Ahojte,
Mal som tu tému „Peklo v práci“, no rozhodol som sa založiť novú. Síce je predmet témy viac-menej rovnaký, rád by som však vyvolal podnetnú diskusiu, čo pri staršej téme už býva problém. Ak to niekomu vadí, pokojne túto tému spojte.
Ide o to, že som od 15.8.2024 bez práce a začínam už trochu panikáriť, pretože situácia v košickom IT prostredí nie je vôbec pozitívna. Dokonca som oslovil jednu organizáciu, ktorá pomáha vozíčkarom nájsť si zamestnanie. Chlapík tam bol spočiatku veľmi motivovaný a vravel, že určite prácu nájdem bez problémov. Realita je taká, že sa mi ozývajú približne raz za mesiac, vypýtajú si informácie, kde všade som sa hlásil na pohovor, a potom sa ma pýtajú, prečo si myslím, že ma neprijali... Ide o neziskovku ktorá dostáva príspevky od statu a EU a tak to aj vyzera on si chce len vykázať činnosť jeho pomoc z môjho pohľadu minimalna....
Bol som na niekoľkých pohovoroch a podľa mňa je môj hlavný problém práve môj hendikep. Prečo si to myslím? Posledné dva neúspešné pohovory stroskotali pravdepodobne na tom, že by ma radi prijali, no budova nebola bezbariérová a oni vyžadujú, aby človek chodil do kancelárie home office je možný len veľmi obmedzene.
Ďalším problémom je to, že som nútený sa fixovať na Košice, maximálne Prešov, a čo sa týka IT pozícií, hlavne administrátorských, situácia je naozaj biedna – dokonca aj Tecko prestalo naberať ľudí. Mám profil na LinkedIne, pravidelne posielam prihlášky cez Profesiu, hľadám cez rôznych známych, no stále nič.
Je vás tu veľa, niektorí ste tiež IT-čkári, možno aj nejaký HR-ista... Nevie mi niekto poradiť? Prípadne sa môžeme spojiť aj súkromne mimo fóra, lebo čas beží a ja sedím doma bez práce.
dakujem vopred za vase napady postrehy kludne aj kritiku.....
nova praca-nedohladne
Re: nova praca-nedohladne
Neporadim ti, ale skus aj sem napísať
https://www.reddit.com/r/Slovakia/
https://www.reddit.com/r/Slovakia/
ak si počítačovo zdatný, neuvažoval si nad živnosťou ? a ten čas doma venuj rozvoju skills.
Skus oslovit aj firmy mimo KE na full remote, hlavne velke korporaty sa dnes ohanaju principmi DEIB a myslim, ze dohodnut individualne podmienky by nebol problem. Ale je pravda, ze dnes nie je situacia v IT az tak ruzova ako este 2-3 roky naspat.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Teraz je situacia v IT dost napr, juniorov je na kazdy prst desat, rekvalifikacne kurzy chrlia dalsich. A firmy uz zriedkakedy ponukaju full-remote a to ani seniorom.
-
cORP.
Addict
- Kontaktovať používateľa:
najst sa da vzdy samozrejme, u teba bude asi najvacsou prekazkou obmedzenie na jedno mesto, ja som od covidu office napriklad nevidel, robim z domu, no ja som tech support, nie priamo itckar na slovo vzaty
Neobmedzuj sa len na okolie. Je dosť full remote pozícií. Napr. Česko má tiež zaujímavý trh. Skús taktiež agentúry typu CoolPeople etc.
Ahojte,harrison314 napísal: 24 máj 2025, 12:25 Teraz je situacia v IT dost napr, juniorov je na kazdy prst desat, rekvalifikacne kurzy chrlia dalsich. A firmy uz zriedkakedy ponukaju full-remote a to ani seniorom.
reagujem trochu neskôr, chcel som počkať, kým sa tu objaví čo najviac príspevkov.
Tak poďme po poriadku:
S príspevkom, na ktorý som dal citáciu, súhlasím naozaj do poslednej bodky. Ja by som to ešte doplnil, že sa nám tu od čias covidu rozmohol taký nešvár – štyridsiatnik príde o prácu, celý život nerobil v IT, spraví si nejaký kurz a za 3-4 mesiace je z neho „veľký IT-čkár“. A podľa toho to potom aj vyzerá. Nie je junior ako junior. Aj ja sám seba považujem skôr za juniora, ale v bývalej práci som mal kolegov, ktorí boli tiež označovaní ako juniori, no ani zďaleka neboli na mojej úrovni – hlavne preto, lebo neboli skutoční IT-čkári. Niečo sa možno naučili v práci, ale doma často nemajú ani počítač.
Živnosť, s.r.o., atď. – neviem si to reálne predstaviť. Nie som developer, som admin. Robil som aplikačného administrátora a sám seba považujem za "linuxáka".
Skúsiť iné krajiny, full remote a pod. – hlásil som sa už aj na full remote pozície, no zatiaľ som nemal šťastie. Skúsiť vyslovene český pracovný trh nie je zlý nápad – určite to budem skúšať.
Takže asi toľko. Nechcem, aby to vyznelo ako výhovorky – reálne opisujem situáciu, ako ju vnímam.