamo či nepriamo dotuje.
Prečo to Čína robí?
Čína ma za prvé obrovské dolárové prebytky a za druhé je pre ňu udržanie zamestnanosti ekonomicka priorita č.1.
Čo sa týka Eu, tak tá si dobrovolne silno poškodila niekolko svojich predtym uspesnych vyrobnych rezortov, nejde len o automobilovy priemysel..
Prečo to Čína robí?
Čína ma za prvé obrovské dolárové prebytky a za druhé je pre ňu udržanie zamestnanosti ekonomicka priorita č.1.
Čo sa týka Eu, tak tá si dobrovolne silno poškodila niekolko svojich predtym uspesnych vyrobnych rezortov, nejde len o automobilovy priemysel..
jasne ze to nie je idealne. keby je svet jednoduchy ciernobiely tak si urcite vzdy vyberiem dobro nad zlom. v realite je vsak vsetko sede a smutne a niekde treba robit kompromisy.beardie napísal: 21 okt 2024, 13:35 Vôbec tí nevadí, že svojimi peniazmi by si podporil totalitnú diktatúru?
co je lepsie? kupit si europsky spalovak alebo cinske EV?
podporim radsej cinsku diktaturu alebo elona muska ktory aktualne rozdava ludom peniaze aby hlasovali trumpa.
no a v neposlednej rade, uz som to tu urcite pisal, ked je ok podporovat cinsku diktaturu nakupovanim cinskych telefonov, notebookov, powerbaniek, solarnych panelov ci kablov, nemoze byt ok nakupovat aj ich elektromobily?
Môžeš podporiť európske EV, prípadne americké, ktoré nie sú Tesla
Už som to písal viackrát, ale nemám žiadne výrobky čínskych firiem (Hongkong nerátam ako Čínu, i keď toto už prehodnocujem) a významne obmedzujem výrobky vyrábané v Číne od ostatných značiek
Nedá sa to spraviť na 100 %, lebo súčiastky nevieš dohľadať, ale ten smer je jasný
Už som to písal viackrát, ale nemám žiadne výrobky čínskych firiem (Hongkong nerátam ako Čínu, i keď toto už prehodnocujem) a významne obmedzujem výrobky vyrábané v Číne od ostatných značiek
Nedá sa to spraviť na 100 %, lebo súčiastky nevieš dohľadať, ale ten smer je jasný
Skoda, ze takto nerozmyslali ti na ktorych zalezi 
mozem, mozno aj podporim. ale tak pokial ide iba o moralitu tak je to skoro jedno, ukaz mi jednu automobilku ktora by nemala kauzu alebo jej majitelia by neboli kontroverzni...beardie napísal: 22 okt 2024, 14:11Môžeš podporiť európske EV, prípadne americké, ktoré nie sú Tesla
zial auta su dost drahe a pokial nie si milionar tak musis robit kompromisy. hlavne pokial si v situacii "mam dost penazi na europsky spalovak ale nie na europske EV" tak neni o com. hlavne ak v praxi je rozdiel "cinske komponenty poskladane v EU" vs "cinske komponenty poskladane v cine"...
ale ten rozdiel je podstatny
Ono hlavne tie automobilky sa s tebou snazia vydrbat takym sposobom, ze naozaj by som asi nemal extra lepsi pocit, ze podporujem prave ich vid napriklad: .
Proste si zaplatim za lepsie auto a lepsie sluzby a doma nech si robia co chcu.
Ak by sme chceli riešiť otázku morálky pri výrobkoch do hĺbky, tak to by sme nemohli kupovať väčšinu tovarov.
Napr. v podstate všetok textil či obuv, nielen lacný ale aj luxusnejší, sa vyrábaju hlavne v Juhovychodnej Azii za podmienok ktorý ma ďaleko od toho čo si v Europe predstavujeme pod pojmom "primerane pracovne podmienky", častokrat v tovarnach pracuju dlhé nadšasy aj deti.
Rovnako nerastne suroviny nielen tzv vzácne prvky pochádzajú z Afriky, Ruska kde su ziskavane velmi otáznym spôsobom, či už sa to týka vplyvu na zivotne prostredie alebo vo vztahu k ludom ktorí dane suroviny ťažia.
Káva, kakao, palmovy olej, to všetko je ziskavane kácaním pralesov, naviac ludia ktorí to obhospodaruju dostavaju iba velmi biednu mzdu.
Takže aj v EV ktorý vyrobil výrobca v EU sa nachadzaju suciastky ktorých východzí material bol získany nemorálne.
Týmto neospravedlnujem komunisticky režim v Číne, len sa snažím poukazať že dana problematika je nepomerne hlbšia.
Napr. v podstate všetok textil či obuv, nielen lacný ale aj luxusnejší, sa vyrábaju hlavne v Juhovychodnej Azii za podmienok ktorý ma ďaleko od toho čo si v Europe predstavujeme pod pojmom "primerane pracovne podmienky", častokrat v tovarnach pracuju dlhé nadšasy aj deti.
