4. Ficova vláda (2023-202x)
Re: 4. Ficova vláda (2023-202x)
ephramko - v Cíne je síce komunistický režim, ale ekonomický systém kapitalizmus.
Keď teda uvádzaš, že za to nemôže kapitalizmus, iba ten komunizmus a nič iné ideologické.
K téme Ficova vláda aktuálne, samozrejme každý má svoju verziu ale doplácajú občania.
https://dennikn.sk/minuta/tema/19325/ficova-vlada
" Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas) tvrdí, že od odborárov nedostal zoznam, čo nie
je splnené a dalo by sa do konca roka splniť. " A minister zase tvrdí že splnil na 90 % čo oni žiadali.
Keď teda uvádzaš, že za to nemôže kapitalizmus, iba ten komunizmus a nič iné ideologické.
K téme Ficova vláda aktuálne, samozrejme každý má svoju verziu ale doplácajú občania.
https://dennikn.sk/minuta/tema/19325/ficova-vlada
" Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas) tvrdí, že od odborárov nedostal zoznam, čo nie
je splnené a dalo by sa do konca roka splniť. " A minister zase tvrdí že splnil na 90 % čo oni žiadali.
Ako usetrit? Efektivita. Napr. ked som brigadoval na poste, tak sa robila taka vec, ze sa vylozil kamion, veci sa previezli na druhe poschodie, zasielky sa tam pretriedili a potom sa poslali naspat dole. To som tam brigadoval v 2017. To je taka story, ze to clovek neuveri, si pomysli, ze som len nieco nepochopil. A potom pride sam raditel posty ktory presne to iste povie v rozhovore v 2021 tu https://e.dennikn.sk/2296661/mesacne-mi ... /?ref=side. Ja neviem ako by sukromny sektor vyriesil neefiktivitu v nemocnici. Ale ja by som ti nevedel 10 rokov dozadu predpovedat, ze dajte postu packete, zrusia zlte listky a urobia balikboxy a bude to fungovat. A to preto, ze inovacie sa nedaju predpovedat lebo su to inovacie. Na to treba vela subjektov ktore skusaju rozne veci a trh vyselektuje tie uzitocne. Ak su nemocnice v jednom nemennom systeme, inovator je stat, jediny subjekt... Na poste sa teda dalo usetrit nevozenim veci na druhe poschodie. Niekto mozno bol vyhodeny, mozno nebol, mozno posta potom mohla prepravit viac zasielok za mensi cas co prilakalo viac zakaznikov. A tiez ani nemuseli osekat svoje sluzby.
Ak sa budu transformovat zadlzene statne nemocnice na a.s., tak ti akcionari budu musiet priniest do tej nemocnice velky balik na oddlzenie. Momentalne dokopy miliarda a pol. Ja neviem, no ale ked pridem ako investor a dam na stol povedzme 100 milionov, tak asi nechcem aby ta vec skoncila v konkurze kde sa rozpreda majetok a ta moja pociatocna investicia na oddlzenie sa nevrati. Pravdepodobne idem do tej investicie s cielom generovat zisk. Takze konkurz je celkom strasiak a je tam motivacia sa mu vyhnut. Mimochodom, najvacsi podiel, neviem presne cislo, maju nemocnice voci socialnej poistovni. Statne nemocnice neplatia odvody do socialky za svoj personal! A raz za 2 roky pride stat a tuto vec zadotuje. V skutocnosti tak statne nemocnice maju velku vyhodu na trhu prace, mozu svojim zamestnancom poskytnut rovnaku cistu mzdu za mensiu hrubu mzdu. A ten dlh v socialke nie je nijak sankcionovany, kedze to je len ina kolonka v statnej kase. A nepriek tomu funguju statne nahovno.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Tvoj priklad s Paketov je dobry, ale nie tak ako si myslis.
Paketa si vyzobla tie vyhodne veci (plus dieru na trhu) a poste nechala tie financne nevyhodne. To sa uz deje aj s Pentou a sukromnym zdravotnictvom, kde si sukromne firmy vyzobli tie vyhodne veci a tie nevyhodne nechali statnym. Prikladom je ista sukromna Bratislavska porodnica, kde si za tri dni a porod zena zaplati liter a pol, ano maju pekne izby, usmievave sestricky, ale akonalhe sa cokolvek skomplikuje tak tu zenu s dietatom prevezu na Kramare do statnej nemocnice.
Navyse sme jedina krajina v EU, ktora dovoluje sukromnym poistovniam tvorit zisk z povinneho zdravotneho positenia.
