Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa gogo956 »

Angličtina je pomerné jednoduchšia oproti Slovenčine ktorá je zase považovaná za jeden z najtazsich jazykov.
Hlavne vyslovnost "ž,š,č,dž" a pravidla pre mäkke a tvrde y a urcite aj dalsie.
Mirrorion
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

harrison314 napísal: 09 dec 2024, 8:13 Ja nevidim dovod rusit male pismena. Podla mna to pomaha citalenosti.
podľa mňa ide len o zvyk - potvrdzuje to fakt, že malé písmená sú vizuálne komplikovanejšie než veľké písmená a na menšom priestore je viac detailov.
Fglx
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Fglx »

Moze to mat aj historicky dovod, kedze vtedajsi pisari mali menej roboty s pisanim, rytim, tesanim mensieho znaku.. 😄
A preco sa nepouziva len zmensene pismo? Pouziva, ale niektore pismena by sa myslim tazko pisali krpate a hlavne by sa to zle citalo. Take texty by boli vizualne velmi monotone a oko by sa v tom lahsie stratilo.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

harrison314 napísal: 09 dec 2024, 8:13To co by som upravil je zjednoduchsenie slovenskej gramatiky, repektive by som don priniesol viac logiky.
U teba tuto poznamku uplne chapem. Posledny rok robis brutalne vela preklepov a z niektorych y/i bolia oci. A to pritom nepatrim k ludom co vedia nejak super spisovne pisat. Tiez mam pri niektorych slovach problem s y/i.
Uz som ti to chcel dlhsie napisat ale vzdy som len kyvol rukou. Teraz si ale nahodil na smec :D
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

wladas - mam daco ako disgrafiu, rad by som pisal bez preklepov, ale cim pisem richlejsie je to horsie, niekedy sa sam zhrozim to co som napisal a opravujem aj niekolkokrat, ale mam "autorsku slepotu", takze nie som schopny vychtat vsetko.

No s tym zjednoduchsenim gramatiky som mieril inam, teraz som dokoncoval svoj blog post a tak som si zistoval, kedy sa pred kedy a ale pisu ciarky. Pri vedlajsich vetach je to jasne, ale potom mas dalsich 5 pripadov kedy sa pise a kedy nepise ciarka, a tie mi ani z prikladov ani z vysvetlenia neboli jasne.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Nikdy som nechapal ludi co maju potrebu upozornovat ludi na tvrde/makke i (neni mierene na wladasa, skor vseobecne), vo svete kde ludia pisu bez diakritiky, skratky, anglicke slova alebo smajliky mi to pride uplne irelevantne.
Hlavne to neni ze by si zrazu nevedel slovu pochopit za to ze tam je zle i/y...
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

Cyze ked budem pysat presne opacne y/i tak ty to nebude vadyt? Mozme skusyt na dlhsy cas :D

harrison314 - aj som si myslel ze v tom bude pes zakopany kedze preklepy mas v podstate kazdom prispevku. Ale uz som sa naucil dovtipit sa :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ked mi to povedia slusne, tak s tym problem nemam a chyby opravim.

Horsie je, ked som zaskatulkovany za primitiva, lebo mam niekde gramaticku chybu, alebo sa namiesto argumentov zacne riesit gramatika.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

aacid - nebude to tým, že kto je sčítanejší, ovláda pravopis - mu viaceré tie hrubky idú vybiť oči?
Na nejakom fóre sral pes no je toho čoraz viac aj v nadpisoch akožespravodajstiev.
A nech som za zlého no minimálne vysokoškolsky vzdelaný človek by podľa mňa nemal písať hantýrkou štvrtej cenovej.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Jasne ze si to vsimnem a jasne ze ked pisem tak sa snazim pisat spravne i/y ale ci napises pisat alebo pysat tak viem presne co si tym chcem vyjadrit.
Ked niekto napise zle i/y noze to mat viacere dovody, butld sa pomylil alebo mu gramatika nikdy nesla a ma s tym problemy alebo je proste negramotny, nedostatocne vzdelany. Mozno to robi naschval. V prvych troch pripadoch ked na to cloveka upozornis tak ho vlastne iba urazas, v poslednom pripade krmis trola. Preto nevidim zmysel v upozornovani na to.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

S tým súhlasím. Vyjadril som sa inde na margo vytýkania si blbostí namiesto hľadania priesečníkov zhody.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

harrison314 napísal: 09 dec 2024, 20:37 mam daco ako disgrafiu
Je to dYsgrafia. :D DYS- je v preklade z gréčtiny niečo ako chyba, porucha a používa sa v medicíne. DIS- je v latinčine negácia, niečo ako slovenská predpona NE- a používa sa ako negácia slov cudzieho pôvodu, napr. diskomfort.

