Sme stale otroci?
Re: Sme stale otroci?
To už prečo ? Vyargumentuj mi teda tie moje vety.
X ľudí sa ale cíti ako otroci - pracovný, otroci času a pod.
X ľudí sa ale cíti ako otroci - pracovný, otroci času a pod.
clovek z Uble pochopitelne pravdepodobne nebude chciet chodit denne do Kosic. Ale moze sa do dediny ktora je blizko Košíc prestahovat,alebo moze chodit na tyzdnovky. Bolo nutne ti to takto po lopate napisat? Je to už jasnejšie, ci treba to dalej vysvetlovat?
Po lopate ti môžem napísať opakovane, že to absolútne nie je problem solved.
Aj ten čo žije v Ubli, má mať pracovné možnosti a možnosti bývania v blízkosti.
Blastbit napísal: 07 okt 2026, 17:07 Po lopate ti môžem napísať opakovane, že to absolútne nie je problem solved.
Nedal si argumenty - ja ti ich dám : ak žiješ BA, KE vidíš to inak (ako z bubliny).
Ty žiješ v BA, keby chceš žiješ v Rakúsku máš to na skok. Ten z Uble má ďaleko aj KE.
Tí čo žijú v zapadnutých dedinách, keď už sa majú sťahovať nejde o kompromis dochádzania.
Vtedy ide o prežitie, no mnoho ľudí keď sa sťahuje, často sa už vykašle na nejaké väčšie mesto ako KE.
To už rovno idú smer minimálne BA, Rakúsko, Česko, tí čo žijú pri poľských hraniciach, tak idú skôr tam pracovať.
Vtedy prichádza aj SR o pracovnú silu, prichádza aj o peniaze, tak sa nato dívaj takto a nie ako vysmiaty ružový jednorožec.
"Toto je presne dovod preco su niektori ludia cely zivot neuspesni" - hej ako tí, čo žijú na dedinke východu pri firme ktorá platí 1100 v hrubom.
To už keď vidia onlyfans ženské čo za predvádzanie sa dostanú x násobne viac, tak nie Košice, ale opäť idú aj ďalej na západ za 3000 netto mzdy.
Ty žiješ v BA, keby chceš žiješ v Rakúsku máš to na skok. Ten z Uble má ďaleko aj KE.
Tí čo žijú v zapadnutých dedinách, keď už sa majú sťahovať nejde o kompromis dochádzania.
Vtedy ide o prežitie, no mnoho ľudí keď sa sťahuje, často sa už vykašle na nejaké väčšie mesto ako KE.
To už rovno idú smer minimálne BA, Rakúsko, Česko, tí čo žijú pri poľských hraniciach, tak idú skôr tam pracovať.
Vtedy prichádza aj SR o pracovnú silu, prichádza aj o peniaze, tak sa nato dívaj takto a nie ako vysmiaty ružový jednorožec.
"Toto je presne dovod preco su niektori ludia cely zivot neuspesni" - hej ako tí, čo žijú na dedinke východu pri firme ktorá platí 1100 v hrubom.
To už keď vidia onlyfans ženské čo za predvádzanie sa dostanú x násobne viac, tak nie Košice, ale opäť idú aj ďalej na západ za 3000 netto mzdy.
Blastbit
mám vela známych z mensich miest ci dedín a tí dokazujú že slušné riešenia sa vždy nájde keď človek naozaj chce.
A potom su takí experti ako bol Hughito ktory sem chodil pred rokmi a ten tvrdil ze jedine prijatelne "riesenie" prenho je aby v "kazdej dedine postavili tovaren aby nebolo nutne nikam cestovat"..
Poznam aj ludi ktori ked v Ba nenasli pracu podla svojej predstavy ale v Kosiciach ano, tak aj ked boli celozivovotni bratislavcania, tak sa aj s rodinou prestahovali do blizkosti Kosic. To je prave ta flexibilita.
Na Západe je uplne, uplne bežné že ludia sa stahuju za pracou aj viackrat za zivot, to len na Svk by chcel hotove rišenie rovno pod nos.
mám vela známych z mensich miest ci dedín a tí dokazujú že slušné riešenia sa vždy nájde keď človek naozaj chce.