Paketa si vyzobla tie vyhodne veci (plus dieru na trhu) a poste nechala tie financne nevyhodne. To sa uz deje aj s Pentou a sukromnym zdravotnictvom, kde si sukromne firmy vyzobli tie vyhodne veci a tie nevyhodne nechali statnym. Prikladom je ista sukromna Bratislavska porodnica, kde si za tri dni a porod zena zaplati liter a pol, ano maju pekne izby, usmievave sestricky, ale akonalhe sa cokolvek skomplikuje tak tu zenu s dietatom prevezu na Kramare do statnej nemocnice.
Navyse sme jedina krajina v EU, ktora dovoluje sukromnym poistovniam tvorit zisk z povinneho zdravotneho positenia.
Lamalajma, napisal si mi tu nieco o poste a zasielkach na druhe poschodie, ale nic k nemocniciam. Takze sa opytam opat a skus sa vyjadrit k veci - Ako moze nemocnica znizit naklady a dosahovat zisk? Je to znizenim miezd, odmietnutim drahych ukonov, doplatkami od pacientov alebo ako?
Packeta si preco nevyzobla aj tie "nevyhodne veci"? Co to vlastne znamena "nevyhodne"? Ze nie je dost ludi ktori za tu sluzbu boli ochotni zaplatit? no tak ta sluzba sa poskytovat nebude ked to ludia nechcu kupovat. To ale nie je pripad v zdravotnictve. Pochybujem, ze by ludia nemali dopyt po plucnej ventilacii ci inkubatore (potom ak je nieco drahe ale vyskytuje sa to s nizkou frekvenciou, ludia to mozu kupovat za lacno skrz poistenie).harrison314 napísal: ↑12 dec 2024, 16:33 Tvoj priklad s Paketov je dobry, ale nie tak ako si myslis.
Dopyt po tych tzv. nevyhodnych zakrokoch samozrejme je. Teda bol by zaujem akcioviek ich aj robit. Co z nich robi nevyhodnymi zakrokmi je to, ze teraz ich cena nie je stanovena na zaklade dopytu ale na zaklade toho, ze tak niekto rozhodol. Takze keby sa znova niekto zahral na pana boha a ponastavoval ceny zakrokov lepsie, teda by bolo menej vyhodne robit jednodovu medicinu atd., suhlasil by si s trasformaciou? Lebo ta cenotvorba je problem uz teraz a eventualne to raz niekto nastavi, dufajme, lepsie.
Autoeditácia príspevku po 1 min 41 sek:
Efektivitou. Snad po mne nechces aby som ti dal konkretne opatrenia. Sorry, predikovat trh neviem.heker napísal: ↑12 dec 2024, 17:31 Lamalajma, napisal si mi tu nieco o poste a zasielkach na druhe poschodie, ale nic k nemocniciam. Takze sa opytam opat a skus sa vyjadrit k veci - Ako moze nemocnica znizit naklady a dosahovat zisk? Je to znizenim miezd, odmietnutim drahych ukonov, doplatkami od pacientov alebo ako?
-
harrison314
Hardcore addict
Lenze zdravotnictvo nie je zabavny priemysel, po plucnej ventilacii bude dopyt, na druhej strane nechame zomierat ludi, len pre to, ze si ju nemozu dovolit? Alebo sa proste nedockas liecby, lebo sa plno akcioviek rozhodlo, ze sa im neoplati investovat prave do tohto segmentu?
Potom tu mame vzdelavanie lekarov, do ktoreho sa sukromne nemocnice zapajaju mimalne.
Autoeditácia príspevku po 3 min 18 sek:
Ako ano, nebudu tvorit stratu, alebo sa predaju. Ale myslis, ze ulohu nemocnice by malo byt primarne uspokojvat penazenky akcionarov?
Potom tu mame vzdelavanie lekarov, do ktoreho sa sukromne nemocnice zapajaju mimalne.
Ako mozes potom tvrdit, ze to pomoze?
Ako ano, nebudu tvorit stratu, alebo sa predaju. Ale myslis, ze ulohu nemocnice by malo byt primarne uspokojvat penazenky akcionarov?
Tiež som brigádoval, ale cestovať po Slovensku by som nikdy nešiel. Až keď bol akcia týždeň zadarmo, keď si kúpiš ročný preukaz, tak som vďaka tomu precestoval celé Slovensko. Prvý raz v živote som bol v Medzilaborciach, prvý krát v Čiernej nad Tisou, vďaka tomu cestovaniu po Slovensku som pochopil hudbu ako ľudovky, pozrel som si múzeum Andyho Warhola, múzeum v Humennom, jednoducho kultúrne obohatenie ako má byť. Všetko vo vlastnej krajine. Možno aj preto ho teraz doprajem iným
Nasrať takým ekonómom na hlavu...Také výborné, že každý jeden ekónom ho odprúča zrušiť resp. nahradiť niečim iným. Neefektívne, nesystémové, neekonomické a nesociálne. Kvalita cestovania sa zohršila atď.
Aj kvalita ciest sa zhoršuje, keď po nich chodí veľa áut, teraz zakážeme autá?
