Linka 911 (rychla pomoc s Linuxom)

Všetko ohľadom Linuxu...
chrono
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa chrono »

Napr. Mandriva2006 už obsahuje potrebný ovládač (ale nie je skompilovaný, takže treba nastaviť a skompilovať kernel); Mandriva2007 ten ovládač má aj skompilovaný (takže už netreba nič kompilovať). Je možné, že aj iné distribúcie ten ovládač majú skompilovaný (ten ovládač sa volá cxacru).
Koľko máš pamäte?
mateu
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa mateu »

chrono napísal:Napr. Mandriva2006 už obsahuje potrebný ovládač (ale nie je skompilovaný, takže treba nastaviť a skompilovať kernel); Mandriva2007 ten ovládač má aj skompilovaný (takže už netreba nič kompilovať). Je možné, že aj iné distribúcie ten ovládač majú skompilovaný (ten ovládač sa volá cxacru).
Koľko máš pamäte?
tak nexcem vela stahovat, lebo sa nedotaham, ale mapate mam 80GB disk, a 60 mam vyuzite, a neda sa to obmedzit, na linux mozem dat 10GB. :-/
a nemozes poradit kde najdem tu Mandrivu 2007?
chrono
VIP
VIP

Neviem či chceš verziu na 3 CD alebo na jednom DVD. Dá sa to stiahnuť napr. tu (sú to torrenty):
3xCD 32bitová verzia
3xCD 64bitová verzia
1xDVD 32 aj 64bitová verzia
mateu
Medium Star
Medium Star

chrono napísal:Neviem či chceš verziu na 3 CD alebo na jednom DVD. Dá sa to stiahnuť napr. tu (sú to torrenty):
3xCD 32bitová verzia
3xCD 64bitová verzia
1xDVD 32 aj 64bitová verzia
dakujem velmi pekne, takze ked toto nainstalujem pojde mi modem?? aj net? nic viac nemusim robit?
chrono
VIP
VIP

Budeš tam musieť dať firmware pre ten modem a nainštalovať ten program br2684ctl a vytvoriť ten skript stdsl.sh (ale kompilovať nebudeš musieť nič).
mateu
Medium Star
Medium Star

chrono napísal:Budeš tam musieť dať firmware pre ten modem a nainštalovať ten program br2684ctl a vytvoriť ten skript stdsl.sh (ale kompilovať nebudeš musieť nič).
okej uz to stahujem, a nemozes mi poslat ze presne ako postupovat?

heh a este jedna vec? ako odinnstalujem stary linux? resp, staci ho len prepisat a formatnut disk, asi... ze? blba otazka
chrono
VIP
VIP

Musíš nainštalovať programy: ppp, ppp-pppoe, rp-pppoe a br2684ctl.
Stiahneš si firmware a súbor cxacru-fw.bin skopíruješ do adresára /lib/hotplug/firmware.
Nakoniec potrebuješ ten súbor stdsl.sh (stiahni si ho zo stránky http://vigor318.ic.cz/Mandriva/index.html)

Pri inštalovaní daj formátovanie tej partície so starým Linuxom.
mateu
Medium Star
Medium Star

chrono napísal:Musíš nainštalovať programy: ppp, ppp-pppoe, rp-pppoe a br2684ctl.
Stiahneš si firmware a súbor cxacru-fw.bin skopíruješ do adresára /lib/hotplug/firmware.
Nakoniec potrebuješ ten súbor stdsl.sh (stiahni si ho zo stránky http://vigor318.ic.cz/Mandriva/index.html)

Pri inštalovaní daj formátovanie tej partície so starým Linuxom.
zatial dik, ozvem sa ked dostahujem
mateu
Medium Star
Medium Star

chrono napísal:Musíš nainštalovať programy: ppp, ppp-pppoe, rp-pppoe a br2684ctl.
a tie si dam iba v linuxe vyhladavat? a nainstalujem ich jednoducho dvojklikom?

chrono napísal:Stiahneš si firmware a súbor cxacru-fw.bin
a toto najdem kde? link na firmware neni funkcny, hod to tu este raz dik
chrono
VIP
VIP

V Mandrive máš program na inštaláciu a odinštaláciu softvéru (hľadaj v menu). Minimálne prvé tri programy by mali byť priam súčasťou distribúcie (takže ich bude stačiť v tom programe na ištalovanie balíčkov vybrať a nainštalovať).

