Zvuk: vhodne rozmiestnenie satelitov u 5.1 repro

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
KoCi
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Zvuk: vhodne rozmiestnenie satelitov u 5.1 repro

Príspevok od používateľa KoCi »

hm neviem ci je to zrovna najvhodnejsia tema, ale tak ide o zvuk.. ak to patri skorej do sekcie HW, tak nech "sa" to presunie :)

Kupil som si 5.1 repraky, a teraz by ma zaujimalo, aka je vhodna max. vzdialenost zadnych satelitov, aby som pokial mozno zachoval stale dobry priestorovy vnem :)

V dokumentacii sa pise iba zachovanie vzdialenosti medzi oboma zadnymi satelitmi (cca rovnaka ako pri prednych) ale ako vzadu az mozu byt umiestnene, neviem odkial si vycuckat...

Pripadne ake je vhodne celkove umiestnenie satelitov.. Vopred dik za dobre mierene rady ;)

konkretne sa jedna o Logitech Z-5500
Playboy
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Playboy »

Myslim, ze sa s tym nemusis nejako extra trapit, proste to zapoj a hotovo. V miestnostiach beznych rozmerov to podla mna nebude problem. Navyse ak mas kvalitnu zvukovu kartu (napr. ja mam Soundblaster Audigy 4), tak je tolko nastaveni, kalibracii a inych utilit, ze dosiahnes uzasne vysledky. Myslim, ze by bol hriech pripojit to na on board soundcard, ktore nemaju hardwerove dekodovanie 5.1 a DTS. Ak nemas kvalitnu zvukovku, tak zainvestuj a z vlastnych skusenosti Ti poviem, ze rozdiel budes pocut.
KoCi
Darca
Darca

no zatial som to mal na integraci (ale pomerne schopnom) lebo az dneska mi dorazi Audigy 4 ;) .. Ide mi skorej o to, ze som v izbe tak dost "utlaceny" s pc do rohu.. Predne + center a subik mi nerobia problemy, ale mat satelity polozene za chrbtom na stole - lahko zhoditelne... Preto by som to najradsej supol na stenu, ta je vsak za mojim chrbtom cca 3 metre.

Tak ci sa tym nepripravim o zazitok z priestoroveho zvuku... Dalsia vec - pise sa, aby boli zadne satelity od seba v rovnakej vzdialenosti ako su aj predne - avsak keby som to dodrzal, a supol na stenu 3 metre za seba, tak mi vznikne trosku pretiahnuty obdlznik (1.2mx4m) co nie je zrovna optimalne :( Ale ak by to nemalo na "zazitok" zo zvuku vyznamny vplyv, tak by som do toho isiel.
Romanko
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Romanko »

Na lamkach je program ktory kontroluje ci mas dobre rozlozene :wink:
Tak pohladaj tam
Playboy
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Playboy »

Soundblaster Audigy 4 je dostatocne flexibilna, takze urcite to softwarovo nastavis do pohody...
uelektronik
Star
Star

Príspevok od používateľa uelektronik »

mal by si dodrzat pomyselny trojuholnik v ramci ty-predne repro, aj v ramci ty-zadne repro. repro ma byt vo vyske hlavy pri pocuvani (neplati pre subwoofer). obidva repro by mali byt rovnako daleko od tvojej hlavy, to ako daleko je jedno ak si mozes pridat hlasitost na zosiku. zaroven ako pisuv navode maju byt zadne repro od seba tak daleko ako su predne.
Umiestnenie reproduktorov a počúvajúceho by malo byť v súlade s pravidlami akustiky. V miestnosti by malo byť čo najmenej predmetov nevhodne ovplyvňujúcich akustiku ako napríklad monitor alebo nábytok v ceste medzi reproduktorom a počúvajúcim.
Na získanie čo najlepšieho zvukového obrazu je dôležitá súmernosť miestnosti určenej na počúvanie hudby či pozeranie filmov a umiestnenie reproduktorov v nej. Ak chcete dosiahnuť optimálne vykreslenie zvuku, príslušné reproduktory by mali byť umiestnené v rovnakej vzdialenosti od centrálneho miesta počúvania. Má to veľký význam pre kvalitné počúvanie. Najoptimálnejší zvukový obraz vznikne, ak sú závesy a okná na obidvoch bočných stenách rozmiestnené súmerne. Takéto usporiadanie vám prinesie najpresnejšie spektrálne vyváženie, najjemnejšie a najhlbšie hĺbky a najprirodzenejšie vykreslenie zvuku. To sú informácie overené praxou. Ak dodržíte tieto zásady a kúpite si kvalitný audio- a videosystém, odmení vás dokonalý zvuk.
Obrázok
KoCi
Darca
Darca

