Prasknutie pri zapnuti pc

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
ateista
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Prasknutie pri zapnuti pc

Príspevok od používateľa ateista »

Ahojte,

Posledné 2 dni si všímam také ako b prasknutie pri zapnutí pc, zvuk vychádza ako by zo zdroja.
Okrem prasknutia, ktoré je počuť len pri zapnutí pc sa zvuk inak neprejavuje resp pc inak šľape ako má.
Neviete mi poradiť kde by mohol byť pls problém?

Ďakujem
gogo956
Redeemer
Redeemer

Re: Prasknutie pri zapnuti pc

Príspevok od používateľa gogo956 »

je to starší pocitac? Je pravidelne cistený od prachu?-ventilatory, chladice atd
ateista
Light Professional
Light Professional

pc je nový cca 3 mesiace, prach som práve vyčistil ale zvuk pretrval, pár x som ho zapol a vypol aby som presne určil miesto odkiaľ ide zvuk a vychádza zo zdroja.
Vymenil som aj kábel od zdroja ale to zvuk pretrváva
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

na tvojom mieste by som to normalne pouzival, s tym ze nenechal zapnute dlhodobo bez dozoru a uvidis ako sa to dalej vyvinie. Zdroj som tipoval ako prvy.
ateista
Light Professional
Light Professional

okej ako vravím inak pc šlape, nerobí problémy či pri hraní hier alebo bežného používania.
Len sranda trvá to posledné 2 dni cca dovtedy zdroj šlapal bez zvukov
Tým, že bol pc skladaní cez alzu tak servis by prípadne mal trvať len 7 pracovných dni tak ešte toto môže byť plán b
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ten zdroj by som preventivne asi vymenil, ktovie co sa v nom deje. Aby nahodou nevyhorel.
Bolo by treba aj ten otvorit, vycistit od prachu, skontrolovat vizualne, premerat kondiky, pomenit tie co su vadne alebo na pokraji zlyhania... ale bacha, v zdroji je nebezpecne napatie aj dlho po odpojeni od elektriny, tak treba vediet kam siahnut pripadne to pred opravou bezpecne vybit. Osobne mam takychto oprav zdrojov za sebou uz plno, tak lahko sa pise, ale ak nemas naradie, suciastky, pristroje, skusenosti, tazko sa vykona :) V tom pripade zdroj iba vymen a nestaraj sa.

// edit: teraz vidim, ze pc nie je stary, iba 3 mesiace. Tam by som nevahal a obratil sa na servis. To asi prach nebude a kondiky tiez nie, ledazeby boli vadne od vyroby.
ateista
Light Professional
Light Professional

Mek napísal: 31 júl 2025, 10:11 Ten zdroj by som preventivne asi vymenil, ktovie co sa v nom deje. Aby nahodou nevyhorel.
Bolo by treba aj ten otvorit, vycistit od prachu, skontrolovat vizualne, premerat kondiky, pomenit tie co su vadne alebo na pokraji zlyhania... ale bacha, v zdroji je nebezpecne napatie aj dlho po odpojeni od elektriny, tak treba vediet kam siahnut pripadne to pred opravou bezpecne vybit. Osobne mam takychto oprav zdrojov za sebou uz plno, tak lahko sa pise, ale ak nemas naradie, suciastky, pristroje, skusenosti, tazko sa vykona :) V tom pripade zdroj iba vymen a nestaraj sa.

// edit: teraz vidim, ze pc nie je stary, iba 3 mesiace. Tam by som nevahal a obratil sa na servis. To asi prach nebude a kondiky tiez nie, ledazeby boli vadne od vyroby.
Dik za info, tiež som čítal čo sa zdroja týka a toho napätia takže som volal do alzy a keďže majú pri skladaní pc službu opravy do 7 pracovných dní tak v sobotu ho tam pôjdem odniesť, dovtedy hold nemám možnosť a budem to doma sledovať.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Najsor daky kondenzator zdroja. Daj to reklamovat.
ateista
Light Professional
Light Professional

heker napísal: 31 júl 2025, 10:44 Najsor daky kondenzator zdroja. Daj to reklamovat.
pôjde to na reklamáciu, len ma to mrzí lebo pc nemá asi 4 mesiace ale hold asi vadný diel
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Videl som zdroj EVGA za asi 120-130 eur, ktoremu za dake 3 mesiace napucalo mnozstvo kondenzatorov, ktore praskli a vytiekli zo zdroja do skrinky. Nastastie to Alza vyreklamovala kus za kus behom 2 dni a vratila plnu sumu, takze sa objednal novy zdroj.

