Elektromobil co si o nom myslite?
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
beardie
EV davaju vyhodu uspory za palivo pri velkom pocte najazdenych kilometrov. Pokial niekto jazdi iba malo tak to prenho financna vyhoda nemusi byť. Zaroven treba brat do uvahy stratu hodnoty EV pri predaji. Nejde len o degradaciu baterie, ktora aj ked u modernych EV je pomerne mala, ale vždy existuje, ale hlavne že EV rychlo zastaravaju morálne, pretože vývoj v oblasti EV je rýchly narozdiel od spalovakov kde už nie je velmi sa kde technologicky posuvat.
To že buducnost patri hlavne EV je jasné, ale v momentalnej situacii tomu tak nie je.
EV davaju vyhodu uspory za palivo pri velkom pocte najazdenych kilometrov. Pokial niekto jazdi iba malo tak to prenho financna vyhoda nemusi byť. Zaroven treba brat do uvahy stratu hodnoty EV pri predaji. Nejde len o degradaciu baterie, ktora aj ked u modernych EV je pomerne mala, ale vždy existuje, ale hlavne že EV rychlo zastaravaju morálne, pretože vývoj v oblasti EV je rýchly narozdiel od spalovakov kde už nie je velmi sa kde technologicky posuvat.
To že buducnost patri hlavne EV je jasné, ale v momentalnej situacii tomu tak nie je.
Imho je stale problem ten, ze za normalne peniaze univerzalne EV nekupis. Najblizsie k tomu ma MG5 ktore zacina niekde na 35k a aj to s kompromisnym dojazdom.
Potom su to veci ako infrastruktura a fakt, ze je to do nejakej miery dobrodruzstvo, resp je to neoverene. Jasne, znie to krasne, nic v tom nie je, nic sa na tom nemeni a nic sa na tom nemoze pokazit a potom si clovek v EV skupine na FB precita pribeh majitela ZOE ktory v 60k menil loziska v elektromotore, pretoze servis za to pytal 130 tisic ceskych (nieco take). Vraj mal smolu, normalne to vydrzi 100k km
Nabijacky vraj tiez nie su problem, su vsade a potom si clovek precita prispevok majitela Leafu o tom, ze musel auto dva tyzdne nechat niekde 60km od letiska pred lidlom, lebo ani jedna nabijacka nefungovala a na letisko musel taxikom.
Cim samozrejme netvrdim, ze spalovak nikoho nikde nenecha, ale ludia su na problemy spalovakov tak zvyknuti, ze ich uz ani nevnimaju Za mna subjektivne je ale najvacsi problem cena.
Potom su to veci ako infrastruktura a fakt, ze je to do nejakej miery dobrodruzstvo, resp je to neoverene. Jasne, znie to krasne, nic v tom nie je, nic sa na tom nemeni a nic sa na tom nemoze pokazit a potom si clovek v EV skupine na FB precita pribeh majitela ZOE ktory v 60k menil loziska v elektromotore, pretoze servis za to pytal 130 tisic ceskych (nieco take). Vraj mal smolu, normalne to vydrzi 100k km
Nabijacky vraj tiez nie su problem, su vsade a potom si clovek precita prispevok majitela Leafu o tom, ze musel auto dva tyzdne nechat niekde 60km od letiska pred lidlom, lebo ani jedna nabijacka nefungovala a na letisko musel taxikom.
Cim samozrejme netvrdim, ze spalovak nikoho nikde nenecha, ale ludia su na problemy spalovakov tak zvyknuti, ze ich uz ani nevnimaju Za mna subjektivne je ale najvacsi problem cena.
https://autobible.euro.cz/clanky/tesla- ... d=50017949Právě kvůli podvozku v kombinaci s rozsáhlou elektronikou elektromobilů TÜV Report uvádí, že jednoduchost elektromobilů z pohledu servisu je výhodou pouze u elektromotoru. Obecně ze statistik vyplývá, že bateriová auta oproti těm konvenčním na tom minimálně pro tuto chvíli nejsou servisně nijak lépe.
je cena stale problem? ked porovnas zrovna to MG5 tak za tu cenu mas oktaviu... so slabsim vykonom... ani corollu nekupis o moc lacnejsie. mozno i30 je lacnejsie...
