Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

curta
Star
Star

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa curta »

Krátky úryvok z Biblie:
Začiatok proroka Izaiáša
1 Videnie Izaiáša, syna Amosovho, ktoré videl o Júdsku a Jeruzaleme v dňoch Oziáša, Joatama, Achaza a Ezechiáša, kráľov Júdska.

2
Čujte, nebesá, počúvaj, zem,
lebo Pán hovorí:
„Synov som vychoval a vyvýšil,
oni sa mi však spreneverili.

3
Vôl si pozná gazdu
a osol jasle svojho pána;
Izrael nepozná,
môj ľud nepochopí.“

4
Beda hriešnemu národu,
ľudu s ťažkou vinou,
plemenu zločincov,
synom skazeným.
Opustili Pána,
zhrdli Svätým Izraela,
odcudzili sa.

5
Kde vás ešte udrieť, keď sa ďalej búrite:
celá hlava je nezdravá a celé srdce choré.

6
Od päty po temä nič na ňom celého:
puchlina a jazva a rana čerstvá,
nevytlačená, neobviazaná
a nezmäkčená olejom.

7
Vaša krajina je púšťou,
vaše mestá vypálené ohňom.
Vaša pôda? – pred očami
vám ju zožierajú cudzinci,
je púšťou, skazená od cudzincov.

8
Dcéra Sion zostala
ako búdka vo vinici,
sťa kolibka na uhorkovisku,
ako obliehané mesto.

9
Keby nám Pán zástupov
nebol ponechal zvyšok,
boli by sme ako Sodoma,
Gomore by sme sa podobali.

Bohoslužby bez spravodlivosti

10
Čujte slovo Pánovo,
kniežatá sodomské,
počúvaj zákon nášho Boha,
ľud gomorský!

11
„Načo mi množstvo vašich obetí? –
hovorí Pán.
Nasýtený som zápalmi baranov
a tukom kŕmnych teliec;
v krvi býčkov, baránkov a capov
nemám zaľúbenie.

12
Keď prichádzate vidieť moju tvár,
ktože to žiada od vás
rozšliapavať mi nádvoria?

13
Neprinášajte viac márnu obetu,
ona je mi dymom ošklivým.
Novmesiac a sobota a slávne zhromaždenia?
Neznesiem hriech a slávnosť!

14
Vaše novmesiace a sviatky
nenávidí moja duša,
stali sa mi bremenom,
zunoval som znášať ich.

15
Aj keď rozprestierate dlane,
odvrátim oči od vás;
a keď aj hromadíte modlitby,
ja ich nevyslyším,
veď vaše ruky sú plné krvi.

Výzva k pokániu
16
Obmyte, očistite sa,
odstráňte mi spred očí
zlobu svojich skutkov,
prestaňte robiť zlo!

17
Učte sa robiť dobro,
domáhajte sa práva,
pomôžte utláčanému,
vymôžte právo sirote,
obhajujte vdovu!

18
Poďte, pravoťme sa! – hovorí Pán.
Ak budú vaše hriechy sťa šarlát,
budú obielené ako sneh,
ak sa budú červenať sťa purpur,
budú ako vlna (biele).

19
Ak budete povoľní a budete poslúchať,
dobro zeme budete požívať.

20
Ak sa však zdráhate a protivíte,
meč vás pohltí,
lebo hovorili ústa Pánove.“
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa jackb »

Zase nieco, co len kopirujes ako bot, aby si spamoval? Napriklad zo 16. a 17. versa si si nezobral ani ciarku. Robis pravy opak. Len cista zloba, volanie po utlacani inych. Dokonca explicitne ako v citacii - si za ublizovanie sirotam. Nechas ich nemat buducnost v ustavnej staroslivosti, namiesto toho, aby dostali milujuce rodiny.

Skus obcas citat co kopirujes. Ci je to spamovanie Pismom, alebo kradnutie hnoja z internetu. Diky a prid nabuduce.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

curtov paradox, v jednej teme zdiela kusky biblie ktore hlasaju byt dobry a robit dobro a hned vo vedlajsej obhajuje typka ktoreho tak seru ini ludia ze doslo az k vandalizmu...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Neprekvapuje. A nie je to len jeho svätuškársky paradox.