Zial, pri elektronike sa vzdy stane, ze percento tovaru ma skrytu vadu, ktora sa ukaze neskor. A ty si mal to stastie v nestasti.
ateista
Light Professional
Light Professional

heker napísal: 31 júl 2025, 14:09 Videl som zdroj EVGA za asi 120-130 eur, ktoremu za dake 3 mesiace napucalo mnozstvo kondenzatorov, ktore praskli a vytiekli zo zdroja do skrinky. Nastastie to Alza vyreklamovala kus za kus behom 2 dni a vratila plnu sumu, takze sa objednal novy zdroj.

Zial, pri elektronike sa vzdy stane, ze percento tovaru ma skrytu vadu, ktora sa ukaze neskor. A ty si mal to stastie v nestasti.
s tým plne súhlasím, tak uvidíme, pýtal som sa dnes v alze a vraj mám to doniesť a pozrú sa na to.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fglx »

Zdroj nema co praskat, reklamacia bola dobra volba, lebo ti pri poruche mohol kludne vziat zo sebou dosku a vsetko na nej.
ateista
Light Professional
Light Professional

Fglx napísal: 31 júl 2025, 20:04 Zdroj nema co praskat, reklamacia bola dobra volba, lebo ti pri poruche mohol kludne vziat zo sebou dosku a vsetko na nej.
teraz som si všimol, že cvaknutie je už aj pri vypnutí takže zajtra ide do reklamácie
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Ani by som ho už nezapínal.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

a nie je to nahodou nejake relatko a vsimol si si to az neskor? lebo ja som menil za Corsair RM550x a tiez registrujem ze pri vypinani raz cvakne. u inych zdrojov som si toho este nevsimol. kazdopadne mne to znie ako nejake relatko, tak to neriesim a funguje tak uz cez 4 roky (24/7).

nemaju tam tieto zdroje nejake taketo (asi ochranne) relatko nahodou? vid https://linustechtips.com/topic/1051845 ... -shutdown/
Fglx
Medium Star
Medium Star

Mne tiez cvakne zdroj aj pri zapnuti aj pri vypnuti. On pisal ze to praskne, co mi evokuje skor nejaku iskru, vyboj.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

ateista napísal: 01 aug 2025, 8:59 teraz som si všimol, že cvaknutie je už aj pri vypnutí takže zajtra ide do reklamácie
tu prave pise, ze cvakne
Fglx
Medium Star
Medium Star

ateista napísal: 31 júl 2025, 9:37 Posledné 2 dni si všímam také ako b prasknutie pri zapnutí pc, zvuk vychádza ako by zo zdroja.
tu pise, ze praskne :D
ateista
Light Professional
Light Professional

Prasknutie znelo kym človek vybral bednu môže byt,ze zvuk sa znásobí tým,ze bol v pc stolíku po vybratí to skôr uz znelo ako cvaknutie.
Ale sledujem stav reklamácie a reklamacia bola zamietnutá tak uvidím co presne tam napisu

Autoeditácia príspevku po 23 hod 31 min 38 sek:
Odpoveď servisu

Zvuk, ktorý zákazník popisuje ako „praskanie“, môže byť spôsobený bežným javom tzv. „coil noise“ – teda jemným mechanickým zvukom vychádzajúcim z cievok vo vnútri napájacieho zdroja. Tento jav sa môže objaviť pri určitom zaťažení alebo frekvencii a nie je považovaný za závadu. Nemá vplyv na funkčnosť ani bezpečnosť zariadenia. V rámci preventívneho servisu bol navyše aktualizovaný BIOS základnej dosky na najnovšiu dostupnú verziu a boli preinštalované ovládače sieťovej karty
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ovladace sietovej karty s tym nic nemaju a viacmenej ani bios. V najhorsom vies ten zdroj zostratovat, ze prepojis spinkou daky konektor a zapnes zdroj (s odpojenymi konektormi).
Napísať odpoveď