Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Príspevok od používateľa harrison314 »

aacid napísal: 15 sep 2026, 10:36 no ale neexistuje ku kazdej sci-fi knihe o tom ako nas AI vyhubi aj sci-fi kniha kde s AI spolupracujeme a fungujeme?
Nie je scifi ako scifi. Aj v spominanej knihe Accelerando AI spolupracuje a funguje, len proste prerastla ludstvo.
Ja hovorim hlavne o hard scifi, kde sa dane diela daju casto povazovat za myslienkove experimenty v podobe beletrie, proste autor si da otazku, co by sa stalo, keby vynajdeme XYZ. A je plno scifi, kde nie je agresivita, alebo podstatou knihy nie je boj.

Jasne nebude to realita, ale dava mi to podnety na premyslanie.

Moj postoj tomu, ci nas AI znici je, ze "ako to mam sakra vediet?" tak trochu to prirovanavam ku jadrovej enrgii, dokaze uzasne veci, ale dokaze nas aj znicit. Ale tiez to prirovnavam ku socialnym sietam, lebo AI je v rukach tych istych ludi, a to ma desi, otvorene modely su zas z totalitnej krajiny co nas chce asimilovat.

Na druhej strane uz teraz je AI uplne ina ako sme cakali, kazdy si vybavi tu scenu z Ja robot, kde sa policajt pyta robota, ci dokaze zlozit synfoniu, dnes je na smiech. Prave som docital knihu o fyzike a jej presahu, kde sa jedna kapitola venovala aj etike AI, tie otazky su uz dnes uplne mimo a to je kniha z roku cca. 2021. (Ale zas Slepozrakost - Peter Watts predpovedal ChatGpt aj to ako funguje a aj to ako hovori v roku 2006.)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

väčším rizikom ako Ai bude pre ľudstvo skutočnosť, že dnes už nie je prilis zlozite vytvoriť inžinierske patogény.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

open weight modely nie su len z ciny.

uvidime, ja sa nastupu AI nebojim, nemyslim si ze by mohla byt horsia nez ludia. ale ano, bojim sa ze ju budu kontrolovat nespravni ludia... preto treba bojovat za otvorenost, radsej pouzivat horsie modely ktore su otvorene ako tie SOTA kontrolovane nadnarodnymi korporaciami.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

aacid napísal: 14 sep 2026, 11:18presne ako si napisal, my sa na to pozerame zo svojho uhlu pohladu, ako extremne agresivny zivocisny druh si nevieme predstavit ze pokial by prislo nieco inteligentnejsie tak by chcelo cokolvek ine ako nas vsetkych vyzabijat...
To je zaujimave, moznosti existuju, aj ked ja som to myslel skor tak, ze ked sa ludstvo nepouci, no nic tomu nenaznacuje, mne pride, akoby sa vacsina ludstva chovala ako NPC.
aacid napísal: 14 sep 2026, 11:18ja by som chcel AI vo vlade, aby navrhovala a schvalovala zakony (trebars nech je tam vzdy nejaky clovek co to musi finalne podpisat) a zbavila nas nadvlady sociopatov ktori sa obohacuju na ukor ostatnych.
nech nam zakaze spalovacie motory, nie len v automobiloch ale aj v lodiach a kamionoch, ano, budeme plakat ze si uz nekupime kryt na telefon za 30 centov z aliexpresu ale nejak to prezijeme.
nech nam nariadi maximalne jedno dieta na par, nech nam nariadi jest chrobaky miesto krav a prasiat ktore vytvaraju sklennikove plyny...
Problem je, ze by to ludstvo muselo akceptovat. Tieto veci uz navrhuju vedci, ale napriek tomu sa nepresadzuju, alebo len s obrovskymi kompromismi.

Vsetko by sa dalo vyriesit aj bez AI, resp. s pomocou AI, dokonca aj bez zakazov, mnou navrhovane premiove priplatky v inej teme, mohli by to byt aj premiove dane, priklady, kde by sa mohli zaviest, vo vhodnej vyske, aby znizili spotrebu:
- auta, kamiony, lode, lietadla so spalovacimi motormi
- hovadzie, bravcove maso
- donaska potravin do 1 hodiny
- dorucenie tovaru v rovnaky den, do 1 dna
- predlzenie zarucnej doby z 2 na 5, 10 rokov a viac

Vsetko to uz v istej forme funguje, iba to nastavit efektivnejsie, aby zohladnilo skodlivost pre zivotne prostredie.

Teraz su veci, ktore devastuju zivotne prostredie enormne a mnohonasobne viac ako ine, prakticky rovnako lacne a dostupne.

Vyhodit elektroniku za 1000€ a kupit novu je vyhodnejsie, ako vymenit suciastku za par centov, to je chore.

Stale to ale musia schvalit vlady - a ked vacsina ludi to bude odmietat, ziadna vlada to neschvali.

