Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa hojko »

Na i/y som si zvykol. Ale ked niekto napise racej alebo vetsi, tak to uz nezvladam: search.php?keywords=vetsi alebo search.php?keywords=racej
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Ja mam v oblube slovo "niaky" alebo "nieaky" :)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Niekedy mi to vyslovene bije do oci ale harrison uz davno objasnil, ze ma legitimny dovod neriesit gramatiku tak to jednoducho ignorujem.

Mozno nie az taka banalna otazka ak je tu nejaky pravnik:
Mam povinnost voci statu oznamit nadobudnutie ineho obcianstva a pokial si tuto povinnost nesplnim tak zakon definuje pokutu.
Moze mi stat vyrubit pokutu za nesplnenie povinnosti a nasledne stale pozadovat vsetky dokumenty ktore dokazuju aj ine obcianstvo (pripadne udelit pokutu zase)? Lebo z mojho pohladu vyrubenim pokuty vlastne uznava, ze o mojom druhom obcianstve vie.
Problem je v tom, ze dokumenty, preklady, overenia a cas jednoducho presahuju vysku pokuty ktoru zakon ustanovuje - jednoducho je pre niekoho v mojej situacii (kamarat to bude riesit buduci rok) vyhodnejsie sa proste na tu povinnost vykaslat.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

javatar: Opytam sa z opacnej strany. Ako sa stat dozvie, ze si dostal obcianstvo ineho statu, pokial mu to neoznamis??? Ak som dobre cital v zakone, tak je tam pokuta 330 eur a to pochybujem, ze by uradny preklad stal viac ako je pokuta. To, ze by si uhradil pokutu podla mna stale neznamena, ze si si splnil svoju zakonnu povinost a oznamil, ze mas druhe obcianstvo. Ak by aj doslo na priestupkove konanie a zaplatis pokutu, tak stale z toho neplynie zakonna povinnost, kde by si dolozil uradny preklad atd...

Taky maly priklad, aj ked mozno zly: Ides po dialnici, pri Trencine ta nameraju za rychlost, zaplatis pokutu a ides dalej. Pri Trnave ta opat nameraju, ale ides sa obhajovat, ze vedia ako si isiel rychlo, pretoze si uz zaplatil pri Trencine??? Proste si zaplatil pokutu alebo tvoj priestupok sa opakuje a pokracuje porusenie zakona.

https://www.zakonypreludi.sk/zz/1993-40
https://www.minv.sk/?tlacove-spravy-8&s ... obcianstve
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Banálna otázka
Prečo sú na tejto strane rozdielne farby linkov od hojka ? Je to nejaká zmena či o čo ide ?
Mne sa to stalo v téme o Ukrajine, tmavomodrý link pred pár dňami a dnes iný odtieň modrej.
Edit k hekerovi - ok díky, je to tak ako píšeš, ale pri pridávaní linku na fore hneď nebýval svetlý.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Tmavy link je klasicky. Svetly link je taky na ktory si uz klikol, resp. si na tom webe uz bol.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hojko napísal: 11 dec 2024, 12:48Taky maly priklad, aj ked mozno zly: Ides po dialnici, pri Trencine ta nameraju za rychlost, zaplatis pokutu a ides dalej. Pri Trnave ta opat nameraju, ale ides sa obhajovat, ze vedia ako si isiel rychlo, pretoze si uz zaplatil pri Trencine??? Proste si zaplatil pokutu alebo tvoj priestupok sa opakuje a pokracuje porusenie zakona.
Lenze v tomto pripade dochadza k opakovanemu poruseniu zakona, ale ja mozem neoznamit (vcas) iba raz. Tvoj priklad by bol skor o tom keby som musel dokazovat, ze som tak rychlo siel od Trencina do Trnavy a teda sa jedna len o jedno jazdenie nad povolenu rychlost.
hojko napísal: 11 dec 2024, 12:48...a to pochybujem, ze by uradny preklad stal viac ako je pokuta.
V praxi potrebujem Britskymi uradmi overenu a apostilovanu kopiu certifikatu o naturalizacii (overenie notarom, nie je len kopia). A tu sme uz niekde na 250 GBP bez prekladu :? (ako ja cez ten proces stale pojdem ale ma vo svojom okoli aj inych ludi co to budu podstupovat v buducnosti)
heker
Redeemer
Redeemer

Bratania nie je v EU a kedze nasi darebaci nevedia vyberat ani len dopravne priestupky od cudzincov, tak pochybujem, ze by si to vedeli len tak zistit, ze ci niekto dostal v Britanii obcianstvo.

https://mzv.sk/fr/web/gksydney/sluzby/k ... prili-2022
Podľa § 9b zákona č. 40/1993 Z. z. o štátnom občianstve Slovenskej republiky by ste sa neoznámením do 90 dní dopustili priestupku, za ktorý môže správny orgán uložiť pokutu do výšky 330 eur. V praxi sankcie udeľované nie sú, avšak na druhej strane sa odporúča čo najskôr nadobudnutie cudzieho štátneho občianstva písomne oznámiť ministerstvu.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Doplňujúca informácia.
" nasi darebaci nevedia vyberat ani len dopravne priestupky od cudzincov "
https://www.aktuality.sk/clanok/LEbrWvg ... migrantov/
Nedávno policajti zatkli na diaľnici 7 ľudí z Pakistanu, boli to nelegálny migranti.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

blasbit: co to ma spolocne s tym o com pisu?
heker
Redeemer
Redeemer

Blastbit napísal: 12 dec 2024, 8:43Nedávno policajti zatkli na diaľnici 7 ľudí z Pakistanu, boli to nelegálny migranti.
Ty o com prosim ta pises? Jasne pisem, ze slovenska policia nevie pokutovat dopravne priestupky cudzincov na zaklade objektivnej zodpovednosti. Vsetci pochopili o co ide, teda prekrocis rychlost o mesiac ti pride pokuta domov niekde do Holandska ci Rakuska. Nie, toto nasa policia ani Dialnicna spolocnost skutocne nevie a nedokaze. A ty mi tu hodis link o migrantoch.

