Autorská licenčná zmluva

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
nejakymarko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Autorská licenčná zmluva

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Zdravím,
na Instagrame ma zachytil nejaký algoritmus a vidím veľa príspevkov o porovnaní živnosti vs. s.r.o. a vyplácania odmeny na základe autorskej licenčnej zmluvy.

Chcem sa opýtať, či s tým má niekto z Vás skúsenosti a podnikáte takýmto spôsobom.

Ide mi o legálne optimalizovanie nákladov (hlavne teda mesačných odvodov do soc. poistovne)

Momentálne mám živnosť a uplatňujem si paušálne výdavky. Premýšľam, že ušetrené peniaze na odvodoch, ktoré platím do teraz by som vedel asi investovať zmysluplnejšie a vedel by som si chystať si lepší vankúš na dôchodok, ako sa s z väčšej časti spoliehať na štát.

Ďakujem za akékoľvek postrehy
heker
Redeemer
Redeemer

Re: Autorská licenčná zmluva

Príspevok od používateľa heker »

Pri autorskej licencnej zmluve zaplatis dan 19 percent. Ale nemozes si uplatnit danove vydavky, ani nezranitelnu cast zakladu dane.

Podla mna hladas nie moc dobry sposob optimalizacie. Nepises sice aky mas prijem a co robis (predpokladam, ze daky web, grafiku ci programovanie). Cize dokazes dan platit 19 percent. A potom co? Budes nadalej SZCO s minimalnym prijom, kde aj tak zaplatis 300 eur mesacne na odvodoch alebo ako?

Chceli by to hlavne viac info z tvojej strany.
nejakymarko
Addict
Addict

Plán je taký, že živnosť pozastavím a prácu budem fakturovať cez sro a z sro si budem vyplácať peniaze na základe autorskej zmluvy. Ideálne 100%, aj keď ako čítam aj inde + chatgpt, 100% je trochu "okaté" a môže to finančná správa brať ako obchádzanie zákona, takže by som išiel variantom 80/20, teda 80% mzdy by som si vyplatil ako licenciu a 20% by bol zisk firmy, z ktorého by som si na konci roka vyplatil dividendu. Svoju sro by som požiadal aby mi nezrážala z 19% zrážkovú daň, ale ja by som si ako FO uplatnil 60%paušálny výdavky z nich by som odviedol daň + teda doplatil odvody do ZP po ročnom zúčtovaní
Momentálne mám zo živnosti ročný príjem okolo 35k, dávam si paušálne výdavky, do soc mam odvod cca 250e a do ZP cca 110e
heker
Redeemer
Redeemer

Trochu som sa zamotal. Pises o srocke, zivnosti aj autorckej licencnej zmluve.Takze by si mal srocku, tam by si bol len konatelom, nebol by si zamestnancom. A potom by srocka fakturovala klientom prace, napriklad grafiku ci web a ty by si nasledne autorskou licencnou zmluvou fakturoval svojej vlastnej srocke, pricom by si zaplatil len 19 percent dan z toho, takto nejak si to predstavujes?

No a kde si potom vzal pausalne vydavky, kedze tie si z autorskej licencnej zmluvy nemozes uplatnit, hmm?! Kto by platil odvody do SP a ZP, ci by si mal zivnost a platil minimalne odvody?
nejakymarko
Addict
Addict

Nie nie. Zivnost by som nemal vobec. Tu mam teraz, ale tu by som zrusil / pozastavil.

Mal by som len SRO a z SRO by som si vyplacal na zaklade autorskej zmluvy peniaze sebe, ako fyzickej osobe. Ja ako fyzicka osoba by som potom v DP priznal prijem, na ten by som uplatnil 60% pausalne vydavky a zo zakladu dane zaplatil dan 15% + raz rocne na zaklade rocneho zuctovania by som doplatil odvod do ZP
heker
Redeemer
Redeemer

Pausalne vydavky su do 20 tisic a a pri autorskej zmluve nemas NZCD. Takze kolko ti pri SZCO a prijne 35K ostane a kolko pri autorskej zmluve?
nejakymarko
Addict
Addict

Ak mi chatgpt neklame, tak je to cca 1200 e ročne v prospech sro (za predpokladu licenčnej zmluvy bez zrážky na základe oznámenia podľa §43 ods.14 ZDP)
heker
Redeemer
Redeemer

Tu je to pekne rozpisane a tu sa uz pise, ze sa moze uplatnit aj NZCD, aj danovy bonus na dieta - https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov ... torov-2024
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

nejakymarko napísal: 04 sep 2025, 10:15 Zdravím,
na Instagrame ma zachytil nejaký algoritmus a vidím veľa príspevkov o porovnaní živnosti vs. s.r.o. a vyplácania odmeny na základe autorskej licenčnej zmluvy.
Takýchto guru čo radia prechod zo SZČO na SRO je plný pytel sra***, ale ešte ani jeden ma nepresvedčil.

Ty budeš mať odmenu na základe autorskej zmluvy. Ok.
Ale pre tvoju SRO to bude daňový výdaj a pri daňovej kontrole sa budú úradníci pýtať, ako ten výdaj súvisí s predmetom podnikania.... No to je autorská zmluva na logo, ktoré som vymyslel pre svoju firmu (to logo počujem dosť často, ale dosaď si tam iný virtuálny nezmysel)... Som zvedavý ako rýchlo takýto výdavok úradníci vyhodia z účtovníctva...

Ďalšia vec čo ti títo guru nepovedia, je že ty síce ušetríš tým že nebudeš platiť odvody ako SZČO... Ale ako sro budeš mať podvojné účtovníctvo a časom DPH, takže budeš platiť účtovníka a daňového poradcu....a ten ti to nebude robiť za peniaze ako keď si bol SZČO a mal paušálne výdavky.... Takže predstava, že sumu odvodov budeš zrazu môcť celú investovať nehrozí....

Prejsť na SRO sa oplatí, ak ti suma paušálnych výdavkov prekročí limit 20 000€ a hrozia ti vyššie odvody ako minimálne a zároveň vieš mať aj slušné daňové výdavky (čo pravdepodobne nemáš, keď na SZČO využívaš paušál)
heker
Redeemer
Redeemer

Platca DPH je az po 50 tisicovom obrate. Takze sa zatial sa toho netreba bat.
nejakymarko
Addict
Addict

O daňový výdaj ako taký sa nebojím, pretože v mojej práci to je úplne obhájiteľné a reálne, žiadne lámanie cez koleno. Som architekt, takže tam som úplne na v pohode.
Čo sa týka toho živnosť vs sro, u mňa je to momentálne tak na hrane. Paušálne výdavky za minulý rok boli ľahko cez 20 000 (cca 21000 takže u mňa je to momentálne tak na hrane, či sa to oplatí, alebo nie, ale do budúcna sa ten príjem bude verím zvyšovať a tento spôsob mi príde ako celkom fajn a hlavne legálne riešenie, ako nesypať peniaze zbytočne do štátu (keďže žiaľ tie peniaze okolo seba nevidím...)
Napísať odpoveď