Energopomoc

Diskusie na politické témy...
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Energopomoc

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

Čo hovoríte na novú energopomoc od štátu? Spadáte do domácnosti ktorá má nárok?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Energopomoc

Príspevok od používateľa starysomar »

Spadáme.

A čo hovorím? Zdražíme zo 60 na 100, zlacníme na 70 a všetci musia byť spokojní...
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

popravde netusim, ratal som to cez perplexity a asi tesne ano, zachranila ma dlhsia pnka tento rok cez 2 mesiace
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

osobne mám trvalý pobyt u rodičov, manželka tiež. bývame vo svojom byte, takže podľa všetkého nárok nemáme.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Nasiel som statnu stranku energopomoc.sk kde som ocakaval nejaku kalkulacku, kde by si clovek mohol zadat parametre a vyskocilo by mu, ci ma narok alebo nie. Ale marne, nic take tam nie je. Az som dogooglil na stranke rtvs (pardon, stvr), ako sa to rata a zistil som, ze som ten jeden z 10, ktory nema narok - podla tohto statu som asi bohaty, ja ten pocit nemam.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Dufam ze na toto naberu dalsiu armadu uradnikov na spracovanie. Treba predsa "znizovat" pocet statnych zamestnancov.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Parádne to vymysleli zase :D, len 3 roky to vymýšlali...

Patrím do skupiny (prijem z s.r.o.) čo si bude vyhrievať bazén lacnou dotovanou elektrikou. Nedáva to fakt žiadnu logiku.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Inak taká otázka, nehovorili náhodou, že si to môže skontrolovať občan cez net, či má nárok? A teraz vidím len nejakú infolinku a že budú rozposielať listy. Čo na to náš digitálny líder pampezident, čo rozdrbal 1,5 miliardy na digitalizáciu?
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

budeš môcť od 8.12
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Mozno ste čítali, pripajam članok z piana
Spoiler
5. decembra 2025 6:39
Ceny energií
Odpovede na najčastejšie otázky o energopomoci: Čo ak žijem v podnájme alebo kúrim drevom?
Denisa Funtíková
Koláž - N
Koláž – N

Vláda v stredu schválila energopomoc na rok 2026, no keďže ide o úplne nový mechanizmus, vyvoláva mnoho otázok. V tomto texte sme sa pozreli na najčastejšie z nich.

Pomoc už nedostanú všetci ako doteraz, ale iba domácnosti, ktorých príjem nepresiahne vládou stanovenú hranicu. Tá je 1 930 eur pri domácnosti, ktorá má iba jedného člena. Ak ich má viac, hranica závisí od celkového príjmu domácnosti aj od počtu a zloženia jej členov. Spôsob, ako sa počíta, sme predstavili v predošlom texte.

To, kto má na pomoc nárok a kto nie, vypočíta systém, ktorý vytvorilo ministerstvo hospodárstva. Na tento účel zbiera údaje o príjmoch zo Sociálnej a zdravotných poisťovní, z finančnej správy či úradov práce. Medzi jednotlivými formami príjmov sú však rozdiely, pretože zamestnancom sa berie do úvahy hrubá mzda, seniorom čistý dôchodok a živnostníkom základ dane upravený koeficientom 0,866.

Jednoduché to nie je ani s počtom členov domácnosti. Systém pracuje s pojmom energetická domácnosť, pričom spáruje adresu trvalého pobytu a odberné miesto, teda kód elektromeru a/alebo plynomeru, takzvané EIC. Nie každý však býva na mieste svojho trvalého pobytu, niekto má zas viac nehnuteľností.

Odpovedáme preto na nasledujúce otázky:

Dostanem energopomoc, ak žijem v podnájme?
Môžu prísť o pomoc moji rodičia, ak mám u nich nahlásený trvalý pobyt?
Čo ak mám viacero nehnuteľností, dostanem na všetky energopomoc?
Dostanem energopomoc aj na firmu?
Dostanem pomoc, ak kúrim drevom alebo plynom?
Ak som zamestnanec, budú sa mi do príjmov počítať aj odmeny, bonusy a príplatky?
Ak som živnostník, ako sa počíta môj príjem?
Ak mám eseročku, budú sa mi do príjmov počítať aj dividendy?
Môže dostať energopomoc niekto s vysokým dôchodkom, pritom človek s vyšším príjmom nebude mať na pomoc nárok?
Ak sa niekomu výrazne znížil príjem v poslednom období, všimne si to systém?

1. Dostanem energopomoc, ak žijem v podnájme?

Iba ak má nájomník nahlásený na adrese aj trvalý pobyt. Vtedy systém tomuto nájomníkovi vytvorí na adrese samostatnú energetickú domácnosť, aj keď nie je jej vlastníkom. Ak nemá na adrese trvalý pobyt, jeho príjem sa započíta do inej domácnosti, v ktorej ho má nahlásený.

