ty koky...diky...ades napísal:Tak uz viem v com to je: je v tom parafin v tekutom stave. Ten pliesok po nalomeni pukne, vytvori akoby razovu vlnu, vplyvom ktorej sa zacne vytvarat krystalicka mriezka v parafine. Pri tomto procese sa uvolnuje relativne velka tepelna energia. Po vytvoreni uplnej krystalickej mriezky parafin stuhne a do tekuteho stavu ho dostaneme spat len vlozenim do horucej vody, v ktorej sa znova roztopi, ale kedze nema "startovny vystrel" v podobe puknuti plieska, zostane v tekutom stave az do dalsieho pouzitia. Jednoduchy princip, za ktoreho vysvetlenie podakujte profesorovi Mornsteinovi z Biofyzikálneho ústavu Masarykovej Univerzity v Brne
LUDIA:NEZNAMA CHEM.REAKCIA VIETE O TOMTO NIECO????
-
qwerty-xyz
-
miki690
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Akoze co nove si tu povedal ? nove slovicko ze reakcia pri ktorej sa uvolnuje teplo je exotermicka a ze ohnutim sa dodava energia ? to je princip ktory si bezny 1 na gymnaziu dokaze odvodit aj sam bez toho aby tu vec niekedy videl ... ved to vypliva z toho co napisal qwerty-xyz v prvom svojom posteFrikso napísal:Obsahuje to nejake chemicke latky, ktorym pri tom ohnuti dodas potrebnu energiu a spusti sa exotermicka reakcia....
To teda nemozespinacolada napísal:to kludne na to mozes naplut a tiez tomu dodas energiu na spustenie reakcie.nie.to funguje nejak inak a tiez by ma zaujmalo ako
Presne toto som mal aj ja , ale uz pred par rokmi. som sa z tym hral tak casto a tak dlho az som to roztrhalTomAss napísal:hehe spomenul som si ze to mam aj ja....celkom haluz dohovie co to je...mne to pripada jak keby ta voda zmrzla az nato ze to je teplenakameroval a odfotil som to...
tu je jak to z tuheho dam spat do normalneho:
tu je zakladny stav (kvapalny):
tu sa to meni na tuhy (video):
http://video.google.com/videoplay?docid ... 4088796705
tu je tuhy :
-
Runes
Addict
- Kontaktovať používateľa:
kono nefim ci ste k dacomu dospely ja len dodam ze tato haluska bola povodne vyvinuta pre armadu aby vojakom neomrzaly prsty neskor sa to skomerciziovalo pouzivaly to lyziary davaly si to do lyziarok a do vrecok v hociktorom sportovom obchode zozeniete tuto srandu jednorazovku za 40sk a na viac pouziti okolo 300sk a niesom isty ale tusim to malo obmedzeny pocet cyklov okolo 200 alebo tak dako a k tomu ze to treba dat do teplej vody tak ak sa dobre pametam tak ta voda musi byt vriaca a henta sranda roby teplotu okolo 40 stupnov tak asi tam bue pes zakopany
-
qwerty-xyz
no hej,vela veci preslo z armady do normalneho zivota.to odkazuje na to ze armada uz takuto srandu nepotrebuje alebo uz maju daco lepsie co sa klasifikuje ako tajne,ale princip fungovania tu uz ktosi vysvetlil.Runes napísal:kono nefim ci ste k dacomu dospely ja len dodam ze tato haluska bola povodne vyvinuta pre armadu aby vojakom neomrzaly prsty neskor sa to skomerciziovalo pouzivaly to lyziary davaly si to do lyziarok a do vrecok v hociktorom sportovom obchode zozeniete tuto srandu jednorazovku za 40sk a na viac pouziti okolo 300sk a niesom isty ale tusim to malo obmedzeny pocet cyklov okolo 200 alebo tak dako a k tomu ze to treba dat do teplej vody tak ak sa dobre pametam tak ta voda musi byt vriaca a henta sranda roby teplotu okolo 40 stupnov tak asi tam bue pes zakopany
-
qwerty-xyz
tam je tusim dusicnan amonny (NH4NO3) a voda (H2O), ktore su oddelene niecim, po naraze sa to nieco predeli a prebieha endotermicka reakcia (spotrebuva sa teplo) => ochladi sa toades napísal:bezne sa to pouziva pri zraneniach a pod kedze su aj "sacky" ktore sa po zlomeni zacnu ochladzovat az na teplotu blizku bodu mrazu..
-
metalbreath
Amateur
Re:
Nazdar tiež som sa pokúšal hladať po nete čo to je za reakciu a natrafil som na toto fórum a tak sa chcem pridať k tejto diskusii, ja mám doma z Granka ten "vankúšik"
vyzerá to takto:
http://img693.imageshack.us/img693/3455/dsc01298p.jpg
Ale tiež neviem odkial nabrať čo sa v tom vlastne nachádza
http://img693.imageshack.us/img693/3455/dsc01298p.jpg
Ale tiež neviem odkial nabrať čo sa v tom vlastne nachádza
Re:
Clovece, tema ma IBA 3 strany, uz v prvej polovici druhej strany jasne tuto "zahadu" rozpisal ades (inak, dik
. Kedze sa odvtedy este par otazok "ako to funguje" objavilo, a pocitam ze sa este objavi, tak to preistotu ocitujem, kedze kazdy cita len prvy a posledny prispevok...
ades napísal:Tak uz viem v com to je: je v tom parafin v tekutom stave. Ten pliesok po nalomeni pukne, vytvori akoby razovu vlnu, vplyvom ktorej sa zacne vytvarat krystalicka mriezka v parafine. Pri tomto procese sa uvolnuje relativne velka tepelna energia. Po vytvoreni uplnej krystalickej mriezky parafin stuhne a do tekuteho stavu ho dostaneme spat len vlozenim do horucej vody, v ktorej sa znova roztopi, ale kedze nema "startovny vystrel" v podobe puknuti plieska, zostane v tekutom stave az do dalsieho pouzitia. Jednoduchy princip, za ktoreho vysvetlenie podakujte profesorovi Mornsteinovi z Biofyzikálneho ústavu Masarykovej Univerzity v Brne
Re: LUDIA:NEZNAMA CHEM.REAKCIA VIETE O TOMTO NIECO????
len taka otazka. je to isto parafin ? lebo parafin ma teplotu podla druhu (podla pomeru latok z ktorych sa sklada) teplotu topneia niekde nad 40 stupnami. teda moja otazka. je to isto parafin alebo parafin+nieco alebo dokonca nieco ine ako parafin ?
-
webmasterr
Medium Professional
Re: LUDIA:NEZNAMA CHEM.REAKCIA VIETE O TOMTO NIECO????
hh ludia ste objavili ameriku, mi to mame doma uz mozno aj 10 rokov, da sa to pouzit ako nahrada termoforu napr. , ale je pravda ze to ma zaujimavy princip, keby nie tato tema uz davno zabudnem ze sme nieco take mali