Ako zacat s webom.
-
marceln
Medium Expert
- Kontaktovať používateľa:
Ako zacat s webom.
zdravim, chcel by som sa naucit robit wboe stranky, chvilku som sa tomu venoval ale uz davnejsie, naucil som sa len tie najzakladnejsie zaklady html.
Tento jazyk je uz predpokladam zaostaly. O inych jazykoch nemam prehlad. Ja by som si na zaciatok chcel vytvorit nejaku osobnu stranku a poskusat na nej rozne jazyky, paci sa mi flash ale ten ma troska obmedzene moznosti a na celkovu vystavbu stranky sa asi nehodi. Potom je vraj teraz pouzivane php v tom neviem nic(ani vo flashi). a este som pocul také ze javascript.
Teda moja prosba je aby ste mi poradili ako zacat, chcel by som sa oboznamit s tyýmito jazykmi. naucit sa nejaké základy a potom pokracovat.
Dakujem, dúfam v rozsiahle a pre laika pochopitelne odpovede.
Tento jazyk je uz predpokladam zaostaly. O inych jazykoch nemam prehlad. Ja by som si na zaciatok chcel vytvorit nejaku osobnu stranku a poskusat na nej rozne jazyky, paci sa mi flash ale ten ma troska obmedzene moznosti a na celkovu vystavbu stranky sa asi nehodi. Potom je vraj teraz pouzivane php v tom neviem nic(ani vo flashi). a este som pocul také ze javascript.
Teda moja prosba je aby ste mi poradili ako zacat, chcel by som sa oboznamit s tyýmito jazykmi. naucit sa nejaké základy a potom pokracovat.
Dakujem, dúfam v rozsiahle a pre laika pochopitelne odpovede.
-
shanoy
Star
tak na webovú stránku pochopitelne potrebujes html..a vobec neviem co je nanom zaostale
. PHP je "pomocný" programoví jazyk pri tvorbe www stranok no aj kebyže vieš php tak potrebuješ html a to iste je aj Javascript, ten dokaže bárs jaké "blbostičky" no tiež je potreba html..a iné jazyky sú napríklad ASP a mnoho ďalších, no tie sú asi pre lajka dosť zložité.preto doporučujem si najprv naštudovať html (www.jakpsatweb.cz) a potom ostatné jazyky 
-
shanoy
Star
html je ten najlahci jazyk..nieje natom skoro nic tazkeho..a skoro by som zabudol na css(kaskádové štýly) - to je tiež vylepšenie pre html a dosť dobré a tiež sa dajú naučiť na stránke www.jakpsatweb.cz no tie už sú trošku ťažšie no naučiť sa ich na 100% sa asi nikde nedámarceln napísal:ok tak ja si prebehnem znova este ten html, myslim ze mi to nebude trvat dlho, vseobecne to pouzivat viem len nepoznam vsetky prikazy a niektore neviem ako sa pisu tak ked to budem ovldat opytam sa co dalej
-
marceln
Medium Expert
Tak som sa trosku rozpisal... snad sa odhodlate precitat si to.
-Pozrel som si tie stranky jakpsatweb. Vlastne som ich uz poznal. Raz som si uz tie zaklady aj presiel. Myslim si vsak ,ze to nieje to ,co hladam. Su tam síce pekne vysvetlene vsetky(alebo vela) prikazov, ale mne to nejak nepomoze.
Ja by som skôr chcel nieco také ,ako konkrétne stránky a uvedený postup ako na nich. Je dost tazke vysvetlit co tým myslim. snád pochopíte dalej.
Chcel by som nieco takéto len nie ohladom flashu:
Na tejto stránke je konkrétne popísané ako vytvoriť daný "flashový loader", a nauci sa to asi naozaj kazdy. Keby som sa vsak mal len drvit prikazy z flashoveho jazyka , a aj keby som ich vedel ,tak by ma asi nenapadlo ako nieco také spravit, lebo ich neviem zaradit do praxe. Tak isto môžem vedieť príkazy html ale neviem ako spraviť na boku stránky navigačný panel. Nieco ako tu na lavo) mozno by som rozdelil stránku podla tabulky a pouzil jeden stĺpec tabulky ako tento navigacný bar, ale kto vie ci na to nieje ucinnejsi sposob?
keby som vsak nasiel na nete návod: ideme si do nasej stránky pridat navigacný bar ... pouzijeme na to príkaz ... ktorí spraví... (+ konkretny naprogramovany priklad) tak uz viem ako sa robia navigacne bary a upravit ho uz nieje taky problem, tam mozem vyuzit tie znalosti z prikazov.
