Ekonomia, ekonomika, manazment...studium

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Holubar
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Ekonomia, ekonomika, manazment...studium

Príspevok od používateľa Holubar »

Rad by som si precital nazory ludi, co studuju nieco tohto charakteru. Vidite uz nejak svoju buducnost, viete si realne predstavit uplatnenie vasich vedomosti v praxi, realnom zivote a realnych situaciach? Mate pocit, ze to, co studujete je naozaj hodne titulu Ing, teraz po novom uz Mgr?
Privitam aj nazory ostatnych ludi na tieto odbory resp ich studium.
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa enter00 »

no, mgr ma uz hodne dlho napr Fakulta managmentu UK, Ekonomicka univerzita BA a tusim fakulty na TUKE a Zilinskej uni maju a budu mat ing.

dalej k tvojej otazke...
mam taky pohlad na vec... su skoly, ktore ta ucia byt zamestnancom. a su skoly, ktore ti daju teoreticky zaklad nato, aby si mohol robit to, co rozhodnes robit. ci uz to bude byt zamestnancom, alebo samostatne podnikat.

Studium manazmentu je podla mna druhy pripad, samozrejme a to najviac zalezi na tom, ako sa k tomu clovek stavia a aky ten clovek je.
Da sa uspiet aj bez skoly, a da sa neuspiet aj 5 titulmi z Harvardu, Princetonu, Yale, ICH Zurich atd atd.
SaNDRiTTa_2H
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa SaNDRiTTa_2H »

ked uz sme pri tejto teme.. tiez stujem ale zatial len na strednej odbor marketing.. priznavam sa ze nejak ma to absolutne nebere.. chcela by som sa opytat ci by bolo mozne vyst z tej skoly na vysku s uplne inym zameranim (narp. psychologia.. )
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

SaNDRiTTa_2H napísal:ked uz sme pri tejto teme.. tiez stujem ale zatial len na strednej odbor marketing.. priznavam sa ze nejak ma to absolutne nebere.. chcela by som sa opytat ci by bolo mozne vyst z tej skoly na vysku s uplne inym zameranim (narp. psychologia.. )
samozrejme ze ano, jedina podmienka je spravit prijimacie skusky, a potom uz len uspesne dostudovat
matus121
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa matus121 »

aj mna budu odpovede na tuto temu zaujimat, som este len na gympli, ale chcel by som ist nieco s tymto studovat na VS :)
Vesper
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vesper »

ja by som tiez taketo nieco rad studoval ked skoncim strednu konkretne sa mi zatial celkom vidi Fakulta managementu UK... a vlastne som sa dost rozhodoval hlavne aj kvoli tomu ze hlavne predmety na tychto odboroch su jazyky, matika a ekonomia co je asi to najlepsie takze tak...
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

enter00 napísal:dalej k tvojej otazke...
mam taky pohlad na vec... su skoly, ktore ta ucia byt zamestnancom. a su skoly, ktore ti daju teoreticky zaklad nato, aby si mohol robit to, co rozhodnes robit. ci uz to bude byt zamestnancom, alebo samostatne podnikat.
A ty citis, ze ti tvoja skola dava nejake predpoklady na to, aby si sa stal uspesnym podnikatelom?Uplne suhlasim s tym, ze je to o osobnosti a vsetkom, co s tym suvisi...Smerujem skor k tomu, ci maju absolventi inych skol isty handicap,ak by chceli zacat podnikat,alebo riadit niekoho podnik.
Priklad:Absolvent FEI STU sa uchadza o miesto riaditela v podniku, ktory sa zaobera napr vyrobou papiera, jeho oponent je absolvent fakulty manazmentu. Je ten druhy absolutnym favoritom na to miesto, alebo sa to posudi skor podla pohovoru?Cim pride manager vyzbrojeny na takyto pohovor a co tam bude chybat FEIkarovi...Myslim odborne znalosti, ktore sa dali ziskat pocas studia. Alebo sa na to neda odpovedat?
Vesper napísal:hlavne predmety na tychto odboroch su jazyky, matika a ekonomia co je asi to najlepsie takze tak...
Preco si myslis, ze to je to najlepsie?
brm
Darca
Darca

Re: Ekonomia, ekonomika, manazment...studium

Príspevok od používateľa brm »

