Československo

Diskusie na politické témy...

Vnímate rozpad Československa pozitívne?

Áno
119
36%
Nie
137
41%
Neviem posúdiť
79
24%

Celkom hlasov: 335

brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa brm »

stans napísal:Napr. českú menu si dali tlačiť už v roku 1990....
Zdroj tejto informácie? :)
susenejablko
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa susenejablko »

ja som sa narodil rok predtym takze ma to nejak neovplyvnilo... (myslim...) a kedze dejepisara nepocuvam, tak som klikol ze neviem posudit...

ale ako jemny patriot nesom nejak nastvany ze sa rozdelil... (ale jeden moj spoluziak hovori ze to bol premakany stat...) akorat viem, ze na tu dobu sme sa vyvyjali celkom vpoho, ajked sme tusim cechov brzdili...alebo nas cesi popohnavali?? neviem teraz... (nejak 3krat lepsie na tom seckom boli...myslim take veci ako tovarne a tak...aale to len tusakujem...) keby boli nejake chyby v mojej uvahe tak smelo napiste :) budem vedet neco viac...
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

susenejablko:No nieco na tom pravdy je, i ked po vojne bolo prave slovensko na tom lepsie. Dost sa spekuluje o tom, ze keby vtedy ostal slovensky stat, tak by sme na tom boli teraz ovela lepsie a nasi zapadny bratia ovela horsie. :idea:
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

Spekuluje sa o vela veciach ( pocul som ze zem je duta :lol: ) :) Ale treba si povedat ze ako Slovensko tak aj Cesko bolo po rozpade uhorska jednou s najrozvinutejsich casti celej niekdajsej krajiny. Asi sa treba viac zamerat na sučastnosť a na to že vacsina mladych na slovensku uz nerozumie cestine a naopak. Je skoda ze krajina s ktorou mame tolko spoloceho sa nam cim dalej tym viac vzdaluje a najhorsie na tom je to ze casto sa z toho niektory ludia este aj tesia. :(
Aldeberan
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Aldeberan »

no, ja osobne by som sa s narodom ak osu Cesi hanbil zit v jednom state. Preco ? Pretoze jediny kto berie Cechov seriozne su Slovaci.

Moja skusenost je asi takato : Rakusania a Nemci povazuju cechov z dost velkych primitivov a Poliaci zas za bandu klaunov. Keď je niečo blaznive, nonsens, pouziju ideam "Je to ak ov Ceskom filme." Jednoducho z Cechov si kazdy robi prdel len slovaci nie :)

Co si myslia o slovakoch netusim, pretoze nikto mi to nepovie do oci :)

V case ked sa rozpadalo CSR som bol v skolke (pamatam si, ako nas ucitelky v skolke nutili pozerat na Havlov prejav namiesto na Smolkov. Odvtedy mam averziu voci Havlovi) takze neviem posudit vyhody/nevyhody, ale vnimam to pozitivne, pretoze sme konecne zodpovedny samy za seba a nemozeme sa vyhovarat na Cechov (alebo Rusov, Nemcov, Madarov). Nikto nas "neutalaca" a nemame na koho zvalovat vlastne problemy aj ked par individuií sa s tým este nezmierilo a supluju to EU.
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

Aldeberan napísal:Moja skusenost je asi takato : Rakusania a Nemci povazuju cechov z dost velkych primitivov a Poliaci zas za bandu klaunov. Keď je niečo blaznive, nonsens, pouziju ideam "Je to ak ov Ceskom filme." Jednoducho z Cechov si kazdy robi prdel len slovaci nie :)