ja v zasade suhlasim ze sa to proste porovnavat neda lebo EV proste nie su plnohodnotna nahrada spalovakov. a urcite zopar rokov este nebudu.
zial som dufal ze EV budu postupne zlacnovat ale stale viac a viac sa ukazuje ze naopak spalovaky budu zdrazovat.
proste to treba prestat porovnavat. vzdy mas velke cenove rozdiely v rovnakych triedach. preco by si niekto kupoval mini cooper ked moze mat ovela lacnejsie suzuki swift? napriek tomu sa mini coopre predavadaju bez vacsich problemov.
rovnako mas ludi (ako ja s manzelkou) ktori radsej priplatia za elektriku ako kupovat spalovak.
o tom ci su EV porovnatelne s ICE sa mozme rozpravat o 10 rokov.
Kto a kde tvrdil, resp. tvrdí, že su súčasné EV porovnateľné po všetkých stránkach so spaľovakámi? A neviem ako často si vonku medzi ľudmi a na cestách ale ja v KE a okolí vidím už pomerne často EV6, BMW i3, Tesly, Dokonca už aj EQS a ďalšie mercedesacke EV.
Asi tá toľko omieľaná EV lobby je dosť slabá /irony
Ono keď sa pozrieš na to, koľko nezmyselného hateu sa púšťa na EVčka, koľko konšpirácií a fakenews sa zdieľa aj tu, pridaj k tomu konzervatívnosť a strach z nepoznaného a niečoho nového, tak máš dôvody prečo to ľudia zatiaľ nechcú. Mnohí ľudia aj majú peniaze na EV, aj ho majú kde nabíjať (dom), aj súčasný dojazd by im stačil, len práve tie vyššie spomenuté veci...tak si radšej kúpia spaľovák aj ako druhé auto do rodiny, čo využíva tak max žena na cestu do práce a nakupy, vozenie detí do školy
ja dám za servis svojho spaľováku ešte v záruke od 300 do 550€ ročne, záleží od toho či mám 15k alebo 30k priehladku, elektronikou sú dnes prepchaté aj spaľováky, či už je to výbava auta, alebo samotný motor či prevodovka, keďže manuálne prevodovky sú už na ústupe. Snáď sa nemusíme baviť o tom, že servis automatickej prevodovky nie je vôbec lacná vec.
Ja to celkom neporovnavam, skor naopak a uz som to par krat uvadzal. Si normalny clovek, mas rodinu, resp zenu, 1-2 deti a chces auto. Z nejakeho dovodu musi byt nove. Za nejakych 25k a to nie je imho uplne malo mozes mat i30, Leon, mozno Focus a par nejakych sa este najde v kombiku s nejakou dynamikou a nejakou vybavou. Pripadne SUV. Tam by si v nejakej zlave uz kupil Tucsona, alebo Sportage. Bez vybavy mas i30 asi aj do 20k. Ak je to vela, su tam este nejaky frantici v nizsej strednej, alebo dokonca aj nemci/korejci v nizsej. Ono, ak je clovek naozaj prakticky, tak dnesna nizsia trieda ako Fabia, alebo i20 su velkostou na urovni starsich Golfov a kvalitou jazdy este dalej.aacid napísal: ↑25 nov 2024, 16:49 je cena stale problem? ked porovnas zrovna to MG5 tak za tu cenu mas oktaviu... so slabsim vykonom... ani corollu nekupis o moc lacnejsie. mozno i30 je lacnejsie...
ja v zasade suhlasim ze sa to proste porovnavat neda lebo EV proste nie su plnohodnotna nahrada spalovakov. a urcite zopar rokov este nebudu.
zial som dufal ze EV budu postupne zlacnovat ale stale viac a viac sa ukazuje ze naopak spalovaky budu zdrazovat.
proste to treba prestat porovnavat. vzdy mas velke cenove rozdiely v rovnakych triedach. preco by si niekto kupoval mini cooper ked moze mat ovela lacnejsie suzuki swift? napriek tomu sa mini coopre predavadaju bez vacsich problemov.
rovnako mas ludi (ako ja s manzelkou) ktori radsej priplatia za elektriku ako kupovat spalovak.
o tom ci su EV porovnatelne s ICE sa mozme rozpravat o 10 rokov.
