rozdiel medzi ATA a SATA II
-
juslik
King
- Kontaktovať používateľa:
rozdiel medzi ATA a SATA II
prosim vas nemoze mi niekto povedat aky je rozdiel medzi ATA a SATA II ? ale nejak tak aby som pochopil
dakujem
-
fikus-kukis
Guru wannabe
ATA architektúra prenáša dáta paralelne (preto ju zvyknú volať aj PATA), rozhranie dosahuje rýchlosti 133MB/s - ATA 133, používa sa na zapojenie k 80 žilový kábel (pre staršie zariadenia a CD/DVD mechaniky 40 žilový ATA 33).
SATA architektúra používa sériový prenos dát, preto si vystačí s 4 žilovým káblom; rozhranie SATA dosahuje 150 MB/s, SATA II 300 MB/s pri použití rovnakého dátového kábla.
Ale hardisky nedosahujú rýchlosti určené rozraním ...
SATA architektúra používa sériový prenos dát, preto si vystačí s 4 žilovým káblom; rozhranie SATA dosahuje 150 MB/s, SATA II 300 MB/s pri použití rovnakého dátového kábla.
Ale hardisky nedosahujú rýchlosti určené rozraním ...
-
fikus-kukis
Guru wannabe
Len potvrdim a dodam, že vačšina dnešných dosiek ma aspon jeden ide radič, t.j. dve ata zariadenia, dajme tomu dvd mechanika a disk, inak by bolo nutne kupit radič do pci slotu ale ktovie čo prinesie buducnost. Takže určite SATA a je aj vačši poriadok ako tu už fikus-kukis napisal.fikus-kukis napísal:SATA podporuje NCQ, odpajanie za chodu, tenšie dátové káble; z hľadiska budúcnosti je vhodnejšie mať SATA.
-
naj[S]lepsi
Amateur
a co by malo byt? povedz mi aky je rozdiel ak das beznemu uzivatelovi, ktory ani nevie aky je v tom rozdiel, pata alebo sata2?k6 napísal:Ty si co pojedol
na nejaky hotplug sa ti ajtak vykasle, a ze to ma velke kable? teraz uz aj k doskam davaju oflexovane kable ktore su lepsie ako bezne ata133 siroke.. cize pre sata2 je + jedine tak skladnost.. a pre kazdy hw na sata2 musis viest extra kabel, co ale nieje az taky problem..
-
krija
VIP
test je z konca roka 2005, ale niektorych z vas vyvedie z omylu
http://www.svethardware.cz/art_doc-393C ... 2109C.html
ale nech uz su vysledky testov akekolvek, ci sa jedna o PATA, alebo SATA II, pri rovnakej kapacite HDD su ceny takmer zhodne. napiste mi jediny dovod, preco by som mal kupit starsiu technologiu?
ale nech uz su vysledky testov akekolvek, ci sa jedna o PATA, alebo SATA II, pri rovnakej kapacite HDD su ceny takmer zhodne. napiste mi jediny dovod, preco by som mal kupit starsiu technologiu?
-
naj[S]lepsi
Amateur
samozrejme , ale zas tak rozsirene niesu tie okruhle kable , ak si doma nevyrobis tak v obchose stoja 2-nasobnu cenu bezneho IDE kabla 80zilaka... , urcite je lepsie povedat pre porovnanie jeho originalny design ako modovanyhojko napísal:Ravenman: Ani v jednej bedni, kable budu tak ci tak prekazat, navyse je mozne, ze vacsi poriadok bude v bedni s pripojenymi ATA diskami, kedze je mozne pouzit tenky okruhly kabel a na jeden kabel pripojit dva disky, cize tam budu len dva kable