Nebudem uz komentovat kazdy jeden citat, nemam na to cas ani nervy a hlavne by som sa len opakoval.
mLuks napísal: 17 sep 2026, 21:38Máš ešte nejaký rest na ktorý si nereagoval na tejto strane
Nemam ziadne resty, odpovedam na co chcem, nema zmysel stale opakovat to iste, nemam na to ani cas, ale odpoviem tvojimi komentarmi, na ktore nebudem odpovedat, len pre ilustraciu, ze takato diskusia s tebou nema zmysel.
mLuks napísal: 17 sep 2026, 21:38Pozri sa do romskych osád koľko volného času tam majú aj slobosu majú. Nech sa páči.
mLuks napísal: 17 sep 2026, 21:38Toto je už infantilné.
soferovanie - nesoferuj, choď všade pešo
nakupy, varenie - nnenakupuj(nepestuj), nevar, budeš mať viac volného času ale zomrieš od hladu.
pranie, žehlenie - neper, nežehli - po použítí oblečenie vyhoď a choď si kupiť nové,budeš mať viac volného času, to ale budeš podporovať FF a plytvanie - máš na výber.
starostlivosť o deti - tak si nerob deti nebudeš musieť na nich míňať čas - že ľudstvo vymrie? nevadí, hlavne že sme mali viac voľného času.
Teraz odpoviem na niektore komentare, na ktore sa da odpovedat.
javatar napísal: 18 sep 2026, 13:43Lebo je po nom dopyt (ci uz pokriveny alebo nie)
Takze priznavas, ze je dopyt po skracovani pracovneho casu. Rovnako je velky dopyt po flexibilnom pracovnom case. Lenze (aj ked toto som uz pisal), ked budu mat niektore profesie kratsi a flexibilnejsi pracovny cas, tak o ostatne profesie bude nizsi zaujem a casom ich nebude mat kto robit, prave preto by malo byt skratenie aplikovane na co najviac profesii, slo by to, ako - to som uz pisal velakrat.
Citas vobec? Moj model uvazuje o viacerich modeloch NARAZ!
Mozno som ten model nepochopil, je tu toho vela, bolo by teda viac zmien? Fungovalo by to aj cez vikendy? Mozes ro nejak strucne vysvetlit, aj ked by sa to malo skutocne riesit v inej teme, lebo tato je zahltena.
Eh? Jasne pisem, ze dovolenky su asi 8% pracovneho casu, ty rusis 25% pracovneho casu a chces to kompenzovat dovolenkami ktore tvoria 8% pracovneho casu.
Nie, opakujem, nie! Ja som porovnaval svoj model 3-1-3-7 - 30 hodin tyzdene s modelom 4-3-4-3 (pondelok-stvrtok) - 32 hodin.
Pri porovnani s tvojim modelom 36 hodin to celkom nesedi, to je pravda, ale podla mna je aj 30-32 hodin vela.
A ten model funguje preto, pretoze pre dane odvetvia 40 hodinovy pracovny tyzden nefunguje. Rovnako ako napasovavat na 40 hodinove prace model dlheho a kratkeho tyzdna by bola blbost, napasovanie 3-1-3-7 na 40 hodinovy tyzden je blbost.
Preco sa ale ludia maju prisposobovat praci, predsa my rozhodujeme, pracu by sme mohli prisposobit sebe.
Vzdy budeme otrokmi pre zakony fyziky a este dlho budeme pre zakony biologie.
Vzhladom na zdroje a technologie, ktore mame, by sme nemuseli byt.
Ohladom ekonomiky - ano, momentalne tendencie vedu k castejsiemu zneuzivaniu ludi.
Ved ludia musia robit nadcasy alebo mat dve prace, len aby sa mali rovnako ako predtym, k tomuto nadviazem aj odpovedou na aacid.
Co si myslim, ze by mohlo pomoct:
1. Viac kooperacnych podnikov, kde zamestnanci vlastnia (aspon malym podielom) podnik a dostavaju dividendy zo zisku
2. Stazenie podmienok kedy sa mozu stat firmy akciovymi spolocnostami
3. Demokratizacia spolocnosti na vzor Svajciarskeho modelu (ludia mozu rusit zakony prostrednictvom lahkych referendier)
4. Znarodenie/vykup 49% podnikov kritickych pre infrastrukturu, napr. elektrarne.
Toto je asi tiez na samostnatnu diskusiu, tato tema je uz velmi zahltena.
Planovanie a psychologicke zastaravanie su mimo tejto temy, jednoznacne su to problemy ktore si zasluzia pozornost ale nie v tejto teme.
Dakujem, ze to priznavas, suhlasim, ze by sme o nich mali diskutovat v inej teme, hlavne ked taka tema existuje, ale tieto temy spolu absolutne suvisia, lebo prave to znemoznuje skratenie pracovneho casu a robi s ludi otrokov.
aacid napísal: 18 sep 2026, 10:15minimalna mzda by mala byt taka aby kazdy clovek mal zabezpecene byvanie a stravu.
Absolutne suhlasim, to je hlavny dovod, preco si myslim, ze minimalne cast ludi su otroci, napr. z toho clanku, v USA musi mat vela ludi 2 prace, len aby sa mali rovnako ako predtym, lenze ako to dosiahnut? Vzdy, ked sa zvysi minimalna mzda, zvysia sa aj ceny najmov a potravin.
Mnohi tu budu tvrdit, ze taky navrh je komunizmus a pod., ale to by malo byt zakladne ludske pravo, aby mohol mat clovek dostojne byvanie, kurenie, stravu, kedze to tak nie je, sme potom slobodni, alebo sme otroci?
aacid napísal: 18 sep 2026, 10:15takze kludne nech tu mame milionarov a bohacov a influencerov ale tak ich aspon poriadne zdanme nech ti ostatni maju aspon nejaku garantovanu zivotnu uroven.
Presne toto som navrhoval ja, nie som za znarodnovanie, ani za limitovanie vysky platov, zakazy, prikazy, ale nie je normalne, aby 1% najbohatsich vlastnilo 50% vsetkeho bohatstva, ci uz sa o svoje zisky pricinili viac alebo menej, tak sami by to nedokazali, ziskali to aj vdaka svojim zamestnancom, ktorym casto davaju iba beznu, priemernu, ci aj minimalnu mzdu, vdaka praci ludi v minulosti, vdaka ktorej mame elektrinu, auta, pocitace, internet, bez ktorych by to nedokazali, vdaka zakaznikom/klientom a tiez vdaka zdrojom, ktore si nemoze privlastnit par jednotlivcov.
Predsa ten milionar by si aj s vyssimi danami mohol stale zit v luxuse, ale pre bezneho cloveka moze byt maly rozdiel v plate to, ci dokaze prezit, alebo bude zit ako otrok, robit nadcasy, mat druhu pracu a napriek tomu si nebude moct dovolit ani kvalitne a zdrave jedlo, ci zakurit v zime.
Navyse, prave bohati ludia (nie nutne milionari) dokazu optimalizovat dane tak, ze ich takmer neplatia, alebo si este vybavia dotacie a roznymi trikmi mozu byt este v pluse, alebo si minimalne odpisu drahe limuziny z dani.