Nesmrtelnost

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Dozijeme sa nesmrtelnosti?

Ano
54
22%
Nie
187
78%

Celkom hlasov: 241

baldorex
Addict
Addict

Re: Nesmrtelnost

Príspevok od používateľa baldorex »

Ja som bral 2 roky 10 000UI D3 denne + K2, na zaciatku liecby som mal hladinu na spodku limitu, po 2 rokoch som bol tesne nad hornou hranicou. Dal som si par mesiacov pauzu a znovu suplementujem. Dost mi to pomohlo co sa tyka imunity a inych priznakov chorob.

Ked som si o tom cital viac, tak napriklad ked niekomu zistia rakovinu, moze dostavat docasne vyssie davky D3, tusim az 100 000UI/den, samozrejme kratkodobo.
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa gogo956 »

baldorex

mne sa uz podarilo viackrat dost vyrazne predavkovat. Nestalo sa nastastie nic, stacilo na mesiac vysadit a znormalizovalo sa to same. Dokonca ani hladina vapnika nebola zvysena nad normal.

Vit D ovplyvnuje v tele skoro všetko, dokonca aj zdrave funkcie mozgu. Máme v rodine seniorov, zacali brat vit D a zjavne im to prospieva, aj maju lepsiu naladu.
baldorex
Addict
Addict

Predávkovať v akom zmysle? Že si sa cítil zle, alebo si mal výsledky v krvi vysoko nad horný limit?
Lebo predávkovanie je dosť zriedkavé, to by si musel dlhodobo brať 50 000UI... Toxické dávky sú okolo 300 000UI.

Áno vitamín D ovplyvňuje mnoho procesov v tele, je to v podstate viac hormón ako vitamín, tak sa nie je čo diviť.

Ja seniorom odporúčam ešte navyše kreatín (mozog)+taurín(svaly).
gogo956
Redeemer
Redeemer

baldorex

chodím sukromne na krv kazdy mesiac-dva a okrem ineho sledujem hladinu vit D. Dlhodobo som bral cez 10 000UI denne, niekedy aj 20 000UI a namerali mi opakovane cez 200nmol/l čo je jednoznačne príliš vela. Ideálne je vraj cca 80-120nmol/l.
Subjektivne som sa vyslovene zle necítil, ale zacinal som mat taky čudný pocit. Hladina vapnika sa cez normu nedostala, bola este v hornom akceptovatelnom rozmedzí.
Beriem to aj s Omega3, zlepsuje to vraj vsterbavanie aj ucinok vit D samozrejme k tomu K2.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

gogo956 napísal: 24 feb 2025, 19:39 chodím sukromne na krv kazdy mesiac-dva a okrem ineho sledujem hladinu vit D.
Ktory test si davas robit? Lebo su dva - u obvodneho spravia samozrejme iba ten lacnejsi, nepresny. Ten presnejsi sa oznacuje "Vitamín D 1,25 OH"
gogo956
Redeemer
Redeemer

Mek napísal: 27 feb 2025, 10:47 Ktory test si davas robit? Lebo su dva - u obvodneho spravia samozrejme iba ten lacnejsi, nepresny. Ten presnejsi sa oznacuje "Vitamín D 1,25 OH"
Nemaju to uvedené na strankach - ako sa to da zistit?. Objednávam cez Unilabs alebo Synlab. Ale zavisi ten vysledok nemusi byt extra presny, ide len o orientacne hodnoty aby clove vedel ci nie je v deficite alebo fakt ze uz vysoko. Uplne presna hodnota asi nema velmi ani zmysel, pretoze sa prirodzene mení už v ramci niekolkych dní /čo sme jedli, či sme boli neboli na slnku a pod/
baldorex
Addict
Addict

Mne robí pravidelne testy imunológ a keď chcem ešte súkromne navyše, dávam v unilabs alebo medirex. V ani jednom laboratóriu si neviem vybrať metódu, aspoň tak sa mi zdá.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Vlastne, nie je to asi az tak o presnosti, ako o tom, co tie testy testuju. Obycajny test testuje neaktivny vitamin D, a ten OH test aktivny vitamin D. On aby sa vyuzil v tele, musi sa najprv aktivovat. A v tom procese moze byt nejaky problem, takze ked si spravis obycajny test na vitamin D, stale mozes byt deficitny, ak mas problem s jeho aktivaciou.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Liek na tlak dokáže predĺžiť život, odhalili vedci
- Rilmen*dín spomaľuje proces starnutia
- Vedci to potvrdili u červov
- Liek napodobňuje účinky nízkej kalorickej diéty
- Receptor nish-1 hrá zásadnú úlohu
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Chôdza predlžuje život, nadmerné cvičenie ho skracuje

