Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
matejPC
Novice
Novice

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa matejPC »

Este jedna otazka - Preco skor vsetci radia Ryzen? Je Ryzen lepsi ako Intel i7? Nemyslim teraz vykonovo, to si viem zistit cez benchmarky. Skor ma zaujima ci je trvacnejsi, menej sa kazi, pripadne v buducnosti je lahsie vymenitelny. Dakujem
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

Kazdy procesor je iny. Aj Core i7 ma vela modelov a to, co bolo pred pol rokom, tak moze byt ina technologia, ina kvalita, ina tovaren, ine jadro, pracuje na inom napati, na inom takte, s inym chladicom a tak dalej. To iste Ryzen, ma viac socketov, viac generacii, ine takty, napatie, teploty, iny chladic, iny ucel. Neda da generalizovat a ani porovnavat. Jedna generacia i7 bola lepsie ako Ryzen, dalsia generacia Ryzenu bola lepsia, potom zase i7, nasledne Ryzen, napokon niekto hladi za vysledne teplo z procesora, niekto pozera na cenu. Preto ak chces nieco porovnavat, tak najlepsie porovnavat konkretne rady/generacie procesorov a uplne idealne je porovnavat dva ci tri konkretne modely procesorov.

Len tak informacne, i7 je na trhu od roku 2008, teda je tomu teraz na jesen akurat 14 rokov a za ten cas mali tusim 14 generacii (alebo 13?) procesoru i7. Ryzen je na trhu 7 rokov, mali tiez tak podobne okolo 12-15 serii, 5 generacii, viac socketov, pretoze to tiez nie je mozne generalizovat a porovnavat.

Kazivot je individualna, celkovo kazivot pri procesoroch je miziva a udava sa v malom percente, teda skor v promile. Najcastejsie je to tak, ze nejde uz pri prvom spusteni. Malokedy sa stane, ze sa pokazi po dvoch ale troch rokoch pouzivania. Procesor je ale uplne posledna vec, ktora zvykne v pocitaci odist. Co sa tyka upgradu v buducnosti, tak to zalezi od socketu a chipsetu. Ak ma doska novy socket, ktory sa pouziva, tak sa da ocalavat, ze o tie 3 roky by sa tam dal vymenit procesor za novy. Ale problem moze byt chipset, ktpry nebude mat podporu pre nove procesory a to sa nevyriesi ani upgrade biosu na doske. Proste treba pocitat s tym, ze ak aj dnes kupis uplne najnovsiu spickovu dosku za 250 eur, tak AMD alebo Intel pride s novym socketom alebo chipsetom a o 2 roky tam uz novy procesor nedas. Preto podla mna z dlhodobeho trendu, ktory mam odsledovany za poslednych 10-15 rokov, tak neodporucam kupovat za drahe peniaze nieco uplne nove a spickove, pretoze o 3 roky to moze byt sice stale vykonne, ale bezvyznamne z hladiska upgrade. Ja odporucam radsej dnes investovat primeranu cenu v dnesnej dobe s potrebnym vykonom, o 3-4 roky pocitac cely predat a kupit novy. Ved o 4 roky mozu mat peocesory 3x vyssi vykon, graficke karty mozu mat 2x vyssi vykon, 8TB SSD mozu stat 100 eur a 64GB RAM bude standard za 70 eur. Kto vie ako pojde technologia do buducna a s cim firmy pridu.

Ak chces kupit dnes zostavu za 2300 eur a mat pocit, ze ti vydrzi 6 rokov a bude to top, tak sa podla mna mylis. Dnes bude top, o dva roky priemer a pokial sa nepokazi, tak o 4 roky moze byt podpriemer. Ja si radsej dnes kupim nieco slusne za 1200 eur, o 3 roky to predam za 500 eur a kupim si potom nieco nove a vykonne za 1200 eur. A viem, ze budem mat novy pc v zaruke, nove technologie, solidny vykon. Celkovo ma to vsak vyjde lacnejsie a mam solidny vykon na 6 rokov zabezpeceny.
foboss
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa foboss »

