ADHD

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: ADHD

Príspevok od používateľa retkvic »

Tiež sa trochu pohravam s myšlienkou, že by som to mohol mať. Len mi trochu nejde do hlavy to čo tu spominal aacid s tou nekludnou myslou, ako mozno ju mám nekludnú, stale na nieco myslim, ale ze by to bolo nejake neznesitelne, ale okrem toho neviem ci by na mna nieco nesedelo, co sa povazuje za symptom, nemal som az taky problém s citanim kníh ako spominaju ludia co maju diagnostikovane adhd, ale je pravda, ze ju uplne neprecitam naraz a pocas citania asi myslim na nieco ine, lebo sa ocitnem o 1- dve strany dalej a neviem o com som vlastne cital, tak sa vratim zasa o stranu dve nazad a citam uz koncentrovany a takto sa to opakuje. Tiez zapametat si nieco naspamet od slova do slova, ak to bolo viac ako dve vety bol a asi aj je challenge, hviezdoslavov kubin bol nightmare. To iste teoria z matematiky. Hej no, praca pod stresom, najlepsia forma sustredenia...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

je to podla mna velmi tazko diagnostikovatelne.
samozrejme to stale riesim, uz par mesiacov neberiem tie tabletky co som bral, neviem ci je to velky rozdiel. psychiater mi uz v lete spominal ze si nie je uplne isty ci je to adhd. ale neriesil som to s nim.
vela priznakov moze byt aj slaba forma autizmu, mozu to byt konkretne veci sposobene traumami z detstva... moze to byt adhd...
vysledok je ale asi ten ze pokial nechces ficat na amfetaminoch (ktore ti na slovensku aj tak nikto nepredpise) tak jedina moznost je sa s tym naucit zit.
pocul som behavioralnej terapii ale neviem ci to tu na slovensku niekto riesi a viac menej si myslim ze to je iba odborne povedane "naucit sa s tym zit"...
Fglx
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fglx »

Minule nejaky doktor hovoril, ze si to dnes ludia sami diagnostikuju, lebo to ADHD znie sexy. Stary nazov (Ľahká mozgová dysfunkcia) az tak sexy nebol 😄
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

dnes je bezne ze sa ludia nevedia sustredit, suvisi to s dobou ktora poskytuje prilis vela stimulov a informacii.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

urcite je lepsie sa nechat diagnostikovat odborne ale asi kazdy sa obcas diagnostikuje sam... v prvom prispevku je link na dokument z ministerstva zdravotnictva o adhd kde je na konci oficialny test, je tam velmi vela beznych symptomov (sustredenie sa, zabudanie, tazke citanie a neviem co vsetko a za adhd sa to da povazovat ak ze splnas nejaky minimalny pocet. ono adhd asi tiez nie je uzko definovana diagnoza a su tam rozne symptomy. uz len to ze mas dva druhy, poruchu sutredenia sa a hyperaktivitu...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Skor OCD sa spopularizovalo
gogo956
Redeemer
Redeemer

osobne si myslim ze som nejaky stupen Adhd v detstve a puberte mal clekom urcite, lebo sustredenie na ucenie mi vzdy robilo pomerne znacne problemy a neustale som robil ix veci naraz. Ale vekom sa s tym clovek dokaze do znacnej miery vyrovnat. Mal som obrovske mnozsvo zaujmov, ale v podstate nicomu som sa nedokazal venovat dlhodobo, vsetko ma prestalo pomerne rychlo bavit, takze nikdy z toho neboli podstatne vysledky.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Ja by som hlavne rozlisoval ADHD a Short attention snap spôsobený tým, že máme dodrbany dopaninergny system tiktokom a inými dopamin boostermi.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Ja ked si tak retrospektivne vybavujem, tak pred a pri nastupe na zakladnu skolu som bol asi dost hyperaktivny, v kuse som sa nahanal so spoluziakmi po triede az to vyustilo do stavu, ze na mna raz jeden pouzil asi v sebabrane :) karate chmat, prehodil si ma cez plece a dopadol som na zem a vyrazilo mi to dych, to je asi tak posledna spomienka z toho obdobia na moje hyperaktivne spravanie.

Ja som to mal to adhd spojene z hyperaktivitou u deti, som si myslel ze su to nejake deti v skole, ktore sa nemozu koncentrovat a maju zle znamky, ale ze toto obdobie trva u deti len par rokov a asi vo veku ktory som mal aj ja a potom sa tieto symptomy vytratia som netusil.

Vraj ty co to maju maju nejaku neschopnost spracovavat alebo vytvarat dopamin, co moze ludi prave hnat k roznym zavislostiam. Je pravda, ze v skole som nejaky problem nemal, ale ucit sa veci naspamet bol brain freez, toto je dost povedome.
gogo956
Redeemer
Redeemer

retkvic
ze na mna raz jeden pouzil asi v sebabrane :) karate chmat, prehodil si ma cez plece a dopadol som na zem a vyrazilo mi to dych,
tak to bol asi skôr hmat z juda :)

Medzi ludmi su častokrát obrovské rozdiely v tom ako im funguju mozgy, netyka sa to len schopnosti sustredit sa, či inteligencie ale aj napr pamäti. Poznam ludi ktorí maju vysoko nadpriemernu pamäť, takže im stači si niečo raz dvakrat precitat a uz to vedia, a čo je ešte lepšie, pamätaju si to aj povedzme o 20rokov. A iní maju zase pamät slabú.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Fglx napísal: 27 feb 2025, 23:57 Ja by som hlavne rozlisoval ADHD a Short attention snap spôsobený tým, že máme dodrbany dopaninergny system tiktokom a inými dopamin boostermi.
ono sa to neda uplne oddelovat, lebo prave u ludi s chronickym nedostatkom dopaminu (to je vlastne adhd) tieto zavyslosti vznikaju este lahsie ako u beznych ludi.

retkvic napísal: 28 feb 2025, 9:01Ja som to mal to adhd spojene z hyperaktivitou u deti, som si myslel ze su to nejake deti v skole, ktore sa nemozu koncentrovat a maju zle znamky, ale ze toto obdobie trva u deti len par rokov a asi vo veku ktory som mal aj ja a potom sa tieto symptomy vytratia som netusil.
u deti prevazuje hyperaktivna forma, u dospelych malokedy. naopak poruchy pozornosti pokial su neliecene tak pretrvavaju.
adhd samo od seba nezmizne.
Fglx
Medium Star
Medium Star

aacid napísal: 28 feb 2025, 11:08 ono sa to neda uplne oddelovat, lebo prave u ludi s chronickym nedostatkom dopaminu (to je vlastne adhd) tieto zavyslosti vznikaju este lahsie ako u beznych ludi.
podla mna da, staci si urobit dopaminovy detox, ak pomoze, nemas adhd
Napísať odpoveď