Elektromobil co si o nom myslite?
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
je to cisto biznis rozhodnutie. ako vela inych v tom aute. priklad, okna su elektricky ovladane ale tlacitka nie su dvojpolohove aby si vedel otvorit/zatvorit okno len zmacknutim bez potreby drzania tlacidla cely cas. preco to tak je? setrenie? ved to auto nebolo vobec lacne na svoj segment, este k tomu elektrika. ine modely VW to maju.
najskor je to proste biznis taktika, ved vacsine ludi do mesta taketo male auto staci tak keby malo uplne vsetko co chces tak kto by si kupoval golfy?
s wifi to bude to iste. nejak potrebuju nalakat ludi na drahsie modely a ked to nevedia cenou alebo kvalitou tak aspon takto umelo tym ze niektoru funkcionalitu daju iba do "premiovejsich" modelov...
najskor je to proste biznis taktika, ved vacsine ludi do mesta taketo male auto staci tak keby malo uplne vsetko co chces tak kto by si kupoval golfy?
s wifi to bude to iste. nejak potrebuju nalakat ludi na drahsie modely a ked to nevedia cenou alebo kvalitou tak aspon takto umelo tym ze niektoru funkcionalitu daju iba do "premiovejsich" modelov...
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
aacid: S oknami nesuhlasim, pretoze tam bude tlacidlo s aretaciou alebo ake. Problem je v tom, ze castokrat tie okna treba nakodovat. Trebars pri VW sa to robi tak, ze 3x po sebe ho stiahnes uplne na max a uplne na min.
Ale ja nehodnotim to, ze wifi je nezmysela ze VW by na tom setril. Podla mna to vyriesili elegantne s tym, ze je tam eSim, je to bezpecne, viacmenej vsade pristupne (s vynimkou dakych horskych oblasti bez signalu) a nemaju starost o bezpecnost. Dokonca tvrdim, ze eSim je drahsie riesenie z pohladu vyrobnej ceny ako wifi.
Ale ja nehodnotim to, ze wifi je nezmysela ze VW by na tom setril. Podla mna to vyriesili elegantne s tym, ze je tam eSim, je to bezpecne, viacmenej vsade pristupne (s vynimkou dakych horskych oblasti bez signalu) a nemaju starost o bezpecnost. Dokonca tvrdim, ze eSim je drahsie riesenie z pohladu vyrobnej ceny ako wifi.
nie, vw up proste tuto funkcionalitu nema.
k wifi, znova, nemusi to byt ze bud wifi alebo esim, kludne tam mohli byt obe.
k wifi, znova, nemusi to byt ze bud wifi alebo esim, kludne tam mohli byt obe.
-
kukiak
Addict
Tak zrovna v automotive sa riesia pri vyrobe aj mini centove rozdiely.. tak v pripade skoro ich najmensieho modelu by som sa tomu necudoval. To auto sa vyraba od kedy? Nejak 2012? kedy podla mna wifi v autach este az tak bezne neboli.
-
chlapec10
Addict
Toto by som suhlasil, keby to nemalo napr ziadne auto vo VW, ak to ma jedno a druhe nie... Neviem si uplne predstavit ze by drahsie auto urobili "menej" bezpecne s Wifi a lacnejsie bez...hojko napísal: 16 okt 2025, 8:39 Proste to podla mna nie je o certifikacii, ale skor o bezpecnosti. Hodia tam hotovy produkt na eSim, prepoja s ich serverom a ziadne starosti.
A obzvlast E-up je doslova lowcost trieda, kde s pozera na kazdy cent aby bolo co najlacnejsie... .
Suhlas...kukiak napísal: 16 okt 2025, 12:08 Tak zrovna v automotive sa riesia pri vyrobe aj mini centove rozdiely.. tak v pripade skoro ich najmensieho modelu by som sa tomu necudoval. To auto sa vyraba od kedy? Nejak 2012? kedy podla mna wifi v autach este az tak bezne neboli.
zo srandy som tuto otazku dal do chat gpt:
Kód: Vybrať všetko
📊 Estimated Cost Totals
Category Per-car (USD)
Hardware $10–15
Software (amortized) $5–10
Connectivity admin $2–3
Certification $10–15
Support & warranty $3–5
Total (per car) $30–45
Upfront development & certification: $3–4 million baseline, regardless of volume.
If only 50–100k cars are built, that per-car cost is significant.
✅ Conclusion
While the Wi-Fi chip is only a few dollars, the true per-car cost to add and support Wi-Fi hotspot is ~$30–45, plus ongoing data plan costs for the customer.
For premium EVs (Tesla, Audi, BMW, Mercedes), this is acceptable and can even be sold as a subscription service.
For budget EVs (VW e-Up, Renault e-Twingo), that’s a large percentage of profit margin, so they skip it and rely on smartphone tethering.-
masterdead
SysAdmin
Ako napisal aacid, je to biznis rozhodnutie. A velmi casto aj racionalne. WiFi modul v aute, aby sa auto pripojilo na domacu wifi? Kolko ludi v reale to pouzije a vobec ma sancu to pouzit (ma dom s wifi v garazi a podobne)? 1-2%? Ked si potom spocitate kolko stoji vyvoj, udrzba a jednalo by sa o vas biznis, tiez to kvoli par percentam robit nebudete.
A zivotny cyklus je dalsi aspekt. Auto sa navrhuje a vyvija cca 3-5 rokov. Cize ak na zaciatku nie je poziadavka, nikto neurobi retrofit len tak.