Takže hladám nejakú takú to stránku kde by som sa ucil z hotových príkladov.
alebo: su nejake takéto výukové knižky( popripade e-booky?)
-Pozrel som si tie stranky jakpsatweb. Vlastne som ich uz poznal. Raz som si uz tie zaklady aj presiel. Myslim si vsak ,ze to nieje to ,co hladam. Su tam síce pekne vysvetlene vsetky(alebo vela) prikazov, ale mne to nejak nepomoze.
Ja by som skôr chcel nieco také ,ako konkrétne stránky a uvedený postup ako na nich. Je dost tazke vysvetlit co tým myslim. snád pochopíte dalej.
Chcel by som nieco takéto len nie ohladom flashu:
Kód: Vybrať všetko
http://www.flashland.sk/zaciat/preloader/preloader.phpKód: Vybrať všetko
http://www.worldofwarcraft.skkeby som vsak nasiel na nete návod: ideme si do nasej stránky pridat navigacný bar ... pouzijeme na to príkaz ... ktorí spraví... (+ konkretny naprogramovany priklad) tak uz viem ako sa robia navigacne bary a upravit ho uz nieje taky problem, tam mozem vyuzit tie znalosti z prikazov.
Takže hladám nejakú takú to stránku kde by som sa ucil z hotových príkladov.
alebo: su nejake takéto výukové knižky( popripade e-booky?)
imho kazdy sposob je svojim sposobom ucinny ak sa dosiahne pozadovany vysledok ... samozrejme, ze to moze casto byt spravene omnoho efektivnejsie, ale to casto zistis az neskor .. ono to chce len skusat a skusat a mat prehlad a nadhlad aby si vedel ze tuto znacku mozem pouzit na toto a nielen na toto ... chce to cvikmarceln napísal:mozno by som rozdelil stránku podla tabulky a pouzil jeden stĺpec tabulky ako tento navigacný bar, ale kto vie ci na to nieje ucinnejsi sposob?
-
JurijRubanov
Light Star
Office sa na vytváranie webových stránok použiť nedá. Pokiaľ chceš vytvárať efektné web stránky, tak jednoznačne pokračuj s HTML a priber CSS. S tým dokážeš urobiť fakt premakané veci. A ďalej sa musíš rozhodnúť, ako chceš vyriešiť ovládanie. Ja osobne uprednostňujem FLASH (http://www.gympd.sk/~5obertasb15/jurij). Pokiaľ sa však nechceš púšťať do flashu, doporučujem si robiť grafiku v Gimpe alebo Photoshope.
Dnes sa asi najviac pouziva xhtml v spolupraci s CSS (cascading stylesheets) a ako engine sa zvykne pouzivat php pripadne asp. V html a xhtml nie je velky rozdiel, v podstate mozes CSS aplikovat aj na html, ale odporucam vytvorit si navyky xhtml (pisanie kodu malymi pismenami, pouzivanie parovych tagov, formatovanie textov a tabuliek nechat na css ..) tu uz predavam slovo mastermindovi, toto je jeho parketa 
-CSS sa najlahsie naucis skusanim. Zober si nejaky template a zacni ho prepisovat, rozoberat, mazat, sleduj, ktory prikaz sa ako sprava. Samozrejme si treba popirtom otvorit nejaky tutorial alebo literaturu a naucit sa teoreticke zaklady.
-CSS sa najlahsie naucis skusanim. Zober si nejaky template a zacni ho prepisovat, rozoberat, mazat, sleduj, ktory prikaz sa ako sprava. Samozrejme si treba popirtom otvorit nejaky tutorial alebo literaturu a naucit sa teoreticke zaklady.
-
JurijRubanov
Light Star
ak mozem poradit s tym CSS sa da pekne pohrat v Macromedia Dreamweaver. Tam ti vypise vsetky vlastnosti a staci uz len skuat, ktora je naco. Fakt sa s tym da dostatocne vyhrat. Viem, ze pre zaciatocnika je tazke pisat CSS priamo v kode. , pretoze len tazko sa da predpokladat, co ktory prikaz urobi. A skusat to dalej v prehliadaci po kazdom zmenenom prikaze je casovo dost narocne.