Citácia z jednej diskusie pre pobavenie:

Do ústavy má tiež pribudnúť ustanovenie, že matkou dieťaťa je žena a otcom dieťaťa je muž. Z toho vyplýva, že
1. „Zákon o biologickom mužovi a žene ako rodičoch robí z Panny Márie matku-samoživiteľku a z Ježiša nemanželské dieťa neznámeho
otca.“
Podľa kresťanskej dogmy sa Ježiš narodil Panne Márii bez zásahu muža. Tzv. „nepoškvrnené počatie“ je chápané ako pôsobenie Ducha
Svätého.
Z pohľadu navrhovanej ústavnej de nície:
Otec dieťaťa musí byť muž – teda osoba mužského pohlavia.
Duch Svätý nie je muž v biologickom zmysle, ani právne de novateľná entita.
Takýto prípad by teda nezodpovedal ústavnej de nícii legitímneho rodičovstva.
Rovnaké zákony, ktoré majú údajne chrániť „kresťanské hodnoty“, by teda v právnej rovine odmietli samotný základ kresťanstva –
narodenie Krista.
2. Príbeh o Adamovi a Eve je z právneho hľadiska ešte väčší problém
Podľa druhej kapitoly Genezis bola žena, Eva, stvorená z rebra muža, Adama. Z biologického hľadiska:
Eva nemá rodičov, nevznikla prirodzeným oplodnením.
Jej existencia nezodpovedá de nícii matky ani otca, ako ju požaduje novela ústavy.
Po narodení ich detí (Kain, Ábel, Sét) nastáva ešte absurdnejší moment: ľudstvo sa môže rozšíriť len incestom – teda pohlavným stykom
súrodencov. Tento aspekt by bol dnes nielen protiústavný, ale aj protiprávny podľa trestného zákona.
Nie je bez významu, že z teologického hľadiska bola Eva sekundárna bytosť, odvodená z muža – teda vlastne jeho „biologický derivát“. V
istom zmysle by sa dalo povedať, že Eva je klon alebo transmutovaná forma Adama, čím sa ešte viac rozplývajú jasné biologické a
právne kontúry tradičného rodičovstva.
3. Lilith – neakceptovaná alternatíva
V niektorých starších židovských tradíciách bola Adamovou prvou ženou Lilith – bytosť stvorená rovnako ako Adam, teda z hliny. Jej
„hriechom“ bolo, že odmietla byť podriadená mužovi. Odmietla sa milovať s Adamom „v misionárskej polohe“, čo viedlo k jej
demonizácii.
V kontexte navrhovanej legislatívy:
Rovnocennosť medzi mužom a ženou nie je vítaná.
Žena, ktorá nie je ochotná „zdieľať ústavne predpísaný model rodičovstva“, sa stáva systémovo neviditeľnou alebo odmietnutou,
podobne ako Lilith.
jackb
Redeemer
Redeemer

Zatial takmer 800 tiel deti na mieste byvaleho "domova pre slobodne matky" vedenom radovymi sestrami na zapade Irska. Ale nie na cinotrine, v posvatenej pode. V zumpe.
https://www.bbc.co.uk/news/articles/ckg4g1p76jzo
curta
Star
Star

50 rokov od smrti J.Escrivu

26. júna 1975, presne pred 50 rokmi, zomrel jeden z najväčších svätých 20 stor. Josemaría Escrivá.

Patrón Opus Dei
https://opusdei.org/sk-sk/article/kto-j ... josemaria/

https://sk.wikipedia.org/wiki/Josemar%C ... e_Balaguer

Mám od neho všetky knihy, tu sú spracované elektronicky, ale predsa len mať papierovú knihu je lepšie.
https://escriva.org/sk/
jackb
Redeemer
Redeemer

Tak ako mas povinnost "v nedelu a v prikazny sviatok zucastnist sa na celen Svatej omsi", nielen rozmyslam nad tym co znelo "v susednom okrese", knihy by si nemal len kupovat ako lapac prachu, ale citat. To nerobis ani s Pismom ci KKC, takze tazko verit, ze zvladas teologicke spisy.

Ale taka zaujimavost. Ty si komunista. Pocas obcianskej vojny v Spanielsku komunisti vrazdili katolicky klerus, lebo ten pomahal fasistom. Nepletie sa ti v hlavicke kusok byt na oboch stranach, hlavne ked ide o Spanielsko?

A inak co zneuzivanie deti katolikmi v Spanielsku, ktore viedlo ku masivnej sekularizacii? Nic, "najvacsi svaty"? A chudaci Albanka zo Skopje sv. Matka Tereza a sv. papez Jan Pavol II. nic.

A skutocne, Josemaria velebil Hitlera a Franca. Opus Dei prekvital za frankizmu. Clovece, ty mas vzory. A este inych nazves fasistami :)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Áno prípady za desiatky rokov v prepočte vyšlo pár prípadov mesačne. Znásilňovanie detí Moslimami to tu za roky nie je spomenuté.
Terorista, fanatik Ahmed al-Sharaa tiež vzor a na fóre je ako kvietok velebený, hlavne pre náboženské čistky včetne Kresťanov v Sýrii.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Blastbit napísal: 28 jún 2025, 8:03 Áno prípady za desiatky rokov v prepočte vyšlo pár prípadov mesačne. Znásilňovanie detí Moslimami to tu za roky nie je spomenuté.
To je len acohentizmus.