Ahojte.
Dostal som za úlohu vyskladať 2 herné PC. Keďže posledné roky som nesledoval vývoj HW, tak sa obraciam s prosbou o pomoc na Vás.
Jedno PC by malo byť vyskladané na intel procesoroch a druhé na amd. Cena ±1200 € spolu už aj s Win. Hrať sa bude na Full HD. Obe PC budú v detských izbách, tak by bolo fajn, ak by neboli veľmi hlučné a nerušili sa navzájom.
Vopred ďakujem.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

cpu: https://www.alza.sk/amd-ryzen-9-5900x-d6215746.htm
mb: https://www.alza.sk/gigabyte-b550m-k-d7647390.htm
ram: https://www.alza.sk/kingston-fury-32-gb-kit-ddr4-3600-mhz-cl18-beast-black-d6622622.htm
ssd: https://www.alza.sk/wd-black-sn770-nvme-1-tb-d6994485.htm
gpu: https://www.alza.sk/asus-dual-geforce-rtx-4060-o8g-evo-d12275882.htm
fan: https://www.alza.sk/endorfy-fera-5-black-d12293950.htm
psu: https://www.alza.sk/corsair-rm650-d7997435.htm
case: https://www.alza.sk/asus-prime-ap201-tempered-glass-black-d7674883.htm

Spolu: 952 eur :)

K tomu treba kupit normalne Windows z eBayu alebo https://cd-keys.online/sk/ kde stoja tak 10-20 eur, je to legalne a bezproblemove. Cize ma celu zostavu pod 1000 eur. Otazne je, ze ci tam treba aj monitor, klavesnicu, mys, daky wifi modul alebo co, kazdopadne je tam este rezerva v rozpocte, ak treba nieco dokupit.

Neviem preco chce jedno zostavu Intel a druhu AMD, ale Intel skladat nebudem, kedze sa teraz neoplati a to z dovodu, ze Intel Core i5-14600K ma totozny vykon a mnou vybrany Ryzen 5900X, avsak Intel je drahsi o cca 30 eur, priplati za dosku, ma vyssie TDP (vyzarovane teplo) a tym padom aj na vyssi hluk pri chladeni.
foboss
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa foboss »

Ďakujem za návrh zostavy. Doplním poprípade info, že do sumy 1200 € netreba zahrnúť periférie, ani wifi modul. Takže vyslovene len čisto pc do 1200 € jedno. Samozrejme, ako navrhol Hojko, nižšej sume sa nikto vzpierať nebude.

Čo sa týka AMD, Intel, to bola požiadavka bratrancov, takže len posúvam ďalej ich požiadavky. Jeden hrá zväčša stratégie (Stellaris, HoI4), druhý Fortnite, GTA 5, COD.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Moc nevidim potrebu kupovat nieco drahsie, pretoze to co som poslal, tak procesor ma vykon na rozdavanie, 32GB RAM urcite postaci a aj 1TB disk. Pripadne moze doplatit asi 50 eur na 2TB disk, ak je treba, ale tak disk sa da hocikedy dokupit. RTX 4060 je na FullHD hry taktiez cez limit, je to skor na 2K hry ci 4K hry, pretoze nevidim dovod kupovat skoro 2x drahsiu RTX 4070. Za tu necelu tisicku ma velmi solidnu zostavu na ktorej sa deti mozu hrat a par rokov by mala posluzit.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Oplatí sa upgradovať s Amd 3600 na 5800x či 5900x. Alebo už isť radšej do novej architektúry (7xxx s novou doskou a ramkami)?

Momentálne mám:
AMD 3600
B550I AORUS PRO AX 1.1
16gb Ram 3600
Rtx 4070
Skriňu NZXT H1
750W zdroj
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

3600 ma v benchmarku 17 746 bodov, 5800X ma 27 841, 5900X ma 39 109. Takze urcite ano, aj na starsej doske so starymi ramkami dokazes dat podstatne vyssi vykon. A pri cene 228 eur za 5900X (na Alze) nie je o com. Stary procesor este mozno za necelych 100 eur predas, takze mas vykonnostny upgrade za 130 eur.
Jose13
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Jose13 »

Ahojte, potrebujem poradit herny keyboard do 100e(+-), musi byt mechanicka, mat silent spinace a mat numpad, dakujem
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

