starysomar napísal: 08 apr 2026, 15:55
"sledoval srdcový tep zo vzdialenosti 40 míľ" znie proste neuveriteľne.
samotna technologia skutocne existuje aj sa v medicine vyuziva. Ale skoro iste je zveličená vzdialenost "40míl".
Pravdepodobne to bolo tak, že v danej oblasti v nizkej vyske lietali drony ktore mali na sebe tie senzory.
Japonský recyklačný podnik zlepšil mieru získavania lítia z použitých batérií/elektroniky na 90 % (z menej ako 50 %) pomocou nových chemikálií a procesov, čím získal vysoko čistý lítiový prášok.
lebo o kvantovej magnetometrii som uz pocul (alebo podobnej technologii), ale v suvislosti hladania ponoriek, a je rozdiel 150 metrovy kus kovu a tlkot ludskeho srdca.
Pride mi to ako hlupost, aj ked som si precital clanok. Viem si predstavit termoviziu (infrakamery), ze ho zbadaju v noci a zime na vzdialenost jedneho ci dvoch km, mozno spickova vojenska technologia aj na 5km. Ale vzdialenkst 40 mil mi pride ako nerealna, ba az nevysvetlitelna. Pri zakriveni zeme a beznej vyske cloveka, tak je viditelnost cca 5km, dalej uz za horizont nevidi. Ak by technologiu pouzili z vrtulniku, tak viditelnost by bola, ale tam mi zase skacu ine faktory (teplota okolo vrtulnika, chvenie, prasnost, hluk).
Predpokladam vsak, ze piloti v takomto pripade disponuju technologiou na baze GPS/Glonass, ktore dokaze komunikovat cez satelit. Ak by sa aj bali zachytenia signalu, tak ten signal mohol vojak vyslat napriklad len 3x a to kazdych 8 hodin, aby vedeli identifikovat jeho pribliznu polohu a smer. A potom je predsalen jednoduchsie hladat dronom s termovizou vojaka, ak poznam jeho pribliznu polohu a smer. Ale to je len moj laicky nazor na toto cele.