Ak si niekto zmení trvalý pobyt teraz, systém to zaregistruje až v máji, keď sa budú údaje aktualizovať. Program teraz berie do úvahy stav k 27. novembru 2025.
2. Môžu prísť o pomoc moji rodičia, ak mám u nich nahlásený trvalý pobyt?

Áno. Ak niekto žije v podnájme, ale trvalý pobyt má nahlásený napríklad v rodičovskom dome, môže tým nechtiac obrať svojich rodičov o energopomoc. Svojím príjmom totiž zvýši ich bonitu. Ak napríklad dvaja seniori poberajú dôchodok každý po 700 eur, ich bonita by bola 484 eur a energopomoc by dostali. Ak sa však k nim pripočíta aj príjem ďalšieho človeka, napríklad s príjmom 3 500 eur v hrubom, bonita presiahne hranicu 1 930 eur a nárok na pomoc domácnosť stráca.
3. Čo ak mám viacero nehnuteľností, dostanem na všetky energopomoc?

Áno. Systém vytvorí energetickú domácnosť a priradí jej všetky odberné miesta spojené s jej členmi. Súčasťou jednej domácnosti tak môže byť aj ďalšia nehnuteľnosť, záhradný dom či garáž. Ministerstvo tvrdí, že ak domácnosť nemá nárok na energopomoc, tak ani žiadne jej ďalšie odberné miesta ju nedostanú. Naopak, ak domácnosť má nárok na pomoc, dostane ju aj na spotrebu v ďalšom byte či chalupe. Ministerstvo však tvrdí, že chce do budúcna tento problém riešiť, napríklad tak, že garáže a podobné stavby by dostali inú tarifu ako domácnosti.
4. Dostanem energopomoc aj na firmu?

Nie, pretože ministerstvo si od dodávateľov vypýtalo iba odberné miesta, ktoré sú zaregistrované ako domácnosť. Ak má teda niekto na seba napísanú obchodnú spoločnosť, nemala by mať tarifu pre domácnosti, a teda sa na ňu energopomoc nevzťahuje.

Zároveň ministerstvo určilo limit ročnej spotreby elektriny 30 megawatthodín a plynu 100 megawatthodín. Každé odberné miesto, ktoré ho prekročí, bude automaticky vyradené z nároku na energopomoc. Rezort argumentuje tým, že žiadna domácnosť nemôže mať vyšší odber, chce preto vyčleniť napríklad penzióny alebo skleníky, ktoré majú tarifu pre domácnosť, aj keď nimi nie sú.
5. Dostanem pomoc, ak kúrim drevom alebo uhlím?

Áno aj nie. Systém ministerstva hospodárstva, ktorý energopomoc ráta, sa viaže iba na elektromer, plynomer a odber z centrálneho vykurovania. Tento systém teda nemá ako zaevidovať, že človek kúri napríklad drevom alebo uhlím. Ak teda domácnosť bude mať na základe bonity nárok na energopomoc, dostane ju iba na spotrebovanú elektrinu a plyn.
6. Ak som zamestnanec, budú sa mi do príjmov počítať aj odmeny, bonusy a príplatky?

Áno. Ministerstvo to vysvetľuje tak, že človek platí zdravotné poistenie aj zo svojich odmien, do príjmu sa teda počítajú aj tie. Ako príjmy sa neberú do úvahy jednorazové platby, napríklad výhra v lotérii.
7. Ak som živnostník, ako sa počíta môj príjem?

Systém berie do úvahy základ dane z posledného daňového priznania. Keďže si však živnostník uplatňuje aj paušálne náhrady, štát chcel jeho príjem dorovnať na úroveň príjmu zamestnanca v hrubom, čo je rozdiel zhruba 13 percent. Výsledkom je, že pri živnostníkoch systém berie do úvahy základ dane vydelený koeficientom 0,866.
8. Ak mám eseročku, budú sa mi do príjmov počítať aj dividendy?

Zatiaľ nie. Rezort vysvetľuje, že dividendy z podnikania sa síce reportujú finančnej správe, ale nie je uvedené, kto je ich príjemcom. V parlamente je preto návrh na zmenu zákona, aby sa uvádzal aj konečný prijímateľ konkrétnej sumy. Dividendy vyplácané na Slovensku sa preto budú brať do úvahy až v polovici budúceho roka, v máji sa má totiž systém energopomoci aktualizovať.
9. Môže dostať energopomoc niekto s vysokým dôchodkom? Pritom človek s vyšším príjmom nebude mať na pomoc nárok?

Áno, takáto situácia môže nastať. Do úvahy sa totiž berie hrubý príjem zamestnanca, no čistý príjem dôchodcov. Takže ak niekto zarobí napríklad 2 000 eur v hrubom a žije sám, na energopomoc nárok mať nebude, aj keď v čistom je jeho príjem asi 1 500 eur. Oproti tomu dôchodca s príjmom 1 800 eur energopomoc dostane.
10. Ak sa niekomu výrazne znížil príjem v poslednom období, všimne si to systém?

