Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
26
25%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 104

gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa gogo956 »

mLuks
suhlasim, ide ale o to, že z tvojich slov sa zda, že si až tak neuvedomuješ východziu pozíciu Nórska ktoré vdaka pozitivnej kombinacii obrovskych nerastnych zdrojov každého druhu, bohatych zdrojov vodnej energie a nizkeho poctu obyvatelsva si mohlo dovoliť úpravy elektrifikačnej sustavy velmi rychlo a baz väčšej zataze pre statny rozpocet.
Toto ale nie je zdaleka vychodzia pozicia priemerneho europskeho statu, nieto ešte priemerneho statu na Zemi. :)
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

gogo956 napísal: 29 máj 2025, 15:15 mLuks
Nórsko skutočne nie je bežný štát. Tým že majú tak výnimočné podmienky na stavbu vodnych elektrarni, maju nadprodukciu lacnej elektriny, niektore norske mesta vyhrievaju elektrinou v zime chodniky a verejne plochy.
To samozrejme moze byt, ale zas cela juzna + stredna europa moze byt posiata fotovoltaikou, ktora ak som pozeral udaje, je este lacnejsia na vyrobu (ak si v dobrej geografickej sirke).
Len take cislo, co mam domacu fotovoltaiku na streche domu pri Bratislave, tak v doteraz v maji som vyrobil 1925 kwh, z coho som minul iba 761 kwh a to zahrna uz nabijanie dvoch elektroaut, 1133 khw som exportoval, z toho by som vedel ponabijat este dalsie 2-3 EV uplne v pohode....
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

chlapec10
nerad by som sa teraz zapajal do debaty o fotovoltaike /aj sme v inej teme/, ale v kazdom pripade v zimnych mesiacoch je v strednej Europe nie moc produktivna. A prave v zime je spotreba EV ešte vyssia ako v lete.
To neznamena ze fotovoltaika nema svoje miesto aj v nasom podnednom pasme, ale ze treba mat poriesene aj ukladanie energie na obdobia ked slnko moc nesvieti.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

s tym je asi dost problem, jedine virtualnou bateriou (ktoru prave idu zdrazovat a znevyhodnovat)...

ale EV sa asi dost oplati aj bez fotovoltiky. ked citam ze pri domacom nabijani vies jazdit za 2 eura na 100km...
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

gogo956 napísal: 30 máj 2025, 14:24 chlapec10
nerad by som sa teraz zapajal do debaty o fotovoltaike /aj sme v inej teme/, ale v kazdom pripade v zimnych mesiacoch je v strednej Europe nie moc produktivna. A prave v zime je spotreba EV ešte vyssia ako v lete.
To neznamena ze fotovoltaika nema svoje miesto aj v nasom podnednom pasme, ale ze treba mat poriesene aj ukladanie energie na obdobia ked slnko moc nesvieti.
samozrejme suhlasim, to bola skor odpoved na Norsko, ze kazda krajina ma svoje specifika...
aacid napísal: 30 máj 2025, 14:45 s tym je asi dost problem, jedine virtualnou bateriou (ktoru prave idu zdrazovat a znevyhodnovat)...

ale EV sa asi dost oplati aj bez fotovoltiky. ked citam ze pri domacom nabijani vies jazdit za 2 eura na 100km...
Alebo si zapezpecis vlastnu fyzicku bateriu (ano nieco stoji), ale presne ako pises... minimalne dokym je na Slovensku dotovana cena elektriny v domacnostiach a mas moznost nabijat doma, tak luxus :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

no ale to mozes zabudnut ze do akejkolvek dostupnej baterie narves tolko naboja ze ti to vydrzi do cez zimu.
minuly rok sme instalovali fotovoltiku a zainvestovali sme aj do baterie, ma 14kwh a popravde som trochu sklamany ze ju dokazem vytrieskat za necely den. vacsinou ked sa cez den nabije na 100% tak do rana kym svieti dostatocne aby sa zase nabijala tak je skoro cela prec.
videl som ludi co si zohnali bateriu zo starej tesly alebo ineho EV ale to mas tak max do 100kwh takze by si na bateriu vydzal 10 dni?
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Tak ono v zime pochybujem ze by si vyrobil tolko elektriny aby si vobec tu 100kwh baterku nabil ;) ale co zatial sledujem, tak zhruba od polky februara do oktobra-novembra by som mal mat dostatocny vykon aby som vedel nabijat EV cisto z prebytkov fotovoltaiky, zvysok predpokadam ze bude kombinacia fotovoltaika+siet, ale cenovo to bude stale zlomok oproti tankovaniu
Johnnny
King
King