A potom su takí experti ako bol Hughito ktory sem chodil pred rokmi a ten tvrdil ze jedine prijatelne "riesenie" prenho je aby v "kazdej dedine postavili tovaren aby nebolo nutne nikam cestovat"..
Poznam aj ludi ktori ked v Ba nenasli pracu podla svojej predstavy ale v Kosiciach ano, tak aj ked boli celozivovotni bratislavcania, tak sa aj s rodinou prestahovali do blizkosti Kosic. To je prave ta flexibilita.
Na Západe je uplne, uplne bežné že ludia sa stahuju za pracou aj viackrat za zivot, to len na Svk by chcel hotove rišenie rovno pod nos.
No určite nikto nepotrebuje ísť žiť niekde na dedinu kde chýbajú na okolí firmy a len preto že dom je lacný a musí ďaleko dochádzať.
Jasné ľudia nedochádzajú, necestujú, to aby si sa opýtal početné státisíce Slovákov v zahraničí či to robili kvôli kompromisu, alebo prežitiu.
Veď ja nevylučujem aj prípady (jednotky prípadov), čo len kvôli atraktívnejšej práci odišli z iného väčšieho mesta do iného mesta v rámci SR.
No áno v takom Nemecku určite to platí, no kto chce žiť usadený život kde sa narodil má mať tiež právo mať dôstojnú prácu v blízkosti bydliska.
Nemec ide z Mníchova do Berlína alebo naopak. Slovák ide z Ubli radšej aj do BA, alebo rovno Česko, Rakúsko, Poľsko pre prácu/bývanie.

*javatar :
Veď dochádzanie áno, ale nie z pustej dediny z lacného domu a najbližšie mesto s prácou 40 km napr. Priorita neotročiť, ale pracovať hocikde.
Jasné ľudia nedochádzajú, necestujú, to aby si sa opýtal početné státisíce Slovákov v zahraničí či to robili kvôli kompromisu, alebo prežitiu.
Veď ja nevylučujem aj prípady (jednotky prípadov), čo len kvôli atraktívnejšej práci odišli z iného väčšieho mesta do iného mesta v rámci SR.
No áno v takom Nemecku určite to platí, no kto chce žiť usadený život kde sa narodil má mať tiež právo mať dôstojnú prácu v blízkosti bydliska.
Nemec ide z Mníchova do Berlína alebo naopak. Slovák ide z Ubli radšej aj do BA, alebo rovno Česko, Rakúsko, Poľsko pre prácu/bývanie.
*javatar :
Veď dochádzanie áno, ale nie z pustej dediny z lacného domu a najbližšie mesto s prácou 40 km napr. Priorita neotročiť, ale pracovať hocikde.
-
javatar
Hardcore addict
Blastbit - nemozes ocakavat, ze zivot bude bez komplikacii, plno ludi zije v dedinach pri mestach a dochadzaju. V tom nevidim problem. Ani v stahovani sa za pracou - ekonomicka migracia je stara ako ludstvo same. Sam som sa tento rok stahoval cez 400km vo vidine lepsieho.
Gogo - mne ide o to, ze ak sa tak nedeje vo velkom a zaroven su najmy/hypo neumerne platom, tak toto nie je plosne riesenie.
Kazdemu ide o vlastny zivot, a pokial by riesenie bolo stahovat sa vo velkom do dedin a bolo by to pre vela ludi dostupne tak to vidis v ovela vacsej miere akej sa to deje. Takze tam budu ine faktory, ani ta slovenska pasivita tu nevysvetli necinnost.
Gogo - mne ide o to, ze ak sa tak nedeje vo velkom a zaroven su najmy/hypo neumerne platom, tak toto nie je plosne riesenie.
Kazdemu ide o vlastny zivot, a pokial by riesenie bolo stahovat sa vo velkom do dedin a bolo by to pre vela ludi dostupne tak to vidis v ovela vacsej miere akej sa to deje. Takze tam budu ine faktory, ani ta slovenska pasivita tu nevysvetli necinnost.
javatar
žiadne plošné riešenie ktore by nemalo aj negativne externality neexistuje, v ničom. Každá akcia vyvolava zakonite protireakcie a z nich niektore budu zaručene negatívne.
Svet patrí aktívnym luďom, tak to odjakživa bolo, je a aj vždy bude. Kto chce ten si pomôže a kto nechce ten sa bude vyplakavat že sa nedá a bude len hladat pseudodôvody len aby nemusel na svojom zivote nic zmenit.