JurijRubanov:Co je zobrazene v dremweaveri, nemusi byt spravne zobrazene v prehliadaci a v IE teda urcite nie. Ale inak za ten dreamweaver sa priklanam, kedze ma implementovany validator a schopnost dopisovat tagy. Ale prezerat radsej v prehladaci /zvlast mozilla a zvlast IE, prip. opera/. V dreamveaveri to mas stlacenim F12 do predvoleneho a potom davas iba F5 v browseri.
-
marceln
Medium Expert
no dlhsie som tu nebol a za ten cas som zistil priblizne co je to css, ako sa zapisuje, syntax a tak , este nemám ale vyskúsané jednotlivé príkazy ale ked chcem nieco spravit tak si pozriem na jakpsatweb aky prikaz na to pouzit a pouzijem ho
zaujima ma to xhtml , co to je? nieco take ze xhtml sa pouziva len na prikazy a vzhlad sa upravuje cez css?
to mi troska nesedi lebo momentalne si neviem predstavit ako nastavit tabulky cez css,
no a moje ambicie su este javascript(len trosku zyklady, aby som spravil to vysuvacie navigacne menu), flash(nechcem v nom robit menu ani stránku... zatial... zatial len ako nejaký prvok.. na skrášlenie stránky, neskôr mošno úvodnú obrazovkus loadovacim status barom, ) no a php... neviem, potrebujem to?
no a ak sa mozem spytat na par veci:
1. da sa tabulka vycentrovat cez css? ako?
2. ked rozdelim stranku podla tabulky na 2 riadky (to nieje dolezite) a zacnem pisat text do druheho riadka zacína sa písať pekne od vrchu bunky
ale ked mu priradim <h1> tak je od horneho okraja bunky odsadeny, to iste aj s <p> dá sa tomu zamedziť? (pouzil som margin-top -20px ale to sa mi zdá také barbarské)
3. ako je najlepsie rozdelit stránku na bloky? napríklad urobiť navigačný blok? zatial som na to používal tabuľku, je to dobrý spôsob alebo existuje niečo výhodnejšie?
4. kde sa môžem naučiť nejaký pekný design stránok? tak aby to sedelo.. myslím len nejaké základné prvky.. tlačítka, okraje stránky (plynulý prechod do pozadia ked má stránky šírku 760px a vzadu je nejaké pozadie)
5. existujú nejaké už zladené kombinácie fontov pre stránku , alebo farebných kombinácií pre text/ pozadie? nejaké takéto šablóny na internete?
6.ako oddelím navigačný stlpec od stránky zvislou čiarou? nie rámčekom
no a moje prvotinky , mozte kludne nadavat, aspon sa zlepsim
http://www.nothinkelse.ic.cz/new1/index.html
a este starsie .. to len na vyskusanie fameov
http://www.nothinkelse.ic.cz/
robil som to len na vyskusanie si jednotlivych prvkov,
zaujima ma to xhtml , co to je? nieco take ze xhtml sa pouziva len na prikazy a vzhlad sa upravuje cez css?
to mi troska nesedi lebo momentalne si neviem predstavit ako nastavit tabulky cez css,
no a moje ambicie su este javascript(len trosku zyklady, aby som spravil to vysuvacie navigacne menu), flash(nechcem v nom robit menu ani stránku... zatial... zatial len ako nejaký prvok.. na skrášlenie stránky, neskôr mošno úvodnú obrazovkus loadovacim status barom, ) no a php... neviem, potrebujem to?
no a ak sa mozem spytat na par veci:
1. da sa tabulka vycentrovat cez css? ako?
2. ked rozdelim stranku podla tabulky na 2 riadky (to nieje dolezite) a zacnem pisat text do druheho riadka zacína sa písať pekne od vrchu bunky
ale ked mu priradim <h1> tak je od horneho okraja bunky odsadeny, to iste aj s <p> dá sa tomu zamedziť? (pouzil som margin-top -20px ale to sa mi zdá také barbarské)
3. ako je najlepsie rozdelit stránku na bloky? napríklad urobiť navigačný blok? zatial som na to používal tabuľku, je to dobrý spôsob alebo existuje niečo výhodnejšie?
4. kde sa môžem naučiť nejaký pekný design stránok? tak aby to sedelo.. myslím len nejaké základné prvky.. tlačítka, okraje stránky (plynulý prechod do pozadia ked má stránky šírku 760px a vzadu je nejaké pozadie)
5. existujú nejaké už zladené kombinácie fontov pre stránku , alebo farebných kombinácií pre text/ pozadie? nejaké takéto šablóny na internete?