Nie je to nesmrtelnost, ale tuto temu berte aj ako "dlhovekost".
gogo956
Redeemer
Redeemer

Tento nemecký startup vám kryogénne zmrazí telo za 200 000 dolárov a v budúcnosti ho oživí
https://tribune.com.pk/story/2532904/th ... eservation.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

toto musi byt uzasny biznis, vypytat si obrovske peniaze za prislub ze ked zomries raz ta ozivia. a ked zomries a oni tvoju mrtvolu hodia do pece tak sa ani nema kto stazovat :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Aacid
ano, asi je dost naivne verit ze nejaka mala firma bude existovat aj o 100-200 rokov. Ale zase pre milionarov to nie je velka suma takze za pokus im to stoji..
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Kúpia si nádej. A ako už bolo napísané - ak to nevyjde, nevyreklamujú :D
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

aacid napísal: 19 máj 2025, 8:16 toto musi byt uzasny biznis, vypytat si obrovske peniaze za prislub ze ked zomries raz ta ozivia. a ked zomries a oni tvoju mrtvolu hodia do pece tak sa ani nema kto stazovat :D
Môžeš ich tam chodiť strašiť. :evil: :evil:
gogo956
Redeemer
Redeemer

Túžba po nesmrtelnosti je ilúzia, pretože neexistuje žiadne trvalé nemenné "ja" ktoré by sa dalo zachovať. To čo považujeme za naše "ja" je len proces. Preto aj keď sa raz bude dať preniesť pamäť a naša povaha do počítaca vo forme digitalneho zaznamu, tak to nebudeme "my", lebo my sme neustale sa meniaci proces. Preto sa laicky hovori ze "život je iba zmena". Neustala priestorova zmena castíc energie v priestore a case. "Ja" pred sekundou a "ja" teraz nie su totožné.

Naše "ja" to je vlastne súhrn:
1/ vnemy ktoré získavame z tela, napr zrak, chuť, hmat a pod
2/naša pamäť čo sme už zažili
3/neustály tok myšlienok. Aj ked hlboko spíme a nie sme si vedomí žiadnej mentalnej cinnosti, tak nas mozog nestale generuje myslienky, pocity. Nedokaze byt neaktivny.

To znamena nielen to, že nase ja je nestále a neustale sa meniace, ale ze defacto ani neexistuje, lebo je to iba proces.

Autoeditácia príspevku po 10 min 52 sek:
Zaroven tym ale aj strach zo smrti sa stava iluziou, lebo nemoze zaniknut "ja" ktore nikdy neexistovalo.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Umelá DNA ako kľúč k presnej regulácii génov. Nový terapeutický potenciál | Živé.sk

Davam tento clanok sem, s otazkou, mohlo by toto predlzit zivot cloveka, alebo umoznit aspon obmedzenu "nesmrtelnost"?

Uz predtym som sa zamysla nad tym, co ak by sa nahradila 1 mozgova bunka, nezmizne nase vedomie, ak vsetky, tak by to uz bol iny clovek, ine vedomie, ale kde je ta hranica, prip. ak by sa bunky nahradzali postupne, zostalo by nase vedomie "nase"? Teda mohlo by sa vedomie takto postupne presunut na nove bunky?

Mozno si spominate na pripad, ked clovek dokazal zit s polovicou mozgu, alebo po mrtvici casto ludia dokazu fungovat, aj ked cast mozgu nefunguje, dolezite funkcie sa presunu, tak by sa mozno dalo docielit to, aby sa postupne nahradil cely mozog a clovek by tak mohol zit "vecne" - kedze ostatne organy a bunky mimo mozgu sa daju nahradit prakticky uz teraz.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Otázne je čo to spraví, ak sa ľudia začnú "hrať na Boha". Následky možu byť veľmi zlé.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer napísal: 24 máj 2025, 23:10 Umelá DNA ako kľúč k presnej regulácii génov. Nový terapeutický potenciál | Živé.sk

Davam tento clanok sem, s otazkou, mohlo by toto predlzit zivot cloveka, alebo umoznit aspon obmedzenu "nesmrtelnost"?