No a teraz si za tie peniaze, vyber EV. Zacnes niekde na neoverenom cinanovi s kompromisnym dojazdom za cenu noveho Passata. Niekomu to vyhovovat moze, ale dat 35k za nieco o com vela nevies asi vela ludi nechce specialne ak nemaju barak. Ono sa hovori, ze je to v pohode, nabijes tam kde prides atd ale co ja vidim v Kauflande/Lidl kde su nabijacky uplne bezne je, ze to auto sa nenabija kym ludia nakupuju, ale kym v nom sedia a tukaju do telefonu. Opat, kazdeho vec, ale ja s autom za tie prachy takto fungovat nechcem.
Potom je tu obecna averzia k EV sposobena jednak natlakom na ich kupu, ale zaroven aj zhorsovanim dostupnosti normalnych aut, kedze ten extremny rast cien je sposobeny aj prechodom na elektromobilitu.
Dovodov je iste viac, ale ako som pisal viac krat, subjektivne okrem Tesly neviem o EV ktore by som si kupil tak aby som si mohol povedat, ze je to auto ku ktoremu nemam extra vyhrady aj napriek tomu, ze je stale kompromisom (to sa bavime o tom dojazde) pod cca 50-55k. A k Tesle mimo modelu S mam zase ine vyhrady.
Tip na elektroauto, za relativne normalnu cenu v slusnej vybave uz v zaklade v porovnani s inymi EV v tejto kategorii:
https://www.ssangyong.sk/torres-evx?gad ... _BwE#cenik
https://www.ssangyong.sk/torres-evx?gad ... _BwE#cenik
Na toto som celkom zabudol. Zaujimalo by ma kde je chytak. Vopchat tu techniku do niecoho kompaktneho a za slusne peniaze je to pouzitelne aj na nejake vzdialenosti.
A pritom to vobec nevyzera zle.
A pritom to vobec nevyzera zle.
mLuks
Peugeot 208 stojí cca 15K a Peugeot e-208 až 30K.
Drviva väčšina ludí na Svk nedá 15K naviac za niečo čo nespokytuje výrazne vyššiu pridanu hodnotu naviac. Ano, Ev je tichší, ale v meste aj tak človek jazdi pomerne pomaly takže ten hluk nie je velky. Ano Ev je v podstate "automat", čo je vyhoda, ale stoja tie male vyhody za 15K naviac? Naviac Peugeot e-208 tipujem bude mať menší batožinový priestor ako Peugeot 208.
ale prečo kupia radšej žene spalovak ako Ev? Kvoli cene.si radšej kúpia spaľovák aj ako druhé auto do rodiny, čo využíva tak max žena na cestu do práce a nakupy, vozenie detí do školy
Peugeot 208 stojí cca 15K a Peugeot e-208 až 30K.
Drviva väčšina ludí na Svk nedá 15K naviac za niečo čo nespokytuje výrazne vyššiu pridanu hodnotu naviac. Ano, Ev je tichší, ale v meste aj tak človek jazdi pomerne pomaly takže ten hluk nie je velky. Ano Ev je v podstate "automat", čo je vyhoda, ale stoja tie male vyhody za 15K naviac? Naviac Peugeot e-208 tipujem bude mať menší batožinový priestor ako Peugeot 208.
Elektromobilem jsme z Brna do Prahy nedojeli. A to i přes to, že dojezd měl být 422 kilometrů - Médium.cz
https://medium.seznam.cz/clanek/pisalek ... p&seq_no=1
Autoeditácia príspevku po 14 min 40 sek:
Len doplním, čo som sem už pred nejakou dobou písal: jeden známy ma Teslu aj nejakeho dízla. A hovoril ze Teslu pouziva len v meste a mimo mesta na väcsie vzdialenosti pouziva ten dizel. To niečo naznačuje. Moc pekne o Ev nehovoril..
