Podvody, scam, pishing, hoaxy

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Podvody, scam, pishing, hoaxy

Príspevok od používateľa heker »

Dnes volali znamej, 60-rocna pani, ohladom penazi. Vedeli jej meno, telefon, zrejme z dakeho webu ci eshopu. Volali, ze 2 roky dozadu dostala 25 bitcoinov, ze sa to tazilo na jej pocitaci, ze teraz je tam uz vela vytazeneho a ze by jej chceli tie prebytocne peniaze vyplatit.

Hovori si, ze okej, dobre a mudro chlapik rozprava. Ze sidlili v Prahe, potom Bratislave a teraz v Ziline. Ale ze to urobia online. Ze si musi najskor stiahnut aplikaciu do pc, tak ju navigovali na web, ona klikala, instalovala. Naistalovala tam program ScreenConnect client. Zrejme tam zadala dake udaje, aby sa vedeli napojit, ale to mi nepovedala. Potom ju navigovali po weboch, ukazali ako sa hodnotil Bitcoin, ako sa tazi a potom na mobile ju odnavigovali instalovat aplikaciu. Do mobilu dala Supremo Mobile Add-On. Aj to je aplikacia, ale na vzdialene ovladanie telefonu.

Rozpravala mi, ze aj traja kolegovia sa vymenili pri telefonate s nou, ze trval dve hodiny, ale ze mili pani, pekne rozpravali, malo to hlavu a patu. A nebolo jej to ani podozrive, lebo nechceli od nej kreditnu kartu, nic, vraj ani kod z karty. Hovorim si, ze okej, ved maju pristup k pc, k mobilu, prevod si spravia a ona to mozno aj autorizuje.

Potom mi vola, ze ju asi podviedli, ze jej nedosli peniaze, ze sa ide opytat so banky. Poobede isla do banky, na ucte 30 eur, z banky ju poslali na policiu.

Dokonca kym bola v banke, tak PC nechala zapnuty, takze si kludne mohli skopirovat vsetky jej veci z PC, zalohu Chrome aj s heslami, zalohy jej firiem co uctuje, zalohy dokumentov pre klientov, pristupy na Financnu spravu. Vravel som, ze hned ked pride domov, nech vypne pc. Potkm som ho vzal, nepripojil u seba k netu, odinstaloval aplikacie, vycistil, aktualizoval.

Uvidime zajtra, neviem ci jej nieco ukradli.

Ale takato hlupost nema u mna pochopenia.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Úple typický podvod ktorý sa deje denne. Pani ešte mohla byť rada ze na jej meno nevzali online pôžičku/bolo by vhodne preverit v banke/. Najprv rozpravka o velkom bohatstve, nasledne nainstaluju programy na vzdialene ovladnutie zariadenia a potom si uz len presuvaju peniaze kadetade.
Ludia su chamtive tvory, staci im zamavat pred nosom iluziou bankoviek a hned sa im vypinaju vyssie kontrolne mechanizmi a uz potom skacu ako psíci. Niektori sa takto nechavaju napalit opakovane kazdych par mesiacov, podvodnici pridu s novymi rozpravkami..
heker
Redeemer
Redeemer

Ked mi volala, tak som sa jej pytal, ze ci si mysli, ze jej da niekto 25 bitcoinov, ze je to 2 a pol miliona eur a ze ci si pamata na nieco take, ze by do toho investovala? Tak jej odpoved ma zarazila, ked mi povedala, ze ona nevie, ina si nepamata, ale ze to je mozne, ze ved vedeli jej meno, jej mail aj jej meno, tak ze to kludne mohla pred tymi dvomi rokmi zainvestovat, ze sa jej to urocilo a teraz ked je tam toho uz vela, tak jej to maju vyplatit, aby mohla dalej zarabat. Az som sam nechapal, ze ako moze byt clovek presvedceny o tom, ze ma niekde 2 a pol miliona v bitcoinoch o ktorych pocul len z televizie, ktore nikdy neinvestoval a mysli si, ze mu niekto ide dat 2 a pol miliona eur, ale najskor vyplati 10 tisic eur co je tam prebytok.

