Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Príspevok od používateľa Dreamer »

- Priority su individualne, ale to model 3-1-3-7 len podporuje, umoznuje aj skratene uvazky, aj nadcasy, dnes je mozne mat 7 dni suvisleho volna iba vramci dovolenky, naopak nadcasy su limitovane iba na vikend, pri modeli 3-1-3-7 by sa dalo pracovat aj 2x viac, ak by niekto chcel, resp. ak by so umoznil zakon a hlavne ktorykolvek den v tyzdni.
- Sluzobne auta - prave tie pri 5 aj 4-dnovom tyzdni su nevyuzite az 4-6 dni za 2 tyzdne, pri modeli 3-1-3-7 by to boli iba 2 dni a mohli by sa zdielat medzi 2 timami.

Mozno z opacnej strany, ak 7 dni suvisleho volna nie je taka vyhoda, tak potom zrusme dovolenky, ludia viac zarobia, firmy viac zarobia, usetria, mozme aj prinutit ludi, aby si vsetky PN-ky museli odrobit ako nadcasy. Pacilo by sa toto ludom?

V kontexte AI / IT a mladych ludi, ktori si teraz vyberaju skoly, povolanie, kto su bude dobrovolne vyberat profesie, kde je 5-dnovy pracovny tyzden, alebo 3-zmeny, nocne, ked si mozu zvolit IT a pribuzne profesie, kde mozu mat 4-dnovy pracovny tyzden? - Uz dnes je to problem, ktory riesia dovozom lacnej pracovnej sily zo zahranicia, dotaciami od statu, naborovymi prispevkami, napr. tisicky eur pri vodicoch, ale je to neudrzatelne.

Dalsi kontext AI / IT - cast prace uz dnes nahradza AI, v buducnosti sa to bude prehlbovat, kde budu pracovat ludia z IT? To vsetko riesti model 3-1-3-7 a je flexibilny v tom, ze ked sa potreba ludskej prace znizi, tak model zostane, iba sa skrati pocet hodin za den.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

lukas9206 napísal: 02 sep 2026, 10:34 To ale budú chcieť vždy, aj keď im zvýšiš plat. Tí ľudia tu majú v čistom aj cez 3000€ a to si myslím že už je slušné.
ale ved to je uplna hlupost. bezny clovek chce zarabat len tolko aby mohol spokojne zit, mal kde byvat, mal co jest, vedel sa postarat o rodinu a ked nieco ostane tak si uzit trochu luxusu, dovolenku ci vacsiu telku. vacsina ludi by od isteho platu radsej ukrajovala z pracovneho casu ako chcela viac penazi.
to len influenceri a politici sa nas snazia presvedcit ze penazi neni nikdy dost, ze potrebujes sa stat viralnym alebo zbohatnut na kryptomenach aby si mal strasne vela penazi a ked budes mat strasne vela penazi tak ti to umozni ziskat viac penazi a potom konecne sa dostanes do "smotanky" do elitnej skupiny ludi ktori maju este viac a viac a viac penazi a konecne mozes s nimi hrat sutaz "kto ma viac penazi" donekonecna...
ludia ktori sa nechali zblbnut kapitalizmom a konzumom, jediny ich ciel zivota je "mat viac peniazi"...

takze takto mozno zije vacsina verejne aktivnych ludi a tym ukazuje aj ostatnym ze sa tak zit mat ale bezny clovek ta predsa nezije. kolko z vasich rodinnych pribuznych su zbohatlici, uspesni podnikatelia ci influenceri? a naopak kolko z nich skoncilo ucnovku alebo vystudovalo vysoku skolu, potom si naslo pracu a ostalo v nej az do konca zivota?
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Píšeš blbosti. Všetci sú úplne bežní ľudia, žiadni influenceri ani politici, akurát musia dokazovať drahým oblečením a autami, že sú niečo viac. Takým nebude nikdy stačiť.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

skôr to závisi od povahy konkretneho cloveka. Sú ludia ktorí sú prirodzene suťaživí. Chcú byť stále uspešnejší ako druhí, chcú mať stále viacej peňazí, majetku, väčšiu karieru.. Potom je taký priemer: do určitého bodu ide za peniazmi ale neskôr už sa venuju hlavne rodine, či svojmu volnemu času a relaxu. A potom je tretia skupina, ktorí ziju v podstate z odna na den, chcu mat hlavne ten relax, o peniaze a majetky sa zaujimaju len málo. Niekedy to ide do takeho extremu ze sa znacnej casti majetku dobrovolne v prospech inych ludi zbavuju, pretoze im ten majetok neprinasa ziadne extra potesenie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

presne tak, je to taka gaussova krivka a "taki ktorym nebude nikdy stacit" su len mensina na jednom extreme.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

aacid napísal: 02 sep 2026, 22:08ale ved to je uplna hlupost. bezny clovek chce zarabat len tolko aby mohol spokojne zit, mal kde byvat, mal co jest, vedel sa postarat o rodinu a ked nieco ostane tak si uzit trochu luxusu, dovolenku ci vacsiu telku. vacsina ludi by od isteho platu radsej ukrajovala z pracovneho casu ako chcela viac penazi.
Tiez by som to rad takto videl, pretoze to dava zmysel, kedze cas ma vyssiu hodnotu ako peniaze a vlastne peniaze od urcitej sumy uz prakticky nemaju hodnotu.

