Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
26
25%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 104

mLuks
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa mLuks »

väčšina slovenských a českých portálov píše o 140, autoforum a autopravda sa odvlávajú na nejaký korejský web, kde sa spomínalo 880 ale jeho autenticitu overiť neviem. Konkretnemu požiaru sa venuje len v jendej vete. Takže máme tri číselné údaje o jednom požiari.

tvoje linky sú obe sú za paywallom, resp. registráciou

Autoeditácia príspevku po 3 min 25 sek:
autoforum v prvom článku písalo dokonca len o 70 autách. trošku bizár
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

mLuks napísal: 28 nov 2024, 19:28 väčšina slovenských a českých portálov píše o 140, autoforum a autopravda sa odvlávajú na nejaký korejský web, kde sa spomínalo 880 ale jeho autenticitu overiť neviem. Konkretnemu požiaru sa venuje len v jendej vete. Takže máme tri číselné údaje o jednom požiari.

tvoje linky sú obe sú za paywallom, resp. registráciou

Autoeditácia príspevku po 3 min 25 sek:
autoforum v prvom článku písalo dokonca len o 70 autách. trošku bizár
oba weby mi nacitava normalne a to tam nemam konto.
Nevieme ci ich bolo 900 alebo 140, tie linky som pridal len preto aby bol jasny zdroj informacie.
mLuks
Guru
Guru

Príspevok od používateľa mLuks »

už aj minule niekto niečo postoval z NYT a mne to otvorilo a hneď pýtalo registraciu a nepustilo ma pokračovať v článku, ten druhý web mi najprv načíta článok a hneď sa stratí za paywall. Asi si myslia, že som bohatý, keď to otváram na Safari.

Jasné veď požiar sa stal, skôr je problém že to bolo v garaži.
gogo956
Redeemer
Redeemer

mLuks napísal: 28 nov 2024, 19:36 už aj minule niekto niečo postoval z NYT a mne to otvorilo a hneď pýtalo registraciu a nepustilo ma pokračovať v článku, ten druhý web mi najprv načíta článok a hneď sa stratí za paywall. Asi si myslia, že som bohatý, keď to otváram na Safari.

Jasné veď požiar sa stal, skôr je problém že to bolo v garaži.
je to zvlastne s tymi paywallmi. Tie iste stranky mi niekedy nacita a niekedy ziada registraciu. A strieda sa to po sebe, pritom mam stale tu istu IP.
Uplne laicky tipujem ze povedzme 760aut mohlo byt iba "zadymenych" tj je tam potrebna urcita snaha o napravu a povedzme tych 140bolo nejako skutocne špokodených. Ale nevieme, neboli sme tam..
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

gogo - ak by tam začal horieť klasický spaľovák, nedopadlo by to o moc lepšie.
A pravda je aj to, že je s novými spaľovákmi čoraz viac problémov. Ich reálna životnosť ide v priemere hodne dolu, náklady na údržbu hodne hore.
V EV sa zďaleka nemá čo toľko kaziť. Akumulátory sú čoraz lepšie z hľadiska dojazdu aj ochrany pred požiarom. A až sa ich výroba viac rozbehne aj ceny klesnú.
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

No zaujmava debata sa tu rozprudila :) kazdopadne slubil som ze dam update ked nieco vyberiem...

Vcera som podpisal zmluvu na Renault Twingo, 09/2023, najadzenych 5700km, Full vybava (interier+sedadla z umelej koze, parkovacia kamera + senzory, velky display s bezdrotovym android auto/carplay, kozeny volant, vyhrievane sedadla...). Cena 13750 Eur s tym ze este mam rok zaruku ktoru pripadne este predlzim, okrem toho dava renault este 8r/160t Km zaruku na baterku ze neklesne pod 70%. Pre predstavu, je to zhruba toto auto, len ina farba: https://mobile.de/27T1KM

Auto je v Nemecku u renault predajcu, s tym ze ide o vozidlo ReFactory Certified, tz oficialna Renault jazdenka bez poskodeni alebo skrytych vad. Prihlasenie na Slovensku ma bude stat 600 Eur (cez firmu) a dovoz si bud poriesim sam, alebo za dalsich 600 Eur mi ho sem vedia doviest...

A preco Twingo? Ido o druhe auto do domacnosti pre zenu, ktora na nom bude jazdit denne 20-40km a na dialnici s nimi bude ze minimalne (a ak, tak bratislavsky obvchvat :lol: ), na vsetko ostatne mame vacsie auto v domacnosti, no aj to casom bude EV.

