Konšpirácie naše každodenné
Re: Konšpirácie naše každodenné
tak predsa pre peniaze cokolvek. a algoritmus neriesi, on len zobrazuje co si mysli ze chces vidiet. teraz cez leto som sa okaslal ked zomrela dolly parton a tim curry tak mi dalsi den hned rano vyskocilo ze zase niekto dalsi zomrel a az ked som to preposlal kamaratom tak som zistil ze to je 7 mesiacov stara sprava...
to je ale to co pisem inde, ze socialne siete su zlo a stale cim dalej tym viac je dolezite kto je autorom tej spravy. niektore socialne siete ti umoznia zobrazovat len videa ludi ktorych followujes, to je celkom cesta, lebo vacsina sprostosti ide z random uctov. tak ako na ulici neuverim automaticky vsetkemu co bude kricat zdrogovany bezdomovec tak ani na internete nemozem verit neznamym kontam ktorych je tam ale podstatne viac nez bezdakov na ulici.
to je ale to co pisem inde, ze socialne siete su zlo a stale cim dalej tym viac je dolezite kto je autorom tej spravy. niektore socialne siete ti umoznia zobrazovat len videa ludi ktorych followujes, to je celkom cesta, lebo vacsina sprostosti ide z random uctov. tak ako na ulici neuverim automaticky vsetkemu co bude kricat zdrogovany bezdomovec tak ani na internete nemozem verit neznamym kontam ktorych je tam ale podstatne viac nez bezdakov na ulici.
Vycítim konšpirácie úmrtí slávnych ľudí, tak si to overujem napr. na anglickej wiki.
Keď zomrel Chuck Norris, prvé čo som urobil, tak som pozrel wiki, tam uviedli smrť.
Ako všetci vieme, on nikdy nemal zomrieť, no tentoraz 1x ho smrť naozaj už premohla.
Problém sociálnych sieti je to, ako sa s nimi narába a treba aj lepšie blokovanie podvodov.
Keď zomrel Chuck Norris, prvé čo som urobil, tak som pozrel wiki, tam uviedli smrť.
Ako všetci vieme, on nikdy nemal zomrieť, no tentoraz 1x ho smrť naozaj už premohla.
Problém sociálnych sieti je to, ako sa s nimi narába a treba aj lepšie blokovanie podvodov.
V súvislosti s dvojnásobnou vraždou na škole sa objavili info priamo z vyšetrovania, že 13. ročný študent bol pravicový radikál a zdielal videá rusáckeho neonacistu. O deň neskôr vzniklo na FB viacero stránok s názvom "najnovšie správy", "oficiálne správy" a pod., ktoré začali doslova démonizovať obete aj riaditeľku (naschvál nebudem konkretizovať, čo tieto stránky šíria o zavraždenej študentke). Ďalší ukážkový príklad, ako nepriateľská krajina Rusko, dokáže hybridnou operáciou rozoštvať spoločnosť. A Robert Fico s tým nielenže nič nerobí, jeho vláda ešte aktívne rusákom pomáha v týchto operáciach na našom území.
A čo sa stalo potom?
- butatóthovia na FB tomu hneď uverili a aktívne to začali ďalej šíriť...pýtam sa na zdroj info? - Neviem, niekde som to počula, čítala som to na FB...asi až 15 človek mi konečne vedel povedať, odkiaľ tieto informácie získal. Poslal mi screenshot pochybnej stránky na FB. Odpísal som mu, že takú stránku si viem vytvoriť za 2 minúty a začať kľudne o vás šíriť, že ste pedofil a pod. Odpoveď? - Ale, ale, ale...bez vánku sa ani lístok nepohne.
- Slovensko je totálne nepripravená krajina na hybridnú vojnu. Butatóthovia okamžite zdieľajú všetko, čo vidia na sociálnych sieťach a sami aktívne šíria dezinfo. Absolútne sa nezamýšľajú nad zdrojom informácii a kritické myslenie je pre nich scifi.
- Tretina slovenskej dospelej populácie má čitateľskú gramotnosť na úrovni 7 ročného žiaka 2. triedy ZŠ. Písmenká ovládajú, ale nerozumejú obsahu a nevedia z textu extrahovať pointu a kľúčové argumenty. Ďalšia časť populácie je lenivá si článok vôbec prečítať, čítajú len nadpis alebo prvý odstavec, ale potom hodiny trávia komentovaním na FB a šírením svojich debilných názorov založených na domnienkach a stereotypoch.
