Nie som si uplne isty, ci LIDAR funguje vzdy bezchybne. Pokial viem, v dazdi alebo silnom snezeni by to tiez mohol problem. U kamery vies niektore veci asi riesit termokamerou, napriklad aj tento konkretny pripad.cinges napísal: 18 mar 2025, 8:13 no len cez kamery to nepojde nikdy perfektne, z fyzikalneho hladiska je to nemozne. Ale to sme uz niekde spomenuli. Kamery budu vzdy len tak dobre, ako najlepsi sofer. Mozes byt sebelepsi, ale zrak ta moze sklamat. Vela krat proste clovek nevidi nic a nemoze sa spolahnut na zrak a tak musi spomalit.
Radar/lidar vidi vzdy a vsade. A vzdy bude mat na vrch pred kamerou, bez ohladu na to aku AI ku kamere das. AI moze pocitat z kamery co chce, ked tam nic nie je vidno.
Tesla sa v urcitych medziach moze zlepsovat, ale vzdy tam bude ciara cez ktoru nikdy nemoze ist. A vacsinou to budu blbe situacie, ked sa cez kameru dostane zvlastny/zly obraz. Obraz je extremne jednoduchy a nikdy nebude spolahlivy na 100%, to musi uznat kazdy. Preto je vzdy najlepsi obraz v kombinacii s kamerou, aby sa ti nestalo to, ze sa kamera zblazni a na dialnici to dupne len tak zo srandy na brzdu. Alebo to nedupne na brzdu vtedy, ked ma.
Elektromobil co si o nom myslite?
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
Ako, nic nie je dokonale, ale bez vahania budem viac verit lidaru nez kamere. Z logickeho dovodu.
A ze prsi si videl vo videu ze to nie je ziaden problem a rovnako na tom je aj sneh. Kedy tak snezilo, ze bola taka stena, ze nebolo vidiet na 1 meter? Nikdy to nebude tak na husto aby to lidar nevedel vyhodnotit + sa to da velmi dobre sneh filtrovat.
Ale ako som pisal, najlepsia je kombinacia oboch.
A ze prsi si videl vo videu ze to nie je ziaden problem a rovnako na tom je aj sneh. Kedy tak snezilo, ze bola taka stena, ze nebolo vidiet na 1 meter? Nikdy to nebude tak na husto aby to lidar nevedel vyhodnotit + sa to da velmi dobre sneh filtrovat.
Ale ako som pisal, najlepsia je kombinacia oboch.
Ja netvrdim, ze Lidar nie je lepsi, ale auto napriklad bez 360 stupnovej kamery by som dnes uz nekupil a tak tam kameru beriem ako povinnost. Otazka je len to na co vsetko bude stacit.
Kombinacia senzorov, kamier, radarov atd atd atd je samozrejme idealne, akurat s tym potom nechces niekde "flaknut" ak to teda nemas poistene co vela ludi nema. Tu ma potom samostatna kamera vyhodu
Kombinacia senzorov, kamier, radarov atd atd atd je samozrejme idealne, akurat s tym potom nechces niekde "flaknut" ak to teda nemas poistene co vela ludi nema. Tu ma potom samostatna kamera vyhodu
-
daniel.daniel
Medium Star
Pekne efektne spracovane video za ucelom zosmiesnit teslu. Ak ma niekto chut nech si pozrie vcerajsi Stream Ondreja Bacinu na youtube. Celkom pekne tam rozobral to video od ccca 1h,20min.. Take zaujimave poznatky:
Tesla mala pusteny len zakladny autopilot nie FSD (autonomne riadenie)..v pripade zapnuteho FSD auto zacne omnoho skor spomalovat a zacne byt opratrnejsia. To iste iste by spravila pri hustom dazdi. Ak by bolo zapnute FSD, auto nemusi uplne zastavit ale aj vie prejst cez dazd. V tom dazdi Lidar nevidel chlapca, ale videl len stenu vytvorenu z dazda a zastavil, dalej nebude nepokracovat kedze vidi stenu.
A vyvrcholenie bolo posledny test ci zastavi pred stenou. Scenka niekolkokrat prestrihana, autopilota zapina dost neskoro, strih a ked prelietava cez stenu tak autopilot je vypnuty. Samozrejme efektne preletenie cez stenu a skonstatovanie ze tesla to nezvladla. Dobra praca youtubera ktory potrebuje sledovanost.
Mozem vyzdvihnut test kamier oproti oslnujucemu svetlu, auto zastavilo lebo videlo chodca. Aj napriek tomu ze vodic ho nevidel.