A preco EV? Lebo na streche mam relativne velku fotovoltaiku (14,9kwp) ktora daleko pokryva dopyt nasej domacnosti a teda namiesto toho aby sme iba lacno predavali nadbytocnu elektrinu, tak takto budeme zadarmo nabijat EV a tak sa nam cela investicia vrati 2x rychlejsie
gogo956
Redeemer
Redeemer

chlapec10
dakujeme za prispevok, pripadne potom sem mozes dat nejaku mensiu review ked auto budes mat doma, urcite to viacerych bude zaujimat :)

Autoeditácia príspevku po 1 deň 16 hod 22 min 40 sek:
Nová štúdia ukazuje: Batérie EV vydržia oveľa dlhšie, ako sa očakávalo – elective.com
https://www.electrive.com/2024/11/24/ne ... -expected/
A hodnotenie má jasný výsledok: prvých 30 000 kilometrov sa strata kapacity zrýchľuje, čo znamená, že zdravotný stav pomerne rýchlo klesá zo 100 na približne 95 percent. Dobrou správou je, že skutočná degradácia klesá s narastajúcim kilometrovým nájazdom. Údaje Aviloo zo 7 000 vozidiel ukazujú (priemernú) hodnotu SoH približne 90 percent na 100 000 kilometrov. A potom je trendová čiara takmer horizontálna; medzi 200 000 a 300 000 kilometrami je takmer stabilný – a je výrazne nad hranicou 70 až 80 percent zo záruky na batériu. V skutočnosti je to bližšie k 87 percentám.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Iste. Batérie súčasných elektromobilov vydržia vyšší nájazd, než motory súčasných spaľovákov.

"Životnosť batérie bežného elektrického automobilu je minimálne 1000 cyklov, teda 1000 plných nabití. Toto je ale absolútne minimum a samozrejme bežná batéria vydrží podstatne viac cyklov. Z pohľadu celkového „nájazdu“, tzn. akú vzdialenosť reálne prejde, mávajú batérie aj záruku. Bežné dávajú výrobcovia záruku na batérie minimálne na úrovni 160 000 km. Toto ale opäť nie je vzdialenosť, ktorú elektromobil prejde a následne ho musí zákazník „vyhodiť“ ale iba základná záruka. Rovnako ako keď si zákazník kúpi výrobok a dostane na neho záruku 2 roky, no používa ho pokojne aj 10. Úplne bežne tak batérie elektromobilov vydržia 400-500 000 najazdených kilometrov. Po tomto čase jej kapacita môže klesnúť približne na 80% (ale samozrejme môže byť stále aj vyššia, v závislosti od mnohých faktorov)"

https://seva.sk/15-mytov-o-elektromobilite/
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

To su velmi dobre cisla.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Určite a EV nahrá fakt, že servisovanie "klasiky" je čoraz väčší problém a bude ešte väčší. To sú dohľadateľné fakty.
EV sú podstatne jednoduchšie - teda mali by byť.
Fosílne palivá raz dôjdu (ono ani elektrina z paroplynu nie je moc zelená), akumulátory sa zlepšia, výroba a distribúcia dobuduje len to potrvá dlhšie, než by sa nám hodilo.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Revolúcia vo výrobe elektromobilov? Vychytávka môže predĺžiť dojazd o tisíce kilometrov

https://www.cas.sk/clanok/2988887/revol ... ilometrov/
Johnnny
King
King

Príspevok od používateľa Johnnny »

Treba s tym ponatierat vsetko a mame po problemoch s energiou :-D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ten článok nevyzerá moc dôveryhodne a nemá zdroj. Ani tento:
https://www.setri.sk/solarna-farba-prem ... j-energie/

No nik dávnejšie neveril, že budú LED svetlá, projektory, pevné disky - uvidíme.
Johnnny
King
King

Za mna to nie je extra prekvapenie a podobnu technologiu som ocakaval. Resp, nezamyslal som sa na tym, ci to bude lak, ale predpokladal som, ze ked dnes uz mozes mat fotovolticke skla, urcite budu skor ci neskor fotovolnitecke casti karoserie. Moja mama napriklad by s takym niecim nemusela ist na nabijacku uz asi nikdy :-D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Vývoj a rozvoj elektromobility (obecne čistejších a obnoviteľných energií) napreduje a bude a to je dobre.
Len sa nedá nariadiť dokedy čo. Už to narobilo hodne škody. Zbytočné problémy v praxi nahrávajú lovcom senzácií, odrádzajú od kúpy EV niektorých ktorí na ne majú a boli by im užitočné. Čím viac nezmyselných rozhodnutí tým viac v neprospech rozvoja. Niekto nadobudol dojem, že som nepriateľ elektromobility. Nie - som realista. Zčasti z dôvodov, ktoré som spomenul prv. Detské sny a príliš optimistické ilúzie sú krásne, prebudenie z nich nebýva.
Johnnny
King
King

Tak zial, nariadenia, prikazy, zakazy a regulacie su asi to co progresivnu EU aktualne vystihuje najviac a vysledkom toho progresu je potom paradoxne degres :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Súhlasím. Odklon od demokracie, inklinácia mnohých k opaku.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Elektromobil je super, ale není vhodný úplně pro každého
https://medium.seznam.cz/clanek/roman-k ... eho-104766
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Tak dnes som oficiálne v klube "zelených" :D Sám som zvedavý, či si zvyknem žiť s elektrom.
IMG_20241212_120106-2.jpg
Btw, bral som ju kvôli softwaru a cene nie preto, že Musk.
Napísať odpoveď