Dane
-
host5
Light Star - Príspevky: 249
- Kontaktovať používateľa:
Re: Dane
Zdravim,
som zamestnany na TPP a mal som jednorazovny bocny prijem. Chcem sa opytat, ci prijem z platforiem ako jaspravim.sk, doucma.sk a podobne spada do zakona kde sa pise o jednorazovom penaznom prijme do 500e, ktory je oslobodeny od dane a teda nie je potrebne riesit ziadne danove priznanie. Riesil to niekto? Uz som ich kontaktoval ale zatial bez odpovede.
Dakujem
som zamestnany na TPP a mal som jednorazovny bocny prijem. Chcem sa opytat, ci prijem z platforiem ako jaspravim.sk, doucma.sk a podobne spada do zakona kde sa pise o jednorazovom penaznom prijme do 500e, ktory je oslobodeny od dane a teda nie je potrebne riesit ziadne danove priznanie. Riesil to niekto? Uz som ich kontaktoval ale zatial bez odpovede.
Dakujem
-
starysomar
Hardcore addict - Príspevky: 6836
Kým som bol zamestnaný, mával som raz ročne 288 eur za predsedu SVB. Pani...ma prihlasovala na dva týždne do soc/zdrav a posielala doklad o tom príjme ktorý som posúval zamestnávateľovi k spraveniu daňového priznania.
ano spada, ak si zarobil do 500, tak nic nemusis riesit, ak by si zarobil napriklad 700, tak do DP uvedies sumu 200 (700-500)host5 napísal: ↑27 jan 2025, 14:16 Zdravim,
Dakujem
-
host5
Light Star - Príspevky: 249
Podľa toho 500€ zákona si podla mna nemusel, jedine, že je tam nejaká zmluva, ktorá je mimo zákona.starysomar napísal: ↑27 jan 2025, 16:17 Kým som bol zamestnaný, mával som raz ročne 288 eur za predsedu SVB. Pani...ma prihlasovala na dva týždne do soc/zdrav a posielala doklad o tom príjme ktorý som posúval zamestnávateľovi k spraveniu daňového priznania.
Ďakujem, to som chcel počuť

Myslim, ze tie odpovede vyssie nie su uplne spravne.
Pravdepodobne bude rozhodovat aj to ako casto ste nejaku sluzbu poskytovali:
Nie som si isty ako je to konkretne v pripade jaspravim a podobnych platforiem. Na stranke tvrdia, ze zivnost netreba, ze prijem staci uviest do danoveho priznania. Ale zaroven sa uzatvara zmluva medzi nimi (pravnickou osobou) a uzivatelom.Poznámka: Za príjem z príležitostných činností sa podľa zákona o dani z príjmov nepovažuje príjem dosahovaný z činnosti vykonávanej na základe zmluvného vzťahu, ak si vyplácajúci daňovník, ktorý je právnickou osobou alebo fyzickou osobou s príjmami podľa § 6 zákona o dani z príjmov, môže znížiť základ dane o odmenu vyplatenú na základe dokladu spĺňajúceho náležitosti účtovného dokladu. Príležitostným príjmom preto nikdy nie príjem, ktorý fyzickej osobe vypláca podnikateľ na základe nejakého zmluvného vzťahu (zmluvný vzťah pritom nemusí mať len písomnú podobou, ale aj ústnu). Ak napríklad s. r. o. niekomu za textové úpravy na základe zmluvy o dielo vyplatí odmenu, tak pre túto fyzickú osobu to nie je príjem, na ktorý je možné uplatniť oslobodenie od dane z príjmov vo výške 500 eur. Za príležitostný príjem, na ktorý je možné uplatniť oslobodenie od dane z príjmov, je možné považovať napríklad príjem fyzickej osoby – nepodnikateľa, ktorá inej fyzickej osoby – nepodnikateľovi (napríklad svojmu kamarátovi) príležitostne prenajme karavan za účelom rodinnej dovolenky, pokosí záhradu alebo pomôže so sťahovaním.
Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov ... ke-500-eur © Podnikajte.sk
Pravdepodobne bude rozhodovat aj to ako casto ste nejaku sluzbu poskytovali:
pokiaľ ide o poskytovanie služieb bez živnosti platí, že ak ide o opakovanú, sústavnú činnosť, vykonávanú za účelom dosiahnutia zisku, ktorú budete vykonávať samostatne vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť pôjde o živnosť. AK by to bolo len 1-2x, to ešte nemusí byť podnikanie. https://ficek.sk/poskytovanie-sluzieb-bez-zivnosti-2217
-
hojko
Site Admin - Príspevky: 38364
Samozrejme. Otazka cislo 7:https://podpora.financnasprava.sk/82211 ... C3%ADjmov- Po volbach chceli z SNS novelizovat zakon, aby sa sprepitne oslobodilo od dane, ale nepamatam ako to dopadlo.
preco si to podla manualov na nete nevyklikas sam?
neviem ako v SR, ale v CR dostanes od kazdeho zamestnavatela rocne zuctovanie, co su 3 udaje, ktore do danoveho vyplnis
dalej nejake zlavy na dani, uroky z hypo, prenajmy, atd, a to je vsetko
neviem ako v SR, ale v CR dostanes od kazdeho zamestnavatela rocne zuctovanie, co su 3 udaje, ktore do danoveho vyplnis
dalej nejake zlavy na dani, uroky z hypo, prenajmy, atd, a to je vsetko