Tesla mala pusteny len zakladny autopilot nie FSD (autonomne riadenie)..v pripade zapnuteho FSD auto zacne omnoho skor spomalovat a zacne byt opratrnejsia. To iste iste by spravila pri hustom dazdi. Ak by bolo zapnute FSD, auto nemusi uplne zastavit ale aj vie prejst cez dazd. V tom dazdi Lidar nevidel chlapca, ale videl len stenu vytvorenu z dazda a zastavil, dalej nebude nepokracovat kedze vidi stenu.
A vyvrcholenie bolo posledny test ci zastavi pred stenou. Scenka niekolkokrat prestrihana, autopilota zapina dost neskoro, strih a ked prelietava cez stenu tak autopilot je vypnuty. Samozrejme efektne preletenie cez stenu a skonstatovanie ze tesla to nezvladla. Dobra praca youtubera ktory potrebuje sledovanost.
Mozem vyzdvihnut test kamier oproti oslnujucemu svetlu, auto zastavilo lebo videlo chodca. Aj napriek tomu ze vodic ho nevidel.
Ako vies, ze lidar zastavil kvoli stene a nie kvoli decku? To si analyzoval? Mas k tomu nejake udaje? Lidar vidi aj cez dazd a sneh bez problemov.
A co s tym ma spolocne FSD akoze? Ja mam obyc superba, ale tiez by som nechcel, aby mi auto nudzovo brzdilo len, ked mam adaptivny tempomat, ale vzdy ked sa naskytne ohrozujuca situacia. Preto sa to tam dava, aby ked clovek nestiha zareagovat, zareaguje automatika. A teda v EU kde FSD nebude v dohladnej dobe, tak mozes v pohode zrazat deti na ulici? Vsak boha, ked ti decko vyleti na cestu, kde ty naozaj nestihas reagovat, ale automatika stiha bez problemov, tak tesla si povie, nemam zapnute fsd, tak to decko prejdem?
Ta stena je uplne v pohode, a verim tomu, ze tam tesla naburala, lebo logicky si nema preco mysliet, ze tam je nieco ine. Bez ohladu na to, ci je tam fsd alebo nie. Analyzuje to zaznam z kamery. Co ine z toho mala automatika akoze vyvodit? Ze stena je trosku desaturovana, a ze su hore nejake mierne linky, tak to asi bude fake cesta? Videla to uz v animakoch?
Ja ako tesle fandim, keby si mam kupit elektro auto, tak to bude tesla momentalne. Ale, nedat tam lidar je hovadina a tvrdit ze ta kamera zvladne vsetko co lidar, je tiez hovadina. Budte trosku realisticky a nesnazte sa za kazdu cenu ohanat superlativmi ako je vsetko super a ostatne na hovno.
Mozme tvrdit napr. ze tesla bude mat najlepsi system vyhodnocovany len z kamery. To sa moze otestovat v pohode a asi to aj tak bude. Ale v principe, staci zla kamera a radar a mas lepsie vysledky nez tesla vyvyjala len na kamere roky rokuce.
A to protisvetlo v pohode, kedze fotim, tak viem, co vie spravit s protisvetlom trochu znizenie clony, cistlovost, objektiv a filter.
A co s tym ma spolocne FSD akoze? Ja mam obyc superba, ale tiez by som nechcel, aby mi auto nudzovo brzdilo len, ked mam adaptivny tempomat, ale vzdy ked sa naskytne ohrozujuca situacia. Preto sa to tam dava, aby ked clovek nestiha zareagovat, zareaguje automatika. A teda v EU kde FSD nebude v dohladnej dobe, tak mozes v pohode zrazat deti na ulici? Vsak boha, ked ti decko vyleti na cestu, kde ty naozaj nestihas reagovat, ale automatika stiha bez problemov, tak tesla si povie, nemam zapnute fsd, tak to decko prejdem?
Ta stena je uplne v pohode, a verim tomu, ze tam tesla naburala, lebo logicky si nema preco mysliet, ze tam je nieco ine. Bez ohladu na to, ci je tam fsd alebo nie. Analyzuje to zaznam z kamery. Co ine z toho mala automatika akoze vyvodit? Ze stena je trosku desaturovana, a ze su hore nejake mierne linky, tak to asi bude fake cesta? Videla to uz v animakoch?
Ja ako tesle fandim, keby si mam kupit elektro auto, tak to bude tesla momentalne. Ale, nedat tam lidar je hovadina a tvrdit ze ta kamera zvladne vsetko co lidar, je tiez hovadina. Budte trosku realisticky a nesnazte sa za kazdu cenu ohanat superlativmi ako je vsetko super a ostatne na hovno.