žiadne plošné riešenie ktore by nemalo aj negativne externality neexistuje, v ničom. Každá akcia vyvolava zakonite protireakcie a z nich niektore budu zaručene negatívne.
Svet patrí aktívnym luďom, tak to odjakživa bolo, je a aj vždy bude. Kto chce ten si pomôže a kto nechce ten sa bude vyplakavat že sa nedá a bude len hladat pseudodôvody len aby nemusel na svojom zivote nic zmenit.
a nemoze to byt naopak? ze ty mozno rozumies zakladnym pravidlam ale nevidis tu realitu?gogo956 napísal: 07 okt 2026, 11:16či presne, čo konkretne mas na mysli? To ze nema kazdy vlastny byt? Ale nikdy v dejinach ludstva nebola situacia ze by kazdy clovek mal nejaky automaticky narok vlastnit byt. Ani na bohatom Zapade nie je uplne bezne vlastnit nenutelnost, dokonca percentualne tam vlastnia vyrazne menej ako na Slovensku.
Doslova som fascinovaní tým, že ludia ktorých som považoval za rozumných, zjavne nerozumeju ani zakladnym ekonomickym pravidlam. Už sa vobec necudujem ze tu vyhravaju volby ti co vyhravaju.
lebo podla teba je aktualny spolocensky vyvoj sveta v poriadku? ze vsetka hodnota neustale putuje od chudobnych k bohatym, ze 1% ma stale viac a viac co neznamena nic ine ako ze ostatnych 99% ma stale menej a menej.
reklamu tiez nevidis ako vplyva na ludi? to je podla teba tiez uplne v poriadku ze su ludia neustale klamani a obrovske peniaze v korporaciach neustale tecu do toho ako co najlepsie oklamat zakaznika?
ze tu mame neustale na svete chudobu, vojny a zomierajuce deti a pritom najviac penazi tecie do zbrojenia. alebo do AI ktoru realne urcite nikto nepotrebuje viac ako ludsky zivot...
uz by si mal konecne otvorit oci a prestat len dookola citovat kapitalisticke letaky... zijes z minulosti, treba zacat vnimat pritomnost.
bohatí bohatnu, ale tiež bežní ludia. Snáď nechceš tvrdiť že si chudobnejší ako povedzme pred 10rokmi? No vidíš, aj ty si stále bohatší. Osobne nepoznam jedinu osobu ktora by bola chudobnejsia ako v minulosti a to sa nepohybujem v elitarskej spolocnosti.ze 1% ma stale viac a viac co neznamena nic ine ako ze ostatnych 99% ma stale menej a menej
akym spôsobom by si chcel obmedziť reklamu? Ako konkretne? Nie som principialne proti rozumnej regulacii reklamy.reklamu tiez nevidis ako vplyva na ludi?
Urcite by som bol za jej obmedzenie v pripade gamblingu a alkoholu.
chudoba v Afrike či Azii je dôsledkom tamojšej obrovskej korupcie a zneužívania moci. Je známe že aj humanitarna pomoc je chronicky rozkradaná a nakoniec z nich profituju hlavne rozne ozbrojene skupiny ktora potom raz začas v oblasti rozputaju konflikt. Africke krajiny su bohate na nerastne suroviny ale doplacaju na skorumpovanost vlastnych vládcov. Nechceli byť kolóniami Západu-to je pochopitelne, ale teraz si musia svoju slobodu strážiť sami, poriadok doma nikto za nich neurobí.ze tu mame neustale na svete chudobu
Žiaľ zbrojenie je nutné, take štáty ktore su viacej pacifické, skôr či neskor podlahnu krajinam ktore su agresivnejsie- vidíme to v priamom prenose na útočiacom Rusku ktore su vybralo za obeť slabšiu Ukrajinu.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
A tiez slabeho vzedalavania. Cim mas lepsie vzdalanie obyvatelstva tym je na tom celkovo lepsie.gogo956 napísal: 07 okt 2026, 21:46 chudoba v Afrike či Azii je dôsledkom tamojšej obrovskej korupcie a zneužívania moci.
Preto tie lepsie charity nerozdavaju jedlo a oblecenie ale stavaju skoly.