Bude treba nejakú investíciu do infraštruktúry ŽSR, ale vlaky sú v norme.
Na tom nič, skôr ľudom vadí, že je to narcis. Alebo že nezakročili proti bohatnutiu energetických firiem na úkor ľudí. Proste im išlo len o seba.A Matovič rozdával peniaze aj ľudom, napr, daňový bonus. Správal sa sociálne, takže neviem čo ti vadí na matovičovom sociálnom rohadzovaní ale ficové sociálne rozhadzovanie vychvaľuješ.
Pol na pol je to len finančne, Dzurinda je na tom horšie, lebo mal navyše príjmy z privatizácie.Ty si tvrdil, že Dzurinda a matovič zadlžili slovensko najviac, teraz už píšeš, že je to pol na pol s Ficom, stále ale tým pádom Fico zadlžil slovensko najviac lebo Durinda nevládol 13 rokov, tak ako Fico.
Od Dzurindu. Nerozoberať ešte Moravčíka či Mečiara.
Isteže viac, ale nemal okrem polovice telekomu obrovské príjmy z privatizácie, tiež mal krízu v 2009. A teraz nás bude zadlžovať už každý, lebo zlaté vajcia ekonomiky už patria západu.
Náhodou trasa PB-BA je už na 160km/h rýchlosť, interval BA-KE sa práve teraz mení na 1 hod, tuším už budú aj miestenky povinné, aby sa dalo sadnúť. Veci sa lepšia.deszka3 napísal: ↑11 dec 2024, 18:21 Curta chod do riti s tvojimi vlakmi zadarmo, zeleznice sa idu rozpadnut, meskania na dennom poriadku, stav zeleznic ako v nejakej zaostalej krajine. Studenti nasackovani v Eurocity vlakoch a osobaky idu poloprazdne. Potom my nestudenti, nedochodcovia platime 25 eur za spiatocny listok a ani sadnut si nevieme lebo vlak je plny batozinkovych studentov, kde dvaja s batozinami obsadia stvorku. Jedina moznost bola kupit si auto a vyhnut sa oblukom cestovaniu vlakom na Slovensku. A to nie som jediny, kto takto spravil.
Neviem, kde sa čudujem. Niektorí sa pochválili, že si dali ignore a mám od nich pokoj. Mohlo by si ešte pár ľudí dať a mal by som ešte väčší pokoj.aacid napísal: ↑12 dec 2024, 9:32 ty sa fakt cudujes ze tu s tebou vacsina ludi nechce diskutovat ked sa spravas takto. on ti da data a ty na to odpovies "ale nie, vlaky zadarmo su super, ty len nemas rad fica"...
ved to to nema ziadnu logiku bud tie data vyvrat inymi datami alebo ich respektuj.
ked nechces diskutovat ale len sa tlapkat po chrbte s ludmi co rozmyslaju rovnako ako ty tak to si fakt na zlom fore
Na dáta som mu reagoval, ale keď sa niekomu zdá podstatné sa doťahovať či 1,13mil alebo 1,5mil. študentov a dôchodcov využíva vlaky bezplatne, tak sa doťahujeme na takýchto blbostiach.
Poviem to aj tebe - tu viac ako o dáta ide o ľudí. Ak by všetko pre ľudí malo byť populizmom, tak sme zas v 19. stor.
Našťastie je demokracia a väčšina ľudí to schvaľuje.
Niekde si písal, že podľa teba som ešte nič rozumné nenapísal, zrejme myslíš úplne inak ako ja, tak preskakuj alebo ignore, tiež preskakujem niektorých užívateľov.
Budu si ju moct dovolit. Normalne cez zdravotne poistenie. Ved si ju mozu dovolit aj teraz. Nemocnice tu ventilaciu prevadzkuju v strate, na konci dna jej to stat preplati cez dotacie na oddleznie nemocnic. Tie peniaze zobral stat od ludi cez dane. Co keby tie peniaze co zobral ludom danami a zaplatil za oddlzenien nemocnic, presunul rovno do zdravotneho poistenia. Z vyplatnej pasky prejde suma x z dane do kolonky zdrav. poistenie. Objem baliku v zdravotnictve bude suma sumarum rovnake. Len to bude omnoho prehliadnejsie a nebudu sa musiet subjekty spoliehat na politikov. Teraz, ked tieto peniaze uz maju zdravotne poistovne, nevidim scenar v ktorom by ta poistovna nezahrnula do poistenia aj plucnu ventilaciu. Peniaze na to ma, ludia to chcu. Ak to neponukne vo svojich sluzbach ale da mi tam 100 bezplatnych zakrokov na liposukciu ci co, tak ja si teda radsej vyberiem inu poistovnu ktora tam tu ventilaciu da. A teda ked ju tam ma, musi mi ju aj preplatit v pripade potreby.harrison314 napísal: ↑12 dec 2024, 18:04 Lenze zdravotnictvo nie je zabavny priemysel, po plucnej ventilacii bude dopyt, na druhej strane nechame zomierat ludi, len pre to, ze si ju nemozu dovolit? Alebo sa proste nedockas liecby, lebo sa plno akcioviek rozhodlo, ze sa im neoplati investovat prave do tohto segmentu?
