Zdravé stravovanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
baldorex
Addict
Addict

Re: Zdravé stravovanie

Príspevok od používateľa baldorex »

Mek napísal: 20 jún 2025, 13:18 Zenske rady... a este to vyzera aj prehnane cez AI.
Takze ani jogurt ani fermentovane potraviny nema vyznam jest, lebo bakterie sa v zaludku znicia? :P
znicia, ale aj tak su prospesne. V nejakom rozhovore sa Kuzela vyjadril, ze aj ked tepelnou upravou zabijeme bakterie z fermentovanych potravin, tak mikrobiom ich aj tak nejak rozpozna a vyuzije, konkretne hovoril o kvaskovom chlebe a kapustnici...

co sa tyka jogurtu a kefiru, odporuca sa ho davat az na konci jedenia, kedy su uz zaludocne stavy zriedene a travia prechadzajucu potravu. vtedy uz zaludocna kyselina nie je taka agresivna a je vacsia sanca, ze nejake zive bakterie prejdu cez zaludok dalej.
davat si jogurt ako prve jedlo na ranajky teda nie je uplne vhodne ak chceme co najvacsi benefit probiotik.
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa gogo956 »

jogurt, kefír a podobne zakysane klyslomliecne produkty su fajn. Lenze netreba si robit iluzie, kolko tam tych prospesnych bakterii je. Ine je ked si ich clovek robi doma sám, potom je to cerstvejsie a bakterii vyrazne viacej /kto raz zje doma vyrobenu jogurt, tak ten kupovan uz do ust nedá/. Pri domacej vyrobe je zase dost casto problem udrzat dostatocnu hygienu, pretoze v tom "rastie" všetko, nielen tie zdrave bakterie. Preto najidealnejsie je asi jest kvasenu kapustu, ta obsahuje okrem vlakniny vela látok ktoré prospesné baktierie v čreve zboznuju a potom sa mnozia jedna radost.. Tiez je skvely uz ten spomenuty inulin. Je sladky takze sa da pouzit ako zdrave sladidlo napr do toho jogurtu. Ale vo vseobecnosti pre čreva a ich zdravie je vhodna akakolvak rastlinna vlaknina /ak nema clovek problemy s travenim vlakniny/. Najlepsie vysledovat sam na sebe.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

wladas napísal: 18 jún 2025, 16:19 Co to je za srandu? Citim v tom umelinu. To je ako dzem bez cukru, alebo cukriky bez cukru. Skoro oxymoron.
V sirupe a dzeme MUSI byt cukor z jeho principu - konzervant a samozrejme chut.
Tak pozeral som zloženie a obsahuje to kyselinu citrónovú a antioxidant kyselinu askorobovú, potom ešte vraj prírodnú arómu a farbivo, v prípade pomarančovej príchute je to beta - apo 8 karotenal
https://nitrazdroj.online/e-shop/Sirupy ... ranc-0,7l/

V zásade je to možno asi podobné alebo rovnaké zloženie ako majú asi oravan sirupy(nepozeral som) len je to teda home made asi o 2-3x lacnejšie. Je to teda iba "šťava" bez sladidiel a doma si do nej dosypeš cukor. Vyrába to tá istá firma ako sirupy oroavan a volá sa to Mixni to.

Pozeral som aj zloženie normálnych oravan syrupov a tieto sladida tam asi chýbajú, teda mne nechýbajú.
sladidlá: acasulfam K, asparpam, sukraloza, konzervačné látky benzoan sodný,sorban draselný.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

retkvic napísal: 21 jún 2025, 21:20 Tak pozeral som zloženie a obsahuje to kyselinu citrónovú a antioxidant kyselinu askorobovú, potom ešte vraj prírodnú arómu a farbivo, v prípade pomarančovej príchute je to beta - apo 8 karotenal
https://nitrazdroj.online/e-shop/Sirupy ... ranc-0,7l/
Toto uz ma logiku preto ze to nie je sirup ako si pisal ale malinovka bez cukru.
Oravan sirup ma 71% cukru.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Inac, viem, ze kvasena kapusta je prospesna, ale z tej kupovanej ma bolia zuby, ako keby to rozpustalo sklovinu (citlive zuby), krcky zubov ale odhalene nemam. Asi sa pouziva nejaky agresivny konzervant.
Ale ked si dam kapustu robenu doma, tak ta mi nevadi (a samozrejme este aj lepsie chuti). Mate niekto tiez takyto problem?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Pri iných silne kyslých jedlách nemáš tento problém?
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ano, niektore druhy jablk (kysle), hrozno, niektore biele vina.
baldorex
Addict
Addict