Rovnako nerastne suroviny nielen tzv vzácne prvky pochádzajú z Afriky, Ruska kde su ziskavane velmi otáznym spôsobom, či už sa to týka vplyvu na zivotne prostredie alebo vo vztahu k ludom ktorí dane suroviny ťažia.
Káva, kakao, palmovy olej, to všetko je ziskavane kácaním pralesov, naviac ludia ktorí to obhospodaruju dostavaju iba velmi biednu mzdu.
Takže aj v EV ktorý vyrobil výrobca v EU sa nachadzaju suciastky ktorých východzí material bol získany nemorálne.
Týmto neospravedlnujem komunisticky režim v Číne, len sa snažím poukazať že dana problematika je nepomerne hlbšia.
uff, sorrky, 45 minutove video nebudem pozerat. ale v titulke je ioniq 6, nie? to je korejec. ti su tiez "ti zli"? chcelo by to nejaky zoznam moralne vyhovujucich automobiliek, nech clovek nestupne vedla.Johnnny napísal: 23 okt 2024, 11:38 Ono hlavne tie automobilky sa s tebou snazia vydrbat takym sposobom, ze naozaj by som asi nemal extra lepsi pocit, ze podporujem prave ich vid napriklad: .
Ono to ma v skutocnosti aktualne 3 diely
Jo, su, ale zatial som nepocul, ze by niekomu korejci vadili aspon teda nie v tom zmysle ako Cina a tak mi to prislo to iste.
Ja netvrdim, ze su zli. Ani europski, ani korejski, ani cinski ... proste kazdy robi to co je dobre primarne pre neho, nie pre mna ako zakaznika a preto by som pri vybere auta rozmyslal uplne rovnako a kto ho vyraba by bolo az na xtom mieste.
Ja netvrdim, ze su zli. Ani europski, ani korejski, ani cinski ... proste kazdy robi to co je dobre primarne pre neho, nie pre mna ako zakaznika a preto by som pri vybere auta rozmyslal uplne rovnako a kto ho vyraba by bolo az na xtom mieste.
Juzna Korea je dobra, Severna Korea je zlaaacid napísal: 23 okt 2024, 14:01 uff, sorrky, 45 minutove video nebudem pozerat. ale v titulke je ioniq 6, nie? to je korejec. ti su tiez "ti zli"? chcelo by to nejaky zoznam moralne vyhovujucich automobiliek, nech clovek nestupne vedla.
Cina je zla, Europa je dobra, USA je dobre
Rusko je zle, Ukrajna je dobra
ono je to celkom jednoduche, ak mas aspon minimalnu znalost sveta okolo seba
ako je potom mozne ze 90% veci je vyrabanych v zlej cine a sme s tym ok?
a ked to nema priamo na sebe MADE IN CHINA tak si moze byt clovek isty minimalne jedna suciastka je vyrobena v cine. a ked aj boli vyrobene inde tak boli vyrobene cinskymi strojmi z cinskych materialov.
problem je proste ze tak ako skoro nic na svete ani geopoliticke rozdelenie nie je ciernobiele. je to skala. vies lahko povedat ze tento je horsi ako ten ale samotnu ciaru na tej skale ze co je pre teba este ok a co uz ok nie je si musi kazdy spravit sam.
ja by som veru zle svedomie z nakupu cinskeho automobilu nemal.
a ked to nema priamo na sebe MADE IN CHINA tak si moze byt clovek isty minimalne jedna suciastka je vyrobena v cine. a ked aj boli vyrobene inde tak boli vyrobene cinskymi strojmi z cinskych materialov.
problem je proste ze tak ako skoro nic na svete ani geopoliticke rozdelenie nie je ciernobiele. je to skala. vies lahko povedat ze tento je horsi ako ten ale samotnu ciaru na tej skale ze co je pre teba este ok a co uz ok nie je si musi kazdy spravit sam.
ja by som veru zle svedomie z nakupu cinskeho automobilu nemal.
O všetkých tebou spomínaných "problémoch" som písal, v prípade Číny je to naozaj veľmi jednoduché a čiernobiele
Čína je zlo, že v niektorých prípadoch sa tomu nedá vyhnúť ešte neznamená, že by sa o to každý rozhľadený človek nemal snažiť
Nakúpil by si si výrobky od nacistického Nemecka?
Čína je zlo, že v niektorých prípadoch sa tomu nedá vyhnúť ešte neznamená, že by sa o to každý rozhľadený človek nemal snažiť
Nakúpil by si si výrobky od nacistického Nemecka?
Riesite tu etickost. Ano, aj to je problem. Auto ma radovo viac vyrobnych normohodin nez nez sprostosti z Temu.
Ale este je tu dolezitejsia vec. Vyroba aut je jeden z pilierov v ekonomike. Odovzdat ho inemu statu, resp mimo EU je cesta k recesii ako prasa.
Ale este je tu dolezitejsia vec. Vyroba aut je jeden z pilierov v ekonomike. Odovzdat ho inemu statu, resp mimo EU je cesta k recesii ako prasa.