WD Red vs WD Element
WD Red vs WD Element
Ahoj, potreboval by som poradit. Potrebujem externy disk, ktory bude sluzit primarne ako ulozisko fotiek pre raspbery pi, na ktorom bude bezat Immich. Neviem vsak, ci kupit holy disk napr. WD Red a ten hodit do boxu pripadne docku, alebo kupit rovno WD Element uz v boxe. Co by ste mi odporucili? Dakujem.
Re: WD Red vs WD Element
Bude to pripojene nonstop? Ak ano, tak WD Red alebo Purple, no tie su len 3,5" a tak potrebujes dokovaciu stanicu (suflik, box) kvoli 12V napajaniu. Ak to pouzijes raz za cas, tak kludne kup ten Elements. Pripadne jeho desktopovu verziu v ktorej je 3,5" disk.
https://www.alza.sk/wd-2-5-elements-portable-4tb-cerny-d5026413.htm
https://www.alza.sk/wd-2-5-elements-portable-4tb-cerny-d5026413.htm
neviem ci ma nejaky velky zmysel kupovat Elements. nie je to nic viac ako disk v krabicke. ak vies kupit disk aky ty chces v krabicke aku ty chces tak nema zmysel. ked uz tak by som sa pozeral po WD My Book Duo, tam mas disky dva ktore mozu bezat mirrorovane teda mas ako taku ochranu tych fotiek.
ale tam uz potom zase nastava otazka ci rovno nekupit nejake NASko kde ti moze bezat aj ten Immich priamo.
ale tam uz potom zase nastava otazka ci rovno nekupit nejake NASko kde ti moze bezat aj ten Immich priamo.
Tazko sa radi, ked nepozname rozpocet a pozadovanu kapacitu. Lebo ako spominal aacid, riesenim je aj NAS.
Budget nemam, ci kupim hotovy externy disk, alebo hdd + box, tak mi pride, ze ta cena je plus minus rovnaka. Takze isiel by som potom, co by bolo vhodnejsie. Rozhodujem sa medzi 4TB a 6TB.
Uvazoval som aj nad Synology NASom, kde by som vyuzival Synology Photos, ale cital som, ze dost vela ludi prechadza na Immich (instaluju ho priamo na Synology NAS), ktory je vraj lepsi. Kedze mam doma takmer nevyuzitu RPi 5tku, tak som sa rozhodol, ze to bude asi lepsie postavit na tom, a nemusim investovat dalsich cca 400e. Mozno jedina vec nad ktorou by sa stalo zamysliet je spotreba. Ale to si nemyslim, ze RPi + disk bude zrat nejak vyrazne viac, aby sa mi oplatilo investovat do NASu.
Mirroring v tomto pripade nepotrebujem riesit, kedze fotky mam uz zalohovane inde, a toto by bola vlastne dalsia kopia.
Uvazoval som aj nad Synology NASom, kde by som vyuzival Synology Photos, ale cital som, ze dost vela ludi prechadza na Immich (instaluju ho priamo na Synology NAS), ktory je vraj lepsi. Kedze mam doma takmer nevyuzitu RPi 5tku, tak som sa rozhodol, ze to bude asi lepsie postavit na tom, a nemusim investovat dalsich cca 400e. Mozno jedina vec nad ktorou by sa stalo zamysliet je spotreba. Ale to si nemyslim, ze RPi + disk bude zrat nejak vyrazne viac, aby sa mi oplatilo investovat do NASu.
Mirroring v tomto pripade nepotrebujem riesit, kedze fotky mam uz zalohovane inde, a toto by bola vlastne dalsia kopia.
Ak by si mal kupovat disk+box, tak si kup rovno Elements. Uz si vyber len velkost, kedze maly dokazes napajat cez USB.