Na dysgrafiu by som potreboval vidieť tvoj rukopis a jemnú motoriku. Tam sa to prejavuje najviac.

Ja som si myslel, že si dyslektik. Lebo nevzdelaný, blbý človek má rukopis a vyjadrovanie, ako to slušne povedať, v bernolákovskej slovenčine. :D :D A aj keď teória pravdepodobnosti hovorí, že i/y by mal štatisticky 1ku2 triafať správne, tak oni nie. A čitateľ často potrebuje enigmu, aby pochopil, čo ten človek píše. Nemáš problémy aj v ústnom prejave? Lebo dyslektici robia také chyby, ako keď sa cudzinec učí slovenčinu. Napr. "jéééj, aké krásne pole slnečníkov" (myslel slnečnice).

Potom existuje ešte dysortografia. To je porucha pravopisu, resp. človek teoreticky ovláda gramatické pravidlá a výnimky, ale keď píše, tak z nejakého dôvodu "mu to hlava neberie" a potom je zhrozený, keď sa pozrie, čo napísal.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ephramko napísal: 10 dec 2024, 7:25 Potom existuje ešte dysortografia. To je porucha pravopisu, resp. človek teoreticky ovláda gramatické pravidlá a výnimky, ale keď píše, tak z nejakého dôvodu "mu to hlava neberie" a potom je zhrozený, keď sa pozrie, čo napísal.
Tak to bude skor ta dysortografia, pretoze pri pisani rukou mam rovnake problemy ako pri pisani na klavesnici, ale s rukopisom a citatelnostou som nikdy problem nemal. Takisto som schopny sa naucit pravidla gramatiky a vysvetlit ake i/y sa tam ma pisat. Ale ked pisem tak pisem nahodne i/y, dokonca v tom istom slove v dvoch vetach zasebou napisem ine i/y. A casto vynechavam pismena.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

aacid napísal: 09 dec 2024, 21:01 Ked niekto napise zle i/y noze to mat viacere dovody, butld sa pomylil alebo mu gramatika nikdy nesla a ma s tym problemy alebo je proste negramotny, nedostatocne vzdelany. Mozno to robi naschval. V prvych troch pripadoch ked na to cloveka upozornis tak ho vlastne iba urazas, v poslednom pripade krmis trola. Preto nevidim zmysel v upozornovani na to.
nic v zlom, ale ked sa to tu uz tak rozobera, ty si ktory pripad? lebo tiez hadzes tie i/y nahodne niekedy :D

harrison314: tak takto to je :D uz som si fakt niekedy nebol isty, ci len nechces nasierat ludi, lebo si raz dokonca pouzil v jednom prispevku to iste slovo dvakrat, pricom raz si ho napisal spravne a raz nie, to uz sa mi nechcelo verit :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

M142 napísal: 10 dec 2024, 8:35nic v zlom, ale ked sa to tu uz tak rozobera, ty si ktory pripad? lebo tiez hadzes tie i/y nahodne niekedy :D
vidis, toto je presne ono, len mas potrebu urazat. to ze pred urazku napises "nic v zlom" na tom nic nezmeni.
citis sa teraz lepsie ked si si rypol?
ty si nikdy v zivote nespravil gramaticku chybu? preklep?

ja chapem ze ludia sa chodia na internet vyventilovat, ja to robim tiez, lepsie rypat do ludi na internete ako doma do zeny alebo deti. ale robit si srandu z niekoho za to ze spravil gramaticku chybu... to ma neuspokojuje... nikdy nevies ci nie je nejaka forma poruchy.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

beries to moc osobne, robis chyby tak casto, ze si to ludia(aspon ja) vsimaju. pritom je to v kontraste s urovnou prispevkov, pracou aj dosiahnutym vzdelanim, tak som sa spytal, nevidim na tom nic zle. kludne si to nechaj pre seba :D
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

M142 napísal: 10 dec 2024, 8:35 harrison314: tak takto to je :D uz som si fakt niekedy nebol isty, ci len nechces nasierat ludi, lebo si raz dokonca pouzil v jednom prispevku to iste slovo dvakrat, pricom raz si ho napisal spravne a raz nie, to uz sa mi nechcelo verit :D
Naozaj nemam potrebu nasierat ludi.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tiez to nerobim naschval ani na to aby som ludi nasieral.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nepamätám sa, že by som na ktoromkoľvek fóre niekoho buzeroval za i, y.
Načo? Že "som lepší"?
Blbosť.
No ak niekto nemá čo iné...
Napísať odpoveď