Na sociálne siete treba tvrdo zakľadnúť. Je to zbraň hromadného ničenia 21. storočia. Za obsah a nastavenia algoritmov musia zodpovedať a keď nebudú dodržovať podmienky, ktoré im nastavíme, musia dostávať miliardové pokuty až po úplný zákaz podnikania v EU. Rovnako sa ako spoločnosť musíme prestať tváriť, že čo spravím na internete, sa vlastne akoby ani nestalo. Šírenie klamstiev s cieľom ublížiť iným ľuďom a vyhrážanie sa, je trestný čin, aj keď sa to deje "len" na internete. Nechcem posielať hneď každého do basy, ale butatóth by si veľmi rozmyslel, čo o kom napíše na FB, keby mu za to hrozila podmienka, pokuta vo výške 20% z jeho ročného príjmu a náhrada škody.
A čo sa stalo potom?
- butatóthovia na FB tomu hneď uverili a aktívne to začali ďalej šíriť...pýtam sa na zdroj info? - Neviem, niekde som to počula, čítala som to na FB...asi až 15 človek mi konečne vedel povedať, odkiaľ tieto informácie získal. Poslal mi screenshot pochybnej stránky na FB. Odpísal som mu, že takú stránku si viem vytvoriť za 2 minúty a začať kľudne o vás šíriť, že ste pedofil a pod. Odpoveď? - Ale, ale, ale...bez vánku sa ani lístok nepohne.
- Slovensko je totálne nepripravená krajina na hybridnú vojnu. Butatóthovia okamžite zdieľajú všetko, čo vidia na sociálnych sieťach a sami aktívne šíria dezinfo. Absolútne sa nezamýšľajú nad zdrojom informácii a kritické myslenie je pre nich scifi.
- Tretina slovenskej dospelej populácie má čitateľskú gramotnosť na úrovni 7 ročného žiaka 2. triedy ZŠ. Písmenká ovládajú, ale nerozumejú obsahu a nevedia z textu extrahovať pointu a kľúčové argumenty. Ďalšia časť populácie je lenivá si článok vôbec prečítať, čítajú len nadpis alebo prvý odstavec, ale potom hodiny trávia komentovaním na FB a šírením svojich debilných názorov založených na domnienkach a stereotypoch.
Na sociálne siete treba tvrdo zakľadnúť. Je to zbraň hromadného ničenia 21. storočia. Za obsah a nastavenia algoritmov musia zodpovedať a keď nebudú dodržovať podmienky, ktoré im nastavíme, musia dostávať miliardové pokuty až po úplný zákaz podnikania v EU. Rovnako sa ako spoločnosť musíme prestať tváriť, že čo spravím na internete, sa vlastne akoby ani nestalo. Šírenie klamstiev s cieľom ublížiť iným ľuďom a vyhrážanie sa, je trestný čin, aj keď sa to deje "len" na internete. Nechcem posielať hneď každého do basy, ale butatóth by si veľmi rozmyslel, čo o kom napíše na FB, keby mu za to hrozila podmienka, pokuta vo výške 20% z jeho ročného príjmu a náhrada škody.
Podľa info čo uviedli TV média, rodičia toho chalana sú takýto : mama je drogovo závislá (jej vyhrážky a napadnutie žiaka) a otec že je v base.
To že sa radikalizoval na nejakom nacistickom webe to uvádzali - min. Samuel S, tento chalan a pred pár rokmi ten čo zabil 2 chalanov na ulici.
V prípade FB bola akási šikana, smrť dievčaťa alebo niečo také si matne spomínam, FB nezasiahol a veru musel platiť miliardové pokuty za toto.
Lenže v ich prípade ide o drobné keď zaplatia niekoľko miliárd dolárov pokuty, keď majú majetok v stovkách miliárd dolárov a extra nič neriešia.
To že sa radikalizoval na nejakom nacistickom webe to uvádzali - min. Samuel S, tento chalan a pred pár rokmi ten čo zabil 2 chalanov na ulici.
V prípade FB bola akási šikana, smrť dievčaťa alebo niečo také si matne spomínam, FB nezasiahol a veru musel platiť miliardové pokuty za toto.
Lenže v ich prípade ide o drobné keď zaplatia niekoľko miliárd dolárov pokuty, keď majú majetok v stovkách miliárd dolárov a extra nič neriešia.