Autoeditácia príspevku po 14 min 40 sek:
Len doplním, čo som sem už pred nejakou dobou písal: jeden známy ma Teslu aj nejakeho dízla. A hovoril ze Teslu pouziva len v meste a mimo mesta na väcsie vzdialenosti pouziva ten dizel. To niečo naznačuje. Moc pekne o Ev nehovoril..
gogo
1, napísal som že aj keď majú peniaze na EV, čiže peniaze by neboli problém
2, rozdiel medzi batožinovým priestorom 208 a e208 je 43litrov (352l a 309l), čo neni až taký veľký rozdiel na účely druhého auta do rodiny, školské tašky sa vojdu, nákupy tiež, aj ženina kabelka
3, porovnávajme automat(automatická prevodovka) s "automatom"(EV), teda ako druhé auto do rodiny, pre ženu, na mestské jazdenie je vhodnejší automat, v tom sa zhodneme si myslím. Preto ten rozdiel v cene pri konkrétne 208čke nebude 15k ale len cca 10-11k
4, a teraz ten rozdiel v cene premietni do prevadzkových nákladov na 208 (tankovanie a servis) a prevádzkových nákladov na e208 (nabíjanie doma a servis? možno?), to je to čo písal beardie, že si to ľudia nevedia (nechcú) spočítať.
Inak, peugeot má konkrétne pri tomto modely záruku 4roky/60k, ak si to vyrátaš, tak je to 41km na deň. Ak by rodina bývala v satelitnom meste/dedine a dochádzala za prácou a deti za školou do väčšieho mesta (BA,KE, ZA, PO atď) tak je to bežný denný nájazd takejto rodiny.
https://www.peugeot.sk/content/dam/peug ... 8-e208.pdf
Autoeditácia príspevku po 17 min 23 sek:
Potom si ľudia prečítajú presne takýto článok a povedia si, že EV nikdy.
1, napísal som že aj keď majú peniaze na EV, čiže peniaze by neboli problém
2, rozdiel medzi batožinovým priestorom 208 a e208 je 43litrov (352l a 309l), čo neni až taký veľký rozdiel na účely druhého auta do rodiny, školské tašky sa vojdu, nákupy tiež, aj ženina kabelka
3, porovnávajme automat(automatická prevodovka) s "automatom"(EV), teda ako druhé auto do rodiny, pre ženu, na mestské jazdenie je vhodnejší automat, v tom sa zhodneme si myslím. Preto ten rozdiel v cene pri konkrétne 208čke nebude 15k ale len cca 10-11k
4, a teraz ten rozdiel v cene premietni do prevadzkových nákladov na 208 (tankovanie a servis) a prevádzkových nákladov na e208 (nabíjanie doma a servis? možno?), to je to čo písal beardie, že si to ľudia nevedia (nechcú) spočítať.
Inak, peugeot má konkrétne pri tomto modely záruku 4roky/60k, ak si to vyrátaš, tak je to 41km na deň. Ak by rodina bývala v satelitnom meste/dedine a dochádzala za prácou a deti za školou do väčšieho mesta (BA,KE, ZA, PO atď) tak je to bežný denný nájazd takejto rodiny.
https://www.peugeot.sk/content/dam/peug ... 8-e208.pdf
Autoeditácia príspevku po 17 min 23 sek:
a zase sme pri tom, že ženieme veci do extrému, že s nejakým lacnejším EV s malou baterkou, sa ideme trepať na dlhú trasu a dialnicu a potom sa čudujeme, že nedôjdeme. To je presne to, čo som napísal hore. Hrotenie situácií, tlačenie do extrému, preháňanie, zvyčajne tých, ktorí technológiu aj tak nemajú radi.gogo956 napísal: ↑26 nov 2024, 17:28 Elektromobilem jsme z Brna do Prahy nedojeli. A to i přes to, že dojezd měl být 422 kilometrů - Médium.cz
Potom si ľudia prečítajú presne takýto článok a povedia si, že EV nikdy.