Ved tyzden co tyzden je v spravach aj novinach o tom, ze podviedli toho alebo toho, ze zavolali, drzali na linke, porozpravali krasny pribeh o investiciach alebo ako mal syn autonehodu. A stale sa to podari.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

U staršieho človeka s rozhľadom "na to, čo potrebuje" sa to pochopiť dá.
Pri mladých s možnosťami informácií z internetu a neraz s vysokoškolským vzdelaním zrejme platí gogov druhý odsek.
Aj na plochú Zem, HAARP, chemtrails "veria" aj vzdelaní - smutné.
Ani doma človek nie je prorokom, darmo vysvetľujem mojej že je nezmysel súťažnými esemeskami sa skladať na biznis nejakému rádiu a prilešenie si jeho zamestnancom (...)
gogo956
Redeemer
Redeemer

väčšinou su obeťami skutočne skôr starší ludia. Ale najde sa dosť aj u mladších, bez ohľadu na vzdelanie. Niekedy to ma takuto schemu: okradnu cloveka, ten poda trestne oznamenie. O par mesiacov sa ozve niekto akože "iný" že ponuka moznost "super investicie". A dotyčný sa nechá napáliť aj druhý raz. Zase prejde par mesiacov, či aj rok, a znovu sa ozvú s tým, že peniaze "krásne zhodnotili" a už chcu klientovu investiciu mu poslať celu na účet, lenže treba zaplatiť nejaky, nie malý poplatok. A niektorí na to znovu skočia, zaplatia a -nič nepríde.. Taketo veci sa nanešťastie fakt dejú. :?
Predtm nejaku dobu zase bola "móda" roznych "dedičstiev" od neznámych osôb, kde tiež bolo treba len zaplatit "poplatok".
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

peniaze zaslepuju oci. kazdy sniva o peniazoch za nic. ich logika je ze "ved aj ked je ta sanca 0.01% tak ak sa jedna o miliony eur tak to za to stoji".

ludom chyba IT gramotnost. mysleli sme si ze je to problem starych ludi co nevyrastali s pocitacmi ale skutocnost je taka ze dnesne mlade generacie uz s pocitacmi nevyrastaju. vyrastaju s telefonmi, tabletmi a macbookmi co su viac spotrebne zariadenia ako pocitace. tak ako maju doma vsetci chladnicku ale skoro nikto netusi ako fungujge a co robit ked sa nieco pokazi tak maju ludia pocitace a telefony ktore proste pouzivaju a netusia ako funguju.

tych mladych to aspon ucia na skolach, tym starym nema moc kto pomoct. viac krat som rozmyslal spravit jednoduchy web, mozno seriu videi s cielom vysvetlit co najjednoduchsie ako funguju pocitace, internet a taketo podvody. cielene hlavne na dochodcov.
ale som moc lenivy :D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nepomohol by takmer nikomu.
Nechcú vedieť, že:
- peniaze nerastú na stromoch.
- nič zadarmo nie je zadarmo.
- ak sa prekročí miera nenažranosti, bude zle.
Dreamer
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Len zneuzivaju nedokonalost ludskeho mozgu.

Mozog je plný falošných spomienok na veci, ktoré sa nestali
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Mierne mimo tému no - dá sa esemeskovať / telefonovať z iného (podvrhnutého) telefónneho čísla?
Volal mi človek (detaily nepodstatné) - zo zvyku som zadal jeho mobilné číslo do vyhľadávača - viacero varovaní, že je podvodník - že si na bazároch objednáva veci, ktoré potom neprevezme (prípadne nezaplatí).
Nesedí mi to k nemu.
heker
Redeemer
Redeemer

Je takato moznost. Su medializivane pripady, napriklad jeden zo Slovenska, ze chlapik bol na leteckych dnoch a ze mu z ucto odislo okolo 70 tisic eur, dokonca mu precitali spravu s sms autentifikaciou na prevod penazi. Taktiez ukazovali aj v televizii, ze ake lahke je posielat sms z ineho cisla.