Ako mozes potom tvrdit, ze to pomoze?
Tvrdim, ze efektivita pomoze lebo to je skusenost tak casta, ze je to pre mna samozrejme ako gravitacia. Stat je neefektivny. Vidim to pri kazdom produkte ktory je ponukany statom aj sukromnym sektorom. Este som nezazil aby som videl sektor, kde to statu ide lepsie. Sukromnik vzdy dokazal naplnit moje potreby lepsie, rychlejsie, kvalitnejsie a lacnejsie ako stat. Stat sa casto schovava za "nizku cenu" tej danej sluzby ktora ale nie je skoro nikdy nizka. Je to len schovane v dotaciach. Nevidim jediny dovod preco by to takto nefungovalo aj v zdravotnictve. A tiez nevidim dovod, preco by clovek co mi zachrani zivot nemal mat zisk a clovek co mi opravi tecucie vodovodne potrubie by ho mal mat.
-
harrison314
Hardcore addict
Znies vyslovene ako z prucky "mladeho anarchokapitalistu".
Sam spominas problem zo zdravotnymi poistovnami, ze neplatia dostatocne, v tom suhlasim a to by sa malo riesit, pokial sa toto nevyriesi, ziadne akciovky nepomozu.
Dalej sa mylis v tom, ze sukromne spolocnosti su efektivne, riesil som spolupracu s dost bankami a korportami, aby som ti povedal, ze nie, nie su, len maju asymetricky dost penazi na to aby tu efektivitu vykrili, alebo su v danom odbore monopol alebo oligopol a trhovu cenu si nafuknu ako chcu.
Len by ma naozaj zaujimalo, co chces v zdravotnictve optimalizovat a zefektivnit? Lebo o to ide. Zmenit nemocnice na akciovky, aby nemohli mat statu je podla mna riesnie na urovni, ze zakonom zakazes ludom aby boli chori. Lebo je to velmi specificky odbor.
Sam spominas problem zo zdravotnymi poistovnami, ze neplatia dostatocne, v tom suhlasim a to by sa malo riesit, pokial sa toto nevyriesi, ziadne akciovky nepomozu.
Dalej sa mylis v tom, ze sukromne spolocnosti su efektivne, riesil som spolupracu s dost bankami a korportami, aby som ti povedal, ze nie, nie su, len maju asymetricky dost penazi na to aby tu efektivitu vykrili, alebo su v danom odbore monopol alebo oligopol a trhovu cenu si nafuknu ako chcu.
Len by ma naozaj zaujimalo, co chces v zdravotnictve optimalizovat a zefektivnit? Lebo o to ide. Zmenit nemocnice na akciovky, aby nemohli mat statu je podla mna riesnie na urovni, ze zakonom zakazes ludom aby boli chori. Lebo je to velmi specificky odbor.
https://kryptomagazin.sk/zadlzenost-slo ... j-vyvijat/
Tu je to co som hladal. Podla tohto bolo zadlzenie malinko vyssie a sice takmer 50% ked Dzurinda krajinu dostal a 30 ked ju odovzdal. Zaroven ju odovzdal s rekordnym hospodarskym rastom v ramci EU. Ze tomu grafu verim je aj kvoli tomu, ze sa da pozriet aj historia vyvoja ratingu krajinu ktory bol v case ked Dzurinda preberal krajinu velmi nizky a teda cokolvek si pozicat nas stale desive peniaze. Je zvlastne, ze sme sa do takeho stavu dostali s tolkymi zlatymi sliepkami
https://www.ardal.sk/sk/ekonomicke-info ... hodnotenia
Mimochodom, privatizacia nebol ziadny slovensky unikat a v postkomunistickych krajin to bol uplne standardny postup. Ako to, ze nas tie krajiny dnes predbehli napriek tomu, ze v casoch Dzurindu sme patrili k najuspesnejsim ? Aj oni mali krizu (a pri vsetkej tvojej objektivnosti ma zaraza, ze Matovicove krizy prehliadas).
Ja tvrdim, ze ked ten isty produkt ponuka sukromnik a stat, tak sukromnik vyhrava. Takto som to myslel. Oligopol a monopol vznika zase len vplyvom statu a to tak, ze si stat objednava nejake sluzby od niekoho alebo si vydrziava nejakeho oligarchu.harrison314 napísal: ↑12 dec 2024, 18:43 Znies vyslovene ako z prucky "mladeho anarchokapitalistu".