Co si myslia o slovakoch netusim, pretoze nikto mi to nepovie do oci :)
Ja len toľko že kazdy o Nemcovi a Rakúšanovi povie že pokial v ich krajine nevies plynule hovorit si menej ako clovek (napr. v anglicku sa ti to nestane )a daju ti svoju arogantnost najavo preto má malo ktorý narod rad Nemcov (zda sa mi ze ziaden k nim neprechováva nadmieru priatelské vztahy ) Ohladom Rakusanov si nie som isty ale asi to je tak ze iba tieto dve narody sa znasaju.Inou vecou je zase historia . Moj otec je cech a nikdy nezabudnem co na tuto debatu povedal davnejsie :" keby vedla seba bolo 50 milionove Cesko a 60 milionove nemecko tak by sa bili dokym by niekto nezmizol z povrchu zeme " (tie narody sa nemaju rady uz len v historii su o tom velke zmienky) O Poliakoch asi len tolko kazdy clovek (anglican)s ktorym som sa rozprával a zaslo na tému Poliaci vam povie iba to ze su vsade . Proste ze sa uplne vsade dokazu aklimatizovat a najhorsie je na tom to ze som stretol par polskych individui a akoze nemozem si pomoct ale odvtedy pozeram na Poliakov ako na strasnych vydriduchov (cest vynimkam ) A ohladom Slovakov tak moja sesternica v Amerike dostala od Americanov typ na jedneho slovaka aby sa s nim mohla stretavat pretoze aspon by si pokecali v materincine . Tak prisla za nim a prehovorila nanho po slovensky ten chlap jej zavrel dvere pred nosom a uz sa neozval. ( myslim ze to nie je jediny pripad ludskej pomoci u slovakov v zahranici) Dalsia vec stretol som jednu pani akurat v tatrach a sama hovorila ze sa stretla so Svedmi ktori jej povedali aby nechodila za slovakmi pretoze "vas okradnu " myslim ze toto asi nepotrebuje komentar ked vas clovek z inej krajiny varuje ako prve pred slovakmi . Mozno ze to su len vynimky co som teraz uviedol ale myslim ze na tom nieco bude .
Danny_Vin
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Danny_Vin »

V tomto pripade velmi neviem posudit rozpad Ceskoslovenska, ale viem co si myslim: Tak poprve Slovaci a Cesi su slovanske narody, cize velmi pribuze, apreto by som asi len z tohto hladiska povazoval za vyhodnejsie prave Ceskoslovensko. Dokonca v zahranici si niektori myslia, ze sme este stale Ceskoslovensko, a niektori viac poznaju Cechov a Slovakov, cize asi ako Slovaci asi nie sme vo svete az taki znami akoby sme mohli byt. Dalej neviem posudit...
Aldeberan
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Aldeberan »

P3Bo :
no, vseobecne, opytaj sa aupairov, opytaj su ludi co boli vonku, od Slovaka sa drz vzdy dalej, bo nasinec ti iba zavidi a spomaluje ta. Mam brata a svagrinu v Amerike na vysokej a nestretavaju sa zo ziadnymi slovámi z tohto dôvodu.
majo01
Amateur
Amateur

RE:

Príspevok od používateľa majo01 »

Bol by som za federáciu.
Gyrxiur
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

re

Príspevok od používateľa Gyrxiur »

veru nie, v cesku sa maju lepsie
J.O.S.E
King
King

správa

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

V spoločnom štáte sme mali nerovnoprávne postavenie v porovnaní s tým aké postavenie majú mať dvaja rovnocenní partneri. U nás prebiehala nebezpečná výroba napríklad v oblaasti chemického priemyslu, výbušnin a pod. , kdežto v Česku sa vyrabali iba finalne výrobky a nemajú tam vôbec nijaké nebezpečné závody
Sepiroth
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Sepiroth »

Ekonomický rozdiel medzi českom a slovenskom vznikol už v období po vyrovnaní, ked cesko patrilo pod rakúšanov, ktorí v nom rozvíjali priemysel, zaťial čo v uhorsku sme boli iba čímsi ako kolóniou-hospodársky využívaný, ako zdroj lacných surovín a polnohospodárska krajina, a odbytište pre madarský priemysel.
Po vzniku československa sa napriek dohodám presadil centralizmus, resp. "prahizmus"-moc mali z väčšej časti česi a tí nemali záujem vyrovnávať rozdiely medzi krajinami, čiže naše postavenie agrárneho prívesku sa zmierňovalo len pomaly.
Česko a Slovensko sú dva ROZDIELNE štáty, to je nespochybniteľné, a preto je dobré, že sme každý samostatným štátom.
J.O.S.E
King
King

správa

Ved si zoberme postavenie v vtedajšom parlamente. Česi mali dvojnásobne zastúpenie , čo samozrejme pri hlasovani dôležitých otázok jednoznačne využili napr. pri výstavbe jadrovej elektrárne, VOP atd.
Práve tento faktor - ta nevyrovnanosť a ten nepomer hlasov v parlamente prispel k tomu, že kde sme dnes mi a kde je Česko.