Prosim ta, ked nemas co napisat k teme, tak nic nepis, lebo sa len strapnujes.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Z objektívnej zodpovednosti si doplnil až v tomto poste.
Ale nie je to tak, normálne im tam prídu pokuty aj domov.
Tak ako sa zadržiavajú a zatknú aj cudzinci (aj migranti) v SR.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

javatar napísal: 11 dec 2024, 22:18 Lenze v tomto pripade dochadza k opakovanemu poruseniu zakona, ale ja mozem neoznamit (vcas) iba raz.
Nie, v tvojom pripade ide o trvaci priestupok, nie opakovany. Tym, ze zacne priestupkove konanie a dostanes pokutu, hoci si neodstranil protipravny stav, tak tvoj priestupok trva dalej a od toho ako je ti oznamene porusenie zakona, tak sa dopustas priestupku a mozes byt opatovne pokutovany, vid. rozhodnutie Najvyssieho sudu SR pod cislom 6Asan/17/2019.

https://www.akmv.sk/dokedy-mozem-byt-po ... riestupok/
"Z uvedeného vyplýva, že v prípade trváceho priestupku by dvojročná prekluzívna lehota začala plynúť od doručenia oznámenia o začatí priestupkového konania. Pokiaľ by nezákonný stav trval ďalej, od doručenia oznámenia by sa ďalšie trvanie nezákonného stavu už posudzovalo ako nový / ďalší priestupok."
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Hojko - dakujem.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ja by som sa na to vyprdol. V tomto štáte platí, že keď niekto chce byť slušný a dodržať zákony, tak si len narobí problémy. Pozrel som si ten novelizovaný zákon, ktorý sem hojko postol...a akože, máme tu kopu občanov maďarskej národnosti, ktorí získali cudzie štátne občianstvo bez toho, aby ho získali sobášom alebo žili v Maďarsku aspoň 5 rokov...nepriznávajú sa k tomu, že majú aj maďarský pas...Maďarsko ich neudáva...a ešte som nepočul o tom, že by slovenské orgány niekoho z nich pokutovali, lebo si nesplnili oznamovaciu povinnosť. A to ani u politicky exponovaných osôb.

___
___
Jediný príklad je aktuálny nový predseda Aliancie (tej maďarskej strany). Ktorý nemá slovenské občianstvo, čiže nemôže kandidovať. :D :D Slovenské občianstvo mu zobrali v 2010, keď platil ten Ficov zákon o zákaze dvojitého občianstva. A on, ako slušný podstivý občan presne splnil literu zákona a išiel sa "samoudať", že získal cudzie občianstvo...za odmenu mu zobrali to slovenské. Maďarom, ktorí sa vysrali na oznamovaciu povinnosť sa nestalo nič a tí majú stále slovenské aj maďarské občianstvo.

___
___
Čo keby si napísal najprv napr. ministerstvu zahraničných vecí UK, či ťa oni po získaní britského občianstva udajú Slovensku?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Uz som proces zacal takze minimalne ambasada vie, ze som uz aj Brit. Len som fakt necakal, ze to SR urobi take tazke. Lebo napr. zakon urcuje, ze je klucove aby clovek bol 5 rokov v zahranici ale pokial nevies vydokladovat vsetkych 5 rokov tak staci cestne prehlasenie. Osobne som cakal proste, ze kopia pasu bude stacit.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

starysomar napísal: 30 máj 2024, 14:24 Čo si myslíte o podľa mňa ďaľšom nezmysle s rozúčtovaním za teplo, čo vymyslel nejaký chorý mozog v tejto vláde??
Niektorým sa nepáči nové rozpočítavanie nákladov na teplo, sťažujú sa ombudsmanovi
https://index.sme.sk/c/23424289/ludia-s ... anovi.html
Dreamer
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

harrison314 napísal: 09 dec 2024, 20:37wladas - mam daco ako disgrafiu, rad by som pisal bez preklepov, ale cim pisem richlejsie je to horsie, niekedy sa sam zhrozim to co som napisal a opravujem aj niekolkokrat, ale mam "autorsku slepotu", takze nie som schopny vychtat vsetko.
Kedze pises bez diakritiky, mozes vyskusat Firefox a kontrolu pravopisu "Slovak (Slovakia, ascii)", podciarkne ti chyby pocas pisania, tiez to pouzivam, dobre na preklepy.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Prípadne v mobile diktovať - čo som skúšal - "píše" to parádne.
A díky za tip - testnem pre seba Operu One, mala by mať tiež korekcie chýb

EDIT
Tak majú kontrolu pravopisu obe - GX aj ONE.
Dreamer
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Ma ale opera aj kontrolu pravopisu bez diakritiky? Ja som to skusal a okrem Firefoxu to nemal ziadny iny prehliadac.
Napísať odpoveď