Príspevok od používateľa Johnnny »

Len tak zo zaujmu, aku mas celkovu plochu panelov ?
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Johnnny napísal: 31 máj 2025, 11:43 Len tak zo zaujmu, aku mas celkovu plochu panelov ?
33 panelov, dokopy vykon 15kwp
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

Tak to mas riadnu supu. To sa ani necudujem ze ti to 9 mesiacov vystaci aj na EV
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

wladas napísal: 31 máj 2025, 21:17 Tak to mas riadnu supu. To sa ani necudujem ze ti to 9 mesiacov vystaci aj na EV
Podla mna ani nie, tak akurat :) Ono, ked som planoval fotovoltaiku, tak od zaciatku som ju dimenzoval na pouzitie s EV, takze zarovno sa montoval aj wallbox + merace pre prebytkove nabijanie (merac vidi ci tahas elektrinu zo siete alebo posielas prebytok do siete a tuto informaciu posiela do wallboxu aby ten vedel nabijat presne takym vykonom akym je prebytok, tz uplne zadarmo)... A paradoxne, samotne panely su relativne mala polozka v celom tom naklade (jeden kvalitny panel dnes stoji tak 40-55 Eur), takze ci das 15 alebo 30 panelov ti urobi fakt maly rozdiel v cene, ale obrovsky rozdiel vo vykone, obzvlast v obdobi ked nie je optimalne pocasie....

Uvedomujem si ze toto je specificka situacia pre cloveka ktory byva v rodinnom dome a ma obcas zaparkovane auto doma aj pocas dna, takze sa neda uplne aplikovat na kazdeho, niekt kto je denne od 8 do 18 mimo dom, pripadne byva v panelaku to ma samozrejme komplikovanejsie
Johnnny
King
King

Malo to nie je. Ked si vezmem svoju radovku kde mam rovnu strechu s plochou nejakych 60m ... :-D

Ale tak, az to pride, nieco z toho nabijem :)

Autoeditácia príspevku po 1 hod 44 min 38 sek:
Inak som nasiel taku celkom zaujimavu tabulku :)
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/7 ... /strana-2/
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

zase tam vyhrava ta tesla 3...zachytili ste ze nova tesla 3 je aj najbezpecnejsie auto tohto roka?
Johnnny
King
King

To vitazstvo modelu 3 z ppgladu ceny za dojazd by som si aj tipol. Tu techniku proste Tesla vie ma.
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

ale podla bjornovych testov na youtube...je ta EV3 dost daleko od wltp testu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Aj dnes som pár Tesiel stretol a (na rozdiel od iných EV)sú dizajnovo pre moje oči veľmi pekné.
Komu sú EV prospešné a užitočné (má kde výhodne nabíja atd) - tomu sú (v podstate) ideálne.
Johnnny
King
King

Pre mna az tak nie, ale mozno by s tym slo nieco spravit. Fakt je, ze za tie peniaze clovek nedostane uplne malo a niektore veci maju tie auta riesene fakt napohodu. Jednak to, ze nevyzaduju servisne prehliadky ako podmienku pre zaruky a jednak aj to co sa spomina v tomto videu a sice, ze u Tesly ma kazdy k dispozicii servisny manual a tak sa mnohe veci daju spravit doma, alebo v neznackovom servise.

Musim si ten Highland na par dni niekde pozicat.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Aspoň dačo - štát spúšťa obrovskú investíciu do elektromobility:

https://openiazoch.zoznam.sk/doprava/st ... acky-foto/
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

nie ze by som nebol za rozvoj elektromobility ale toto je zase klasicky smeracky biznis. v okolitych krajinach sa tie peniaze pouzivaju na dotacie pre obcanov pre nakup elektromobilov. aj v cechach aj v rakusku.
ale kedze na dotaciach sa neda kradnut tak nasa vlada radsej robi obstaravania na nabijacky, lebo tam si vedia zarobit aj oni aj ich kamarati...

ja si totiz nemyslim ze cim budeme mat viac nabijaciek tym bude viac ludi kupovat EV.
naopak keby sme tie EV dotovali a kupuje ich viac ludi tak sa rozbehne aj siet nabijaciek. miesto toho nech vyrastaju velke nabijackarne ktore zyvaju prazdnotou by bolo v zaujme kazdej restauracie, hotela ci kupaliska si vybudovat aspon zopar nabijaciek nech prilakaju zakaznikov s EV...
Napísať odpoveď