Zdravé stravovanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Zdravé stravovanie

Príspevok od používateľa Dreamer »

baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

USA zmenili potravinovú pyramídu, resp ju otočili dole hlavou.

https://vedanadosah.cvtisr.sk/zdravie/j ... ladidlami/

Obrázok

Pre mňa ok, stravujem sa tak posledných pár rokov a je mi lepšie, aj čo sa týka trávenia a energie počas dňa.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Nejak nechápem dôležitosť ovocia a zeleniny v porovnaní s bielkovinami (mäso), mliečnymi výrobkami a zdravými tukmi. Nečítal som celé odôvodnenia čo sú na stránke realfood gov, možno niekto dokáže vysvetliť.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Niekde tvrdia, že aj starší ľudia majú konzumovať dostatok mäasa, dokonca slaninu, inde výrazne preferujú rastlinnú potravu - kto sa má v tom vyznať.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

fildinko napísal: 13 jan 2026, 9:53 Nejak nechápem dôležitosť ovocia a zeleniny v porovnaní s bielkovinami (mäso), mliečnymi výrobkami a zdravými tukmi. Nečítal som celé odôvodnenia čo sú na stránke realfood gov, možno niekto dokáže vysvetliť.
čo konkretne ti nesedí? Potom to mozme blizsie rozobrat.

starysomar
vela robí aj to, že sme geneticky navzajom rozdielny. To čo jednemu skvelo vyhovuje to druhy jest moze iba obcas, alebo vobec. Kazdy sme jedinečný a preto aj kazdemu moze vyhovovat trochu ina strava. Napr bežne ludia nevedia, ze mozu veelmi vyrazne menit poziadavky na jednotlive zlozky potravy od cloveka k cloveku. Napr pri vitaminoch. Kvoli rozdielnej schopnosti vstrebat a biologicky danu latku vyuzit.
Dvaja rovnako velky ludia mozu jest presne rovnaku stravu, mat rovnaky vydaj energie a jeden bude na tom prospievat a druhemu bude skor škodiť.
baldorex
Addict
Addict

fildinko napísal: 13 jan 2026, 9:53 Nejak nechápem dôležitosť ovocia a zeleniny v porovnaní s bielkovinami (mäso), mliečnymi výrobkami a zdravými tukmi. Nečítal som celé odôvodnenia čo sú na stránke realfood gov, možno niekto dokáže vysvetliť.
Tam nejde o to že by porovnávali uhorku so stejkom, ale o preferenciu pôvodných nespracovaných potravín vs UPF a zároveň koniec hanobenia nasýtených tukov.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

No presne to mi nesedí, že to vyzerá ako keby vyzdvihovali že steak = banán/uhorka.
gogo956
Redeemer
Redeemer

fildinko napísal: 13 jan 2026, 17:36 No presne to mi nesedí, že to vyzerá ako keby vyzdvihovali že steak = banán/uhorka.
tu je k tomu zaujimave video:

Ono celkovo k ovociu: mnohe druhy maju velmi vysoky obsah fruktozy. To v rozumnom mnozstve nie je vyslovene zlé, ale netreba to s ním ani preháňať. REsp vyberat si druhy ktore maju fruktozy menej. Lebo si treba uvedomit, ze z evolucneho hladiska dnesne vyšlachtene ovocie nema vela toho spolocneho s pôvodnym ovocim.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Hruška - „Superovocie“ zo slovenských záhrad znižuje obvod pásu a zlepšuje činnosť čriev. Stačí ho jesť pravidelne
Ovocie, ktoré pozná každý Slovák, vyniká vysokým obsahom vlákniny
Znižuje riziko cukrovky 2. typu a prirodzene podporuje chudnutie
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Odborník radí: Táto sladká kombinácia robí s črevami a pečeňou zázraky

Spojenie horkej čokolády a bobúľ vytvára pre črevný mikrobióm mimoriadne priaznivé podmienky.„Nedávna rozsiahla štúdia zistila, že ľudia, ktorí jedli viac potravín bohatých na flavonoidy ako sú bobule a horká čokoláda, mali na zobrazovacích vyšetreniach nižší obsah tuku v pečeni,“ píše gastroenterológ Joseph Salhab vo svojom príspevku.

„Keď sa konzumujú spolu, absorbuje sa viac polyfenolov a črevné baktérie ich premieňajú na protizápalové zlúčeniny, ktoré posilňujú črevnú bariéru a znižujú zápal. Ten vedie k stukovateniu pečene,“ pokračuje.

Kakao dodá flavanoly, bobule pridajú antokyány a rozpustnú vlákninu. Vláknina spomaľuje trávenie, stabilizuje glykémiu a slúži ako palivo pre prospešné baktérie. Polyfenoly z oboch zdrojov rozširujú spektrum látok, ktoré mikrobióm spracúva.

Výsledkom je vyššia produkcia krátkoreťazcových mastných kyselín, najmä butyrátu. Práve butyrát patrí medzi kľúčové molekuly, ktoré spevňujú črevnú bariéru a vysielajú protizápalové signály do pečene. Tento mechanizmus potvrdzujú aj intervenčné štúdie s kakaovými flavanolmi, ktoré preukázali zmeny v zložení črevnej mikrobioty a zníženie zápalových markerov.