Holubar napísal:viete si realne predstavit uplatnenie vasich vedomosti v praxi, realnom zivote a realnych situaciach? Mate pocit, ze to, co studujete je naozaj hodne titulu Ing, teraz po novom uz Mgr?
Si zober takto.. na slovensku (aj vo svete) je x-milión firiem.. a každá jedna firma, aby prežila, musí zamestnávať aspoň jedného človeka, ktorý má ekonomické vzdelanie (alebo aspoň ekonomické vedomosti). Takže možnosti uplatnenia sú široké.. závisí už len na Tvojej šikovnosti (na Tvojich známostiach), kde sa Ti podarí dostať. ;)
Holubar napísal:Priklad:Absolvent FEI STU sa uchadza o miesto riaditela v podniku, ktory sa zaobera napr vyrobou papiera, jeho oponent je absolvent fakulty manazmentu. Je ten druhy absolutnym favoritom na to miesto, alebo sa to posudi skor podla pohovoru?Cim pride manager vyzbrojeny na takyto pohovor a co tam bude chybat FEIkarovi...Myslim odborne znalosti, ktore sa dali ziskat pocas studia. Alebo sa na to neda odpovedat?
Absolútny favorit určite nie je. Absolvent ekonomickej školy musí mať aké-také vedomosti aj o technológií výroby papiera. Iba tak dokáže správne aplikovať ekonomické vedomosti. Absolvent FEI možno bude viedieť o podniku.. ale keď nebude mať šajnu o riadení podniku.. tak si myslíš, že ho správne povedie do budúcnosti? Bude vedieť z rôznych analýz a ekonomických výsledkov predpovedať budúcnosť podniku na trhu? ..bude vedieť včas rozoznať určité situácie a urobiť potrebné kroky, aby podnik neskrachoval?

Na VŠ nám Doc. Mizla dal podobnú otázku.. je lepšie, aby bol ministrom zdravotníctva (riaditeľom nemocnice) človek s lekárskym vzdelaním alebo ekonomickým vzdelaním? :)
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Ekonomia, ekonomika, manazment...studium

brm napísal:Si zober takto.. na slovensku (aj vo svete) je x-milión firiem.. a každá jedna firma, aby prežila, musí zamestnávať aspoň jedného človeka, ktorý má ekonomické vzdelanie (alebo aspoň ekonomické vedomosti). Takže možnosti uplatnenia sú široké.. závisí už len na Tvojej šikovnosti (na Tvojich známostiach), kde sa Ti podarí dostať. ;)
Ako to myslis, preco potrebuju?Myslis tym uctovnicku?Na to netreba VS
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Podnik z ekonomického hľadiska nie je len o účtovníctve. :)
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

Holubar napísal:Priklad:Absolvent FEI STU sa uchadza o miesto riaditela v podniku, ktory sa zaobera napr vyrobou papiera, jeho oponent je absolvent fakulty manazmentu. Je ten druhy absolutnym favoritom na to miesto, alebo sa to posudi skor podla pohovoru?Cim pride manager vyzbrojeny na takyto pohovor a co tam bude chybat FEIkarovi...Myslim odborne znalosti, ktore sa dali ziskat pocas studia. Alebo sa na to neda odpovedat?
neboj, absolventa neprijmu na post riaditela. hlavnou vecou je prax a referencie. o to z coho mas titul, sa nikto nezaujima. mozes byt aj MVDr. a robit riaditela v banke. kamarat tak robil krajskeho riaditela v HVB. dolezite je mat titul. to je jedno z coho. to ci z teba bude schopny manager nerozhoduje VS. dnes je managerov strasne vela ale tych dobrych je stale malo. a tam ja vidim miesto pre moje vlastne uplatnenie. ako hovori ten dotycny kamarat: Veterina je najlepsia skola, mozes s nou robit hocico, okrem veterinara.)
zuzkazuzka
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzkazuzka »

Ja mam vystudovany management, teda konkretne marketing. Velmi si pochvalujem, ma to velke uplatnenie v sucasnom svete. Najma na Slovensku ma marketing este stale velke rezervy.
Titulu to urcite hodne je, v skole ta vela naucia a pripravia na prax. Teda aspon na mojej skole to tak bolo. Urcite by som mala vela co robit, keby som sa rozhodla pracovat v tomto odbore len tak bez studia.
Takze ja zo svojej skusenosti velmi vrelo odporucam! :smt023
cubix
Star
Star

