Prečo TurboPascal????

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
BzuCo
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa BzuCo »

No tak podla mna je Packal (ako ho nas prednasajuci nazyva) totalne nevhodny na provramovanie uzivatelskych aplikacii. Hlavne komercnych. Pascal bol navrhnuty ako jazyk na vyucovanie programovania a nie na vytvarania siahodlych aplikacii. A navyse stredna skola nema do sveta poslat hotovych programatorov, ale ma cloveka naucit zaklady a hlavne pochopit ako to funguje, naucit nejakej algoritmickej logike.
Nech ma Pascal aj kniznice na zbombardovanie Bieleho Domu, este to z neho nerobi poriadny jazyk. Ak chcete naozaj priklad efektivneho silneho jazyka, tak skuste haskell.
Rixsus
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Rixsus »

preco haskell a ne C????
alebo C++???
dokonca aj C#
Even
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Even »

Nám hovoril učitel že preto sa vyučuje v Turbo Pascale lebo majú len na to kúpenú licenciu...
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pheo »

Nám hovoril učiteľ že preto sa vyučuje v Turbo Pascale lebo majú len na to kúpenú licenciu...
To je síce pekné že vaša škola podporuje už "mŕtvy" projekt, ale na internete sú neporovnateľne lepšie kompilátory ako je Free Pascal (už podľa názvu môžeš usúdiť že je free). A čo dokáže si môžeš prečítať tu (ide o letmí úvod do toho čo vie :D ) :
pascalsource.ic.cz
v sekcií vývojové prostredia
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

pheo: nejde o to aky programovaci jazyk sa vyucuje, zakladom je naucit zaklady algoritmizacie
Rixsus
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

sundevil napísal:pheo: nejde o to aky programovaci jazyk sa vyucuje, zakladom je naucit zaklady algoritmizacie
ale ked v com sa ucis podporuje uz aj oop tak to je jedine +
sundevil
VIP
VIP

Rixsus napísal:ale ked v com sa ucis podporuje uz aj oop tak to je jedine +
nezabudaj ze programovat v pascale sa uci na ZS kde je oop absolutne zbytocne, kedze vacsina zo ziakov dokaze napisat program co ma maximalne 20 riadkov
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

sundevil:
Pozri ide o názor na to s čím sa má začať. Príklad: otvoríš si ľubovoľnú knihu pre zelenáčov z javy. 1 lekcia = základy OOP.
(Na mojej škole sme nabehli hneď na javu, aj tí čo nikdy predtým neprogramovali pochopili čo to objekt je. ). OOP je základ moderného programovania a za zbytočnosť ho určite nepovažujem.
sundevil
VIP
VIP

pheo napísal:Pozri ide o názor na to s čím sa má začať.
pozri ja som zacal programovat v 5tej triede na zakladke, bolo to programovanie pre deti, volalo sa to zofka, taka korytnacka ci co to bolo, daval si tomu prikazy a kadial si presiel ostala ciara, takze si vlastne kreslil, ovladal si to len tym ze si napisal nejaku postupnost prikazov, nemohol si sa s tym hral ze by si to priamo ovladal, potom sme presli na legendu robota karola, tymto by malo kazde dieta zacinat s programovanim este aj pascal je popri tychto programoch vlastne dost zlozity
a este jednu vec, prva hodina informatiky, prisla ucitelka a zacali sme si pisat podivne znacky do zosita a robit neskutocne zlozite schemy -> rozumej vyvojovy diagram, vies ako sme cela jedna skupina triedy zavideli ze druha ucitelka s druhou skupinou sa pri pocitacoch len hraju, a my musime robit takeho zbytocnosti? keby nebolo tychto zbytocnosti, ako nejaka zofka, robot karol, pochybujem ze by som sa niekedy o programovanie co i len zaujimal, bolo by to pre mna urcite utrpenie, sice mi nevyslo studium na FRI ZU, ale programovat ma stale bavi, hoci len tak pre radost :)
Rixsus
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

pheo napísal:sundevil:
Pozri ide o názor na to s čím sa má začať. Príklad: otvoríš si ľubovoľnú knihu pre zelenáčov z javy. 1 lekcia = základy OOP.
(Na mojej škole sme nabehli hneď na javu, aj tí čo nikdy predtým neprogramovali pochopili čo to objekt je. ). OOP je základ moderného programovania a za zbytočnosť ho určite nepovažujem.
jj suhlasim OOP je velmi dolezite a najlepsie ked sa uci od zaciatku ...
to nedokaze pochopit nase skosnatene zastarale skolstvo, ktore sa cpe mrkvosoftu do ... a nece prejst na linux, ktori je zadarmo ..
trion
Star
Star

Príspevok od používateľa trion »

ja by som chcel vediet ci aj pri FreePascale su tie iste prikazy ako pri TurboPascale. Ak nie tak kde by som mohol najst nejeky zdroj info. ohladom prikazou pre tento program. Vopred dakujem. :?
tomPD
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomPD »

No v podstate je to to iste, ale 100% som si tym neni isty skus pozret www.freepascal.com
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ppt »

Vo freepascale mne nefungovala kniznica Grafika (grafikua.tpu), kturu sme v skole pouzivali. Takze nejake obmedzenia tam budu, aj ked tie zakladne prikazy fungovat musia. :D
Ic3m4n
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ic3m4n »

radsej q basic ako turbo pascal srry ale vazne je to na pi**u :!: :!: :!: :!:
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

Ic3m4n napísal:radsej q basic ako turbo pascal srry ale vazne je to na pi**u :!: :!: :!: :!:
to vazne porovnavas qbasic a turbo pascal. to snad nie. ved to sa neda
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

ppt napísal:Vo freepascale mne nefungovala kniznica Grafika (grafikua.tpu), kturu sme v skole pouzivali. Takze nejake obmedzenia tam budu, aj ked tie zakladne prikazy fungovat musia. :D
Ísť ti to musí, veď free pascal plne emuluje turbo pascal. Pridal si na začiatok programu direktívu {$mode TP} - zabezpečí plnú emuláciu TP.
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ppt »

pheo napísal:Ísť ti to musí, veď free pascal plne emuluje turbo pascal. Pridal si na začiatok programu direktívu {$mode TP} - zabezpečí plnú emuláciu TP.
Nie nepridaval som to. :) Velmi som sa s tym FP nebabral. Ked som videl, ze mi to nejde, tak som sa vratil k TP, ktory sme mali aj v skole. No a teraz som s pascalom dost dlho nerobil. A ci sa k nemu vratim, to neviem :P . Ale hadam ano (planujem vyskusat niekedy pascal + assembler. :D )
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Len tak mimochodom , keby si chcel programovať vo FPC assembler pridaj direktívu {$ASMMODE ATT} :P. Skús si aj niekedy kuknúť dokumentáciu FPC je fakt dobrá. 8)
trion
Star
Star

Príspevok od používateľa trion »

snazim sa uz dlhsie rozchodit Turbo Pascal, ale nejak sa mi to nedari. Asi je zly rar. Mohol by som Vas poprosit ci by ste mi neposlali TP7+patche+cesky alebo slovensky help s dobrou diakritikou? Vopred dakujem. :?
Napísať odpoveď