gogo956 napísal: 21 jún 2025, 18:52 jogurt, kefír a podobne zakysane klyslomliecne produkty su fajn. Lenze netreba si robit iluzie, kolko tam tych prospesnych bakterii je. Ine je ked si ich clovek robi doma sám, potom je to cerstvejsie a bakterii vyrazne viacej /kto raz zje doma vyrobenu jogurt, tak ten kupovan uz do ust nedá/. Pri domacej vyrobe je zase dost casto problem udrzat dostatocnu hygienu, pretoze v tom "rastie" všetko, nielen tie zdrave bakterie. Preto najidealnejsie je asi jest kvasenu kapustu, ta obsahuje okrem vlakniny vela látok ktoré prospesné baktierie v čreve zboznuju a potom sa mnozia jedna radost.. Tiez je skvely uz ten spomenuty inulin. Je sladky takze sa da pouzit ako zdrave sladidlo napr do toho jogurtu. Ale vo vseobecnosti pre čreva a ich zdravie je vhodna akakolvak rastlinna vlaknina /ak nema clovek problemy s travenim vlakniny/. Najlepsie vysledovat sam na sebe.
jogurt a kefir kupujem co najcerstvejsi, tie co su uz pri konci datumu spotreby uz vela ziveho v sebe nemaju.
k domacej vyrobe jogurtu, skusal som to a prestal. ako startovac som pouzival kupeny jogurt, prva varka bola super, ale dalsie boli redsie a myslim ze stvrta varka bola posledna - tu som uz ako startovac pouzival mnou vyrobeny jogurt. bolo tam stale menej a menej probiotik - aj v navode sa o tom pise, ze treba pravidelne kupovat novy jogurt z obchodu. cize ak si robit domaci jogurt, tak je asi lepsie si kupit susene startovacie kultury a nerobit to z jogurtu.

ja davam pravidelne jogurt, kefir, kvasenu kapustu, kvasene uhorky, kimchi
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Mek napísal: 22 jún 2025, 9:58 Ano, niektore druhy jablk (kysle), hrozno, niektore biele vina.
Tak to skôr podľa mňa bude problém so zubami/ďasnami.
baldorex
Addict
Addict

Mek napísal: 21 jún 2025, 22:52 Inac, viem, ze kvasena kapusta je prospesna, ale z tej kupovanej ma bolia zuby, ako keby to rozpustalo sklovinu (citlive zuby), krcky zubov ale odhalene nemam. Asi sa pouziva nejaky agresivny konzervant.
Ale ked si dam kapustu robenu doma, tak ta mi nevadi (a samozrejme este aj lepsie chuti). Mate niekto tiez takyto problem?
podla mna to bude oslabena sklovina, mne na to pomaha zelena elmex sensitive.

btw kvasenu kapustu vies kupit aj bez konzervantov, minimalne v Lidli viem ze aj taku maju
gogo956
Redeemer
Redeemer

Velmi dobra na to je aj Sensodyne Repair & Protect .
Ako uz niekto spomenul, predava sa bezne aj kvasena kapusta bez konzervantov aj v Kaufe
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

K tomu caju este, tak ja ho nepijem uplne nalacno, najskor vypijem pohar vody, potom dalsi a caj az potom, asi 30 minut po prebudeni, bez cukru, ale zrejme som ho dlho luhoval, ked si teraz davam pozor a luhujem len 3 minuty, tak mi nie je zle.

Rakovinou čreva trpia mladší ľudia. Kľúčová je vláknina

Dr. Rajan odporúča zaradiť do jedálnička potraviny, ktoré obsahujú približne 5 gramov vlákniny na jednu porciu. Medzi ne patria napríklad:

50 gramov pistácií alebo mandlí,
80 gramov čerstvých alebo mrazených malín,
100 gramov hrášku,
100 gramov hummusu,
50 gramov horkej čokolády,
75 gramov varenej šošovice,
1 jablko, hrušku alebo avokádo denne.

7 potravín, ktoré doslova vysávajú tuk z tela: Pozrite sa, čo rozhodne zahrnúť do stravovacej rutiny, pokiaľ chcete zhodiť | Feminity.sk
– grapefruit
– chilli papričky
– zelený čaj
– avokádo
– grécky jogurt
– celozrnné obilniny (napr. ovsené vločky, quinoa, hnedá ryža)
– jablká
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer
aky ma zmysel vypit nalacno jeden pohar vody, potom po nejakej dobe druhy a zase po nejakej dobe čaj?
Tento postup ma mať aky špeciálny zdravotný zmysel?
Dat si ráno tekutiny je v poriadku a potrebne, ale je zbytocne ich davat zbytocne vela. Hydratovat sa ma priebezne cely den- menšie dávky ale častejšie.

Čo sa týka "potravín, ktoré doslova vysávajú tuk z tela" tak žiadne take neexistuju. Ono celkovo čerpať informacie z webu s názvom "feminity" si vyžaduje urcity stupen obozretnosti.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

Klasicky bulvar na chudnutie.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Celkovo kdekoľvek píšu o spaľovačoch tukov, detoxe a podobných bludoch je lepšie si radšej hladať odborné informácie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

K tým spalovačom tukov, to je velmi zaujimava a pomerne komplexná téma. Jednak preto, že ich existuje viacero druhov a za druhe funguju na roznych principoch.