Príspevok od používateľa cubix »

mmm kazdy by chcel byt managerom a neviem co este ale zabuda na to ze nas (aj ked nie moc velky) trh sa coskoro presyti podobne ako vo vacsine zapadnych krajin. Treba si vybrat perspektivne povolanie...
zuzkazuzka
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzkazuzka »

cubix napísal:mmm kazdy by chcel byt managerom a neviem co este ale zabuda na to ze nas (aj ked nie moc velky) trh sa coskoro presyti podobne ako vo vacsine zapadnych krajin. Treba si vybrat perspektivne povolanie...
Ono ani nejde o to byt managerom.... treba byt managerom spravneho podniku v spravnom odvetvi. Inak chudak manager sam nic nezmoze :)
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

No toto povolanie bezpochybne má budúcnosť. Už sa aj na západe hovorieva:
Nie že: Chcem hovoriť s vedúcim!
Ale: Chcem hovoriť s manažérom!

Mne osobne sa slovo Manažér protiví - evokuje vo mne predstavy o človeku, ktorý mi zatrhne voľno minimálne do konca kalendárneho roka, preto že sa blížia Vianoce a naša spoločnosť musí zožať maximálny zisk pred tymito rušnými sviatkami.

Heh, keď bude každý manažér, kto bude asi potom makať?
cubix
Star
Star

Príspevok od používateľa cubix »

zuzkazuzka napísal:Ono ani nejde o to byt managerom.... treba byt managerom spravneho podniku v spravnom odvetvi. Inak chudak manager sam nic nezmoze :)
ved o to ide. Ked sa bude valna vacsina zameriavat na toto povolanie (alebo podobneho zamerania) nie vsetci sa uchytia a nebudu moct robit ani pri sustruhu...
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

Holubar napísal:A ty citis, ze ti tvoja skola dava nejake predpoklady na to, aby si sa stal uspesnym podnikatelom?
bez diskusii mi dava viac vedomosti potrebnych k podnikaniu ako napr medicina, zurnalistika atd.
samozrejme, ze ZIADNA skola ta nepripravi na podnikanie, kedze podnikanie je PRACA S LUDMI, a to sa naucis jedine praxou a jasne, ze niekto k tomu ma proste geny a niekto nie.

celkovo je vyber skoly, vyber toho co chces v zivote robit, co ti staci k spokojnemu a stastnemu zivotu tak dokonale subjektivny, ze nema zmysel sa o tom hadat.

ak by som mohol navrhnut, berme tuto temu cisto pragmaticky, a piste fakty.
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

fikus-kukis napísal: Mne osobne sa slovo Manažér protiví - evokuje vo mne predstavy o človeku, ktorý mi zatrhne voľno minimálne do konca kalendárneho roka, preto že sa blížia Vianoce a naša spoločnosť musí zožať maximálny zisk pred tymito rušnými sviatkami.
manazer je odvodene od slovesa to manage - riadit. ulohou manazera - zdoraznujem schopneho - je riadit pracu ludi, vyroby, vyvoja, reklamy atd tak, aby vsetky casti fungovali co najefektivnejsie, najlogickejsie a s najvyssou pridanou hodnotou.
to, ze vas manazer vo firme to nedokaze, je chyba vedenia, mal by davno letiet:)

pozrite sa napr na statny podnik MHD Bratislava, funguje katastrofalne.
pokial by bola vola a skutocne by sa na celo dostal spickovy manazer, do roka by fungovala o 200 percent lepsie. o tom je praca manazera.
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Enter00:zaujalo ma,ako si pisal o skolach, ktore ucia ludi byt zamestnancami?Vies byt v tomto konkretny?
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

Holubar napísal:Enter00:zaujalo ma,ako si pisal o skolach, ktore ucia ludi byt zamestnancami?Vies byt v tomto konkretny?
vsetko je to len moj nazor:)
najvacsia cast ludi, ktora danu skolu skonci, sa po skole zamestna a budu do konca zivota/dost dlho zamestnancami.
medzi taketo skoly radim technicke skoly - FEI, FIIT, Stavebna, dalej napr zurnalistika atd..
samozrejme, ze tych par percent zacne podnikat/prida sa ku podnikanu niekoho a pod.
jednoducho, v tychto skolach sa uci ako, nie preco.

naproti tomu, ked si zoberes FM UK, FPM EUBA, OF EUBA atd, velke percento - mozno aj 50, zacne hned po skole/uz popri skole/do par rokov po skole podnikat.
Napísať odpoveď