To niečo naznačuje o ňom, nie o EV. Asi si nie veľmi dobre premyslel kúpu a potom to takto dopadne, ale to nie je chyba technológie ale ľudí, to opakujem po tisíci krát.Len doplním, čo som sem už pred nejakou dobou písal: jeden známy ma Teslu aj nejakeho dízla. A hovoril ze Teslu pouziva len v meste a mimo mesta na väcsie vzdialenosti pouziva ten dizel. To niečo naznačuje. Moc pekne o Ev nehovoril..
tak ja som poznal ludi co 10-20 rokov dozadu mali benzin do mesta a na dlhe cesty chodili dizlom. hovori to nieco o benzinovych autach???
a znova sa rozpravame o tom ze pokial ma clovek budget 20k tak logicky nebude uvazovat o 30k elektromobile, ze?
naopak je otazke ze ak ma niekto budget 30k ci radsej par tisic usetri a zoberie spalovak alebo par tisic priplati a zoberie elektro. najskor to bude brat na lizing a tam to bude par desiatok eur mesacne.
treba porovnavat aspon podobnu vybavu. automat s porovnatelnym vykonom stoji 24 tisic. elektrika 33 tisic. to je rozdiel 9 tisic. aj to je vela ale uz nie tolko. plus k tomu ked zaratas nizsie prevadzkove naklady tak ten rozdiel je este mensi.
a znova sa rozpravame o tom ze pokial ma clovek budget 20k tak logicky nebude uvazovat o 30k elektromobile, ze?
naopak je otazke ze ak ma niekto budget 30k ci radsej par tisic usetri a zoberie spalovak alebo par tisic priplati a zoberie elektro. najskor to bude brat na lizing a tam to bude par desiatok eur mesacne.
A kolko by ma stal elektromobil s porovnatelnym dojazdom ?aacid napísal: ↑27 nov 2024, 11:28 tak ja som poznal ludi co 10-20 rokov dozadu mali benzin do mesta a na dlhe cesty chodili dizlom. hovori to nieco o benzinovych autach???
treba porovnavat aspon podobnu vybavu. automat s porovnatelnym vykonom stoji 24 tisic. elektrika 33 tisic. to je rozdiel 9 tisic. aj to je vela ale uz nie tolko. plus k tomu ked zaratas nizsie prevadzkove naklady tak ten rozdiel je este mensi.
-
starysomar
Hardcore addict
Koľko percent motoristov denne potrebuje tak vysoký dojazd?
dookola sa riesi iba dojazd. fakt dojazd je najdolezitejsi parameter na aute? ja viem ze dojazd aut sa v recenziach spominal odjakziva ale to bolo skor indikator spotreby, nie kolko dokazes prejst na jednu jazdu.
myslim ze realne je velmi male percento ludi co ozaj potrebuju riesit dojazd. a ti co ho potrebuju si proste EV nekupia, tak ako si pred 15 rokmi nekupili benzinove auto lebo dizel mal lepsi dojazd.
bezny obcan slovenska bude riesit dojazd raz za rok ked sa v lete vyberie na dovolenku do chorvatska. a vtedy ta obrovska nevyhoda EV bude pre neho znamenat ze v polovici cesty na pumpe ked si bude chciet na chvilu oddychnut a natiahnut nohy tam nestravi 10 minut ale 30.
proste pre mna je dojazt absolutne zaujimavy parameter na aute.
BTW Hyundai Inster za 23 tisic vobec nevypada zle.
myslim ze realne je velmi male percento ludi co ozaj potrebuju riesit dojazd. a ti co ho potrebuju si proste EV nekupia, tak ako si pred 15 rokmi nekupili benzinove auto lebo dizel mal lepsi dojazd.
bezny obcan slovenska bude riesit dojazd raz za rok ked sa v lete vyberie na dovolenku do chorvatska. a vtedy ta obrovska nevyhoda EV bude pre neho znamenat ze v polovici cesty na pumpe ked si bude chciet na chvilu oddychnut a natiahnut nohy tam nestravi 10 minut ale 30.
proste pre mna je dojazt absolutne zaujimavy parameter na aute.
BTW Hyundai Inster za 23 tisic vobec nevypada zle.
To bola skor narazka na objektivnost porovnania, preto som ju zacitoval. Pride mi celkom usmevne, porovnavat auta na zaklade vykonu pokial prave nehladam auto pri ktorom je vykon to podstatne, co casto nie je. Dojazd je samozrejme subjketivna vec a pokial niekto jazdi autom len do prace, alebo do mesta, moze byt pre neho aj 100km viac nez dost a nebudem mu do toho kecat.
Subjektivne pre mna je ale dost dolezity.