Ak chceš z tejto kombinácie vyťažiť maximum, kvalita rozhoduje viac než množstvo. „Siahni po horkej čokoláde s obsahom kakaa aspoň 70 percent,“ píše gastroenterológ. Vyšší podiel kakaa znamená viac flavanolov a menej cukru. Vyhni sa čokoládam s dlhým zoznamom prísad.

Pri bobuliach máš niekoľko možností. „Čučoriedky vynikajú vysokou antioxidačnou kapacitou, maliny zase obsahom vlákniny,“ píše Salhab. Hrsť bobúľ a pár kociek kvalitnej horkej čokolády po jedle alebo ako súčasť raňajok úplne stačí na to, aby si podporil črevný mikrobióm a celkové zdravie svojho organizmu.
baldorex
Addict
Addict

Jogurt na raňajky je trochu hlúposť... probiotiká by sa mali jesť po jedle, ja si ako dezert robím kombo biely jogurt+horká čokoláda 85-99%+čučoriedky.
gogo956
Redeemer
Redeemer

realne v tom jogurte nie je tak vela prospesnych bakterii aby mali nejaky meratelny zdravotny efekt, bez ohladu na to kedy sa jogurt je. To neznamena ze jogurt nie je zdravý, len že netreba mat od toho prehnane ocakavania. Tiez ho zvyknem jest s horkou cokoladou a cucoriedkami. Je to zdrava a velmi chutna kombinacia. Ak by to niekto chcel viacej sladke a pritom bez dodatocnych kalorii, tak sa da dosladit stéviou.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Skodlivost spracovaneho masa nie je iba v tom, ze je to karcinogen, tu je dalsi vyskum, ktory potvrdzuje skodlivost aj pre pre srdce a cievy. Taktiez potvrdzuje aj skodlivost bieleho peciva, sladenych napojov a nadmerneho solenia.

Podstatna je rutina, v tomto smere je dolezite, ze rodicia casto davaju detom na desiatu prave biele pecivo so sunkou ci salamou a toto je prave problem, este ked deti odmietaju zeleninu, mozno si ju zo sendvica vyhodia a kupia si k tomu kolu.

Opat sa poukazuje na zdrave alternativy, ktorymi su nespracovane hydinove a rybie maso, zelenina, tofu, strukoviny, vajcia, celozrnne pecivo, olivovy olej, orechy.

Pozor na denné jedlo na tanieri. Potichu ničí srdcia
Mnoho ľudí si pritom myslí, že „rýchly“ obed je nevinná voľba – najmä keď ide o sendvič, alebo jeho slovenskú verziu, tzv. „lepeňák“, ktorú často dávame deťom do školy na desiatu. Práve tu sa však skrýva častá pasca: spracované lahôdkové mäso (šunka, saláma, rôzne „deli“ plátky) je kombináciou, ktorá sa z pohľadu ciev nehrá na drobné. Má vysoký obsah soli (sodíka), často aj nasýtených tukov a používa konzervačné látky. To všetko môže prispieť k vyššiemu tlaku, horšiemu lipidovému profilu a k zápalu v tele.

Výskum dlhodobo spája vyššiu spotrebu spracovaného mäsa s vyšším kardiovaskulárnym rizikom. Napríklad veľká britská analýza z Oxfordu ukázala, že ľudia, ktorí jedli viac červeného a spracovaného mäsa, mali vyššie riziko ischemickej choroby srdca. Nie je to o jednej „zakázanej“ porcii, ale o tom, či sa z nej stane rutina, píše portál Parade.

Prečo sú „lahôdkové“ plátky problém a čo urobí rozdiel?

Mechanizmus je v praxi celkom priamočiary:

- Sodík zvyšuje tlak a zadržiavanie vody, čo je pre cievy dlhodobý stres.
- Nasýtené tuky môžu zhoršovať LDL cholesterol, a tým podporovať tvorbu plakov.
- Ultraspracovanie znamená vyššie množstvo aditív a často aj nižší podiel „skutočného jedla“, čo zhoršuje celkovú kvalitu stravy.

Ak k sendviču pridáš biely rožok, minimum zeleniny a k tomu sladený nápoj, vznikne obed, ktorý síce zasýti, no cievam nepomôže. Naopak, pri častej konzumácii môže zvyšovať tlak, zhoršovať cholesterol a podporovať zápal – a to je presne kombinácia, ktorá v dlhšom horizonte zvyšuje riziko infarktu.

Dôležité je povedať aj druhú stranu: nie je cieľom vystrašiť ľudí z jedla. Výsledky sa dosahujú konzistentnými zmenami, nie dokonalosťou. Ako to výstižne formulujú kardiológovia v praxi: „Nejde o dokonalosť. Ide o frekvenciu.“

Zdravý sendvič:

- Bielkovina: pečené alebo grilované kuracie/morčacie mäso (ideálne domáce), tuniak/losos, vajce, tofu, strukoviny, hummus
- Pečivo: celozrnné (viac vlákniny, lepšia sýtosť)
- Zelenina: čo najviac (listová, paradajka, paprika, uhorka, klíčky)
- Tuky: olivový olej, avokádo, orechy/semená (v rozumnej porcii)
- Soľ: držať na uzde – chuť doplniť bylinkami, citrónom, horčicou v primeranom množstve
gogo956
Redeemer
Redeemer

mala poznamka: hummus ma podla spracovania od 4 do 7 gramov bielkovin na 100g.
To jednoznacne nie je dobrý zdoj ani výdatný zdroj bielkovin.

