EU posun casu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: EU posun casu

Príspevok od používateľa starysomar »

Keď ponocuješ (dobrovoľne) rozhoduješ sám. A neponocuješ (zrejme) deň po dni.
čo si "myslí kremík":

"Najčastejšie účinky:

😴 Menej spánku – najmä prvé dni po zmene, pretože vstávame o hodinu skôr podľa biologického času.
🥱 Únava a ospalosť cez deň, horšia koncentrácia a pomalšie reakcie.
❤️ Dočasné zvýšenie záťaže na srdcovo-cievny systém – v štúdiách sa po jarnej zmene pozoruje mierny nárast niektorých kardiovaskulárnych príhod.
🚗 Viac dopravných nehôd – najmä v prvých dňoch, pravdepodobne v súvislosti s nedostatkom spánku.
😕 Zhoršenie nálady a podráždenosť u citlivejších ľudí.
🍽️ Rozladenie režimu jedla a trávenia, pretože aj metabolizmus je viazaný na biologické hodiny.
Prečo je letný čas horší než zimný?

Pri prechode na letný čas stratíme jednu hodinu spánku. Napríklad ak bežne zaspávate o 23:00 a vstávate o 7:00, po zmene je to biologicky približne ako zaspávať o 22:00 a vstávať o 6:00 – organizmus však ešte niekoľko dní až týždňov funguje podľa pôvodného rytmu.

U väčšiny ľudí sa stav upraví v priebehu niekoľkých dní, u niektorých však môže adaptácia trvať 1–2 týždne.

Zaujímavé je, že starší ľudia bývajú na posun času citlivejší, pretože ich spánkový rytmus sa často prispôsobuje pomalšie."

Tvoj názor na to nič nezmení a ja ho nenazývam debilným, pane...
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Zakázal by som kopírovať sem odpovede z GPT a podobných toolov, to je čistý a nič nehovoriaci slop, a úplne sa to vylučuje s pointou diskusného fóra.

Môj názor na posun (asi som to sem už aj dávnejšie písal): Nepopieram že na niekoho môže mať posun času nejaký vplyv (myslím že väčšina len preháňa), každopádne ak by mal zostať jeden čas, tak určite letný a kto tvrdí opak, je úplne z cesty, ako tu bolo povedané. S logikou "tak to bolo predtým, takže to bolo dobre" sa mi otvára nožík. UTC +1 pásmo, v ktorom sme my, siaha až za portugalsko a my sme na úplne východnej hrane tohto pásma. ZImný čas v tomto pásme je rozumný možno od francúzska ďalej, ale určite nie u nás. Pred treťou ráno svetlo v lete a o hodinu kratšie dni, fakt "super".
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

starysomar napísal: 19 aug 2026, 18:49 Keď ponocuješ (dobrovoľne) rozhoduješ sám. A neponocuješ (zrejme) deň po dni.
čo si "myslí kremík":
Su to nezmysly. Pri posune casu tiez neponocujes den po dni, a pri posune casu tiez ponocujes dobrovolne. Nikomu nic nebrani lahnut si o hodinu skor. To su argumenty z materskej skoly.
A k nejakym umelo vygenerovanym, nic nehovoria cim floskulam sa nema zmysel vyjadrovat. Ma to zaklad iba v nejakom nazore, nie vo faktoch.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Poslednú "zmenu" času som si ani nevšimol, vďaka tomu že všetky "hodinky" sa synchronizujú automaticky, ráno som sa zobudil na budík ako vždy.

V minulosti som to určite pociťoval viac, teraz si uvedomujem že to mohlo byť spôsobené aj tým, že trebalo ručne prehodiť časy na všetkom v domácnosti (trúba, mikrovlnka, nástenné hodiny, budík na nočnom stolíku, auto atď) a to posilnilo vnímanie zmeny. Teraz som len išiel spať a ráno vstal ako každý iný deň.

Ak by mal ostať len jeden čas, tak som za ponechanie toho letného.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

baldorex napísal: 20 aug 2026, 11:57 Poslednú "zmenu" času som si ani nevšimol, vďaka tomu že všetky "hodinky" sa synchronizujú automaticky, ráno som sa zobudil na budík ako vždy.
Rovnako ani som netusil, ze bola.
Tiez mi to pride zcestne, ved je to rovnake ako ist spat neskor, alebo jet-lag, ktory ludia bezne zazivaju pri ceste na dovlenku.
Napísať odpoveď