Siri sa to aj pre nedostatok casu, ten presah nadmernej prace, "otroctva" ide aj sem, ludia si dokazu overit spravy, ale nemaju na to cas, nemaju cas si citat dlhe clanky na standardnych weboch, na socialnych sietach maju iba nazov, fotku, aj komentare, lajky a to im staci, nerozmyslaju, daju zdielat, hlavne ked to zdielala nimi doveryhodna osoba, rodina, kamarat.
Podobne je to s jedlom, objavi sa sprava, ako o tej "zabe", pre ludi s nedostatkom casu (aj rozumu, samozrejme) je to jednoduche - logo zaby = zle, nekupovat. No precitat si clanky s vedeckymi dokazmi, ze niektore potraviny su skutocne skodlive, karcinogenne a pod., to uz vyzaduje vela casu, ale ludia cas nemaju, vacsinu casu spotrebuju spankom, pracou, pripravou na pracu, domacou pracou.
Ludsky mozog si zjednodusuje, co sa da a ak existuju skratky, tak to vyuziva.
Podla mna by skratenie pracovneho casu znamenalo aj menej konspiracii, hoaxov, podvodov, pretoze ludia by mali cas to studovat a pochopit, samozrejme na cast ludi, ktorym sa to vysvetlit neda.
Podobne je to s jedlom, objavi sa sprava, ako o tej "zabe", pre ludi s nedostatkom casu (aj rozumu, samozrejme) je to jednoduche - logo zaby = zle, nekupovat. No precitat si clanky s vedeckymi dokazmi, ze niektore potraviny su skutocne skodlive, karcinogenne a pod., to uz vyzaduje vela casu, ale ludia cas nemaju, vacsinu casu spotrebuju spankom, pracou, pripravou na pracu, domacou pracou.
Ludsky mozog si zjednodusuje, co sa da a ak existuju skratky, tak to vyuziva.
Podla mna by skratenie pracovneho casu znamenalo aj menej konspiracii, hoaxov, podvodov, pretoze ludia by mali cas to studovat a pochopit, samozrejme na cast ludi, ktorym sa to vysvetlit neda.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Klasicky Rusky dezinformacny postup, predpirovavene profily, boti vsteko, a za 5 minut vychrlit sracky... To iste spravili aj pri atentatiku na Fica a z atentatnika spravili pomaly Ukrajinca. No toto je o dost obludnejsie.ephramko napísal: 05 okt 2026, 11:17 V súvislosti s dvojnásobnou vraždou na škole sa objavili info priamo z vyšetrovania,...
Ja som cim dalej tym viac za brutalne regulaciu sociek. Najlepsie s tym, aby sa dalo pri ludoch vidiet, ci ma obcianskym overeny profil a miesto registracie.
Počas covidu sme si už vyskúšali, čo sa stane, keď zrazu budú ľudia viac doma a mať viac voľného času. Budú ešte viac sedieť na sociálnych sieťach a stanú sa z nich ešte väčší kreténi a radikáli.Dreamer napísal: 05 okt 2026, 15:31 Podla mna by skratenie pracovneho casu znamenalo aj menej konspiracii, hoaxov, podvodov, pretoze ludia by mali cas to studovat a pochopit, samozrejme na cast ludi, ktorym sa to vysvetlit neda.
Pandemia bola ina situacia, ludia mali strach o zivot, dokonca sa ukazalo, ze vacsinu tych antivax konspiracii sirilo iba 12 konkretnych ludi, ostatni to uz len dalej zdielali.
Keby mali ludia skutocne viac casu v normalnej dobe, mohli by viac skumat, preverovat. Teraz pridu unaveni z prace, pozru si socialne siete, citaju iba nazvy, klikaju, lajkuju, zdielaju.
Samozrejme, samotne (ne)regulacia socialnych sieti je hlavny problem, stat reguluje spravy v televizii, na standardnych spravodajskych strankach, ale na socialnych sietach to nerobia, tam sa mozu sirit neoverene spravy a vdaka algoritmom a poctu uzivatelov sa mozu rychlo sirit.
Keby mali ludia skutocne viac casu v normalnej dobe, mohli by viac skumat, preverovat. Teraz pridu unaveni z prace, pozru si socialne siete, citaju iba nazvy, klikaju, lajkuju, zdielaju.