6.ako oddelím navigačný stlpec od stránky zvislou čiarou? nie rámčekom
no a moje prvotinky , mozte kludne nadavat, aspon sa zlepsim
http://www.nothinkelse.ic.cz/new1/index.html
a este starsie .. to len na vyskusanie fameov
http://www.nothinkelse.ic.cz/
robil som to len na vyskusanie si jednotlivych prvkov,
V php som robil asi päť rokov, ale odporúčil by som ti ASP.NET, momentálne sú dostupné aj freehostingy, napr qsh.eu, aspweb.cz .
Výhodou je že si môžeš stiahnuť z Mirosoftu, Visual Web Developer Express Edition v ktorom sa dá jednoducho robiť grafika, aj cez css a celý jazyk C# abo VB.NET ušetrí kopu práce, k tomu je v ASP.NET predprogramovaných x komponentov ktoré ti ulahčia prácu. Prešiel som na .NET a som spokojnejší, bo sa v ňom jednoduhšie a rýchlejšie programuje, stránky sú rýchlejšie než PHP, dokonca .NET je rýchlejší než Java (som si nevymyslel, čítal som článok
).. a jednym s velkým plus je aj editor od MS s vynikajúcou pomôckou Intely-Sense(či jak sa to píše), buď Visual Studio, to je pravdaže platené, ale Microsoft ponúka aj Express Edície a to free.. nemám moc rád Microsoft, ale s týmto sa vytiahol .)
ďalej:
1. tabuľka sa dá vycentrovať cez cssko, len aby to šlo v každom prehliadači.. malo by to ísť cez - text-align:center, alebo margin:auto
2:
na riadky by som skôr používal div .) .. ale bez tabuliek sa niekedy nezaobídeme..
keď ceš dať preč to odsadenie od h1 a p.. tak použi niečo takéto
<style>
h1,p{ margin-top: 0px;}
</style>
to ti odpečie z každého, vrchné odsadenie a nepovedal by som že je to barbarské, môžeš aj tak ako si napísal, len by som použil miesto -20 , nulu
3:
no ja som stránku delil dakedy po tabuľkách, na bloky, teraz to robím cez divy..
navigačný blok, floatnem napr. dolava a na obsah nastavím aby nešiel za ľavú hranicu, alebo ho floatnem na pravo a na spodok dám clear: both, aby mi to držalo ako tak pokope.. ale s týmto mám vždy najväčšie trápenie, kvol validnosti, každý prehliadač mi to rozondí, a niekedy to zachádza až do depky, spraviť normálnu navigáciu na boku
4:
cssko asi na http://www.jakpsatweb.cz/ .. a potom odkukávaj, skenuj a testuj
.. najväčší problém býva abi ti to prehliadače zožrali pomerne rovnako..
5:
fonty sa snaž používať systémové, nik ti nezaručí že ten človek ktorý číta tvoju stránku má tvoje obrázkové písmo
.. ale ak myslíš pre photoshop fonty, tak stačí pogoogliť.. sú celé packy nato... rovnako takýchto templatov a stránok máš kopu de to môžeš odkukať..
6:
nastavíš tabuľke, alebo divu - boder-right: 1px solid #000; napr.
.. k tým stránkam, nevyzerá to zle
Výhodou je že si môžeš stiahnuť z Mirosoftu, Visual Web Developer Express Edition v ktorom sa dá jednoducho robiť grafika, aj cez css a celý jazyk C# abo VB.NET ušetrí kopu práce, k tomu je v ASP.NET predprogramovaných x komponentov ktoré ti ulahčia prácu. Prešiel som na .NET a som spokojnejší, bo sa v ňom jednoduhšie a rýchlejšie programuje, stránky sú rýchlejšie než PHP, dokonca .NET je rýchlejší než Java (som si nevymyslel, čítal som článok
ďalej:
1. tabuľka sa dá vycentrovať cez cssko, len aby to šlo v každom prehliadači.. malo by to ísť cez - text-align:center, alebo margin:auto
2:
na riadky by som skôr používal div .) .. ale bez tabuliek sa niekedy nezaobídeme..
keď ceš dať preč to odsadenie od h1 a p.. tak použi niečo takéto
<style>
h1,p{ margin-top: 0px;}
</style>
to ti odpečie z každého, vrchné odsadenie a nepovedal by som že je to barbarské, môžeš aj tak ako si napísal, len by som použil miesto -20 , nulu
3:
no ja som stránku delil dakedy po tabuľkách, na bloky, teraz to robím cez divy..