Navyse ja stale tvrdim, ze tie nabozenstva su v jadre rovnake.
jackb
Redeemer
Redeemer

Naozaj je syrsky prezident, ktory vyhnal masiara, ktory na svojich ludi hadzal sudy s chemickymi zbranami a jeho ruskych majstrov velebeny ako kvietok? Naozaj sa zucastnil "nabozenskych cistiek vcetne krestanov"? Lebo stacilo len trosku googlit a "vsetko bolo inak ako im klamali".

Inak velmi trany acohentizmus, ked tvoj kamarat zdiela ako vzor absolutnu bestiu a ty si vymyslis kravinu. Ako v kazdej jednej teme.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Aj neveriaci páchajú zločiny, takže ďalší do ich partie...Samozrejme že som uznal to, že sa to v Španielsku dialo.
Ano diktátor Assad to robil ale to čo robí jeho nástupca s jeho históriou a to čo spáchal, bolo aj v slovenských tv médiach.
U teba je to také, ak by Assad bol podporovateľ Ukrajiny a nie Putina, tak by si mal k nemu rovnaký pohľad ako pri al-Sharaa.
Nedávno terorista z IS zaútočil na kostol Kresťanov v Sýrii, ale nepadol tu ani jeden komentár ktorý by toto odsúdil tohto konania.
Ten prezident z al-Kajda si aj takýmto spôsobom chce pomôcť zvýšeniu kreditu ale spôsobom náboženských čistiek si aj nájdu spôsob.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Jeden názor:
som zástupca Boha na Zemi.jpg
jackb
Redeemer
Redeemer

Blastbit napísal: 28 jún 2025, 8:45 Aj neveriaci páchajú zločiny, takže ďalší do ich partie...Samozrejme že som uznal to, že sa to v Španielsku dialo.
Ano diktátor Assad to robil ale to čo robí jeho nástupca s jeho históriou a to čo spáchal, bolo aj v slovenských tv médiach.
U teba je to také, ak by Assad bol podporovateľ Ukrajiny a nie Putina, tak by si mal k nemu rovnaký pohľad ako pri al-Sharaa.
Nedávno terorista z IS zaútočil na kostol Kresťanov v Sýrii, ale nepadol tu ani jeden komentár ktorý by toto odsúdil tohto konania.
Ten prezident z al-Kajda si aj takýmto spôsobom chce pomôcť zvýšeniu kreditu ale spôsobom náboženských čistiek si aj nájdu spôsob.
nie nie a nie :)

tvoj kamarat tu zdielal ako vzor fasistu. svinu.
ty ale stale ides bludy.
Masiar vrazdil svojich ludi, dokazatelne. Produkoval drogy, ktore pasoval na Zapad - nepopieratelne. Najdi nepopieratelny dokaz, ze jeho nastupca "sam v noci vrazdil krestanske deti pred ocami ich rodicov", ako to pisali "slovenske media" a mozeme sa bavit. Ja som nasiel, ze su informacie tak zmiesane, ze sa neda usudit co presne sa tam stalo.
Ukrajinu Rusko prepadlo bez dovodu a namiesto nicenia vojenskych cielov tam vrazdi civilov - ako ich poskokovia na styl Masiara, teraz ale v Afrike. Kazdy normalny je na strane Ukrajiny a jej obyvatelov.
"Kostol krestanov v Syrii". Ty si inej teme pisal, ze "vsetci Arabi su moslimovia" a "za kostol by krestana v moslimskej krajine zabili". Informacia o teroristickom utoku ti tak nici vacsinu halucinacii: ISIS su ultraradikalni moslimovia, ktori nerespektuju Ludi knihy - aj ked ty si pisal, ze islam je jedna hmota, vsetci veria v to iste a robia to iste. A ked odbornik vo videu tvrdi opak, je klamar a su to moje blaboly.
A potom uz spomenute tvoje blaboly o tom, ze vsetci Arabi su moslimovia. A kedze je to v Syrii, tak by si ich nevyhnal do Arabskej puste, kde "musia vsetci zit spolu"?

Dakujem, ze si takto pekne nahral a pripomenul.