Uvadzal som priklad, ze aku maju hodnotu peniaze draheho bytu, v ktorom clovek nie je, alebo vo forme draheho auta, ktore stoji na parkovisku, alebo vo forme bankoviek, ktore su v trezore, ked je clovek v praci? Odpovedal by som, ze 0,0000.

Lenze realita je ina, ved aj protesty a strajky, skoro vsetky su za zvysovanie platov, ktore nasledne zvysi aj ceny produktov a sluzieb, iba vynimocne az vobec nie je vidiet protesty za skratenie pracovneho casu.

Okrem tych spominanych skupin ludi, je podla mna jedna velka skupina ludi, ktora bez ohladu na prijem spotrebuje vsetky peniaze z vyplaty, maju na drahe oblecenie, tak si kupuju drahe, vsetko.

Ak by bola pravda to, co si napisal, tak by si ludia s nadpriemernymi platmi kupovali nevyhnutne veci a do "dochodku" by mohli ist mozno v 40-ke, napr. ak niekto zaraba 3000, priemerna mzda je tak 1500, tak za 20 rokov si nasetri na dalsich 20 a potom uz ma dochodok. Samozrejme by to chcelo aj nejake investovanie. No kto takto zije, asi nikto.

Aj preto som vlastne zalozil temu Žijeme v simulácii?, pretoze mi to nedava zmysel, ze ludia si neuvedomuju hodnotu penazi a hodnotu casu, spravaju sa pre mna ako NPC.

Z rovnakeho dovodu som zalozil aj temu Pracovny/volny tyzden (3-1-3-7), 7 dni volna v kuse kazde 2 tyzdne, kde by ludia pracovali iba polovicu vsetkych dni, spolu to je 25 rokov volna v tyzdnovych blokoch, ked nepocitam volne nedele, ak budu teda ludia pracovat 50 rokov, co budu. Dnesny pracovny tyzden, robit takmer kazdy den, to by nedava zmysel.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

som si precital co si napisal a mam pocit ze v zasade suhlasime. ved ja nepisem ze vsetci su taki, ludia su rozni a urcite existuje skupina ludi ktora chce vsetko a kupuje vsetko a kvoli tomu sa otroci. ale rovnako existuje skupina ktora to nechce, sam si to napisal v predchadzajucom prispevku.

myslim ale ze je velky rozdiel medzi tym ake tie skupiny skutocne su a ako su tie skupiny vnimane. pretoze sme kazdy den masirovany reklamami kde vidime len chudych, krasnych a bohatych ludi ako si uzivaju hento a tamto. vacsina hollywoodskej produkcie je v dnesnej dobe aj tak uz len marketing, vid najnovsi spiderman kde znacky ako samsung a bmw a teda ich marketingove oddelia priamo spolupracovali na scenari.

a urcite verim ze tato konzumna skupina stale rastie a rastie a mozno v istom momente bude aj majoritna ale to je prave ten problem nie? nemozme sa hrat na to ze ak to robi vacsina sveta tak je to vlastne ok a robme to aj my. je to realny problem a treba ho popisat a rozpravat o nom.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

aacid napísal: 04 sep 2026, 10:46nemozme sa hrat na to ze ak to robi vacsina sveta tak je to vlastne ok a robme to aj my. je to realny problem a treba ho popisat a rozpravat o nom.
Ved preto o tom pisem, vela tem, ktore som zalozil, spolu suvisia a navrhujem aj riesenia, ale nejak to kazdy odmieta pochopit, hlavne tie suvislosti, ako vsetky tie temy do seba zapadaju, preto pracovny/volny tyzden, model 3-1-3-7, to je vlastne taky zaver, vdaka comu by slo riesit mnohe tie problemy.

Mozno by sme mohli viaceri jednak pomenovat tie problemy a tiez navrhnut vlastne riesenia, mozno by sme sa niekam dostali, samozrejme v prislusnych temach, tu sme uz mierne OT, aj ked AI to tiez ovplyvnuje a bude stale viac.

Nie iba kritizovat nazory a navrhy inych, ako to tu mnohi robia - ak nesuhlasite, dajte vlastne riesenie.
Napísať odpoveď