spotreba pri zahriati ?? alebo ako

Ak ste si nevybrali z kategórií vyššie, môžete použiť túto časť.
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

spotreba pri zahriati ?? alebo ako

Príspevok od používateľa Šu-Do »

ja len xcem vediet ze ci pocitac ma väcsiu alebo mensiu spotrebu ked su komponenty viacej alebo menej zahriate... mozno blba otazka... ale zaujima ma to :P
pato83
Addict
Addict

Re: spotreba pri zahriati ?? alebo ako

Príspevok od používateľa pato83 »

Spotrebu ma rovnakú pri konštantnej zataži, ale teplo vznika spotrebovaním elektrickej energie, a preto je vždy príkon väčší ako výkon, rozdiel medzi príkonom a výkonom sú straty, a kedže vieme, že energia nezanika, iba sa meni na iný druh, tak v tomto prípade je to teplo. Je to nežiaduce pri procesoroch a žiaduce pri žehličkach. Ale zase spotrebu neznížiš kvalitným chladením, že budu ti v bedni budu cencule rasť. Výrobcom je dana účinnosť, takže napr. 70watov zožere, ale vo výkone pocitiš len tých 60 watow, 10 watow sú tepelne a ine straty.Opravte ma ak sa mýlim. :)
canopus
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: spotreba pri zahriati ?? alebo ako

Príspevok od používateľa canopus »

Šu-Do napísal:ja len xcem vediet ze ci pocitac ma väcsiu alebo mensiu spotrebu ked su komponenty viacej alebo menej zahriate... mozno blba otazka... ale zaujima ma to :P
ak myslis elektricku a nie tepelnu tak ti to moze byt uplne jedno
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

ako napisal pato83 - spotrebu chladenim neznizis, pretoze chladic to vyprodukovane teplo len "roznesie".
Ale dalo by sa povedat, ze ked mas komponenty ktore produkuju menej tepla, tak ti ventilatory mozu bezat na nizsich otackach a moze ich byt menej, cize celkova spotreba PC bude o trochu nizsia.
uelektronik
Star
Star

Príspevok od používateľa uelektronik »

ked sa tranzistor zahreje tak jeho dynamicky odpor sa zmensi, cim narastie prud, ktory ho este viac zohreje, a tak dalej a tak dalej az sa nakoniec tranzistor znici. V pocitacoch sa pouzivaju specialne zapojenia ktore obsahuju spatnu vazbu v kazdom obvode tranzistora, ktora toto narastanie prudu obmedzi na pracovny bod. Teda ked zapnes pocitac jeho napajacii prud tranzistora je mensi ako ked po 2 minutach su uz vsetky komponenty zahriate. pri zapinani pocitaca by si vsak tento maly rozdiel v spotrebe nemal zaznamenat, pretoze akurat sa vtedy vsetko inicializuje a spotreba je najvacsia kvoli inicializacii pc.
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

ja sa iba pytam ze ked mam zatvorenu bednu tak mam teplotu vyssiu... a ked otvorenu samozrejme nizsiu.. a xcem iba vediet ze ci pri tej otvorenej je spotreba elektrickej energie nizsia.. a ci je poznatelne nizsia :?
uelektronik
Star
Star

nepoznatelne nizsia, asi 1% na 5 stupnov, aj to je vela, kvoli takej uspore sa ti neoplati nechat bednu otvorenu
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

balkymotor napísal:ked sa tranzistor zahreje tak jeho dynamicky odpor sa zmensi, cim narastie prud, ktory ho este viac zohreje, a tak dalej a tak dalej az sa nakoniec tranzistor znici. V pocitacoch sa pouzivaju specialne zapojenia ktore obsahuju spatnu vazbu v kazdom obvode tranzistora, ktora toto narastanie prudu obmedzi na pracovny bod. Teda ked zapnes pocitac jeho napajacii prud tranzistora je mensi ako ked po 2 minutach su uz vsetky komponenty zahriate. pri zapinani pocitaca by si vsak tento maly rozdiel v spotrebe nemal zaznamenat, pretoze akurat sa vtedy vsetko inicializuje a spotreba je najvacsia kvoli inicializacii pc.
Toto všetko je pravda, no pokiaľ sa pozrieme na súčiastky menom rezistory, u nich sa zahrievaním nebadateľne zvyšuje odpor, čo má za následok nebadateľný pokles prúdu.
uelektronik
Star
Star

fikus-kukis napísal:Toto všetko je pravda, no pokiaľ sa pozrieme na súčiastky menom rezistory, u nich sa zahrievaním nebadateľne zvyšuje odpor, čo má za následok nebadateľný pokles prúdu.
a prave tieto rezistory sa pouzivaju ako spatna vazba v emitoroch tranzistorov, na stabilizaciu kolektoroveho prudu
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

no vidim ze ste celkom mudri.. nehapem odkial taketo veci berete (net :P ) dakujem moc za pomoc :D
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

Šu-Do napísal:no vidim ze ste celkom mudri.. nehapem odkial taketo veci berete (net :P ) dakujem moc za pomoc :D
Elektrotechnická priemyslovka poznačí človeka (ale nemenil by som za gympel) :wink: .
Napísať odpoveď