fuha dik :) tusim by som mal zacat uvazovat nad reorganizaciou nabytku a celkoveho rozmiestnenia repro...

este jeden (snad posledny dotaz) - pomysleny trojuholnik - staci rovnoramenny, alebo najlepsie dodrzat rovnostranny?

inak dik vsetkym ;)
uelektronik
Star
Star

Príspevok od používateľa uelektronik »

rovnoramenny - vyplyva to s toho ze vzdialenost od tvojej hlavy by mala by pre oba rovnaka, ale nemusi sa rovnat vzdialenosti jedneho repra od druheho (lebo to zalezi od prednych). samozrejme idealne by bolo dobre keby rovnostranny a tym padom by si mal v kazdom rohu jeden a vznikla by ti kocka, co sa ti z nabytkom asi nemusi podarit. takze ja si myslim ze ten rovnoramenny by ti mal stacit
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

KoCi napísal:este jeden (snad posledny dotaz) - pomysleny trojuholnik - staci rovnoramenny, alebo najlepsie dodrzat rovnostranny?
Rovnostranný trojuholník sa používal (a možno ešte stále používa) hlavne pri stereo reprodukcií, kde na dvoch hrotoch trojuholníka sú ľavý a pravý kanál a na treťom počúvač.
KoCi
Darca
Darca

naozaj diky za tipy, v sucasnosti teda moc s tou realizaciou spravit nemozem, kvoli obmedzeniam ktore mi izba prinasa teraz, ale aspon viem ako sa zariadit ked si izbu pojdem prerabat ;)
tema moze ostat otvorena, verim ze k rozmiestneniu 5.1 repro sa najdu este rozne poznatky ktore sa zidu aj inym ;)
.. len ma tentuje ze schopna zostava uz zapojena cez Audigy 4 a cele to mam v 4x3.5m izbe, na 2x1m kdesi v kute :( .. asi vystahujem brata na balkon :lol:
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

..taky doplnok.. neda sa vzdialenejsie umiestnenie zadnych reproduktorov vykompenzovat ich zvysenou hlasitostou? ;)
KoCi
Darca
Darca

No uz to budem mat vyriesene snat - uz mi len ostava navrtat diery na stenu a budem to mat dopohodky ;) .. aj som si trochu preusporiadal nabytok v izbe aby som to mal aspon o nieco optimalnejsie (rodicia si mysilia ze som vadny ked prisposobujem izbu podla repro :LOL: )

Ale teraz mi pribudla taka celkom uzitocna vec - na zvukovke (X-Fi Fatal1ty) mam moznost zadat rozmiestnenie repro (polarnymi suradnicami), takze tam uz som si nastavil ze zadne repro budu 3m odo mna, predne 1.2m .. snad to prepocita spravne a odpovedou mi bude ozaj dobry zvuk... uz len tie diery (dufam ze uz dnes vecer)

A ak by ani to nestacilo, tak este to snad pojde doladit ta hlasitost na samotnych repro....
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

brm napísal:..taky doplnok.. neda sa vzdialenejsie umiestnenie zadnych reproduktorov vykompenzovat ich zvysenou hlasitostou? ;)
tak som to riesil ja, ze som znizoval hlasitost prednych repro, ale nebolo to bohvieco, je to dost tazke naladit presne :)
Napísať odpoveď