Otazka teda je, ako to presadit, kedze vieme, co mame robit, mame na to technologie, zdroje.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Dreamer napísal: 15 sep 2026, 19:54 To je zaujimave, moznosti existuju, aj ked ja som to myslel skor tak, ze ked sa ludstvo nepouci, no nic tomu nenaznacuje, mne pride, akoby sa vacsina ludstva chovala ako NPC.
to ze sa ludia chovaju ako NPC je podla mna ok, lebo tak to proste je. to len par poslednych desatroci/storoci mame pocit ze vsetci sme hrdinovia, hlavne postavy v pribehu a ze si zasluzime "vyhrat"... pritom vacsina populacie vacsinu existencie ludskeho druhu su fakt NPC, ja som NPC a ty si NPC. rano sa zobudime, umyjeme, naranajkujeme, odvezieme deti do skoly, seba do prace, tam trcime minimalne 8 hodin, potom deti zo skoly, domov uvarit veceru, poupratovat, ulozit deti do postele, dat si hodinku doomscrollovania a spat.
clovek v stredoveku robil presne to iste akurat mal vacsi klud, pretoze sice stale robili len svoju NPC rutinu ale aspon neboli neustale stresovani cinkanim telefonu vo vrecku, neustalym prisunom informacii, sef ked ta chces dodrbat tak k tebe musel fyzicky prist, nestacilo mu napisat nahnevany mail.

literatura, divadlo, rozhlas, telka, netflix aj tiktok nas neustale ucia to iste, dookola ten isty pribeh o beznom cloveku ktory sa vyrhol zo stereotypu zivota a rozhodol sa nieco dokazat... stat sa hrdinom ktory zabije draka, zachrani svet pred mimozemstanmi alebo si zalozi vlastnu firmu a stane sa z neho milionar... to su vsetko rozpravky, keby sme boli vsetci hlavne postavy tak kto by staval domy? strihal nam vlasy? predaval v potravinach jedlo alebo vynasal smeti?
Dreamer napísal: 15 sep 2026, 19:54Otazka teda je, ako to presadit, kedze vieme, co mame robit, mame na to technologie, zdroje.
no riesenie je jednoduche, treba tych vedcov zacat pocuvat miesto toho aby sme pocuvali populistickych politikov. ale to dosiahnes iba vzdelavanim a kedze vzdelavanie uz teraz kontroluju prave ti populisticki politici tak je to tazke. co mozme spravit jednotlivci ako ty alebo ja je to vzdelanie sirit. vychovat vlastne deti aby z nich neboli ovce co uveria vsetkemu co im facebook ukaze, rozpravat svojej rodine a svojim kamaratom aka je realita zivota. to uplne staci aby nebol clovek NPC, otvorenu hlavu a srdce na spravnom mieste. a je uplne jedno ci si robotnik spinavy od malty alebo influencer cely obleceny v dizajnovom obleceni.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

aacid napísal: 16 sep 2026, 9:13to ze sa ludia chovaju ako NPC je podla mna ok, lebo tak to proste je.
Mozno nedorozumenie, myslel som, ze NPC ako v simulacii, nie skutocni ludia, ak by sme zili v simulacii, ze niektori su skutocni, mozno napojeni cez matrix a niektori iba NPC - program, nezive entity. Smeruje to uz do inej temy "Zijeme v simulacii?".
aacid napísal: 16 sep 2026, 9:13ty si NPC
Ja nie som NPC, burim sa proti systemu, kladiem si otazky, nezijem cely zivot uplne tak ako si to opisal, aj ked ciastocne ano, ale nie som s tym zmiereny a aj preto som zalozil vsetky tie temy, nie iba tu.
aacid napísal: 16 sep 2026, 9:13no riesenie je jednoduche, treba tych vedcov zacat pocuvat miesto toho aby sme pocuvali populistickych politikov.
Lenze ako donutis vacsinu, aby to robili? To jednoduche nie je.
aacid napísal: 16 sep 2026, 9:13co mozme spravit jednotlivci ako ty alebo ja je to vzdelanie sirit.
Ja to robim, urcite aj mnohi ini, ale mam pocit, ze je to mensina, ze to nestaci, chce to robit nieco viac, ale co?
aacid napísal: 16 sep 2026, 9:13vychovat vlastne deti aby z nich neboli ovce co uveria vsetkemu co im facebook ukaze, rozpravat svojej rodine a svojim kamaratom aka je realita zivota.
Ano, ale opat, ak to bude robit mensina, stacit to nebude, prave ta mensina ma casto aj menej deti, alebo opusti Slovensko a zostava tu opat ta opacna vacsina, ktora veri konspiraciam, dezinformaciam, voli populistov, co s tym?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

"Ja nie som NPC", tomu sa hovori Main character syndrome :D (ako vies ci nie si NPC naprogramovane aby si bol proti systemu a filozofoval??)

co s tym, co s tym... to je jednoduche, nic. ty (ja, ktokolvek) ako jednotlivec nedokazes zmenit cely svet, prave preto ze nie si hlavna postava pribehu ktora vsetko zachrani a vyriesi.
nedokazes ovplivnit cely svet ani zmenit myslenie kazdemu jednemu cloveku. to proste nejde.

ked tu mame tu paralelu k videohram, vacsina ludi si mysli ze prave hra singleplayerovku ked oni su hlavna postava a vsetci ostatni su NPC ktorych uloha je supportovat hlavnu postavu. mas jasne dane urovne a vzdy musis najprv dokoncit jednu aby si mohol ist do dalsej (jasle -> skolka -> zakladna -> stredna -> vysoka -> praca -> lepsia pozicia) a samozrejme tvojou ulohou je dosiahnut co najvyssie skore (peniaze).

za mna je ale zivot online sandbox survival. vsetci sme v jednom svete, vsetci sme rovnaki hraci a ziadny ciel ani podmienky vyhry neexistuju. zmysel zivota/hry si musis vymysliet sam.
Napísať odpoveď