Zase, neviem ti povedat co konkretne by som zefektivnil. Viem ale, ze na to je dobre trzne prostredie, lebo v konkurencnom prostredi vznika daleko viac napadov. Na to netreba ziadnu prirucku anarchokapitalizmu. Ale dobre, ak tak obaja trvate na tom, tak dajte mi vsetky data nejakej statnej nemocnice ktore sa tam zbieraju a ja vam skusim vymysliet, kde sa daju usetrit peniaze. Mozno kurenie, elektrina, zratat ci sa nevrati vymena okien, solar, zateplenie, pozriet sa ci sa nedaju osekat dlzky hospitalizacii, pozriet si zmluvy s externymi firmami, jedalen, upratovanie, je potreba, aby za tolkymi vecami musel chodit pacient osobne za lekarom a bral cas zatialco moze lekar urobit ine ukony? Je naozaj model, dvere-sestra-lekar-sestra ten najefektivnejsi? Neda sa nieco nahradit chatbotom? Poistovne zacinaju ponukat telemedicinu kde sa vela jednoduchych veci da vybavit rychlo a clovek nemusi zatazovat lekara pre paralen. Ja by som vsadil mesacny plat na to, ze vacsinou sa v statnych nemocniciach take data ani nezbieraju.
Potom su tu inovacne veci ktore este nikto u nas nema, napr. ako bol e-recept. To ja vam asi tazko teraz vymyslim taketo efektivne opatrenie. Na to aby sa vymyslelo to musi fungovat tak, ze nad takymi vecami bude rozmyslat 1000 ludi a nieco niekomu uz napadne. A motivacia k takemu rozmyslaniu je vacsia v trhovom prostredi, to je fakt
-
hojko
Site Admin
Nie, stat im to na konci dna nepreplati cez dotacie na oddlzenie nemocnic. Uvediem napriklad priklad starsieho clanku o covide, kde jednu nemocnicu stal pacient 75 tisic eur: Primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v nemocnici na Antolskej ulici v Petržalke Jakub Hložník podotkol, že ich nemocnicu stál jeden pacient dokonca až 75-tisíc eur. "Suma sa líši od pacienta k pacientovi. Šíria sa dezinformácie, že pacienti s ochorením COVID-19 sú lepšie uhrádzaní ako iní. Omyl a veľká nepravda. Výsledná suma závisí hlavne od náročnosti liečby, dĺžky pripojenia na umelej pľúcnej ventilácii a ďalších výkonov,“ dodal primár s tým, že očkovanie stojí zhruba dvadsať eur.
Clanok: https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/ ... o-peniaze/
Alebo clanok priamo z poistovne, kde sa VsZP vyjadrila k cene liecby na plucnej ventilacii: https://www.vszp.sk/o-nas/informacie-me ... emiou.html
„Výkon očkovania nás pri dvojdávkovej vakcíne stojí od 15 do 20 eur na jedného poistenca. Pre porovnanie, za liečbu jedného poistenca zaplatíme v priemere približne 2 000 eur, pričom priemerná cena hospitalizácie poistenca s potvrdeným COVID-19, kde bola použitá aj umelá pľúcna ventilácia, prevyšuje 11-tisíc eur,“ spresnila Eva Peterová. Ušetrené financie by mohla VšZP efektívnejšie investovať do modernej a inovatívnej liečby, ktorá je taktiež mimoriadna nákladná.
A teraz otazka na teba, lamalajma, kolko nemocnic patriacich Pente na Slovensku malo umelu plucnu ventilaciu??? Ja som sa docital, ze to bola nemocnica v Partizanskom, Svidniku, Vranove nad Toplou, Dunajskej Strede, Spisskej Novej Vsi, Bratislave (Bory) a Galante. Vsetko mensie nemocnice, kde je len par lozok na umelu plucnu ventilaciu. Napriklad cely Kosicky kraj, tak ten ma 14 lozok na umelu plucnu ventilaciu. Na Slovensku bolo okolo 250 lozok na umelu plucnu ventilaciu, vid. zdroj: https://www.teraz.sk/koronavirus/kapaci ... lanok.html Neskor pribudli dalsie, islo to k tisicke. A kto tieto lozka vytvaral??? No predsa statne nemocnice. A preco??? No lebo museli, hoci to bolo drahe a znacna cast pacientov zomrela. Preco to nerobili sukromne nemocnice??? No preto, lebo to bolo nehospodarne.