Mozme tvrdit napr. ze tesla bude mat najlepsi system vyhodnocovany len z kamery. To sa moze otestovat v pohode a asi to aj tak bude. Ale v principe, staci zla kamera a radar a mas lepsie vysledky nez tesla vyvyjala len na kamere roky rokuce.
A to protisvetlo v pohode, kedze fotim, tak viem, co vie spravit s protisvetlom trochu znizenie clony, cistlovost, objektiv a filter.
-
daniel.daniel
Medium Star
Pisem ze video je ucelovo prestrihane. Video hovori mozete oklamat autonomne auto? /Can You Fool A Self Driving Car?/. Ja teraz vyhlasim ze ratam lepsie ako superpocitac..pravda to bude ked vypnem ten pocitac...a presne takto oklamali autonomne auto, vypli mu FSD. Keby tam postavili nove auto inej znacky bez Lidaru, test dopadne presne takysto. v 12.42 pekne vidno ze Lidar vidi len stenu z vody.
Zamysli sa: Kolko krat nachadzas na ceste namalovanu stenu?? ..relevenatny test by to bol so zapnutym FSD.
Zamysli sa: Kolko krat nachadzas na ceste namalovanu stenu?? ..relevenatny test by to bol so zapnutym FSD.
FSD v europe nie je. Takze tesly mozu zrazat deti, aj keby mohli zastavit? FSD v tom nehra ziadnu rolu. Lebo auto ma zastavit ked nieco vidi bez ohladu na FSD.
-
daniel.daniel
Medium Star
V poriadku ak nieje FSD tak tesla nieje autonomne auto. Cize video nema vypovednu hodnotu. Ak narazas na zrazanie deti, tak tesla ma Protikolizny asistent. Ktory zahrna aj nudzove brzdenie. Ak si pozries navod, zistis kedy sa system vypne.
Video splnilo svoj ciel o propagacii Lidaru od Luminar ktore bolo pouzite v Lexuse. Luminar ma kvartalne vyhodnotenie vysledkov 20.3.2025. Dobre nacasovanie nie?
Video splnilo svoj ciel o propagacii Lidaru od Luminar ktore bolo pouzite v Lexuse. Luminar ma kvartalne vyhodnotenie vysledkov 20.3.2025. Dobre nacasovanie nie?
Edit: Inac nieje to prva prezentacia spolocnosti Luminar kde dehonestuju Teslu ako nezastavi pred chodcom. Ale co cakat od firmy ktora momentalne len mina peniaze, a za 5 rokov sa hodnota firmy niekolko krat prepadla. A momentalne vsetko co sa tyka Muska a Tesly sposobuje medialny vytlak.Luminar Technologies Inc. shares surged on Monday after former NASA scientist Mark Rober test-drove a car equipped with the company’s lidar technology in a YouTube video and said it outperformed Tesla Inc.’s Autopilot feature.
Oživeno 18. března v 10:15 | Z debaty kolem Roberova nárazu do zdi krystalizuje zajímavý výsledek. Fanoušci Tesly vytýkali Roberovi, že sekundu před nárazem došlo k deaktivaci Autopilota. Jenže teď se stejná skutečnost obrací proti Tesle.
Zdá se totiž, že jde o úmyslnou vlastnost systému, který detekuje problém, ale už nemá čas reagovat, a tak se vypne. Fred Lambert ve svém článku na Electreku vysvětluje, že si tak Tesla vylepšuje statistiky nehodovosti svých asistenčních/autonomních systémů a dále v reportech skrývá informace, které jiné automobilky reportují.
Zdá se totiž, že jde o úmyslnou vlastnost systému, který detekuje problém, ale už nemá čas reagovat, a tak se vypne. Fred Lambert ve svém článku na Electreku vysvětluje, že si tak Tesla vylepšuje statistiky nehodovosti svých asistenčních/autonomních systémů a dále v reportech skrývá informace, které jiné automobilky reportují.
-
starysomar
Hardcore addict
Ad) niektoré vyššie reakcie - Teslu netreba zosmiešňovať ani spochybňovať - stačí si na to sama.
