prenajom bytu vs hypo
Re: prenajom bytu vs hypo
Mam cca 3000 eur nasetrenych ale to je nic. A ako pises ak hypo musel by som ho skombinovat zo spotrebnym uverom. Nechápem preco uz banky nedavaju 100% hypo na nehnuteľnosť aspon na prvu. Byvanie je predsa základna ludska potreba. Keby slo o 2-3 nehnuteľnosť tak nepoviem nic zeby nedali 100% tam je pochopiťelne. Do roku 2016 som sa docital ze bola možná aj 100% hypoteka. Len kto ma v dnešnej dobe len tak bez mihnutia oka dat 20k. To je kua velky balik penazi. A zivot neni len o šetrení to neni potom zivot ale prezivanie
Najvyssia zadlzenost je 8-nasobok rocneho cisteho prijmu. Ak si uviedol hruby prijem tak to vychadza u teba na cca 160k
Hypo sa uz nedavaju 100% lebo trh sa "poucil". Bolo to pre banky privelke riziko. Navyse to negativne plyvalo na ceny nehnutelnosti kedze po hypoteke bol vysoky dopyt.
Chapem ze pri dnesnych ustrelenych cenach je 20% vykesovat celkom problem. Ale osobne som proti aby to islo nad 90%.
BTW ja som bral hypo v 2013 asi 101-102%
A na ucte som mal nulu. Mal som stastie ze ako financne negramotny som dostal hypoteku.
Hypo sa uz nedavaju 100% lebo trh sa "poucil". Bolo to pre banky privelke riziko. Navyse to negativne plyvalo na ceny nehnutelnosti kedze po hypoteke bol vysoky dopyt.
Chapem ze pri dnesnych ustrelenych cenach je 20% vykesovat celkom problem. Ale osobne som proti aby to islo nad 90%.
BTW ja som bral hypo v 2013 asi 101-102%
Este doplnim goga. U nas su strasne ochranovani podnajomnici. Napr ak ti jednorodic s dietatom prestane platit tak nemas legalnu cestu ho z bytu vyhodit. A vseobecne je majitel bytu velmi slabo chraneny.biker610i napísal: 09 mar 2026, 10:05 A v com je ina u nas legislatíva ako v západných statoch EÚ kde je byvanie cely zivot v nájme oveľa beznejsie?
Ked som to počítal stale mi vychadza kombinácia hypo + uver , hypo cca 450 eur, splatka uveru cca 200 eur ak by to bol ten co sa da natiahnut na 20 rokov+ energie na 2i byt viac ako prenajom 2i bytu v Martine. A ja na zaklad na hypo 20% jednoducho nemámwladas napísal: 08 mar 2026, 11:41 A co bude ine ked sa zaviazes na 20+ rokov az o 1-3 roky? Stale rovnaky zavazok.
Lenze ono to v skutocnosti nie je nejaky brutalny zavazok. V pripade zmeny zivotnej situacie ho proste predas (so ziskom) a ides dalej. No big deal
Chapem. Skusenosti s kombinaciou spotrebneho uveru nemam. Tam je problem ze je drahsi a s vyrazne nizsou dlzkou splacania kvoli comu bude vysoka mesacna splatka.
Na rychlo som ale nasiel nieco pouzitelne.
Musis ratat aj s tym, ze napr za 10r stupne cena nehnutelnosti cca o 7%, mozno viac. Vdaka tomu si mozes spravit refinanc a vdaka vyssej ceny nehnutelnosti si navysit hypoteku. Vdaka tomu vyplatis (alebo ciastocne) drahy spotrebny uver.
Ale keby sa ti podarilo ziskat 90% financovanie hypo tak podla mna uplne v poho. Tych 10% cez spotrebny by boli drobne.
____
Skusim ale iny postup. Kedze byvas s mamou tak tipujem ze mas s nou dobry vztah. Mohol by si zalozit aj cast jej nehnutelnosti. Tym by si uz nepotreboval doplatenie 20%.
Musis ratat aj s tym, ze napr za 10r stupne cena nehnutelnosti cca o 7%, mozno viac. Vdaka tomu si mozes spravit refinanc a vdaka vyssej ceny nehnutelnosti si navysit hypoteku. Vdaka tomu vyplatis (alebo ciastocne) drahy spotrebny uver.
Ale keby sa ti podarilo ziskat 90% financovanie hypo tak podla mna uplne v poho. Tych 10% cez spotrebny by boli drobne.
____
Skusim ale iny postup. Kedze byvas s mamou tak tipujem ze mas s nou dobry vztah. Mohol by si zalozit aj cast jej nehnutelnosti. Tym by si uz nepotreboval doplatenie 20%.
Este mam dotaz odporucate ist do zariadeneho alebo holeho bytu? Pri holom byte ma zase odradza to ze by som sa musel nadrapovat s veľkým nabytkom ako gauc skrine a tak a zase dalsie stovky az tisicky eur ale zase najom byva lacnejši a u nas nedávno jeden developer postavil barak kde su iba 2i byty na prenájom a za dobru cenu a je kopec bytov este volnych len su prazdne
Osobne by som šiel do holobytu a všetko si kúpil sám postupne.
vdaka tu som este nasiel nejake zaujimave tabulky :wladas napísal: 13 mar 2026, 18:44 Chapem. Skusenosti s kombinaciou spotrebneho uveru nemam. Tam je problem ze je drahsi a s vyrazne nizsou dlzkou splacania kvoli comu bude vysoka mesacna splatka.