A ked si pozriem nemocnicu Penty, vyberiem tu najlepsie vybavenu na Boroch, kliknem na MR a tam sa docitam: UPOZORNENIE: Kapacity pracoviska magentickej rezonencie MR momentálne slúžia len pre interné účely nemocnice. Ako napríklad pre hospitalizovaných pacientov alebo pacientov smerovaných z ambulancií a urgentného príjmu našej nemocnice. Z tohto dôvodu je pozastavená rezervácia termínov na magnetickú rezonanciu pre pacientov s externou žiadankou. Zdroj: https://nemocnica-bory.sk/pracovisko/radiodiagnostika/
Takze mali tam pacienta ktory ich stal 75 000. Kto to podla teba zaplatil/zaplati ak nie stat pri oddlzovani nemocnice? 16 nemocnic ma Penta, na Slovensku som naratal nejakych 80 nemocnic. Prvy odhad hovori, ze teda penta by mala mat 50 ventilaci aby si to povazoval za fer. Co viem, tak ventilacie boli v Michalovciach a aj v Humennom. A na fotke clanku co si poslal je ventilacia v nemocnici v Poprade ktora je a.s. Presne cisla najst neviem. To mame 9 nemocnic penty kde boli plucne ventilacie, ak ich tam mali napr. 4, tak to je 36. A keby sme nasli este 2 kde to mali tak uz sme skoro pri 50.
Tipujem, ze ak by boli vsetky nemocnic a.s. tak by mali pred pandemiou tolko plucnych ventilacii aby zvladli aj vacsiu epidemiu chripky (teda to co mali statne). To jednoducho musia, inak by boli kazdy mesiac v spravach. Samozrejme nikto nevie aka pandemia pride nabuduce a nakupovat dopredu kazdy stroj v 10x nasobnych poctoch sa neoplati. Tak ako sa cez pandemiu prisposobila expresne vyroba vsetkych zdravotnych pomocok, ako sa prisposobila chirana a dalsie firmy a zacali chrlit jednu ventilaciu za druhou, tak by sa prisposobili aj nemocnice a ventilacie by ihned dokupila ako by to bolo mozne. Preco sme to vsak pravdepodobne nevideli v nemocniciach penty? Lebo cenu tych ukonov ktore sa preplacaju nastavil niekto na zaklade neviem coho. Potom ked pride vynimocna situacia a cena tych ukonov este stupne, tak to musi ten clovek znova nastavit aby motivoval nemocnice ten ukon robit. Co je samozrejme pokriveny trh a fungovat to nikdy nebude lebo ten planovac nema nikdy dost info aby nastavil spravnu cenu.
Mne to pride ako keby vlada povedala, ze elektrarne musia dodavat elektrinu za 10 eur /MWh aj ked vyroba stoji 90 eur /MWh. Divil by sa potom niekto, keby sukromna elektraren prestala dodavat elektrinu? A oslavovali by sme potom statnu elektraren ktora by nam dodavala za 10 eur/MWh ale dlh by jej narastal tempom 80 eur za kazdu vyrobenu MWh? Pricom ta statna vie, ze ju raz stat oddlzi? Lebo toto sa deje s nemocnicami.
Inak akurat mi youtube ukazal toto video
to je pre tych co nevedia ako zefektivnit nemocnice samozrejme je to uz vyhrotene, ako na bitunku
Tipujem, ze ak by boli vsetky nemocnic a.s. tak by mali pred pandemiou tolko plucnych ventilacii aby zvladli aj vacsiu epidemiu chripky (teda to co mali statne). To jednoducho musia, inak by boli kazdy mesiac v spravach. Samozrejme nikto nevie aka pandemia pride nabuduce a nakupovat dopredu kazdy stroj v 10x nasobnych poctoch sa neoplati. Tak ako sa cez pandemiu prisposobila expresne vyroba vsetkych zdravotnych pomocok, ako sa prisposobila chirana a dalsie firmy a zacali chrlit jednu ventilaciu za druhou, tak by sa prisposobili aj nemocnice a ventilacie by ihned dokupila ako by to bolo mozne. Preco sme to vsak pravdepodobne nevideli v nemocniciach penty? Lebo cenu tych ukonov ktore sa preplacaju nastavil niekto na zaklade neviem coho. Potom ked pride vynimocna situacia a cena tych ukonov este stupne, tak to musi ten clovek znova nastavit aby motivoval nemocnice ten ukon robit. Co je samozrejme pokriveny trh a fungovat to nikdy nebude lebo ten planovac nema nikdy dost info aby nastavil spravnu cenu.
Mne to pride ako keby vlada povedala, ze elektrarne musia dodavat elektrinu za 10 eur /MWh aj ked vyroba stoji 90 eur /MWh. Divil by sa potom niekto, keby sukromna elektraren prestala dodavat elektrinu? A oslavovali by sme potom statnu elektraren ktora by nam dodavala za 10 eur/MWh ale dlh by jej narastal tempom 80 eur za kazdu vyrobenu MWh? Pricom ta statna vie, ze ju raz stat oddlzi? Lebo toto sa deje s nemocnicami.
