Uz ma nebavi stale kupovat nove, je to zrejme sucast planovaneho zastaravania.
Existuje panvica, ktora vydrzi ozaj dlhe roky?
Poziadavky su jednoduche, aby bola univerzalna, velka, odolna, idealne aby vyzadovala menej oleja, minimalnu udrzbu, priplatim si, ale musi skutocne vydrzat dlho, prip. mat predlzenu zaruku, moze byt aj tazka, to mi nevadi.
V niektorej teme som nasiel OT radu, ze najlepsie su titanove, tiez mi boli odporucane inde, ine maju rozne nevyhody, niektore vydrzia dlho, ale potrebuju vela oleja, udrzbu, alebo maju nerovnomerne ohrievanie, tu je suhrn od AI:
Tak som zistil, ze titanove panvice maju este rozne povlaky, teraz som uz ozaj strateny:- Titanové panvice
- Výhody: Extrémne odolné, neprilnavé, rovnomerné rozloženie tepla, dlhá životnosť.
- Nevýhody: Vyššia cena, niektoré modely môžu obsahovať chemické povlaky.
- Teflónové panvice
- Výhody: Neprilnavý povrch, minimálna potreba oleja, ľahké čistenie.
- Nevýhody: Citlivé na vysoké teploty, môžu sa poškodiť škrabaním, niektoré môžu uvoľňovať toxické látky pri prehriatí.
- Nerezové panvice
- Výhody: Odolné, nereagujú s kyslými potravinami, vhodné do umývačky.
- Nevýhody: Vyžadujú viac oleja, môžu sa nerovnomerne ohrievať.
- Liatinové panvice
- Výhody: Výborné udržiavanie tepla, odolné, vhodné na prudké opekanie.
- Nevýhody: Ťažké, potrebujú pravidelnú údržbu olejom, nevhodné na kyslé jedlá.
- Keramické panvice
- Výhody: Ekologické, neprilnavé, odolné voči vysokým teplotám.
- Nevýhody: Môžu sa časom opotrebovať, citlivé na nárazy.
- Smaltované panvice
- Výhody: Vhodné na kyslé jedlá, jednoduché čistenie.
- Nevýhody: Môžu sa odlupovať, menej odolné voči mechanickému poškodeniu.
- Hliníkové panvice s povlakom
- Výhody: Ľahké, rýchlo sa zohrievajú.
- Nevýhody: Môžu uvoľňovať látky do jedla, kratšia životnosť.
- Medené panvice
- Výhody: Výborná tepelná vodivosť, rýchle reakcie na zmenu teploty.
- Nevýhody: Môžu reagovať s potravinami, vyžadujú pravidelnú údržbu.
Zvazujem Tefal Unlimited, ma neprilnavy povrch Titanium 6x, zda sa byt odolna, moze sa pouzivat aj kovove nacinie, je to dobra volba?Niektoré titanové panvice majú dodatočné povlaky, ktoré zlepšujú ich odolnosť, neprilnavosť a tepelnú vodivosť.
- Titanové povlaky (TiN, TiCN, TiBN) zvyšujú tvrdosť, odolnosť proti opotrebovaniu a korózii.
- Keramické povlaky sú ekologické, odolné voči vysokým teplotám, ale môžu sa časom opotrebovať.
- Diamantové povlaky sú extrémne tvrdé, zvyšujú neprilnavosť a životnosť.
- PTFE (teflónové) povlaky sú neprilnavé, ale citlivé na vysoké teploty.
- Tieto povlaky zlepšujú vlastnosti panvíc, ale niektoré môžu strácať účinnosť pri dlhodobom používaní alebo pri nesprávnej údržbe.
Este som nasiel rad Excellence, ktory ma prakticky rovnake body ako Unlimited, aky tam je rozdiel, ktore su lepsie?
Tu je este nejake info k panviciam Tefal: https://www.alza.sk/tefal-launch-novych-panvic