Blahozelam ti ku super OT. Namiesto odsudzovania svin si sem zatiahol aj Ukrajinu aj svoje scestne predsavy o Blizkom vychode.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Je mi jasné že neodsúdiš, poprieš všetko ohľadom moslimov čo si dostal pod nos z histórie aj súčasnosti, zbytočne reagovať na tvoj flame :smt006
K téme - aj nejaká tá pozitívna správa https://www.vaticannews.va/sk/cirkev/ne ... o-ofm.html - posilňovanie aj takto, voči istým fanatikom.
"Pápež Lev XIV. potvrdil zvolenie talianskeho pátra Francesca Ielpa OFM za kustóda Svätej zeme a strážcu hory Sion" - duchovná sila to tiež posilní.
jackb
Redeemer
Redeemer

Pozri, ty s kamaratom v relevantnej teme neodsudite zlociny katolickej Cirkvi, namiesto toho vytiahnes whataboutism o Syrii, ktory bura tvoje dristy o islame a celom Blizkom vychode. Tak bud tak dobry, drz sa temy a nekakukusaj si do pusinky.
Takze chod do haja zeleneho so svojimi blabolmi o neodsudzovani.

Ale ked sa tak slusne pytas na odsudzovanie, tak som vyrastol z toho, aby mi niekto urocoval koho mam a nemam odsudzovat bez dokazov, len preto, ze sa tak rozhodol. Ci je to muz v ornate, ktory ma nuti aby som nenavidel liberalov, gayov, slobodne matky ci kazdeho, kto ide cez Advent na vianocny vecierok, alebo je to gagaj, ktory 10 rokov zerie sracky na skupiny ludi a slepo veri len im. Nerozumie statistike a realita by ho bolela.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Odpoviem ti v tvojej téme a pridá sa k tomu viac toho a snáď aj naposledy.
Z 18.6.2025
"Ale ved kresťanov nikto neprenasleduje" https://christianitas.sk/islamski-milit ... -poriadku/
" Za posledné dva roky bolo v Nigérii islamistami zavraždených už viac ako 10-tisíc kresťanov "
Tak bolo napísané jedným userom, že prenasledovanie kresťanov sa nedeje v tejto modernej dobe.
jackb
Redeemer
Redeemer

ako vysvetlis, ze v Syrii je kostol (a urcite aj viac), ked tu siris lzi, ze moslimovia prenasleduju krestanov? nebije sa ti v hlavicke, ze vypisuje uplne blbosti, ze "moslimovia by ta za kostol zabili" a potom sa dozaduje stanoviska ku niecomu, co sa podla tvojich vlastnych blbolov nikdy nemohlo stat? :smt006

takze bud v Syrii ziadny kostol nie je a mas pravdu, alebo si vedome a z cirej nenavisti voci miliarde ludi, zivenej bludwebmi klamal. tak si vyber.
ten utok spchala nova syrska vlada? jej armada ci policia? ved veris, ze oni su zo Zoznamu. tak preco u nich pachal utok debil? nekakaj si do pusy.

Sranda je, ze ani post schvalujuci fasizmus nie je orginal a trotel ho ukradol uzivatelovi "omega" na inom diskusnom fore. Tam by mohlo konecne ist o rovnakeho blba, lebo kraviny pise v podstate tie iste.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Edit z dôvodu slušnejšej komunikácie. Tu je článok o kostole v Sýrii https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/75 ... ej-22-lud/
" Samovražedný útok na grécky pravoslávny kostol v Damasku zabil najmenej 22 ľudí " môže byť tento link ? ak nie pozri si zahraničné teda.
Je to ďalší dôkaz o tom, ako sa kresťania prenasledujú aj v tejto modernej dobe iným náboženským občanom.
Ešte dodatok kto nevie a to že tá ďalšia odnož organizácia uvedená v článku je takisto teroristická, fanatický sektári ktorý ale majú spory s IS.
A nie ja nepotrebujem nenávidieť Moslimov, oni sa nenávidia medzi sebou ale to je ich problém, ale nech si to riešia mimo Európu, lebo inak zvyšujú náboženskú zločinnosť vo svete. Troll na ďalšej strane sa vyznamenal spamom, bez argumentov, sám môže byť ticho keď stým začal.
jackb
Redeemer
Redeemer

Ukrajinci na puti vo Vatikane. Lebo rimsky biskup je aj hlava (Ukrajinskej) Greckokatolickej Cirkvi.
https://bsky.app/profile/onestpress.one ... ou5madek2c

Vraj Slovensko "stoji za papezom Levom", no "katolici" maju na Ukrajincov len tie najprimitivnejsie urazky. Tak ja neviem uz.
curta
Star
Star

Podľa najnovších správ pápež volil republikánov. Podľa chorého jackbeho sú všetci demokratickí voliči neverní pápežovi, lebo predsa všetci katolíci musia mať rovnaké politické názory ako pápež. Choré kecy.
Napísať odpoveď