Tu si vsak myslim, ze to co ti nesedi k znamemu, tak nemusi byt nepravda, proste zdanie klame. Za podvodnika by som nepovazoval cloveka, ze si nieco objedna a potom to neprevezme, to je len neseriozny clovek. Podvodnik je u mna clovek, ktory si necha zaplatit vopred a nic neposle.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Napadá ma v tomto konkrétnom prípade možnosť zneužívania mobilu niekým z jeho rodiny. Prípadne porucha. No človek nikdy nevie čo sa v kom ukrýva. Zrejme máš pravdu
Hodnotenia toho konkrétneho čísla:
Prílohy
cislo.jpg
heker
Redeemer
Redeemer

Tak toto nebude ani nahoda, ani zneuzitie telefonneho cisla. To nie su recenzie z jedneho dna, ale behom par rokov. Este mozes skusit pozriet jeho cislo na Bazosi - https://www.bazos.sk/hodnotenie.php
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Mne dnes prišla sms, že mi píše otec s nového čísla a mám mu napísať na whatsapp alebo zavolať 😅. Novinka u mňa takýto scam.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Vynaliezaví sú, smradi :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 14 feb 2025, 6:32 Mierne mimo tému no - dá sa esemeskovať / telefonovať z iného (podvrhnutého) telefónneho čísla?
Volal mi človek (detaily nepodstatné) - zo zvyku som zadal jeho mobilné číslo do vyhľadávača - viacero varovaní, že je podvodník - že si na bazároch objednáva veci, ktoré potom neprevezme (prípadne nezaplatí).
Nesedí mi to k nemu.
je to tzv Caller ID Spoofing
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ďakujem. Budem počítať s tým, že kto volá nemusí byť ten, čo predpokaldám. Pri mailoch som pred cca 20 rokmi zistil, že šla fatálne jednoducho podsunúť cudzia mailová adresa ako odosielateľ, pri telefónoch ma to trochu prekvapilo. Evidujem, neriešim :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 14 feb 2025, 12:45 Ďakujem. Budem počítať s tým, že kto volá nemusí byť ten, čo predpokaldám. Pri mailoch som pred cca 20 rokmi zistil, že šla fatálne jednoducho podsunúť cudzia mailová adresa ako odosielateľ, pri telefónoch ma to trochu prekvapilo. Evidujem, neriešim :)
ano, aj pri telefonoch to už existuje pomerne dlho.
Btw, netreba mať až také výčitky ak sa niekto na nejaký podvod nechá nachytať. Poznám pár profesionálov ktorý pracuju vo finančnýchh inštitúciách práve na oddelení prevencie pred podvodmi, ale niektorí sa aj tak nechali v minulosti nachytať.. :) Proste podvodníci su šikovní a častokrát velmi dôveryhodní, bežne pracujú v tímoch, to znamena že sa na obeti strieda telefonicky viacero podvodnikov ktorí vierohodne vytvaraju dojem že skutocne iba o banku alebo podobnu instituciu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Zatial som za desatrocia naletel len raz - na pracu na doma pre zenu dvadsat rokov dozadu. Poplatok...
Nasledne mi docvaklo, ze dokonalym, previazanym strankam chybal relevantny kontakt a adresa je adresou neobyvaneho objektu.
Odvtedy overujem aj co nemusim.
Aj "novych" ludi nech viem, s kym mam tu cest.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Called ID spoofing fical minuly rok v lete, niekolkorat za den volali rozne SK mobilne cisla, po zdvihnuti hovoru sa spustil nejaky automat ktory oznamoval po anglicky nejaku udalost a vyzadovali stlacit na klavesnici cislo 1 pre hovor...ked som par krat volal spat na tie cisla, tak mi normalne zdvihli bezni ludia, ktori o svojom telefonate netusili...tohto scamu boli plne weby
Napísať odpoveď