Samozrejme, samotne (ne)regulacia socialnych sieti je hlavny problem, stat reguluje spravy v televizii, na standardnych spravodajskych strankach, ale na socialnych sietach to nerobia, tam sa mozu sirit neoverene spravy a vdaka algoritmom a poctu uzivatelov sa mozu rychlo sirit.
-
starysomar
Hardcore addict
Vidím to podobne.
Lacna vyhovorka ze pandemia bola ina situacia. Nemas pravdu.
Je to podobne aj pri mamickach (mozno sa to uz zlepsilo). Na materskej maju zo zaciatku vela casu ked decko spi a uz sa lustruje napr modry konik. A z mamicky je zrazu encyklopedia na vsetky problemy
Je to podobne aj pri mamickach (mozno sa to uz zlepsilo). Na materskej maju zo zaciatku vela casu ked decko spi a uz sa lustruje napr modry konik. A z mamicky je zrazu encyklopedia na vsetky problemy
A ja si napriklad myslim, ze casto ti co sirili hoaxy boli ludia ktori maju mozno viac casu nez ostatni. Mnohi z nich boli bez prace, alebo pracovali v profesiach kde im to po 8mich hodinach padne a maju pokoj.Dreamer napísal: 05 okt 2026, 20:01 Pandemia bola ina situacia, ludia mali strach o zivot, dokonca sa ukazalo, ze vacsinu tych antivax konspiracii sirilo iba 12 konkretnych ludi, ostatni to uz len dalej zdielali.
-
harrison314
Hardcore addict
V to, ze to smeruje od 12 zdrojov je desive. Lebo je to ako pandemia/nakazliva choroba.Dreamer napísal: 05 okt 2026, 20:01 Pandemia bola ina situacia, ludia mali strach o zivot, dokonca sa ukazalo, ze vacsinu tych antivax konspiracii sirilo iba 12 konkretnych ludi, ostatni to uz len dalej zdielali.
A naozaj to nie je len casom. Ale ludskymi vlastnostami. Pre to treba socialne siete regulovat a strazit.
Autoeditácia príspevku po 1 min 5 sek:
Je to stale aj pri mamickach, v USA to bolo vyuzite pri QAnone a Trampovi, ked sa im podarilo radikalizovat mamicky na meterskej, vyzivopvych poradcov a trenerov.wladas napísal: 05 okt 2026, 20:14 Je to podobne aj pri mamickach (mozno sa to uz zlepsilo). Na materskej maju zo zaciatku vela casu ked decko spi a uz sa lustruje napr modry konik. A z mamicky je zrazu encyklopedia na vsetky problemy![]()
Na covide bolo desive ako konspiraciam prepadli aj ludia, ktori ich roky rozporovali.
Rovnaky clovek, ktory hodil vidly do kravine o (pridaj konspiracnu teoriu) sirli a branil uplne dristy. Je tu toho na niekolko stovak stran...
Rovnaky clovek, ktory hodil vidly do kravine o (pridaj konspiracnu teoriu) sirli a branil uplne dristy. Je tu toho na niekolko stovak stran...
Ano, ti hlavni siritelia na to potrebovali cas, ale nasledne ta velka skupina zdielacov, to boli prave ludia, ktori si precitali nazov alebo par viet, videli obrazok a len klikali, lajkovali, zdielali, bez rozmyslania.Johnnny napísal: 06 okt 2026, 1:50A ja si napriklad myslim, ze casto ti co sirili hoaxy boli ludia ktori maju mozno viac casu nez ostatni. Mnohi z nich boli bez prace, alebo pracovali v profesiach kde im to po 8mich hodinach padne a maju pokoj.
Tym, ze bolo vtedy dost casu, tak bolo aj vela zdrojov, ktore tie hoaxy spochybnovali a vyvracali, tiez to ludia zdielali, ale to sa uz nesirilo tak rychlo.
Ved to som ani netvrdil, doslova som napisal:
Samozrejme, samotne (ne)regulacia socialnych sieti je hlavny problem
no ja mam inu skusenost, prave pocas kovidu ked mali vsetci vela volneho casu nastal obrovsky hobby boom. pecenie, kvaskovanie, turistika, spolocenske hry a video hry...ephramko napísal: 05 okt 2026, 19:47 Počas covidu sme si už vyskúšali, čo sa stane, keď zrazu budú ľudia viac doma a mať viac voľného času. Budú ešte viac sedieť na sociálnych sieťach a stanú sa z nich ešte väčší kreténi a radikáli.
prave preto ze ludia mali konecne cas aj na nieco ine ako prist z prace, najest sa a uspat sa doomscrollovanim tak zacali objavovat konicky...
ako sa hovori "kto si hraje, nezlobi" a to si myslim ze je velky problem nasej spolocnosti, ze ludia nemaju cas na hobby a potom im hrabe.