Ten link na firmware funkčný je (skúšal som ho aj teraz a aj predtým).
mateu
Medium Star
Medium Star

dik.

a tento? cxacru-fw.bin -- kde toto najdem?
a ten firmware to mam akym sposobom naisntalovat?
chrono
VIP
VIP

Keď si stiahneš ten súbor s firmware tak ho rozbaľ (ten súbor totiž obsahuje ten cxacru-fw.bin). Napr.: v adresári s tým súborom spusť:

Kód: Vybrať všetko

tar xvzf cxacru-fw-2.099.093.000.tar.gz
Nakoniec ten súbor cxacru-fw.bin skopíruj do adresára /lib/hotplug/firmware (ako root).
mateu
Medium Star
Medium Star

chrono napísal:Napr.: v adresári s tým súborom spusť:

tar xvzf cxacru-fw-2.099.093.000.tar.gz
tomu nechapem

a etste toto

stdsl.sh - mam stiahnute stym co,?

--viem pytam sa jak pako..ale nema jasno v tom co mam robit,..
chrono
VIP
VIP

Vieš čo je archív? Už si niekedy rozbaľoval zip, rar...? tar.gz je tiež archív a rozbaliť sa dá pomocou programu tar (hm, aké prekvapujúce). Možno by si si najskôr mal niečo o Linuxe prečítať. :wink:

Ten súbor stdsl.sh niekam nahraj (napr. do adresára /usr/sbin) a pridaj mu právo na spustenie. Internet potom budeš spúšťať (ako root) pomocou príkazu

stdsl.sh start
a vypínať pomocou príkazu

stdsl.sh stop
mateu
Medium Star
Medium Star

chrono napísal:Vieš čo je archív? Už si niekedy rozbaľoval zip, rar...? tar.gz je tiež archív a rozbaliť sa dá pomocou programu tar (hm, aké prekvapujúce). Možno by si si najskôr mal niečo o Linuxe prečítať. :wink:

Ten súbor stdsl.sh niekam nahraj (napr. do adresára /usr/sbin) a pridaj mu právo na spustenie. Internet potom budeš spúšťať (ako root) pomocou príkazu

stdsl.sh start
a vypínať pomocou príkazu

stdsl.sh stop
dakuejm velmi pekne za pomoc fakt..

len ked sa ja prihlasim ako root, tak nemozem pracovat v tom grafickom prostredi, iba v textovom, ze? - - ako skopirujem potom tie subory?
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ppt »

chod v konzole na miesto, kde mas ulozeny stdsl.sh a napis

cp stdsl.sh /usr/sbin/stdsl.sh
mateu
Medium Star
Medium Star

ppt napísal:chod v konzole na miesto, kde mas ulozeny stdsl.sh a napis

cp stdsl.sh /usr/sbin/stdsl.sh
hej to som skusal ale nie na stdsl.sh - lebo ten hnusny .sh mi konzola nexce ani nacitat... ale som to skusal s tym druhymcxacru-fw.bin no nejde mi to... boha
chrono
VIP
VIP

Nainštaluj si program MidnightCommander.
Keď potom spustíš konzolu, budeš mať v menu Sedenie aj "nový root Midnight Commander" (alebo niečo podobné). Tam sa ti to potom už bude dať skopírovať. Právo na spúšťanie pre ten skript v MidnightCommanderovi nastavíš tak, že prejdeš na ten súbor a stlačíš <Ctrl+x><c>. Zobrazí sa ti okno "Príkaz zmeny práv". Tam zaškrtni prvé "vykonávaný/hľadaný vlast.".
mateu
Medium Star
Medium Star

chrono napísal:Nainštaluj si program MidnightCommander.
Keď potom spustíš konzolu, budeš mať v menu Sedenie aj "nový root Midnight Commander" (alebo niečo podobné). Tam sa ti to potom už bude dať skopírovať. Právo na spúšťanie pre ten skript v MidnightCommanderovi nastavíš tak, že prejdeš na ten súbor a stlačíš <Ctrl+x><c>. Zobrazí sa ti okno "Príkaz zmeny práv". Tam zaškrtni prvé "vykonávaný/hľadaný vlast.".

diki mockrat. skopiroval som to tam.... a mylsim ze som spravil vsetky kroky
no ked spustim konzolu ako root
a na pisem:
stdsl.sh start (a dam enter)
tak mi napise ze taky subor neexistuje.. potom zacne . .. . . . . . bodkovat a napise TIME IS OUT. a ked som to spustal som bol ako root v priecinku /usr/sbin/
tak neviem
chrono
VIP
VIP

Keď ti to zobrazovalo bodky, ten súbor stdsl.sh je OK. Problém je nejaký súbor, ktorý sa v ňom spúšťa. Typoval by som to na br2684ctl (vyskúšaj spustiť br2684ctl, nemalo by to písať, že taký príkaz neexistuje). Keď ten skript spustíš, vypíše ti aj na ktorom riadku je ten chýbajúci program. Pozri sa do toho skriptu, čo je na tom riadku.
Inštaloval si aj br2684ctl? Ak nie, budeš musieť nainštalovať liblinux-atm (je priamo v tej Mandrive) a potom br2684ctl (ten si budeš musieť stiahnuť z internetu).
Napísať odpoveď