Uz predtym som sa zamysla nad tym, co ak by sa nahradila 1 mozgova bunka, nezmizne nase vedomie, ak vsetky, tak by to uz bol iny clovek, ine vedomie, ale kde je ta hranica, prip. ak by sa bunky nahradzali postupne, zostalo by nase vedomie "nase"? Teda mohlo by sa vedomie takto postupne presunut na nove bunky?

Mozno si spominate na pripad, ked clovek dokazal zit s polovicou mozgu, alebo po mrtvici casto ludia dokazu fungovat, aj ked cast mozgu nefunguje, dolezite funkcie sa presunu, tak by sa mozno dalo docielit to, aby sa postupne nahradil cely mozog a clovek by tak mohol zit "vecne" - kedze ostatne organy a bunky mimo mozgu sa daju nahradit prakticky uz teraz.
1/ano boli v minulosti pripady ked človek prisiel nehodou aj o značnú cast mozgu a dokazal napriek tomu dalej zit. Ale väčšinou už to nebol svojim prejavom ten isty clovek ako predtym, zmenilo sa mu do istej miery
spravanie, niekedy aj velmi vyrazne.
2/ako by si si predstavoval to umele vymienanie starych mozgovych buniek za nove v praxi? Zatial je to uplne mimo moznosti sucasnej mediciny.
A ani vymenou za nove mozgove bunky sa starnutie mozgu plne nevyriesilo, lebo odurieraju aj synapsie. Dalej v celom tele a zaroven aj v mozgu su pritomne rozne druhy sklerozy ciev co znizuje prietok krvi mozgom. Dalsia vec su chronicke zapaly v mozgu. To vsetko by sa muselo vyriesit.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Myslel som to tak, ze by sa vymenil cely mozog, neviem ako, ale postupne, takze by clovek a jeho vedomie stale "zilo", iba by sa postupne presunulo do novych casti, cim by sa zabezpecila prakticky nesmrtelnost.

Kedze akykolvek iny presun vedomia je nemozny, lebo iba skopiruje myslienky, no vedomie zostane v povodnom mozgu a vlastne zomrie.

Inak som si spomenul na meduzu a AI nasla dalsi taky priklad, strucne:
Najznámejším „nesmrteľným“ morským živočíchom je medúza Turritopsis dohrnii. Táto fascinujúca medúza dokáže zvrátiť proces starnutia – keď je vystavená stresu, namiesto prirodzeného odumretia sa vráti do štádia polypu, čím začne svoj životný cyklus odznova. Tento proces sa nazýva transdiferenciácia, čo znamená, že jej bunky sa dokážu preprogramovať na mladšiu formu.

Okrem nej vedci nedávno objavili aj ctenofóry (Mnemiopsis leidyi), ktoré majú podobnú schopnosť vrátiť sa do larválneho štádia a tým „cestovať v čase“. Tieto objavy menia naše chápanie biologickej nesmrteľnosti a otvárajú nové otázky o evolúcii a regenerácii.
Dal som podobne otazky AI, aj v suvislosti s tymito zivocichmi:
Čo vieme o regenerácii mozgu?
Výskumy ukazujú, že ľudský mozog má určitú schopnosť regenerácie – v hipokampe a čuchovom bulbe sa môžu tvoriť nové neuróny. Avšak kompletná obnova mozgu by bola oveľa zložitejšia, pretože pamäť a vedomie sú výsledkom komplexných spojení medzi neurónmi, ktoré sa formujú počas života.

Mohlo by sa zachovať vedomie?
Ak by sa mozog regeneroval podobne ako u medúzy Turritopsis dohrnii, kde sa bunky úplne reorganizujú, pravdepodobne by sa pamäť a vedomie vymazali. Naopak, ak by sa podarilo zachovať existujúce neurónové spojenia, teoreticky by mohlo vedomie pretrvať.

Vedci skúmajú neuroplasticitu, ktorá umožňuje mozgu prispôsobiť sa a obnovovať spojenia. Ak by sa podarilo kontrolovane obnoviť neuróny bez straty spojení, mohlo by to viesť k predĺženiu funkčnosti mozgu bez straty identity.

Zatiaľ je to však hypotetická otázka, pretože regenerácia mozgu na úrovni „nesmrteľnosti“ je stále mimo dosahu súčasnej vedy.
Napísať odpoveď