gogo956 napísal: ↑24 jún 2025, 9:40Dreamer
aky ma zmysel vypit nalacno jeden pohar vody, potom po nejakej dobe druhy a zase po nejakej dobe čaj?
Tento postup ma mať aky špeciálny zdravotný zmysel?
Ano, asi som sem k tomu daval clanok.
Viacere z tychto bodov nizsie mozem potvrdit, kym som nevypil asi pol litra vody rano, tak ma casto bolela hlava, citil som unavu a pod., odkedy vypijem tie 2 pohare vody rano, tak ma prakticky nebolela hlava, nepalila zaha, znizila sa unava a pod. Samozrejme, nemusi to byt jediny dovod.
Ten caj pijem nasledne kvoli energii, ked ho nevypijem, tak potom citim obcas unavu, ale to musim otestovat lepsie. No ranajky mi nechybaju, tak zatial nemam dovod sa k nim vracat, ten 14-hodinovy post mi vyhovuje, ale tiez to chce dlhsie testovanie.
Navyse, v jednom clanku sa spomina, ze po vypiti vody by sa nemalo nic jest asi 45 minut, tak vynechanie ranajok splna aj to, viac-menej.
Tu su teda benefity pitia asi pol litra vody rano nalacno:
- Rehydratácia a funkcia mozgu: Aj mierna dehydratácia môže negatívne ovplyvniť koncentráciu, pamäť a celkovú kognitívnu funkciu. Doplnenie tekutín ráno pomáha "prebudiť" mozog a zlepšiť mentálnu jasnosť a sústredenie na celý deň.
- Naštartovanie metabolizmu: Pitie vody ráno môže zvýšiť metabolickú aktivitu. Niektoré štúdie naznačujú, že pitie približne 500 ml vody môže dočasne zvýšiť rýchlosť metabolizmu, čo pomáha telu efektívnejšie spaľovať kalórie.
- Podpora trávenia a detoxikácie: Voda pomáha aktivovať tráviaci systém a podporuje pravidelnú stolicu, čím predchádza zápche. Tiež podporuje funkciu pečene a obličiek pri vyplavovaní odpadových látok a toxínov z tela.
- Zníženie únavy: Dehydratácia je častou príčinou únavy a malátnosti. Pitím vody hneď ráno môžete bojovať proti rannej ospalosti a zvýšiť svoje energetické hladiny.
- Hydratácia pokožky a celkové zdravie: Dostatočná hydratácia prispieva k pružnosti pokožky a môže pomôcť znížiť výskyt jemných liniek. Celkovo je voda kľúčová pre transport živín, reguláciu telesnej teploty a mazanie kĺbov.
- Posilňuje zdravé chudnutie
- Zmierňuje pálenie záhy a zlé trávenie
- Podporuje lesk, jemnosť a zdravie vlasov
- Predchádza obličkovým kameňom a infekciám močového mechúra
Zdroje:
- AI
-
Pijete vodu ihneď po zobudení? Presvedčte sa, či robíte dobre! | Vysetrenie.sk
-
Keď pijete vodu po prebudení, stane sa týchto 8 úžasných vecí « blaze.sk