Zobrazenie zástupcov na hardlinkových súboroch

Informácie o software, ankety...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Zobrazenie zástupcov na hardlinkových súboroch

Príspevok od používateľa starysomar »

Neviem "ukecať" Windows 11 (po čistej inštalácii), aby v okne prieskumníka zobrazoval na ikonách hardlinkových súborov príslušných zástupcov.
Zobrazí ich len v okne (vynikajúceho) programu Everything - vrchný obrázok. Prv ich zobrazoval v každom okne. Neporadí niekto?
01_zástupci.jpg
01_zástupci.jpg (22.81 KiB) 5159 zobrazení
Prílohy
02_bez.jpg
02_bez.jpg (38.75 KiB) 5159 zobrazení
heker
Redeemer
Redeemer

Re: Zobrazenie zástupcov na hardlinkových súboroch

Príspevok od používateľa heker »

Vobec som nepochopil o co ide. Skus to dako inak opisat.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Keď netušíš o čom píšem - ťažko poradíš. Mrkni sem:
https://schinagl.priv.at/nt/hardlinkshe ... nsion.html
Ide o to, že ak je zhodný súbor na viac miestach - nahradí sa hardlinkom a zaberá miesto iba jeden krát no každý zástupca sa správa pre pozeranie, prehratie atd ako pôvodný súbor.
Prv sa tie ikony zobrazovali vo všetkých oknách, v ktorých sa nachádzali "zástupcovia" súborov, teraz len v jednom programe.
No na vlastnostiach súboru odkazy vypíše.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Pre doplnenie a ak by niekto riešil - hardlinky šetria miesto na diskoch a ikony na tých súboroch sú užitočné - človek vidí, že je niečo viac než jeden krát (a nezmaže si to v domnení že je to dvojmo alebo viackrát aj fyzicky). Duplicity eliminujem - nahrádzam hardlinkami free softom Czkawka. Iba na dátových diskoch, do systémového nerýpem.

Riešenie som našiel po dlhej dobe - vo súčasných Windows môže byť len určitý počet prekryvných ikon a ak nejaký soft (...) pretlačí svoje - hardlinkové sa nezobrazia.

Riešením je odmazať v Registroch (kto vie čo robí) tie ďalšie. Návod ku LSE nefunguje, tam je:
"To manually boost the priority of LSE OverlayIcons open the above registry location with regedit and rename
HardLinkMenu --> 0HardLinkMenu
IconOverlayHardLink --> 0IconOverlayHardLink
IconOverlaySymbolicLink --> 0IconOverlaySymbolicLink"
Lenže zrejme nie 0 ale medzery a pravdepodobne viac medzier - vyššia priorita.

Ja som v: Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers pridal 7 medzier pred ... a hardlinkové ikony sa zobrazujú.

Obrázky ilustrujú o akých zástupcoch-ikonách píšem.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

Co sa stane pri preinstalovani winu? Daju sa tieto hardlinky obnovit?
Podobnu funkcionalitu som pouzival velmi davno ked som pouzival Ubuntu. Linux to ma implementovane. Tak skusim ten Czkawka
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Či sa dajú obnoviť teda či ostanú to netuším. Ani z odpovedí AI som nezmúdrel.

"Informácie o hardlinkoch sa ukladajú v súborovom systéme. Tu sú kľúčové body, ktoré by ste mali vedieť:

Inode:

Každý súbor a hardlink v súborovom systéme má svoj vlastný inode (index node), ktorý obsahuje metadata o súbore, ako sú jeho veľkosť, čas poslednej úpravy a počet hardlinkov, ktoré naň odkazujú.
Hardlinky zdieľajú rovnaký inode, čo znamená, že ak sa zmení obsah súboru, zmení sa aj obsah všetkých jeho hardlinkov.
Súborový systém:

Hardlinky sú podporované v súborových systémoch ako ext3, ext4, NTFS a ďalších. Každý z týchto systémov spravuje hardlinky a ich inody rôznymi spôsobmi, ale základný princíp zostáva rovnaký.
Zoznam hardlinkov:

Informácie o hardlinkoch sú uložené v štruktúre súborového systému, ktorá sleduje počet odkazov na každý inode. Ak sa počet odkazov zníži na nulu (t.j. ak sú všetky hardlinky odstránené), súbor sa považuje za odstránený a miesto na disku sa uvoľní."

No mám za to, že mi na dátových diskoch ostali a Windows mi pri čiastkovej obnove PC inštalovali na iný harddisk. Ale info bez záruky.
V Czkavke sa mi osvedčilo nastavenie Blake3 - maká to najrýchlejšie.
MAl som prv DupScout a ešte čosi no Czkawka je zadara.
Napísať odpoveď