A moj druhy pohlad, VW group v tomto sw/hw smere uplne zaostala. Cariad, akoze sw firma na vyvoj pre cely koncern za chvilku cely vw polozi.
A zivotny cyklus je dalsi aspekt. Auto sa navrhuje a vyvija cca 3-5 rokov. Cize ak na zaciatku nie je poziadavka, nikto neurobi retrofit len tak.
A moj druhy pohlad, VW group v tomto sw/hw smere uplne zaostala. Cariad, akoze sw firma na vyvoj pre cely koncern za chvilku cely vw polozi.
Podla tohto cisla by si potom skoro nikto nestiahol aktualizácie na Teslu keďže to možeš spravit len cez wifi pripojeniemasterdead napísal: 17 okt 2025, 11:12 Ako napisal aacid, je to biznis rozhodnutie. A velmi casto aj racionalne. WiFi modul v aute, aby sa auto pripojilo na domacu wifi? Kolko ludi v reale to pouzije a vobec ma sancu to pouzit (ma dom s wifi v garazi a podobne)? 1-2%? Ked si potom spocitate kolko stoji vyvoj, udrzba a jednalo by sa o vas biznis, tiez to kvoli par percentam robit nebudete.
Realne kto dnes nema wifi v dome? Zosilniť signal do garaže alebo na chvíľu zaparkovať pred dom pre pripojenie na wifi je už najmenší problém.
Nejak automaticky rátaš s tým, že každý má dom..
no ono to ide tak ruka v ruke, malokto si kupi ciste BEV bez toho ze by ho mal kde pravidelne nabijat. ja si prave myslim ze ludi co maju BEV, byvaju v panelaku a nabijaju cisto na komercnych nabijackach je dost malo.
Nepovedal by som. Osobne poznám dvoch ľudí, ktorí bývajú v byte a majú elektro. Nabíjajú v práci.
Neratam s tym že kazdy má dom. Ale hovorim o tých čo dom majú. A že to 1-2% ludi čo majú dom ale nemaju wifi v garáži je somarina. Keďže za par drobnych si to wifi do garáže vies spraviť ak potrebuješ.
Sám nebyvam v dome a mam elektro a keďže mam vyhradene parkovanie tak dokonca chytam aj wifi a viem si to pohodlne stale aktualizovať.
Wifi vies spravit aj z mobilu pred panelakom 
Jasne, ale ak nemáš neobmedzene dáta tak toho veľa nestiahneš.
Kolko dat sa stahuje a ako casto vychadza update? Raz za rok par stoviek mega? Alebo o akom objeme sa bavime? Kolko stoji par giga naviac, mozno 5 eur? Takze tak.
-
chlapec10
Addict
Na Slovensku suhlasim, mimo Slovensko absolutne nesuhlasimaacid napísal: 17 okt 2025, 13:41 no ono to ide tak ruka v ruke, malokto si kupi ciste BEV bez toho ze by ho mal kde pravidelne nabijat. ja si prave myslim ze ludi co maju BEV, byvaju v panelaku a nabijaju cisto na komercnych nabijackach je dost malo.
Pri Tesle pocitovo tak raz za 1-2 mesiace... a objem tak 0.5-1gb na jeden update, niekedy aj viacKolko dat sa stahuje a ako casto vychadza update? Raz za rok par stoviek mega? Alebo o akom objeme sa bavime? Kolko stoji par giga naviac, mozno 5 eur? Takze tak.
Pri Tesle beriem a akceptujem. Ale co VW, co ani aktualizacie sw nevedia poriadne vydat, po case ani mapy, hm?
Mne uz tento mesiac prišla druhá a to je len 18.10. Prvú som sťahoval cez mobilné dáta počas jazdy a ukazovalo mi to cca 5gb.
Hmm, necakal som taku velkost, pretoze firmware RNS (pre VW) alebo MMI 3G (Audi) malo okolo 800-900 MB.
Aj keď teraz mi došlo, že som mal po pritom zapnutú aj hudbu cez Youtube Music, takže to bude pravdepodobne menej.
-
masterdead
SysAdmin
Ja to takto mam. Nabijaci bod v garazi riesim uz rok. Teraz na poslednej schodzi sa to uz konecne riesilo a ide to na hlasovanie, pretoze instalaciu musi odsuhlasit viac ako polovica vlastnikov. Slovensko je v tomto uplne na konci EU. Right-to-plug alebo pravo na nabijaci bod maju vsetky clenske staty EU zabepzecit do maja 2026. Slovensko to spravilo po svojom a toto pravo si vysvetlilo tak, ze mas pravo o to poziadat, ale stale je potrebne schvalenieaacid napísal: 17 okt 2025, 13:41 no ono to ide tak ruka v ruke, malokto si kupi ciste BEV bez toho ze by ho mal kde pravidelne nabijat. ja si prave myslim ze ludi co maju BEV, byvaju v panelaku a nabijaju cisto na komercnych nabijackach je dost malo.
Neviem preco som si myslel, ze ked mas v tesle premium connectivity, tak to aj umoznuje full OTA. My bad. Moja EV6 umoznuje totiz full OTA update bez wifi. Platene to je cca 45e za update, ale je. Potom su aj malicke aktualizacie, tie sa do toho nerataju.lukas9206 napísal: 17 okt 2025, 13:08 Podla tohto cisla by si potom skoro nikto nestiahol aktualizácie na Teslu keďže to možeš spravit len cez wifi pripojenie![]()