Screenshot 2026-03-13 183822.png
____
https://www.fingo.sk/blog/ako-dofinanco ... hodnejsie/
biker610i je to článok z 2021. Nejdem to celé čítať, ale myslím si že si treba dať pozor na takéto informácie hlavne z finančného sveta na ich aktuálnosť.
Myslim, ze toto bolo zavedene skor legislativne, nez ze by sa trh (banky) rozhodli, ze je to pre ne takto bezpecnejsie.wladas napísal: 09 mar 2026, 18:33 Hypo sa uz nedavaju 100% lebo trh sa "poucil". Bolo to pre banky privelke riziko. Navyse to negativne plyvalo na ceny nehnutelnosti kedze po hypoteke bol vysoky dopyt.
Ano tiez som cital ze v dnešnej dobe maju banky zakázané davat 100% hypo
Neviem ci je to zakazane, alebo len extremne nakladne, ale pokial viem, inicitiva nebola trhova a teda od bank, ale legislativna. Banka Ti koniec koncov tych 100% aj tak dava, kedze vacsina dofinancuje hypo spotrebakom.
Ano A ked je k hypo spotrebny alebo bezucelovy uver ktory ma splatnosť do 8 rokov tak mesačná splátka vratane hypo a energii vyrazne prevyšuje cenu mesačneho nájmu.
Pravdepodobne. Priatelka nedavno kupovala byt a nehrozi, ze ho prenajme za tie peniaze ktore ju to mesacne stoji. Do buducna sa to moze zmenit, ale kludne sa to moze aj zhorsit.
Ale situacia v SR je taka, ze som rad, ze mam nieco vlastne lebo tu by som asi na dochodku najom platit nechcem. Ale tiez som trochu "boomer" a paci sa mi predstava nieco malo este vlastnit aj ked trendy su ine. Cim ale vobec netvrdim, ze najom nemusi byt vyhodnejsi.
Ale situacia v SR je taka, ze som rad, ze mam nieco vlastne lebo tu by som asi na dochodku najom platit nechcem. Ale tiez som trochu "boomer" a paci sa mi predstava nieco malo este vlastnit aj ked trendy su ine. Cim ale vobec netvrdim, ze najom nemusi byt vyhodnejsi.
Johnnny - Ano, existuje scenar ze sa jej este viac predrazi hypo a to pokial sa zvysi urokova sadzba. Ale to aj tak len kratkodobo.
Totizto najmy budu neustale stupat, ci uz pomaly alebo rychlo. Zatial co splatka hypo bude stale rovnaka. Platit splatku za 15r napr 500€ bude porovnatelne ako keby dnes platila 355€ (inflacia). Co je citelny rozdiel.
Totizto najmy budu neustale stupat, ci uz pomaly alebo rychlo. Zatial co splatka hypo bude stale rovnaka. Platit splatku za 15r napr 500€ bude porovnatelne ako keby dnes platila 355€ (inflacia). Co je citelny rozdiel.
Jasne, to som myslel tym, ze do buducna sa to moze zmenit. Aktualne ma naklady proste vyssie nez to co za to dostane, ale s tym pocitala a je to investicia. Aj ked ono samozrejme nie je iste ani to, ze ceny nehnutelnosti a najmy budu neustale rast, aj ked by asi mali.
Sam uz by som dnes asi investicne nehnutelnosti nekupoval, pride mi, ze je s tym hodne srania a legislativa u nas sa chce priblizovat zapadu kde mam pocit, ze akonahle ten byt prenajmem, tak uz vlastne ani nie je moj.
Sam uz by som dnes asi investicne nehnutelnosti nekupoval, pride mi, ze je s tym hodne srania a legislativa u nas sa chce priblizovat zapadu kde mam pocit, ze akonahle ten byt prenajmem, tak uz vlastne ani nie je moj.
je problem ziskat 90% hypo v dnesnej dobe ? co som cital podmienky tak tie by som mal splnat (som sam nemam partnerku ani deti, mam 35 rokov, bola by to prva nehnutelnost, u firmy kde pracujem som zamestnany na TPP 10 rokov , plat cca 2500 eur vratane diet +-) ale kto vie aka je realitawladas napísal: 13 mar 2026, 18:44
Ja si myslim ze by si mohol mat narok na 90%. Dolezity je este pomer vsetkych splatok (uver+hypo) k platu. Neviem presne teraz hodnotu ale napriklad 50% je uz mierne rizikovych.
Dalej uverovy register vie tiez dost pomoct. Banky si vedia pozriet ze si mal v minulosti nejaky uver bez upomienky = dobra platobna disciplina.
Dalej uverovy register vie tiez dost pomoct. Banky si vedia pozriet ze si mal v minulosti nejaky uver bez upomienky = dobra platobna disciplina.
doteraz som nikdy nemal ziadny uver ani na auto kedze vzdy mam a som mal 20+ rocne auta za par stovak/ tisic eur ktore som vykesoval hned 
aj tak som dostal hypo 80% ,cize 20% sa financuje cez PSS
No hlavna podmienka je max 35r na tych 90%