-
starysomar
Hardcore addict
Niečo k tomu "slabému dojazdu":
"Mercedes ujel 1000 km na jedno nabití. V reálném provozu, přes Alpy a s komisařem TÜV za zády"
https://vtm.zive.cz/clanky/mercedes-uje ... fault.aspx
"Mercedes ujel 1000 km na jedno nabití. V reálném provozu, přes Alpy a s komisařem TÜV za zády"
https://vtm.zive.cz/clanky/mercedes-uje ... fault.aspx
Dojazd pekny, ale o to auto by som ani svoj stary bicykel neoprel, riaden hnus na to ze je to mercedes 
to je len platforma 
-
starysomar
Hardcore addict
Jasné no podobné realizácie posúvajú vývoj. A ten ide ako píla:
Nabíjanie rýchle ako tankovanie: Nové EV-čka BYD zvládnu 1MW nabíjanie. Už mieria na trh
https://podkapotou.zoznam.sk/cl/1000610 ... ia-na-trh-
Nabíjanie rýchle ako tankovanie: Nové EV-čka BYD zvládnu 1MW nabíjanie. Už mieria na trh
https://podkapotou.zoznam.sk/cl/1000610 ... ia-na-trh-
-
chlapec10
Addict
- Kontaktovať používateľa:
To je uz zevraj rok vyriesene, ale potvrdim ked bude prsat
Uz bolo aj dalsie video s FSD, kde to Tesla Y rovnako neuvidela, Cybertruck ano, tu linkTesla mala pusteny len zakladny autopilot nie FSD (autonomne riadenie)..v pripade zapnuteho FSD auto zacne omnoho skor spomalovat a zacne byt opratrnejsia.
Ono, nie som ziaden Elon/Tesla fanboy, ale faktom je ze v Europe lepsie EV v pomere cena/vykon ako Tesla aktualne nie je... A to som dlho hladal a porovnaval....
Tiez som pocul, len som to nikdy nepoberal ...chlapec10 napísal: 21 mar 2025, 20:20 To je uz zevraj rok vyriesene, ale potvrdim ked bude prsat![]()
Uz bolo aj dalsie video s FSD, kde to Tesla Y rovnako neuvidela, Cybertruck ano, tu link
Ono, nie som ziaden Elon/Tesla fanboy, ale faktom je ze v Europe lepsie EV v pomere cena/vykon ako Tesla aktualne nie je... A to som dlho hladal a porovnaval....
Ale zaujima ma ako si spokojny s komfortom. Co som pocul, Y je hodne doska a udajne ani nie moc dobre odhlucnena. Nie som sice cielovka pre Y a zatial asi pre ziadne SUV a uz vobec nie elektricke, ale zaujima ma to nech mam do coho kopat ...
Môžem sa k tomu vyjadriť aj ja. A musím povedať, že je to naozaj tvrdé. Do teraz som jazdil s tvrdým a hlucnim autom a nevadilo mi to, keďže som to od neho čakal. Ale tu mi to úprimne trochu vadí, hlavne ak jazdíš po zlých cestách 
-
chlapec10
Addict
- Kontaktovať používateľa:
s komfortom som spokojny, co sa tyka odluhcnenia, tak podla mna odhlucnenne je dobre (mam 2024 model), no zaroven ano, auto tvrde je, ale nemyslim ze nejak vyrazne tvrdsie od inych, za cely moj zivot som mal tvrdsie podvozky (doteraz spominam na Alfa Romeo 156 sport s kratkym bilstein pruzenim
) a aj moje predosle auto (Peugeot 3008 2024 facelift) bolo relativne tvrde. Ja osobne mam radsej ked citim na com jazdim... Ked som skusal BYD Seal U, tak tam bol presny opak, mal som pocit ze jazdis na zelatine a to ma odrazilo, ale zevraj novy Tesla Y Juniper ma o dost menej tvrdy podzvok...
lukas9206: Ale tak v Nemecku asi celkom napohodu, nie ? Aj tam sa najdu zle cesty, ale je to ine nez tu
chlapec10: Mne tuhe auto tiez az tak nevadi pokial je podvozok dobre utlmeny a tie prejazdy necitit. A u SUV to asi nejaku tuhost mat aj tak musi. Len som na to pocul aj dost desive hodnotenia, podobne na odhlucnenie. Viem, ze Model 3 to riesil tusim 2020+, Y neviem.
V kazdom pripade vdaka
chlapec10: Mne tuhe auto tiez az tak nevadi pokial je podvozok dobre utlmeny a tie prejazdy necitit. A u SUV to asi nejaku tuhost mat aj tak musi. Len som na to pocul aj dost desive hodnotenia, podobne na odhlucnenie. Viem, ze Model 3 to riesil tusim 2020+, Y neviem.
V kazdom pripade vdaka