Zatiaľ nie. Systém berie do úvahy príjmy od júla 2024 do júna 2025. Medzitým sa však človeku mohla výrazne zmeniť životná situácia, mohol začať alebo prestať podnikať, mohol prísť o prácu alebo získať novú. Rezort tvrdí, že si uvedomuje, že je to problém, no snažili sa vybrať také obdobie, ktoré bude najbližšie ku dňu začiatku energopomoci, čo je 1. januára 2026. Údaje v systéme sa budú aktualizovať v máji 2026.
Takže to vyzerá, ze domácnosť, ktorá má viac nehnutelností a má nárok na energopomoc bude mať tú energopomoc aj v ďalšej nehnutelnosti, ktorá nie je na adrese trvaleho pobytu?
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Animorph
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Animorph »

Podľa stránky mi vyšlo, že na elektrinu mám narok a na plyn nie. WTF ? Veď podmienky su rovnaké pre obe nie ? :-D
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

mám na elektrinu schválené, ale na teplo nie. lenže teplo verujem ako keby za celú bytovku. nie konkrétny byt :smt059
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Dnes sme sa dozvedeli, že zatiaľ čo veľa ľudí nebude mať nárok na energopomoc, kvôli tomu ako vláda nastavila systém hodnotenia "bohatstva"...tak poslanci energopomoc dostanú. :D :D :D

Mňa stále viac a viac prekvapuje, aký občan túto Ficovu čvargu dokáže stále voliť. Oni už ani len nepredstierajú, žeby mali záujem riešiť niečo iné ako svoje vrecká a svojich voličov majú za sprosté hovná.

Matovič chce zvolať mimoriadnu schôdzu k tejto téme. PSko mu dodá podpisy.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

...aký občan túto Ficovu čvargu dokáže stále voliť? To nechápem tiež, zrejme časť ľudí inklinuje k zlobe, nenávisti, niektorí profitujú popri tej bagáži a nemálo je hlúpych.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

je to tak, kazdeho s kym som sa stretol co volil/voli fica tak ho nevoli preto ze bol dobry ekonom, dobry politik alebo manazer. volia ho preto lebo on jediny nas ochrani od vojny, od imigrantov, od woke kultury a hlavne od tych hnusnych progresivcov.
je to ta najklasickejsia taktika, vymysliet si nepriatela, postvat ludi proti a dookola opakovat ze on jediny ich dokaze ochranit.
vacsina tych jeho volicov uz ani poriadne nevie preco su vlastne progresivci zli ale na 100% vedia ze keby sa nahodou dostali k moci tak pride koniec sveta.

najsmutnejsie je sledovat kolko nenavisti je v ludoch. akykolvek clanok, prispevok ci video si clovek otvori tak sa ludia idu div nepretrhnut aby na tom nasli nieco zle a mohli napisat nepekny komentar.
nahodne video o kucharovi co pripravuje jedlo? v komentaroch iba "toto by som nejedol", "spravne sa to robi takto" alebo "spravil by som to 100x lepsie doma"... pochvalit? vecne sa opytat na nieco? nikdy.

vacsine ludi by prospelo zmyslat trochu pozitivnejsie. ak idem pisat komentar, tak sa zamyslim ci to co chcem napisat ma za ciel aj pridat nejaku hodnotu ci informaciu alebo chcem len tomu cloveku, aspon verbalne, ublizit pretoze som sa zle vyspal, sef ma nahneval alebo mam proste v sebe tolko nenavisti ze ju potrebujem posunut dalej.
no samozrejme velmi casto nenapisat nic ma ovela vacsiu hodnotu ako napisat nieco co iba ublizi.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

no a je to tu, narok na energopomoc nemame, ocividne sme 10% najbohatsich ludi na SLovensku, od teraz ak mi niekto bude obhajovat Fica zoci voci dostane rovno pecku, uz mi dochadzaju fakt nervy
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Uvedené z reportáže televíznych novín zo včera :
Jedna vec je, že na to spracovanie energopomoci mali viac ako 2 roky.
Druhá vec je, že kvôli sťažnostiam obyvateľstva tú energopomoc prerobia.
Takže budúci rok sa už ukáže, ako teda pomôžu s energopomocou, komu a kedy.
Tipujem, že v 2026 to zase domrvia a ešte viac vytočia rozumnejšiu časť obyvateľstva.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

s tým teplom si nie som istý. stále každé zvýšenie tepla sme pocítili na zvýšení zálohy na nájom. som zvedavý. hlavne v médiach to bolo odprezentované, že majú brutálny prepočet a všetko je nachystané. realita ako stále je iná. za mňa by nemala byť žiadna energopomoc. raz to príde do botu, že nebude dotácia a cená nás posadí na zadok.
Prílohy
Screenshot_20251208_173412_Chrome.jpg
Screenshot_20251210_084741_Chrome.jpg
Napísať odpoveď