Aby som iba nekritizoval... Ja iba vítam, že ...
po 3. - funkčné
po 2. - užitočné
po 1. - STABILNÉ
... programy je možné vytvoriť aj bez znalosti registrov procesora a HLAVNE je to umožnené aj ľuďom, ktorí vedia vynikajúco abstraktne myslieť ale na nejaké triedy, dedičnosti a definície typov naozaj nemajú čas.
Keď si pozrieme názov tejto témy "Prečo TURBO PASCAL ?", myslím, že odpoveď je jasná: Tí, čo sú na ňom odkojení a dnes niečo tvoria, vedia že je to zrejme najvhodnejší jazyk na výuku tam, kde nie je veľa času. Myslím tým štvorročku s maturitou.
Ja netvrdím že moje skúsenosti so strojovým kódom sú nanič, ale pri tvorbe relačnej databázy ich nevyužijem (teraz klamem, na AMIGE som to robil). Ale dnes si naozaj databázu radšej urobím vo VisualFox-ke, kde mám návrhár formulárov, dotazov a zostáv, kde mám možnosť využiť prvky referenčnej integrity a kde mi je naozaj jedno, či moja aplikácia v RAM-ke zaberá 10 alebo 100MB.
Ale tvrdím, že PASCALom som sa niečo naučil a určite to nebolo programovanie, ale analýza problému s ohľadom na budúce riešenie (bez ohľadu na tym PJ)
Čo sa týka knižníc, za mojich "mladých" čias (1986) sme sa učili iba to ako ich používať syntakticky. Všetko, čo sme chceli od svojho programu sme museli "vypotiť" v rámci jazyka. Takže naozaj išlo o abstrakciu. Možno sa osnovy odvtedy zmenili, ale myslím že až tak veľmi nie.
Je jasné, že s PASCALom na nete toho veľa nepopíšem, ale na druhej strane - zmenili sa hádam iba prvky jazyka a metódy ostali. Je v podstate jedno, či píšem v PHP alebo "céčkovej" JAVE, ale ak si nedokážem z analýzy vyextrahovať všeobecné algoritmy, sú mi znalosti konkrétneho jazyka na dve veci.
Ale ak si spomeniem na svoje programátorské začiatky, dokážem pochopiť kritikov - V PASCALe sa nedočkajú okamžitých výsledkov. A ja si veľmi dobre pamätám, ako som veľmi túžil poznať kód Zilog80 iba preto, lebo som chcel písať hry. A zistil som, že nejde ani tak o ten kód ale predovšetkým o architektúru systému a že v assemlery už len vypotiť vetu na 2 riadky vertikálne nie je žiadna sranda, a že na hry môžem pokojne zabudnúť.
A to je asi aj ten najzásadnejší aspekt kritiky PASCALu a akéhokoľvek vyššieho jazyka. Okamžitý efekt akosi neprichádza.
Týmto prípíjam na večnú slávu HiSoft Pascal-u na ZX Spectrum. Lepší som už nevidel...
Na tom LISPe trvám, milujem zátvorky