Dane

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Dane

Príspevok od používateľa host5 »

Zdravim,

som zamestnany na TPP a mal som jednorazovny bocny prijem. Chcem sa opytat, ci prijem z platforiem ako jaspravim.sk, doucma.sk a podobne spada do zakona kde sa pise o jednorazovom penaznom prijme do 500e, ktory je oslobodeny od dane a teda nie je potrebne riesit ziadne danove priznanie. Riesil to niekto? Uz som ich kontaktoval ale zatial bez odpovede.

Dakujem
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa starysomar »

Kým som bol zamestnaný, mával som raz ročne 288 eur za predsedu SVB. Pani...ma prihlasovala na dva týždne do soc/zdrav a posielala doklad o tom príjme ktorý som posúval zamestnávateľovi k spraveniu daňového priznania.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

host5 napísal: 27 jan 2025, 14:16 Zdravim,

som zamestnany na TPP a mal som jednorazovny bocny prijem. Chcem sa opytat, ci prijem z platforiem ako jaspravim.sk, doucma.sk a podobne spada do zakona kde sa pise o jednorazovom penaznom prijme do 500e, ktory je oslobodeny od dane a teda nie je potrebne riesit ziadne danove priznanie. Riesil to niekto? Uz som ich kontaktoval ale zatial bez odpovede.

Dakujem
ano spada, ak si zarobil do 500, tak nic nemusis riesit, ak by si zarobil napriklad 700, tak do DP uvedies sumu 200 (700-500)
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa host5 »

starysomar napísal: 27 jan 2025, 16:17 Kým som bol zamestnaný, mával som raz ročne 288 eur za predsedu SVB. Pani...ma prihlasovala na dva týždne do soc/zdrav a posielala doklad o tom príjme ktorý som posúval zamestnávateľovi k spraveniu daňového priznania.
Podľa toho 500€ zákona si podla mna nemusel, jedine, že je tam nejaká zmluva, ktorá je mimo zákona.
baldorex napísal: 27 jan 2025, 17:41 ano spada, ak si zarobil do 500, tak nic nemusis riesit, ak by si zarobil napriklad 700, tak do DP uvedies sumu 200 (700-500)
Ďakujem, to som chcel počuť :).
smajlik
Expert
Expert

Príspevok od používateľa smajlik »

Myslim, ze tie odpovede vyssie nie su uplne spravne.
Poznámka: Za príjem z príležitostných činností sa podľa zákona o dani z príjmov nepovažuje príjem dosahovaný z činnosti vykonávanej na základe zmluvného vzťahu, ak si vyplácajúci daňovník, ktorý je právnickou osobou alebo fyzickou osobou s príjmami podľa § 6 zákona o dani z príjmov, môže znížiť základ dane o odmenu vyplatenú na základe dokladu spĺňajúceho náležitosti účtovného dokladu. Príležitostným príjmom preto nikdy nie príjem, ktorý fyzickej osobe vypláca podnikateľ na základe nejakého zmluvného vzťahu (zmluvný vzťah pritom nemusí mať len písomnú podobou, ale aj ústnu). Ak napríklad s. r. o. niekomu za textové úpravy na základe zmluvy o dielo vyplatí odmenu, tak pre túto fyzickú osobu to nie je príjem, na ktorý je možné uplatniť oslobodenie od dane z príjmov vo výške 500 eur. Za príležitostný príjem, na ktorý je možné uplatniť oslobodenie od dane z príjmov, je možné považovať napríklad príjem fyzickej osoby – nepodnikateľa, ktorá inej fyzickej osoby – nepodnikateľovi (napríklad svojmu kamarátovi) príležitostne prenajme karavan za účelom rodinnej dovolenky, pokosí záhradu alebo pomôže so sťahovaním.

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov ... ke-500-eur © Podnikajte.sk
Nie som si isty ako je to konkretne v pripade jaspravim a podobnych platforiem. Na stranke tvrdia, ze zivnost netreba, ze prijem staci uviest do danoveho priznania. Ale zaroven sa uzatvara zmluva medzi nimi (pravnickou osobou) a uzivatelom.

Pravdepodobne bude rozhodovat aj to ako casto ste nejaku sluzbu poskytovali:
pokiaľ ide o poskytovanie služieb bez živnosti platí, že ak ide o opakovanú, sústavnú činnosť, vykonávanú za účelom dosiahnutia zisku, ktorú budete vykonávať samostatne vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť pôjde o živnosť. AK by to bolo len 1-2x, to ešte nemusí byť podnikanie. https://ficek.sk/poskytovanie-sluzieb-bez-zivnosti-2217
Goofy
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Goofy »

Caute, neviete ako to je s diškom(Tips) napr v prípade Wolt/bolt kde zákazníci môžu dať diško to sa tiež dáva do daňového priznania?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Samozrejme. Otazka cislo 7:https://podpora.financnasprava.sk/82211 ... C3%ADjmov- Po volbach chceli z SNS novelizovat zakon, aby sa sprepitne oslobodilo od dane, ale nepamatam ako to dopadlo.
Goofy
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Goofy »

Ďalšia otázka robím si daňové priznanie cez Kros je tam aj počet príloh treba prikladať výplatné pásky alebo čo treba priložiť prikladaju sa ročne zúčtovanie dane?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Preco si to za 30-50 eur nedas urobit vyskolenemu uctovnikovi?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

preco si to podla manualov na nete nevyklikas sam?
neviem ako v SR, ale v CR dostanes od kazdeho zamestnavatela rocne zuctovanie, co su 3 udaje, ktore do danoveho vyplnis
dalej nejake zlavy na dani, uroky z hypo, prenajmy, atd, a to je vsetko
Napísať odpoveď