Ja viem, ze sa to deje aj tak. Ale skor ide o obtiaznost. Ide o to, ze pri sematickom webe to servirujes na striebornom podnose.aacid napísal: ↑02 feb 2025, 22:08 ak chces scrapovat nejaky web tak to spravis, je jedno ci je semanticky alebo nie. predsalen html je xml a xml je primarne urcene na konzumaciu strojom.
(ja sa v tom btw celkom vyzivam, ci uz v praci alebo na sukromne ucely, scrapovanie je moja zaluba, ja diplomovku som mal na tom zalozenujediny web co som vzdal bolo csfd lebo malo tak nevalidne html ze to proste neslo
ale to bolo davno, mozno sa uz napravili)
Tohto sa dost desim, lebo AI sa takstane nastroj manipulacie mas, daco ako facebook, ale vo vetsom.
Len potom ako budes motivovat ludi, aby tvorili obsah, ked ho bude citat iba AI?
Ked sme boli v podobnej situacii a Google a FB proste vykradali spraovdajske weby a zobrazovali to ako svoje spravy (s odkazmi), tak sa ich tvorcovia burili, ze im beru prekliky a trzby, takze nech im za scrapovanie platia. Na co im tieto velke korporacie zdvihli prostrednik.
Pri tomto sa bojim toho, ze ak Ai nahradi juniorov, kto potom vychova seniorov? A rovnako to moze byt pri clankoch, kto bude robit clanky pre AI?
Nemyslim si, ze sa k tomu vratime. Internet je uz prilis centralizovany a Google, X, Meta neustale pracuje na jeho centralizacii.aacid napísal: ↑03 feb 2025, 10:34 ked nad tym tak rozmyslam tak je to celkom prijemna prestava ze sa vratime k prelomu tisicrocia, do doby ked internet bol tvoreny ludmi pre ludi, nie korporaciami pre peniaze. vsetko ostatne obstara AI a "ist na internet" nebude znamenat "vyhladat nieco na googli" ale pozistovat co kto spravil nove.
Ja sice vzrdorujem pomocou RSS citacky, ale to som ohrozeny druh.