Ahojte, potreboval by som poradiť, zvažujem upgrade grafickej karty GTX 1050 2GB, pokukujem po RTX 3060 8GB verzii od MSI teraz je za 250 euro, len neviem či mi to utiahne procesor a nebude veľký bottleneck, ide o procesor AMD ryzen 5 3600 s 16GB ram.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Minimalny. Tu je kalkulacka na ktorej si to vies orientacne vypocitat: https://pc-builds.com/bottleneck-calculator/ Zase 3060 nie je zla karta, najma nie za tie peniaze. Ak tak, stale vies kupit lepsi procesor typu Ryzen 5700 (teoreticky by to doska mala vziat, treba pozriet podporpovane procesory na oficialnej stranke od dosky).
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Jose13 napísal: 09 dec 2024, 17:57 Ahojte, potrebujem poradit herny keyboard do 100e(+-), musi byt mechanicka, mat silent spinace a mat numpad, dakujem
Vyber nieco z ponuky keychron. Su to fajn klavesnice za dobre peniaze a maju desiatky roznych druhov, vyberie si snad kazdy.
Ja som par rokov dozadu kupil C1, to bol ozaj budget. Teraz som objednaval V5 Max, mali black friday akcie. Je snad vo vsetkom lepsia ako C1 a nebola ani o moc drahsia.
Jose13
Expert
Expert

aacid napísal: 09 dec 2024, 20:49 Vyber nieco z ponuky keychron. Su to fajn klavesnice za dobre peniaze a maju desiatky roznych druhov, vyberie si snad kazdy.
Ja som par rokov dozadu kupil C1, to bol ozaj budget. Teraz som objednaval V5 Max, mali black friday akcie. Je snad vo vsetkom lepsia ako C1 a nebola ani o moc drahsia.
ktora z toho je podla teba ticha?
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Keychron má jednu chybu. Má síce podsvietenú klávesnicu, ale cez písmenká svetlo neprejde lebo nie sú priesvitné. Takže v tme ti to nepomôže.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Paťko napísal: 10 dec 2024, 12:20 Keychron má jednu chybu. Má síce podsvietenú klávesnicu, ale cez písmenká svetlo neprejde lebo nie sú priesvitné. Takže v tme ti to nepomôže.
to nie je celkom pravda. moja C1 mala aj pismenka priesvitne. dnes mi prisla V5 Max a ta ich zial priesvitne nema, takze asi zalezi.
keychron ponuka moznost kupit aj barebone klavesnicu bez switchov a bez keycapov. takze si tam vies objednat keycapy ake chces.
ja som objednal nejake za 10 eur z aliexpressu, maju priesvitne aj pismenka.

Autoeditácia príspevku po 1 min 38 sek:
Jose13 napísal: 10 dec 2024, 12:39 idem asi do tohto https://www.alza.sk/rapture-foxtrot-ult ... 607724.htm
tie maju tiez nepriesvitne keycapy...
inak specialne silent red switche asi ani netreba, aj klasicke red switche su celkom tiche. v tej novej klavesnici mam zlte banana switche a tiez to nie je nejak extra hlasne.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Jose13 napísal: 09 dec 2024, 17:57 Ahojte, potrebujem poradit herny keyboard do 100e(+-), musi byt mechanicka, mat silent spinace a mat numpad, dakujem
https://www.alza.sk/endorfy-thock-wireless-red-cz-sk-layout-d7760184.htm
Jose13
Expert
Expert

aacid napísal: 10 dec 2024, 13:38 to nie je celkom pravda. moja C1 mala aj pismenka priesvitne. dnes mi prisla V5 Max a ta ich zial priesvitne nema, takze asi zalezi.
keychron ponuka moznost kupit aj barebone klavesnicu bez switchov a bez keycapov. takze si tam vies objednat keycapy ake chces.
ja som objednal nejake za 10 eur z aliexpressu, maju priesvitne aj pismenka.

Autoeditácia príspevku po 1 min 38 sek:

tie maju tiez nepriesvitne keycapy...
inak specialne silent red switche asi ani netreba, aj klasicke red switche su celkom tiche. v tej novej klavesnici mam zlte banana switche a tiez to nie je nejak extra hlasne.
klasicke cervene som skusal a pridu mi hlasne, hram v miestnosti kde sa este pozera v noci telka takze preto
hlasna
Googler1
Star
Star

Príspevok od používateľa Googler1 »

Caute,
potrebujem tip na uz hotovy herny PC komplet so zakrivenym monitorom vratane repro - integrovany / pripojeny k monitoru. Preferujem kombinaciu intel a Nvidia, ale s vykonom by som to neprehanal, je to pre mladeho chalana, ktory zatial nehra nejake narocne gamesy. Skor ide o rozumny pomer vykon/design/cena. Proste tak ako je teraz pre mladsich moderne, aby v skrini bola vidiet "laserovka" atd.. :D

Rozpocet do 1500
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Napísať odpoveď