Tak, tak. V Španielsku budú pre nedostupné bývanie predčasné voľby, pričom bývanie sa stalo jednou z hlavných politických tém..
Pred dvoma týždňami ju z bytu vyniesli na nosidlách. Maricarmen, symbol španielskej bytovej krízy, dnes zomrela
Presne, dopyt krivia okrem klamlivej reklamy aj dotacie statu, nevhodne zvolene dane, aj samotne firmy, planovanym zastaravanim, fast fashion, vydieranim statu, ze bez dotacii opustia Slovensko...aacid napísal: 07 okt 2026, 10:53ceny ani dostupnost tovarov a sluzieb neurcuje dopyt ani zakaznik ale samotne korporacie ktore ta (casto klamlivou) reklamou presvedcia ze to je to co ozaj chces a potrebujes.
Doplnim aj v tomto kontexte, nie, pri bytoch krivia trh / dopyt aj investicne byty, prazdne, ceny bytov a najmov to umelo a neumerne zvysuje.
Aj v stavebnictve, gastre, zdravotnictve, aj vodici, musia dovazat lacnu pracovnu silu, ti potom krivia trh prace, kedze to nenuti firmy zvysovat platy, co opat nemotivuje Slovakov, aby sa rozhodli pre dane profesie.javatar napísal: 07 okt 2026, 12:51Takze mas pocit ze dnes v zakladnych sluzbach nepracuje dost ludi? Ak ano, preco si myslis, ze to tak je? (Kedze byty riesim nizsie tak poprosim bud iny priklad alebo vseobecne)
Chapem ta spravne, ze podla teba za drahe byvanie moze nedostatok ludi v stavebnictve?
Rovnako nedostatok ludi v tychto zakladnych profesiach nuti ludi robit vela nadcasov, co sposobuje vyhorenia, zhorsenie fyzickeho aj psychickeho zdravia a opat menej ludi. Sledujete spravy? Ako nelegalne, pomocou triku robia sestry 24-hodinove zmeny - toto presne je otroctvo a doslova! Potom sa robia aj chyby, urazy, opat menej ludi, opat viac prace, taky zacarovany kruh.
aacid napísal: 07 okt 2026, 20:42ze vsetka hodnota neustale putuje od chudobnych k bohatym, ze 1% ma stale viac a viac co neznamena nic ine ako ze ostatnych 99% ma stale menej a menej.
Nie, chudobni nie su bohatsi, ale chudobnejsi.gogo956 napísal: 07 okt 2026, 21:46bohatí bohatnu, ale tiež bežní ludia. Snáď nechceš tvrdiť že si chudobnejší ako povedzme pred 10rokmi? No vidíš, aj ty si stále bohatší.
- Bohati, ktori zarobia (iba odhady pre zjednodusenie) 5000€, naklady na byvanie a jedlo povedzme 2500€, tak su v pluse 2500€, neocakavane vydavky, pokazeny spotrebic, -500€, stale su v pluse 2000€.
- Chudobni, ktori zarobia minimalku, prip. o nieco viac, zarobia 1500€, na byvanie a jedlo daju 1500€, su v pluse 0€, neocakavane vydavky, pokazeny spotrebic, -500€, su v minuse 500€ a maju dlhy.
Okrem toho, realne mzdy klesaju, teda to, co si moze clovek dovolit kupit za mzdu, takze chudobni nebohatnu.
Zdroj: Average monthly wage in economy in the 2nd quarter of 2026
Teraz priklady, fakty, ktore som sa dozvedel nedavno, rozni zamestnavatelia, rozne nekale praktiky, porusovanie zakonov, zakonika prace, prip. obchadzanie zakona, okrem spominanych nelegalnych 24-hodinovych zmenach v zdravotnictve, to su aj 14-15 hodinove nelegalne zmeny, nedostatok casu na spanok/oddych, ziadne dovolenky v zmluve, nepreplatene dovolenky, neschvalene dovolenky, zrusene dovolenky, neplatenie zdravotneho poistenia a dalsie veci.
Mohli by to nahlasit, riesit? Ano, ale pridu o pracu, nezaplatia hypo, najom, energie, pridu o byt a su z nich bezdomovci, prip. im este zoberu deti, nemaju na vyber, toto je otroctvo!