Dôležité je pochopiť, že chudnutie je prirodzený biologicky proces a nie je k nemu nutné pouzivat ziaden "spalovač".
Ale!
Ak si človek naštuduje účinky, použitie, davkovanie tychto látok, môže si chudnutie ulahčiť, či urýchliť. Napr mnohe funguju tak, že mierne potlačujú hlad čo je pri diete samozrejme výhodné.

Ďalej, nie každemú rovnako zaberie ta ista látka: niekomu viacej, niekomu menej, niekomu vobec. To su geneticke rozdiely medzi nami. Potom je tu adaptácia organizmu: látka ktorá 2tyzdne šlapala super, dalsie dva tyzdne trochu a následne už skoro vôbec. Prečo? Adaptácia. Preto tieto latky je dobré cyklovať, resp ich striedat, ale pozor zase pozriet akym sposobom funguju aby to nebol ten isty mechanizmus ucinku.

Nejaku dobu uzivat legalny stimulant /na zaklade ucinku na beta-3 adrenergne receptory/.
Po kratkej dobe prejst na iny spalovac ktory vyuziva mitochodrialny uncoupler.
A zase prejst napr spalovac ktory ucnikuje ako hormonalno metabolicky modulator.

Existuju aj dalsie mechanizmy ucinku.

Preto väčšina ludi povie ze spalovace nefunguje, pretoze furt celu dlhu dobu idu iba na jednom druhu, alebo aj viacerych ale dlhodobo a sme zase u tej adaptacie.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

gogo956 napísal: 24 jún 2025, 9:40Dreamer
aky ma zmysel vypit nalacno jeden pohar vody, potom po nejakej dobe druhy a zase po nejakej dobe čaj?
Tento postup ma mať aky špeciálny zdravotný zmysel?
Ano, asi som sem k tomu daval clanok.

Viacere z tychto bodov nizsie mozem potvrdit, kym som nevypil asi pol litra vody rano, tak ma casto bolela hlava, citil som unavu a pod., odkedy vypijem tie 2 pohare vody rano, tak ma prakticky nebolela hlava, nepalila zaha, znizila sa unava a pod. Samozrejme, nemusi to byt jediny dovod.

Ten caj pijem nasledne kvoli energii, ked ho nevypijem, tak potom citim obcas unavu, ale to musim otestovat lepsie. No ranajky mi nechybaju, tak zatial nemam dovod sa k nim vracat, ten 14-hodinovy post mi vyhovuje, ale tiez to chce dlhsie testovanie.

Navyse, v jednom clanku sa spomina, ze po vypiti vody by sa nemalo nic jest asi 45 minut, tak vynechanie ranajok splna aj to, viac-menej.

Tu su teda benefity pitia asi pol litra vody rano nalacno:

- Rehydratácia a funkcia mozgu: Aj mierna dehydratácia môže negatívne ovplyvniť koncentráciu, pamäť a celkovú kognitívnu funkciu. Doplnenie tekutín ráno pomáha "prebudiť" mozog a zlepšiť mentálnu jasnosť a sústredenie na celý deň.
- Naštartovanie metabolizmu: Pitie vody ráno môže zvýšiť metabolickú aktivitu. Niektoré štúdie naznačujú, že pitie približne 500 ml vody môže dočasne zvýšiť rýchlosť metabolizmu, čo pomáha telu efektívnejšie spaľovať kalórie.
- Podpora trávenia a detoxikácie: Voda pomáha aktivovať tráviaci systém a podporuje pravidelnú stolicu, čím predchádza zápche. Tiež podporuje funkciu pečene a obličiek pri vyplavovaní odpadových látok a toxínov z tela.
- Zníženie únavy: Dehydratácia je častou príčinou únavy a malátnosti. Pitím vody hneď ráno môžete bojovať proti rannej ospalosti a zvýšiť svoje energetické hladiny.
- Hydratácia pokožky a celkové zdravie: Dostatočná hydratácia prispieva k pružnosti pokožky a môže pomôcť znížiť výskyt jemných liniek. Celkovo je voda kľúčová pre transport živín, reguláciu telesnej teploty a mazanie kĺbov.
- Posilňuje zdravé chudnutie
- Zmierňuje pálenie záhy a zlé trávenie
- Podporuje lesk, jemnosť a zdravie vlasov
- Predchádza obličkovým kameňom a infekciám močového mechúra

Zdroje:
- AI
- Pijete vodu ihneď po zobudení? Presvedčte sa, či robíte dobre! | Vysetrenie.sk
- Keď pijete vodu po prebudení, stane sa týchto 8 úžasných vecí « blaze.sk
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

To je pekne, a kde sa u nas da kupit poctiva kombucha?
Nie taka, co je pasterizovana, alebo "mierne pasterizovana" (to je ako povedat, ze niekto je "mierne mrtvy" alebo "mierne tehotny").
Lebo o tie zive organizmy v nej prave ide.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Google
Kombucha násada
Napísať odpoveď