Subjektivne pre mna je ale dost dolezity.
ved to ze 100 ludi 100 chuti. preto aj automobilovy trh je taky velky a nejazdime vsetci na jednom modeli.
pre mna je naopak ten vykon celkom dolezity parameter, od auta ocakavam nejaku dynamiku a ked sa chcem v aute trochu aj zabavit tak v podstate cim viac tym lepsie.
tiez si ale uvedomujem ze pre vacsinu ludi to mozno az tak podstatne nie je a urcite nebudem odsudzovat konkretny segment aut len za to ze nie su vykonne. tak ako nema zmysel odsudzovat segment elektromobilov len za to ze maju nizsi dojazd ako spalovaky. a urcite nie pri peugeote 208 ako subkompakte kde maximalny dojazt je myslim nepodstatny uplne pre kazdeho potencionalneho kupcu.
pre mna je naopak ten vykon celkom dolezity parameter, od auta ocakavam nejaku dynamiku a ked sa chcem v aute trochu aj zabavit tak v podstate cim viac tym lepsie.
tiez si ale uvedomujem ze pre vacsinu ludi to mozno az tak podstatne nie je a urcite nebudem odsudzovat konkretny segment aut len za to ze nie su vykonne. tak ako nema zmysel odsudzovat segment elektromobilov len za to ze maju nizsi dojazd ako spalovaky. a urcite nie pri peugeote 208 ako subkompakte kde maximalny dojazt je myslim nepodstatny uplne pre kazdeho potencionalneho kupcu.
Ja len pisem, ze mi pride nefer porovnavat auta na zaklade vykonu, ale napriklad ignorovat ten dojazd, resp si upravovat parametere aby tym mnou preferovane vyslo lepsie. Subjektivne je to samozrejme nieco celkom ine a kazdy musi vediet co potrebuje.
Urcite to nebolo miene ako odsudzovanie EV. Pisal som to viac krat, mat 50k + na auto, alebo byt ochotny risknut to s jazdenkou (hoci tie jazdene spalovaky su dnes asi vyssie riziko), tak nad EV urcite uvazujem a vlastne nad nim aj uvazujem. Len mi to v niektorych aspektoch pride trochu dobrodruzne. Vacsina ludi ale tych 50k nema a to je asi jedenz dovodov preco sa tie EV extra nepredavaju. Ono aj ta jedna pol hodinova prestavka na ceste do Chorvatska by v tom elektrickom Peugeote vyzerala trochu inak, nakolko to auto polovicu trasy do Chorvatska na nabitie neda. A nedostal by si ani tu zabavnu zlozku bez ohladu na vykon, nakolko je realnejsie, ze by si siel celu cestu 110 km/h na tempomate.
Cize osobne zastavam nazor, ze najlacnejsie plnhodonotne elektricke auto je Tesla 3 Standard Range, ale to uz cenou nie je pre kazdeho. Snad sa mi to ale podari niekedy buduci rok na vikend pozicat, fakt by ma zaujimalo ako sa s tym zije.
Urcite to nebolo miene ako odsudzovanie EV. Pisal som to viac krat, mat 50k + na auto, alebo byt ochotny risknut to s jazdenkou (hoci tie jazdene spalovaky su dnes asi vyssie riziko), tak nad EV urcite uvazujem a vlastne nad nim aj uvazujem. Len mi to v niektorych aspektoch pride trochu dobrodruzne. Vacsina ludi ale tych 50k nema a to je asi jedenz dovodov preco sa tie EV extra nepredavaju. Ono aj ta jedna pol hodinova prestavka na ceste do Chorvatska by v tom elektrickom Peugeote vyzerala trochu inak, nakolko to auto polovicu trasy do Chorvatska na nabitie neda. A nedostal by si ani tu zabavnu zlozku bez ohladu na vykon, nakolko je realnejsie, ze by si siel celu cestu 110 km/h na tempomate.
Cize osobne zastavam nazor, ze najlacnejsie plnhodonotne elektricke auto je Tesla 3 Standard Range, ale to uz cenou nie je pre kazdeho. Snad sa mi to ale podari niekedy buduci rok na vikend pozicat, fakt by ma zaujimalo ako sa s tym zije.