navigačný blok, floatnem napr. dolava a na obsah nastavím aby nešiel za ľavú hranicu, alebo ho floatnem na pravo a na spodok dám clear: both, aby mi to držalo ako tak pokope.. ale s týmto mám vždy najväčšie trápenie, kvol validnosti, každý prehliadač mi to rozondí, a niekedy to zachádza až do depky, spraviť normálnu navigáciu na boku
4:
cssko asi na http://www.jakpsatweb.cz/ .. a potom odkukávaj, skenuj a testuj
5:
fonty sa snaž používať systémové, nik ti nezaručí že ten človek ktorý číta tvoju stránku má tvoje obrázkové písmo
6:
nastavíš tabuľke, alebo divu - boder-right: 1px solid #000; napr.
.. k tým stránkam, nevyzerá to zle
Ako začať s webom??
Poradím ti ako som začínal ja,resp ešte aj začínam
Používal som editor Macromedia dreamweaver + Cestina a Corel Draw Photo (f/ck photoshop) a samozrejme firefox...
Síce macromedia nepíše validný kód,ale niako sa začať musí,najprv som si rozmislel v čom chcem robiť web,rozhodol som sa pre css a xhtml,potom som si stiahol nejaký web (samozrejme písaný technologiami css a xhtml) (čím jednoduhší tým lepšie)a otvoril som ho v dreamweaveri a pozeral že aký kód čo vytvára a pod aj css,síce bolo to dosť nervov,hlavne ked som už niečo zostrojil a pustil v ie a skoro ma **...
ps.hlavne musíš mať na to kopu času
Poradím ti ako som začínal ja,resp ešte aj začínam
Používal som editor Macromedia dreamweaver + Cestina a Corel Draw Photo (f/ck photoshop) a samozrejme firefox...
Síce macromedia nepíše validný kód,ale niako sa začať musí,najprv som si rozmislel v čom chcem robiť web,rozhodol som sa pre css a xhtml,potom som si stiahol nejaký web (samozrejme písaný technologiami css a xhtml) (čím jednoduhší tým lepšie)a otvoril som ho v dreamweaveri a pozeral že aký kód čo vytvára a pod aj css,síce bolo to dosť nervov,hlavne ked som už niečo zostrojil a pustil v ie a skoro ma **...
ps.hlavne musíš mať na to kopu času
-
jurko.info
Medium Expert
analýza zdrojákov
Starší topic, ale zareagujem - najlepšou školou (teda spoň pre mňa) mi bolo prezeranie si už hotových kódov stránok - jednoducho analýza zdrojákov, ale nepoznám lepšie stránky o tvorbe webu ako už toľkokrát spomenuté jakpsatweb.cz - sám sa tam zavše vraciam aj keď už html na 99% ovládam.
Js, VBS a iné hračky moc nemám v láske - ako druhý bod tvorby stránok by som doporučoval PHP - pri tom sa človek vyhrá a narobí sprostostí.
PS: Imho, niečo také ako zdrojáky phpbb sa analyzovať nepokúšaj : o )
Js, VBS a iné hračky moc nemám v láske - ako druhý bod tvorby stránok by som doporučoval PHP - pri tom sa človek vyhrá a narobí sprostostí.
PS: Imho, niečo také ako zdrojáky phpbb sa analyzovať nepokúšaj : o )
-
Jeremy
Medium Professional
aj ja som začínal takto podobne cez zdrojáky iných stránok, resp. kukol som si peknú stránku odkopčil zdroják a dodatočne ho v dreamweaverri upravill... potom som chcel prejsť na niečo iné kamarát mi odporučil redakčný systém joomla....
nájdeš mnoho na stránke alebo
v praxi to vyzerá tak, že si v administrátorskom rozhraní nastavíš čo sa ako má zobrazovať stiahneš dáku free šablonu a poprípade nainstalujes nejaké tie komponenty a píšeš články
joomlu môžem plne odporúčať a má výhodu nepotrebuješ vedieť tak dokonale zdroják
nájdeš mnoho na stránke
Kód: Vybrať všetko
www.joomlaportal.czKód: Vybrať všetko
www.joomla.orgjoomlu môžem plne odporúčať a má výhodu nepotrebuješ vedieť tak dokonale zdroják