Inak akurat mi youtube ukazal toto video
Spoiler
Odpovies mi uz na otazky, ktore som dal vyssie? Konkretne tieto - Ako moze nemocnica znizit naklady a dosahovat zisk? Je to znizenim miezd, odmietnutim drahych ukonov, doplatkami od pacientov alebo ako?
Ohanas sa tu nemocnicami ako akciovymi spolocnostami. Bez ohladu na to ci je to prispevkova/rozpoctova organizacia pod ministerstvom zdravotnictva alebo budu akciova spolocnost, tak pises vyssie o oddlzeni zo strany statu. Aky je potom dovod prechodu nemocnice na akciovu spolocnost, ak ju potom oddlzi stat? Tym padom sa nic nedeje a kolobeh pokracuje dalej.
Nebavim sa o elektrarnach, o Slovenskej poste vs. Packete, ani o nemonici v Cine alebo kde. Bavim sa o statnych nemocniciach na Slovensku.
Ohanas sa tu nemocnicami ako akciovymi spolocnostami. Bez ohladu na to ci je to prispevkova/rozpoctova organizacia pod ministerstvom zdravotnictva alebo budu akciova spolocnost, tak pises vyssie o oddlzeni zo strany statu. Aky je potom dovod prechodu nemocnice na akciovu spolocnost, ak ju potom oddlzi stat? Tym padom sa nic nedeje a kolobeh pokracuje dalej.
Nebavim sa o elektrarnach, o Slovenskej poste vs. Packete, ani o nemonici v Cine alebo kde. Bavim sa o statnych nemocniciach na Slovensku.
Tak ja ti napisem to iste,
Ako moze nemocnica znizit naklady a dosahovat zisk?
Efektivita, tie iste ukony, za tie iste mzdy, s tymi istymi ludmi len zorganizovane lepsie. Napriklad som nedavno musel babke zhanat potvrdenie na megneticku rezonanciu, ze implantat co ma v tele moze ist do stroja. Z operacie starej 12 rokov. Musel som tym obtazovat asi 6 ludi kym som sa dostal na spravne miesto aby mi vystavili to potvrdenie, co tomu cloveku zabralo niekolko hodin. Nefektivita, ten isty ukon sa dal urobit rychlejsie, a pan doktor by mohol namiesto toho pomoct viac pacientov ako mi vypisovat papiere.
Je to znizenim miezd, odmietnutim drahych ukonov, doplatkami od pacientov alebo ako?
Efektivita
A teraz namiesto toho, aby si sa po piaty krat spytal to iste mi radsej povedz, co sa ti na tej odpovedi nezda lebo ja ti budem stale davat rovnaku odpoved.
Aj keby to oddlzil stat, alebo aj akcionar, stale to je vyhodne. Lebo nemocnice budu tlaceny zhora dlhom ktory ked prekrocia tak skoncia v konkurze. Po 30 rokoch socializmu je asi jasne, ze subjekty v sukromnej sfere maju vyssiu motiavaciu neskrachovat.
To ze sa bavime o nemocniciach neznamena, ze nemozem davat prirovnania. Ak sa ti prirovnanie nepaci, tak mozes napisat preco to prirovnanie nie je spravne.
Ako moze nemocnica znizit naklady a dosahovat zisk?
Efektivita, tie iste ukony, za tie iste mzdy, s tymi istymi ludmi len zorganizovane lepsie. Napriklad som nedavno musel babke zhanat potvrdenie na megneticku rezonanciu, ze implantat co ma v tele moze ist do stroja. Z operacie starej 12 rokov. Musel som tym obtazovat asi 6 ludi kym som sa dostal na spravne miesto aby mi vystavili to potvrdenie, co tomu cloveku zabralo niekolko hodin. Nefektivita, ten isty ukon sa dal urobit rychlejsie, a pan doktor by mohol namiesto toho pomoct viac pacientov ako mi vypisovat papiere.
Je to znizenim miezd, odmietnutim drahych ukonov, doplatkami od pacientov alebo ako?
Efektivita
A teraz namiesto toho, aby si sa po piaty krat spytal to iste mi radsej povedz, co sa ti na tej odpovedi nezda lebo ja ti budem stale davat rovnaku odpoved.
Aj keby to oddlzil stat, alebo aj akcionar, stale to je vyhodne. Lebo nemocnice budu tlaceny zhora dlhom ktory ked prekrocia tak skoncia v konkurze. Po 30 rokoch socializmu je asi jasne, ze subjekty v sukromnej sfere maju vyssiu motiavaciu neskrachovat.
To ze sa bavime o nemocniciach neznamena, ze nemozem davat prirovnania. Ak sa ti prirovnanie nepaci, tak mozes napisat preco to prirovnanie nie je spravne.