Ale zoberme si, že keby sme mali aj rovnaký pomer pri hlasovaní o dôležitých otázkach, to by sme sa vždy stretávali s 50 proti 50%. a vždy by sa musel urobiť nejaký kompromis a tak by to nemohlo predsa dlho fungovať. - to je len hypotéza, ktorou sa snažim vysvetliť mojim oponentom, že rozdelenie ČSR bolo nevyhnutnosťou.
brm
Darca
Darca

Re: správa

J.O.S.E napísal:Ved si zoberme postavenie v vtedajšom parlamente. Česi mali dvojnásobne zastúpenie....
Žeby preto, že ich bolo dvojnásobne viac? :roll:
J.O.S.E
King
King

brm napísal:Žeby preto, že ich bolo dvojnásobne viac? :roll:
Ale ved do spoločného štatu sme nevstúpili s týmto vedomím ale ako rovnocenní partneri preboha čo tu pletieš počet ľudí. ved sme mali mať rovnoprávne postavenie predsa
vajda65
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vajda65 »

presne tak ako vraví brm, bolo ich dvakrát tolko preto dvakrát tolko hlasov. Klasický mandátny systém.

Podľa tvojej logiky by mal mať každý v koalícii presne rovnako hlasov bez ohľadu na to, ako uspel vo volbách.
Zjavná blbosť.
J.O.S.E
King
King

vajda65 napísal:presne tak ako vraví brm, bolo ich dvakrát tolko preto dvakrát tolko hlasov. Klasický mandátny systém.

Podľa tvojej logiky by mal mať každý v koalícii presne rovnako hlasov bez ohľadu na to, ako uspel vo volbách.
Zjavná blbosť.
rovnoprávnosť vieš čo znamená? rovnaké práva v štáte
brm
Darca
Darca

J.O.S.E napísal:Ale ved do spoločného štatu sme nevstúpili s týmto vedomím ale ako rovnocenní partneri preboha čo tu pletieš počet ľudí. ved sme mali mať rovnoprávne postavenie predsa
Môžem poprosiť o Tvôj zdroj informácii o vedomí slovákov v čase dohody o zriadení spoločného štátu? ;)

Inak toto je podľa mňa v pohode rovnocenné v prepočte na počet obyvateľov. Si predstav, že teraz Slovensko by k sebe pridružil nejaký menší štát ako Andorra a pod. Bolo by fér, keby štátik s niekoľko tisíc obyvateľov mal v parlamente 50% zastúpenie? ;)
vajda65
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vajda65 »

rovnoprávnosť znamená aj rovnosť medzi pohlaviami, rasami, atd.
Čo si tým chcel povedať? Hádam, že pri vzniku Československa sa deklarovala úplna rovnoprávnosť. To hádam nie?
J.O.S.E
King
King

brm napísal:Môžem poprosiť o Tvoj zdroj informácii o vedomí slovákov v čase dohody o zriadení spoločného štátu? ;)

Inak toto je podľa mňa v pohode rovnocenné v prepočte na počet obyvateľov. Si predstav, že teraz Slovensko by k sebe pridružil nejaký menší štát ako Andorra a pod. Bolo by fér, keby štátik s niekoľkými tisíc obyvateľov mal v parlamente 50% zastúpenie? ;)
Andorra je uplne zlý príklad pretože prečo by sme sa mali spájať s krajinou s ktorou nemáme nič spoločne.
nemáme spoločný jazyk, atd
Napísať odpoveď