Autoeditácia príspevku po 18 hod 18 min 52 sek:
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dobre video, hlavne to podvadzanie s "no added sugar" a pod., to je podobne ako greenwashing pri obleceni - tak je to zrejme healthwashing.

Prave preto som chcel nejake oznacenie "zdravosti", ktore by vytvorila a kontrolovala EU, aj to zvazovali, ale zrejme prisli na to, ze vacsina balenych potravin by mali najnizsie hodnotenie, tak to nepreslo.

Ja som to tu pisal, potreboval by som kombinaciu:
- bez pridaneho cukru
- bez fruktozovo-glukozoveho sirupu
- bez nezdravych sladidiel ako aspartam a pod.

Kvoli alergii ja navyse potrebujem, aby to bolo vegan, alebo bez mlieka a vajec - a hlavne tato kombinacia sa uz hlada velmi tazko.

K tym ochutenym ceraliam, ja kupujem iba ciste neochutene (ovsene kase) [EDIT] ovsene vlocky, alebo celozrnny kuskus, cestoviny.

Vlastne teraz hladam tu celozrnnu ryzu, resp. hnedu, ale aby to bola ta zdravsia verzia, da sa to kupit v beznych obchodoch ako tesco alebo kaufland?
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

V Tescu maju tmavu ryzu, kupujem ju tam.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Dreamer napísal: 25 jan 2026, 15:16K tym ochutenym ceraliam, ja kupujem iba ciste neochutene ovsene kase, alebo celozrnny kuskus, cestoviny.

Vlastne teraz hladam tu celozrnnu ryzu, resp. hnedu, ale aby to bola ta zdravsia verzia, da sa to kupit v beznych obchodoch ako tesco alebo kaufland?
Ked uz mas zdravotne problemy tak preco si tu kasu nespravis sam? Vsak to je level pripravy ako hemendex.

Nemozes jest ani kvalitnu jasminovu alebo basmaty ryzu?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja nemam zasadne zdravotne problemy, iba pri niektorych potravinach som uz citil, ze mi nerobili dobre, zistil som to prave ked som ich obmedzil alebo nahradil zdravsimi.

Tu kasu si prave robim sam, ved som to napisal v tom citovanom prispevku.

Pri pecive, cestovinach a kuskuse som presiel na celozrnne a chutia mi viac ako biele, su aj zdravsie, takze nemam dovod sa vracat k bielym

Stale si doprajem aj menej zdrave veci, ciastocne aj preto, ze som nenasiel zdravsie alternativy, tiez kvoli alergii.

Ryzu riesim prave teraz a nevyznam sa v tom este. Nie je jasminova alebo basmati iba druh bielej ryze? Chcem nieco podobne ako celozrnne pecivo, nie iba "tmave", ale aby to malo normalnu cenu a mohol som si to kupovat pravidelne.

Nasiel som tuto celozrnnu ciernu, ale cena 16€ za kilo +15€ postovne:

Enjoy Gallo Venere: celozrnná čierna ryža z Talianska -

Samozrejme, mozem jest akukolvek bielu, ci jasminovu ryzu, nemam ziadne zdravotne problemy po nej.

Ja vsak nechcem cakat, kym problemy pridu, az mi to lekar zakaze, ked uz viem, ze urcite potraviny su nezdrave, zvysuju riziko rakoviny, infarktu, cukrovky, este ked mi ani nechybaju a najdem vhodne alternativy.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Kvalitne cestoviny a kuskus su zdrave. Celozrnne cestoviny su sprostost. Kukni ako vizera priemerny talian a jedia to na vagony.

Pisal si ze kupujes ovsenu kasu. To je uz polotovar. Preco nepouzivas klasicke ovsene vlocky?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

To byl omyl, napisal som "ovsene kase", ale myslel som "ovsene vlocky", z ktorych pripravujem ovsenu kasu, tieto:

Tesco Celozrnné ovsené vločky, jemné 500 g - Tesco Groceries
Tesco Celozrnné ovsené vločky, hrubé 500 g - Tesco Groceries

K cestovinam, celozrnne su kvalitnejsie, aj zlozenim, len v tomto vlakne najdes mozno desiatky roznych studii, ktore to dokazuju.

To ze Taliani jedia biele cestoviny nie je argument, oni jedia vela cerstvych potravin, maso, ryby, zeleninu, ovocie, su tam aj dalsie faktory.

Inak som nasiel celozrnnu hnedu ryzu, aj ked v nazve ani popise to nie je uvedene, iba na obrazku:

Tesco Ryža dlhozrnná pololúpaná 500 g - Tesco Groceries
Napísať odpoveď