Neviem sa vyjadrit k tej MR a papieri o ktorom pises. Ale ak to doktorovi trvalo niekolko hodin, tak ako by si to chces spravit efektivnejsie? Predpokladam, ze pises o popise k MR vysetreniu, ktory si vyziadal daky lekar.
Statne nenocnice musia robit vsetky ukony, teda aj tie drahe. Musia osetrit bezdomovcov, musia osetrit opilcov atd... Narazaju potom na limity od sukromnych zdravotnych poistovni, pretoze poistovne chcu svoj zisk. Sukromne nemocnice a sukromni lekari funguju ako? Prides k neurologovi, vstupne vysetrenie za 100 eur, dalsie navstevy 30 az 60 eur. Toto mas ale v statnej nemocnici bez toho, aby si nieco zaplatil zo svojho vrecka pri vysetreni. Ides k ortopedovi, lebo ta boli koleno. V nemocnici operacia zadarmo. U sukromnika si zaplatis vstupne vysetrenia, predoperacne vysetrenia, anestezu a este aj 600 eur za artroskopiu. Princip sukromnych nemocnic a sukromnych lekarov je jednoduchy - nechat pacientov priplacat a tak si tvorit zisk, pretoze komu sa nepaci, tak nech si pocka 3 mesiace na vysetrenie a potom pol roka na operaciu v statnej nemocnici.
Statne nenocnice musia robit vsetky ukony, teda aj tie drahe. Musia osetrit bezdomovcov, musia osetrit opilcov atd... Narazaju potom na limity od sukromnych zdravotnych poistovni, pretoze poistovne chcu svoj zisk. Sukromne nemocnice a sukromni lekari funguju ako? Prides k neurologovi, vstupne vysetrenie za 100 eur, dalsie navstevy 30 az 60 eur. Toto mas ale v statnej nemocnici bez toho, aby si nieco zaplatil zo svojho vrecka pri vysetreni. Ides k ortopedovi, lebo ta boli koleno. V nemocnici operacia zadarmo. U sukromnika si zaplatis vstupne vysetrenia, predoperacne vysetrenia, anestezu a este aj 600 eur za artroskopiu. Princip sukromnych nemocnic a sukromnych lekarov je jednoduchy - nechat pacientov priplacat a tak si tvorit zisk, pretoze komu sa nepaci, tak nech si pocka 3 mesiace na vysetrenie a potom pol roka na operaciu v statnej nemocnici.
rozdiel je ze ked potrebujes ist na operaciu tak v statnej nemocnici budes cakat rok ked budes mat stastie a vobec budu mat doktora ktory bude schopny operaciu vykonat.
A preco to tak je?
Tie poplatky si podla mna prepalil. Aspon moja skusenost je ina. Ta je s nemocnicami v Humennom a Michalovciach. Tie patria pente. Ja som tam hospitalizovany nebol, no rodicia, babky boli, boli tam aj operovani a nic neplatili. Ale okej, to je moja skusenost. Ak tvoja je, ze sa plati tak sa plati. Je to as tak, ze poistovna nie je schopna pokryt ten ukon tak si pacient priplaca. Mysliet si, ze v statnej to je zdarma je kratkozrake. Urcite ten ukon je drahy aj v statnej. Len ho a) urobi nemocnica na dlh
b) alebo to urobi na ukor vyssich platieb vseobecnej co sposobi, ze vseobecna poistovna pojde na dlh.
V oboch pripadoch dlh zaplati obcan cez vyssie dane a odvody. Zakladna mantra je, ze nic nie je zdarma. Takto to je. V zdravotnictve je to dost hnusne ale bohuzial, v takom vesmire zijeme.
Popisem blizsie pripad MR. Pracovnicka na magnetickej potrebovala potvrdenie, ze kovovy implantat im neposkodi MR. Trebalo dohladat lekara ktory babku operoval 300km od bydliska. Uz len najst po 12r toho lekara bolo celkom narocne. Ak by babka nemala vnucata, tak asi by musela ist 80 rocna zena sama hladat lekara po nemocniciach, kedze s internetom robit nevie. Lekar samozrejme vytazeny, operacie od rana do vecera. Az mi bolo trapne ho otravovat pre nejaky papier. Nakoniec mi to potvrdenie dal, musel najst babkinu prepustacu spravu po 12r. Potom musel dohladat certifikat implantatu dokuzujuci, ze sa s nim moze ist do MR. Spickovy lekar ktory robi chirurgicke zakroky od rana do vecera bol zatazeny vecou ktoru by v idealnom pripade zvladla appka, v tom horsom nejaka sekretarka za patinu platu toho lekara. Neefektivne vyuzitie personalu, obrovsky priestor na zlepsenie pomocou digitalizacie niektorych udajov v karte.
lebo tie sukromne si mozu dovolit zaplatit doktorom viac? a mozno nie su tak tyrani ako v statnych nemocniciach?