Prechod na živnosť
Re: Prechod na živnosť
danove priznanie si robis sam?
Co ma TPP spolocne so zivnostou? Zamestnavatel plati pei TPP odvody a dane za teba ako zamestnanca. Ak mas zivnost, tak sa ho to netyka a na tej si robis iny biznis. Potom v marci treba upozornit uctovnicku, ze okrem TPP mas aj zivnost a treba spravit danove za obe, takze budes podavat DP typu A.
Niekedy mas v zmluve na TPP klauzulu, ze niesmies robit inu zarobkovu cinnost v rovnakej sfere (ina firma, alebo podnikat v rovnakom obore - zivnost). Inak by nemal byt ziadny problem. V danovom treba samozrejme podavat oba prijmy, takze ak ti ho robi firma, dolozit jej prijmy zo zivnosti. Alebo naopak firma ti dolozi prijmy a DP si za obe podas sam.
helou,
v zmluve nemam ziadnu klauzulu, vravim zivnost by nemala nic spolocne s mojou naplnou prace na TPP
DP by som si vedel osetrit aj sam
dakujem vsetkym, skor ma zaujimalo ci mam nejaku povinnost zo zakona ohlasovat zivnost zamestnavatelovi, mimo toho, ak by som to mal v zmluve
v zmluve nemam ziadnu klauzulu, vravim zivnost by nemala nic spolocne s mojou naplnou prace na TPP
DP by som si vedel osetrit aj sam
dakujem vsetkym, skor ma zaujimalo ci mam nejaku povinnost zo zakona ohlasovat zivnost zamestnavatelovi, mimo toho, ak by som to mal v zmluve

-
blackieees
Medium Expert - Príspevky: 102
'Áčko' sa podáva, ak má daňovník príjmy iba zo závislej činnosti. Pri kombinácii TPP a živnosti sa používa 'Béčko'.Karci12 napísal: ↑11 sep 2023, 0:35 Co ma TPP spolocne so zivnostou? Zamestnavatel plati pei TPP odvody a dane za teba ako zamestnanca. Ak mas zivnost, tak sa ho to netyka a na tej si robis iny biznis. Potom v marci treba upozornit uctovnicku, ze okrem TPP mas aj zivnost a treba spravit danove za obe, takze budes podavat DP typu A.
-
guess.whoo
Redeemer - Príspevky: 13605
- Kontaktovať používateľa:
pokial to nebude mat nic spolocne s tvojou pracou na tpp tak nevidim dovod aby to niekoho malo zaujimat
-
kukiak
Addict - Príspevky: 4404
- Kontaktovať používateľa:
Súhlas potrebuješ zo zákona, len ak by si mohol byť konkurencia pre zamestnávateľa.
Zdravím dnes mi od firmaren prišiel newsletter bolo tam písané že treba ma mať dva účty
“ Založiť si podnikateľský účet!
Osobný Vám už totiž na podnikanie stačiť NEBUDE.”
Hneď pri zakladaní živnosti som si vytvoril účet čisto iba na živnosť ale je vedený ako osobný nie pre SZČO je/bude toto problém alebo môžem mať stále takýto setup 2osobne účty pričom jeden používam čisto na osobne účely a posielam si tam s toho “živnostenského” financie na bežnú spotrebu
Alebo musím ten živnostenský zmeniť na podnikateľsky účet?
“ Založiť si podnikateľský účet!
Osobný Vám už totiž na podnikanie stačiť NEBUDE.”
Hneď pri zakladaní živnosti som si vytvoril účet čisto iba na živnosť ale je vedený ako osobný nie pre SZČO je/bude toto problém alebo môžem mať stále takýto setup 2osobne účty pričom jeden používam čisto na osobne účely a posielam si tam s toho “živnostenského” financie na bežnú spotrebu
Alebo musím ten živnostenský zmeniť na podnikateľsky účet?
Musis mat podnikatelsky, pretoze sa bude automaticky stahovat trasakcna dan.
A tiež neviem či to je tak v každej banke, no napr. vo fio si bežný účet ktorý si mal doteraz vedený ako podnikatelský nemôžeš len tak zmeniť na podnikatelský, musíš si založiť nový účet, ktorý bude potom podnikatelský.
Myslim ze to tak bude v kazdej banke, kedze bezne ucty su registrovane na rodne cislo, podnikatelske ucty budu reistrovane na ICO/DIC a mozno budu mat aj ine cislovania ako bezne ucty.
Teoreticky ak si nesplnis povinnost mat podnikatelsky ucet, ale budes nadalej pouzivat bezny ucet, tak vypocet dane a jej odvadzanie budes musiet robit sam. V pripade podnikatelskeho uctu to bude za teba robit banka.
Teoreticky ak si nesplnis povinnost mat podnikatelsky ucet, ale budes nadalej pouzivat bezny ucet, tak vypocet dane a jej odvadzanie budes musiet robit sam. V pripade podnikatelskeho uctu to bude za teba robit banka.
Ďakujem za informácie tak to sa asi potom oplatí si spraviť nový účet v tatra banke ty majú reklamu že preplatia transakčnu daň
To záleží od toho, aké výdaje máš ako živnostník. Ak platíš odberateľom faktúry a máš normálne výdaje ako nákup tovaru, materiálu, PHM atď, tak to pre teba môže byť výhodné, len si k tomu otvor v tej banke aj osobný bežný účet - tam si pošleš peniaze na osobnú spotrebu - výdavky a výbery z bankomatu budú bez dane. Ak by si si poslal peniaze z podnikateľského účtu na osobný účet v inej banke, mal by si to zaťažené daňou.
Ja idem na paušál, nechce sa mi riešiť účtovníctvo. Osobný účet mám v mBank, podnikateľský si urobím tiež tam. Platby od odberateľov zdaňujú oni, ja z účtu uhradím odvody a dane, zbytok prevediem na osobný účet.
Tým pádom sa ma transakčná daň v podstate vôbec netýka.
Ja idem na paušál, nechce sa mi riešiť účtovníctvo. Osobný účet mám v mBank, podnikateľský si urobím tiež tam. Platby od odberateľov zdaňujú oni, ja z účtu uhradím odvody a dane, zbytok prevediem na osobný účet.
Tým pádom sa ma transakčná daň v podstate vôbec netýka.