-
harrison314
Hardcore addict
Ja som sa tiez (menej uspesne) zucastnil na dobrovolnickych projektoch, naucil som sa hype technologie, na ktore som nemal cas (React, Rust, Vue,...). Konecne som presiel Zaklinaca 3.aacid napísal: 07 okt 2026, 10:42 no ja mam inu skusenost, prave pocas kovidu ked mali vsetci vela volneho casu nastal obrovsky hobby boom. pecenie, kvaskovanie, turistika, spolocenske hry a video hry...
Ale napriklad moj otec, odkedy je na dochodku, tak nonstop ide brainroot aj konspiracny a uz po dvoch rokoch recituje Ruske narativy, nenavidi demokraciu, mladych, liberalov a slobodu. A ni sa s nim neda rozpravat.
Tak mu teda vyhovujú totalitné maniere od ZSSR.
Keby je politik, tak horší než politici tejto tupovlády.
Keby je politik, tak horší než politici tejto tupovlády.
-
starysomar
Hardcore addict
U niektorých starých je to spomienkový optimizmus na mladosť - mozog potláča negatívne spomienky a vyzdvihuje pozitívne - je na to fór že za Rakúsko-Uhorska sa aj prdelo lepšie...
Spoločenské hry počas lockdownu? Ty ty ty...bacilonosič jedenaacid napísal: 07 okt 2026, 10:42 no ja mam inu skusenost, prave pocas kovidu ked mali vsetci vela volneho casu nastal obrovsky hobby boom. pecenie, kvaskovanie, turistika, spolocenske hry a video hry...
Inak včera mi na mobile vyskočila nejaká nová funkcia na youtube, že "vychváliť" video a hneď mi to odporučilo, či si chcem pozrieť 10 najvychválenejších videí na Slovensku. Klikol som na to a môžete 3krát hádať, čo bolo v tom rebríčku TOP10.
-
harrison314
Hardcore addict
Ja to mam v realnom zivote, obcas ked chodim dedinskou MHD, tak je tam starsi pan a kedze ho stratvam pravidelne a hovori vzdy to iste tak to tu zhrniem:
- nekoministickych politikov nazyva pokatni,
- minuly mesiac zomrel nejaky ujo, samozrejme vedel ze to ma z ockovania (je rok 2026 a on ani nevedel, ci bol dotycny ockovani),
- je to byvali zelezniciar, tak vetsinu jeho monolgu je o samovrazdach,
- elity nas travia nekvalitnymi potravinami,
- za komunizmu bolo lepsie, lebo na vagonoch nosil technicky lieh a clovek si ho mohol dat a opit sa, za komunizmu by mu strhli premie, dnes by ho uz potkani vyhodili (technciky lieh casto obsahuje benzin, benzen alebo metanol
)
- doktori su tiez potkani,
- jemu na natchu zaberaju len antibiotika alebo palenka (a na prvy pohlad nevyzera ako alkoholik).
Mne sa paci ten kontrast, ked ho chcu elity zabit ockovanim a potravinami, ale jemu sa zda OK chlastat v praci rusnovodica technicky lieh.
- nekoministickych politikov nazyva pokatni,
- minuly mesiac zomrel nejaky ujo, samozrejme vedel ze to ma z ockovania (je rok 2026 a on ani nevedel, ci bol dotycny ockovani),
- je to byvali zelezniciar, tak vetsinu jeho monolgu je o samovrazdach,
- elity nas travia nekvalitnymi potravinami,
- za komunizmu bolo lepsie, lebo na vagonoch nosil technicky lieh a clovek si ho mohol dat a opit sa, za komunizmu by mu strhli premie, dnes by ho uz potkani vyhodili (technciky lieh casto obsahuje benzin, benzen alebo metanol
- doktori su tiez potkani,
- jemu na natchu zaberaju len antibiotika alebo palenka (a na prvy pohlad nevyzera ako alkoholik).
Mne sa paci ten kontrast, ked ho chcu elity zabit ockovanim a potravinami, ale jemu sa zda OK chlastat v praci rusnovodica technicky lieh.